ANVR

SGR

Calamiteitenfonds

Reis zoeken

Soort reis

Regio

Prijs

Met oog voor

Vertrekperiode

Reisduur

Rondreis Cuba 21 dagen

Prijs vanaf € 2.195,-

Boek deze reis

De reis start in Havana, beroemd om de monumenten uit de koloniale tijd en de nostalgische Amerikaanse auto’s. Maak een wandeling in het Sierra Maestra gebergte, de hoogste bergketen van Cuba. Bezoek een sigarenfabriek en probeer eens een echte salsales. Geniet van de suikerriet- en bananenplantages die je onderweg tegenkomt en leer over de geschiedenis in de beroemde Varkensbaai. De reis door Cuba eindigt in Varadero, waar je in een comfortabel hotel aan het witte zandstrand strand verblijft. We reizen met een comfortabele bus over het eiland en verblijven in goede hotels, vaak met een zwembad.

30°
Stuur door
Van:
Aan:

Reisschema

 1. Amsterdam - Havana
 2. Havana, stadswandeling door oud-Havana
 3. Havana, stadsrondrit modern Havana
 4. Havana - Pinar del Rio
 5. Pinar del Rio, optioneel bezoek sigarenfabriek
 6. Pinar del Rio
 7. Pinar del Rio - Varkensbaai - Cienfuegos
 8. Cienfuegos
 9. Cienfuegos
 10. Cienfuegos - Trinidad
 11. Trinidad - Camagüey
 12. Camagüey, fietstaxitour - Sierra Maestra NP
 13. Sierra Maestra NP
 14. Sierra Maestra NP - Santiago de Cuba
 15. Santiago de Cuba
 16. Santiago de Cuba - Santa Clara
 17. Santa Clara - Varadero
 18. Varadero
 19. Varadero
 20. Varadero - Havana - vlucht naar Amsterdam
 21. aankomst Amsterdam

Beschrijving

Print reisbeschrijving
Onderstaand staat 21-daagse route, daaronder volgt de 20-daagse route (v.a. 21 december 2014).

Havana

Dag 1 Vlucht Amsterdam - Havana
Dag 2 Havana, stadswandeling Oud Havana
Dag 3 Havana, stadrondrit modern Havana

De hoofdstad van Cuba is gesticht in 1519. Het oudste deel (Habana Vieja) is in 1982 door UNESCO erkend als werelderfgoed. Havana Vieja wordt daarom volledig gerestaureerd. Er zijn veel monumenten uit de koloniale periode: het Real Fuerza Fort uit 1558 is het oudste. Later zijn bij de monding van de baai nog drie forten gebouwd, die allen een mooi uitzicht bieden op de stad. Aan de Plaza de Armas staat het Paleis van de Capitanes Generales, nu het stadsmuseum. Aan de beroemde winkelstraat ‘Obispo’ is een eeuwenoude apotheek gevestigd. 's Middags kun je genieten van een lekkere ‘mojito’ op het terras van de beroemde bar ‘Bodeguita del Medio’. De mix van rum, limoensap, mineraalwater en mintblaadjes was de lievelingsdrank van Hemingway. Onder begeleiding van onze lokale gids maken we een stadswandeling door dit oude deel van Havana.

amerikaanse auto Havana Cuba DjoserOpvallend aanwezig in het straatbeeld van Cuba zijn de schitterende Amerikaanse auto’s uit de jaren vijftig. De benzineslurpende monsters worden door hun eigenaren vertroeteld en opgepoetst. De kans is groot dat je een Nederlandse bus ziet rijden met de eindbestemming Rotterdam Centraal nog boven de voorruit. In het vroegere presidentiëlepaleis is nu het ‘Museo de la Revolucion’ gevestigd. In de tuin ligt, in een glazen kist, de Granma, het jacht, waarmee Fidel met zijn makkers in 1956 uit Mexico kwam varen. Aan de rand van de oude stad ligt het Capitolio, een protserig bouwwerk uit 1929, dat vroeger parlementsgebouw was. Het imposante interieur is bedekt met veel bladgoud. 's Avonds kun je heerlijk flaneren over de zeeboulevard Malecón; het trefpunt voor veel Cubanen op zoek naar vertier.

Pinar del Rio

Dag 4 Havana - Pinar del Rio
Dag 5 Pinar del Rio
Dag 6 Pinar del Rio

Na twee volle dagen Havana verlaten we de hoofdstad en rijden we westwaarts naar de heuvelachtige provincie Pinar del Río, het centrum van de tabaksteelt. Uit het vlakke land rond Viñales rijzen dichtbegroeide kalkstenen heuvels, mogotes, op. Het landschap nodigt uit tot het maken van lange wandelingen of een paardrijdtocht. We logeren net buiten de stad in sfeervolle huisjes met een heerlijke tuin en zwembad. 

Cienfuegos en Trinidad

Dag 7 Pinar del Rio - Varkensbaai - Cienfuegos
Dag 8 Cienfuegos
Dag 9 Cienfuegos
Dag 10 Cienfuegos - Trinidad

uitzicht Trinidad Cuba DjoserEen prachtige rit voert ons langs de Cubaanse zuidkust naar het schiereiland Zapata. Onderweg zien we het heuvelachtige landschap van Pinar del Rio overgaan in de moerassen van Zapata. Temidden van de moerassen ligt de historische Bahia de Cochinos, de Varkensbaai. Hier werd in april 1961 een invasie, van een door de CIA gesteund huurlingenleger, na drie dagen afgeslagen, mede omdat de verwachte algemene opstand tegen Castro uitbleef. De verdediging werd geleid door Fidel in eigen persoon. Een klein museum herinnert aan deze, voor Cubanen heroïsche strijd, interessant en een must voor iedereen die in de geschiedenis van de Cubaanse revolutie geïnteresseerd is.

De havenstad Cienfuegos heeft een fraai gerestaureerd centraal plein. Het op het plein gelegen Tomas Terry-theater uit 1889 en het Valle-paleis uit 1919, nu een sjiek restaurant zijn een bezoek meer dan waard. We overnachten aan de kust waar je kunt snorkelen, duiken of catamaranzeilen. De rotsachtige kust biedt ook mogelijkheden om kalksteen grotten te bezoeken. Na een overnachting rijden we verder naar Trinidad, waar we één  nacht verblijven. Trinidad staat sinds 1988 op de UNESCO werelderfgoedlijst. In de 19e eeuw zorgden slavenhandel en suikerrietproductie ervoor dat Trinidad een rijke stad werd. Het verdiende geld werd besteed aan de architectuur van de stad.

paard en wagen straatbeeld Trinidad Cuba DjoserTegenwoordig is het een museumstad met een zeer fraai koloniaal centrum. Steegjes met bestraat met kleien slingeren tussen uitbundig gekleurde huizen gebouwen door. Rond het centrale plein staan koloniale woonhuizen, nu meestal musea. In het nabij gelegen Valle de los Ingenios zijn, temidden van suikerrietvelden, de oude suikerfabrieken te bezoeken. Uiteraard mag ook een bezoek aan een sigarenfabriek niet ontbreken. Net buiten Trinidad ligt het strand Ancon dat geschikt is om te genieten van strand, zon en zee.

Sierra Maestra

Dag 11 Trinidad - Camagüey
Dag 12 Camagüey, fiets taxi tour - Sierra Maestra NP
Dag 13 Sierra Maestra NP

Vanuit Trinidad rijden we door een vlak Cubaans landschap, dat vooral wordt gebruikt voor de veeteelt, naar Camagüey. Camagüey heeft een charmant oud centrum met smalle bochtige straten en koloniale huizen. Het centrum staat onder toezicht van monumentenzorg. Je treft er een aantal prachtige kerken aan. Als je goed kijkt zie je op sommige binnenplaatsen nog ‘tinajones’ , grote aardewerken potten, die vroeger dienden als watervoorziening tijdens droge tijden. Wij maken hier een fietstaxi tour die inclusief is.

Fietsen Sierra Maestra Cuba DjoserNa een overnachting rijden we verder naar de Sierra Maestra, de grootste bergketen van het eiland. De bergen zijn dichtbegroeid en worden geflankeerd door koffie-, bananen- en cacaoplantages. We verblijven in eenvoudige cabañas met eigen faciliteiten. Deze cabañas liggen aan een riviertje in een omgeving die uitnodigt tot prachtige wandelingen. Hier kun je een optionele excursie maken naar de Comandancia de la Plata. Een stevige wandeling voert je, naar wat in de vijftiger jaren, het hoofdkwartier van Castro was. Hier bevindt zich een verscholen hut, waar de commandant 6 maanden heeft doorgebracht, een veldhospitaal en een radiostation.

Santiago de Cuba

Dag 14 Sierra Maestra - Santiago de Cuba
Dag 15 Santiago de Cuba

Rum Havana Santiago de Cuba Club DjoserVervolgens rijden we naar de tweede stad van Cuba, Santiago de Cuba. Tot de monumenten behoort oa de kathedraal, die na vele aardbevingen en verwoestingen in 1922 volledig gerestaureerd werd. De smalle straatjes rond het centrale Parque Céspedes zijn steil, de stad is namelijk op verschillende heuvels bij de baai gebouwd. Op 26 juli 1953 begon in Santiago de revolutie van Fidel Castro met de mislukte aanval op de Moncada kazerne, nu een museum compleet met kogelgaten. Aan de rand van de stad ligt de in 1838 gebouwde originele rumfabriek van Bacardi, deze is niet te bezichtigen; je kunt er wel de vele rum soorten proeven die Cuba rijk is.

Buiten de stad ligt het Morro fort, dat de ingang van de baai bewaakt en weidse uitzichten biedt. Santiago is de stad waar het hart van typische Cubaanse son-muziek ligt. In Casa de la Trova, een populair muziekcafé, kun je je eigen muzikale talent ten gehore brengen en je tot diep in de nacht laten meevoeren op de ritmes van son en salsa.

Santa Clara

Dag 16 Santiago de Cuba - Santa Clara
Dag 17 Santa Clara - Varadero

Na het verblijf in Santiago de Cuba zetten we koers naar de provincie Ciego de Ávila. De stad Santa Clara werd in een klap beroemd toen in december 1958, de revolutionairen onder leiding van Che Guevara deze strategische plaats veroverden op het regeringsleger. Het gebeente van Che is hier kort geleden herbegraven. In een buitenwijk staan enkele wagons van de trein, die dictator Batista hierheen stuurde met versterkingen. De verovering van deze trein was beslissend voor de slag.

Varadero

Dag 18 Varadero
Dag 19 Varadero
Dag 20 Varadero - Havana - Amsterdam
Dag 21 aankomst Amsterdam

strand Varadero Cuba DjoserDe laatste dagen van deze 21 daagse reis door Cuba brengen we door in Varadero, befaamd om zijn hagelwitte stranden en azuurblauwe wateren. Ons hotel ligt op loopafstand van het strand. Neem nog een paar verfrissende duiken in de golven van Atlantische Oceaan en geniet van de Cubaanse zon. Voor de golfers ligt de voormalige ‘private course’ van de Amerikaanse miljonair Dupont vlakbij. Hij verkreeg dit schiereiland onder valse voorwendselen en verkocht het daarna voor een veel hogere prijs aan zijn vrienden. De weelderige buitenverblijven zijn inmiddels omgetoverd tot een luxe hotel. Na het verblijf in Varadero vliegen wij vanuit Havana terug naar Amsterdam.


Op weg met Djoser

Bij onze reizen is geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisbegeleiding biedt de meeste dagen wel een programma aan, maar je bent zeker niet verplicht hieraan deel te nemen. Wie er liever zelf op uitgaat, heeft daartoe alle vrijheid. In de steden is het niet moeilijk om zelf op pad te gaan. Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 personen. De maximale groepsgrootte voor deze reizen is 20 deelnemers.

  20-daagse route


Havana

Dag 1 Vlucht Amsterdam - Havana
Dag 2 Havana, stadswandeling Oud Havana
Dag 3 Havana, stadrondrit modern Havana

De hoofdstad van Cuba is gesticht in 1519. Het oudste deel (Habana Vieja) is in 1982 door UNESCO erkend als werelderfgoed. Havana Vieja wordt daarom volledig gerestaureerd. Er zijn veel monumenten uit de koloniale periode: het Real Fuerza Fort uit 1558 is het oudste. Later zijn bij de monding van de baai nog drie forten gebouwd, die allen een mooi uitzicht bieden op de stad. Aan de Plaza de Armas staat het Paleis van de Capitanes Generales, nu het stadsmuseum. Aan de beroemde winkelstraat ‘Obispo’ is een eeuwenoude apotheek gevestigd. 's Middags kun je genieten van een lekkere ‘mojito’ op het terras van de beroemde bar ‘Bodeguita del Medio’. De mix van rum, limoensap, mineraalwater en mintblaadjes was de lievelingsdrank van Hemingway. Onder begeleiding van onze lokale gids maken we een stadswandeling door dit oude deel van Havana.

amerikaanse auto Havana Cuba DjoserOpvallend aanwezig in het straatbeeld van Cuba zijn de schitterende Amerikaanse auto’s uit de jaren vijftig. De benzineslurpende monsters worden door hun eigenaren vertroeteld en opgepoetst. De kans is groot dat je een Nederlandse bus ziet rijden met de eindbestemming Rotterdam Centraal nog boven de voorruit. In het vroegere presidentiëlepaleis is nu het ‘Museo de la Revolucion’ gevestigd. In de tuin ligt, in een glazen kist, de Granma, het jacht, waarmee Fidel met zijn makkers in 1956 uit Mexico kwam varen. Aan de rand van de oude stad ligt het Capitolio, een protserig bouwwerk uit 1929, dat vroeger parlementsgebouw was. Het imposante interieur is bedekt met veel bladgoud. 's Avonds kun je heerlijk flaneren over de zeeboulevard Malecón; het trefpunt voor veel Cubanen op zoek naar vertier.

Pinar del Rio

Dag 4 Havana - Pinar del Rio
Dag 5 Pinar del Rio
Dag 6 Pinar del Rio

Na twee volle dagen Havana verlaten we de hoofdstad en rijden we westwaarts naar de heuvelachtige provincie Pinar del Río, het centrum van de tabaksteelt. Uit het vlakke land rond Viñales rijzen dichtbegroeide kalkstenen heuvels, mogotes, op. Het landschap nodigt uit tot het maken van lange wandelingen of een paardrijdtocht. We logeren net buiten de stad in sfeervolle huisjes met een heerlijke tuin en zwembad. 

Cienfuegos en Trinidad

Dag 7 Pinar del Rio - Varkensbaai - Cienfuegos
Dag 8 Cienfuegos
Dag 9 Cienfuegos - Trinidad
Dag 10 Trinidad

uitzicht Trinidad Cuba DjoserEen prachtige rit voert ons langs de Cubaanse zuidkust naar het schiereiland Zapata. Onderweg zien we het heuvelachtige landschap van Pinar del Rio overgaan in de moerassen van Zapata. Temidden van de moerassen ligt de historische Bahia de Cochinos, de Varkensbaai. Hier werd in april 1961 een invasie, van een door de CIA gesteund huurlingenleger, na drie dagen afgeslagen, mede omdat de verwachte algemene opstand tegen Castro uitbleef. De verdediging werd geleid door Fidel in eigen persoon. Een klein museum herinnert aan deze, voor Cubanen heroïsche strijd, interessant en een must voor iedereen die in de geschiedenis van de Cubaanse revolutie geïnteresseerd is.

De havenstad Cienfuegos heeft een fraai gerestaureerd centraal plein. Het op het plein gelegen Tomas Terry-theater uit 1889 en het Valle-paleis uit 1919, nu een sjiek restaurant zijn een bezoek meer dan waard. We overnachten aan de kust waar je kunt snorkelen, duiken of catamaranzeilen. De rotsachtige kust biedt ook mogelijkheden om kalksteen grotten te bezoeken. Na ons verblijf in Cienfuegos rijden we verder naar Trinidad, waar we twee nachten verblijven. Trinidad staat sinds 1988 op de UNESCO werelderfgoedlijst. In de 19e eeuw zorgden slavenhandel en suikerrietproductie ervoor dat Trinidad een rijke stad werd. Het verdiende geld werd besteed aan de architectuur van de stad.

paard en wagen straatbeeld Trinidad Cuba DjoserTegenwoordig is het een museumstad met een zeer fraai koloniaal centrum. Steegjes met bestraat met kleien slingeren tussen uitbundig gekleurde huizen gebouwen door. Rond het centrale plein staan koloniale woonhuizen, nu meestal musea. In het nabij gelegen Valle de los Ingenios zijn, temidden van suikerrietvelden, de oude suikerfabrieken te bezoeken. Uiteraard mag ook een bezoek aan een sigarenfabriek niet ontbreken. Net buiten Trinidad ligt het strand Ancon dat geschikt is om te genieten van strand, zon en zee.

Sierra Maestra

Dag 11 Trinidad - Camagüey
Dag 12 Camagüey, fiets taxi tour - Sierra Maestra NP
Dag 13 Sierra Maestra NP

Vanuit Trinidad rijden we door een vlak Cubaans landschap, dat vooral wordt gebruikt voor de veeteelt, naar Camagüey. Camagüey heeft een charmant oud centrum met smalle bochtige straten en koloniale huizen. Het centrum staat onder toezicht van monumentenzorg. Je treft er een aantal prachtige kerken aan. Als je goed kijkt zie je op sommige binnenplaatsen nog ‘tinajones’ , grote aardewerken potten, die vroeger dienden als watervoorziening tijdens droge tijden. Wij maken hier een fietstaxi tour die inclusief is.

Fietsen Sierra Maestra Cuba DjoserNa een overnachting rijden we verder naar de Sierra Maestra, de grootste bergketen van het eiland. De bergen zijn dichtbegroeid en worden geflankeerd door koffie-, bananen- en cacaoplantages. We verblijven in eenvoudige cabañas met eigen faciliteiten. Deze cabañas liggen aan een riviertje in een omgeving die uitnodigt tot prachtige wandelingen. Hier kun je een optionele excursie maken naar de Comandancia de la Plata. Een stevige wandeling voert je, naar wat in de vijftiger jaren, het hoofdkwartier van Castro was. Hier bevindt zich een verscholen hut, waar de commandant 6 maanden heeft doorgebracht, een veldhospitaal en een radiostation.

Santiago de Cuba

Dag 14 Sierra Maestra - Santiago de Cuba
Dag 15 Santiago de Cuba

Rum Havana Santiago de Cuba Club DjoserVervolgens rijden we naar de tweede stad van Cuba, Santiago de Cuba. Tot de monumenten behoort oa de kathedraal, die na vele aardbevingen en verwoestingen in 1922 volledig gerestaureerd werd. De smalle straatjes rond het centrale Parque Céspedes zijn steil, de stad is namelijk op verschillende heuvels bij de baai gebouwd. Op 26 juli 1953 begon in Santiago de revolutie van Fidel Castro met de mislukte aanval op de Moncada kazerne, nu een museum compleet met kogelgaten. Aan de rand van de stad ligt de in 1838 gebouwde originele rumfabriek van Bacardi, deze is niet te bezichtigen; je kunt er wel de vele rum soorten proeven die Cuba rijk is.

Buiten de stad ligt het Morro fort, dat de ingang van de baai bewaakt en weidse uitzichten biedt. Santiago is de stad waar het hart van typische Cubaanse son-muziek ligt. In Casa de la Trova, een populair muziekcafé, kun je je eigen muzikale talent ten gehore brengen en je tot diep in de nacht laten meevoeren op de ritmes van son en salsa.

Santa Clara

Dag 16 Santiago de Cuba - Santa Clara
Dag 17 Santa Clara - Varadero

Na het verblijf in Santiago de Cuba zetten we koers naar de provincie Ciego de Ávila. De stad Santa Clara werd in een klap beroemd toen in december 1958, de revolutionairen onder leiding van Che Guevara deze strategische plaats veroverden op het regeringsleger. Het gebeente van Che is hier kort geleden herbegraven. In een buitenwijk staan enkele wagons van de trein, die dictator Batista hierheen stuurde met versterkingen. De verovering van deze trein was beslissend voor de slag.

Varadero

Dag 18 Varadero
Dag 19 Varadero - Havana - Amsterdam
Dag 20 aankomst Amsterdam

strand Varadero Cuba DjoserDe laatste dagen van deze 21 daagse reis door Cuba brengen we door in Varadero, befaamd om zijn hagelwitte stranden en azuurblauwe wateren. Ons hotel ligt op loopafstand van het strand. Neem nog een paar verfrissende duiken in de golven van Atlantische Oceaan en geniet van de Cubaanse zon. Voor de golfers ligt de voormalige ‘private course’ van de Amerikaanse miljonair Dupont vlakbij. Hij verkreeg dit schiereiland onder valse voorwendselen en verkocht het daarna voor een veel hogere prijs aan zijn vrienden. De weelderige buitenverblijven zijn inmiddels omgetoverd tot een luxe hotel. Na het verblijf in Varadero vliegen wij vanuit Havana terug naar Amsterdam.


Op weg met Djoser

Bij onze reizen is geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisbegeleiding biedt de meeste dagen wel een programma aan, maar je bent zeker niet verplicht hieraan deel te nemen. Wie er liever zelf op uitgaat, heeft daartoe alle vrijheid. In de steden is het niet moeilijk om zelf op pad te gaan. Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 personen. De maximale groepsgrootte voor deze reizen is 20 deelnemers.

Vertrekdata/prijs

Vertrekdata 2014

Datum   Beschikbaarheid     Prijs  
06 December vol € 2.295,-
21 December vol € 2.595,-

Vertrekdata 2015

Datum   Beschikbaarheid     Prijs  
04 Januari vol € 2.295,-
18 Januari

Info

20-daagse reis
beperkt

Vertrek gegarandeerd!

€ 2.195,- Boek nu
08 Februari

Info

20-daagse reis
8 plaatsen vrij

Vertrek gegarandeerd!

€ 2.295,- Boek nu
15 Februari

Info

20-daagse reis
voldoende € 2.295,- Boek nu
08 Maart

Info

20-daagse reis
nog 2 deelnemers nodig € 2.295,- Boek nu
22 Maart

Info

20-daagse reis
voldoende € 2.195,- Boek nu
02 April

Info

20-daagse reis
voldoende € 2.295,- Boek nu
23 April

Info

20-daagse reis
voldoende € 2.295,- Boek nu
14 Mei

Info

20-daagse reis
voldoende € 2.195,- Boek nu

Inclusief

Vliegreis, luchthavenbelasting, veiligheidstoeslag, brandstoftoeslag, vervoer per airconditioned bus, hotelovernachtingen inclusief ontbijt, excursies volgens programma, lokale Engelssprekende gids, Nederlandse reisbegeleiding.
 

Exclusief

Reisverzekering, overige maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, reserveringskosten € 20,-, bij 2 of meer personen € 30,-, etc.

Wijzigingen voorbehouden.

Landarrangement

De prijs van de reis zonder de internationale vluchten bedraagt vanaf €1.245,-.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 225,-.

Hotelverlenging

Hotelverlenging mét accommodatie is in Havana en Varadero bij te boeken. In Varadero verblijf je na afloop van je reis in een op loopafstand van de zee gelegen hotel. De prijs in Varadero is vanaf € 42,50 op basis van vol pension in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer bedraagt vanaf € 80,- per nacht. In Havana is de prijs voor een tweepersoonskamer op basis van logies/ontbijt vanaf € 47,50,- per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer bedraagt vanaf € 65,- per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht. De transfer van en naar de luchthaven komt bij verlenging te vervallen.

Vluchttoeslagen (inbegrepen)

Luchtvaartmaatschappijen berekenen naast luchthavenbelastingen ook brandstof- en veiligheidstoeslagen. In de gepubliceerde reissom is een totaalbedrag voor deze toeslagen opgenomen. Deze bedragen zijn frequent onderhevig aan veranderingen door nieuwe belastingen/toeslagen en wijzigingen in de kosten van brandstof. Indien van toepassing berekent Djoser een verhoging alsnog door. Voor deze reis is in de reissom een totaalbedrag aan luchthavenbelastingen/toeslagen opgenomen van ongeveer €400,-

Groepssamenstelling

Onze groepen bestaan uit een goede mix van samenreizenden en alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers. Het minimum aantal deelnemers is meestal 8, het maximum 20.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.
 

Praktische informatie

Accommodatie

We overnachten in middenklasse hotels die zorgvuldig zijn geselecteerd op hun ligging en comfort, dan wel op faciliteiten zoals bijvoorbeeld een zwembad. We slapen in tweepersoonskamers met eigen douche en toilet op de kamer. In Havana en Santiago de Cuba slapen we in centraal gelegen, sfeervolle koloniale hotels. In Pinar del Rio, Cienfuegos en Triniad verblijven we op gunstige locaties ten opzichte van de nabijgelegen natuurparken. Deze accommodaties bieden elk iets unieks, van paardenverhuur en een mooi zwembad, tot fantastische livemuziek en de nabijheid van een strand. De overnachting in de Sierra Maestra brengt ons dichtbij het 'Fidel gevoel'. Net als de grote commandant aan het einde van de jaren '50, verblijven we hier in eenvoudige cabañas, mogelijk met gedeelde sanitair, in dit prachtige berggebied.
 

Bekijk hotelreviews op

Havana Park View Hotel
Pinar del Rio/Vinales Villa Aguas Claras
Trinidad Villa Guajimico
Varadero BelleVue Palma Real


Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we op deze reis verblijven.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden op een kamer met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag van € 225,-.

Terug naar boven

Vliegreis

De vluchten op deze Cuba reis worden uitgevoerd door KLM en Air France. Het kan zijn dat ook de vluchten gecombineerd worden met beide luchtvaartmaatschappijen.

Het vluchtschema met de KLM is, onder voorbehoud van wijzigingen, als volgt:

Amsterdam - Havana   10:30 - 14:50
             
Havana - Amsterdam   16:45 - 08:30*

*aankomst volgende dag

De reis met vertrek 6 december heeft een afwijkend vluchtschema.

In Cuba is het 5 uur vroeger dan in Nederland, in de winter is dat 6 uur.

Landarrangement

De prijs van de reis zonder de internationale vluchten bedraagt vanaf €1.245,-.

Terug naar boven

Vervoer

Gedurende de hele reis maken wij gebruik van een eigen comfortabele bus. De wegen buiten Havana zijn rustig en vrij goed zodat het reizen door Cuba redelijk comfortabel is. Je kunt in de steden gebruik maken van taxi's , vaak zijn dit oude Amerikaanse auto's en soms koetsjes of fietstaxi's. 
 

 
 

Terug naar boven

Bij de reis inbegrepen

 • Vliegreis
 • Luchthavenbelasting, veiligheidstoeslag en brandstoftoeslag
 • Seizoenstoeslag luchtvaartmaatschappij
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Engelssprekende lokale gids
 • Vervoer per airconditioned bus
 • Hotelovernachtingen inclusief ontbijt
 • Verblijf in Varadero op basis van volpension
 • Stadswandeling olv gids door oud-Havana
 • Fietstaxi tour in Camagüey
 • Diensten Djoser servicebalie Schiphol
Terug naar boven

Excursies

 Bij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. De een struint graag over de markt op zoek naar koopjes, de ander wil op zijn gemak rondkijken bij een museum of strijkt neer op het terras, om onder het genot van een drankje, het dagelijks leven gade te slaan. In de meeste gevallen kun je zelf of met groepsgenoten, al dan niet met hulp van onze reisbegeleiding, er te voet of met lokaal vervoer erop uit trekken. Toegangsgelden zijn dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken.
Sommige bezienswaardigheden mag je niet missen, zijn slecht bereikbaar of liggen 'en route' naar onze volgende overnachtingsplaats. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Ook bij alle excursies die bij het programma inbegrepen zijn, geldt dat het entreegeld exclusief is.
 
Tijdens deze 21-daagse reis door Cuba zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen:
 
 • Stadswandeling door Old Havana waar we zeker Parque Central, Plaza Vieja en Plaza de Armas zullen bezoeken.
 • Stadsrondrit per bus door Modern Havana en hier zullen we stoppen bij de Plaza de Revolution, hotel Nacional en de Malecon.
 • Stadrondrit per bicitaxi in Camaguey.  Het valt niet mee om je weg te vinden in het grote historische centrum van Camaguey, per bicitaxi zullen de fietsers de mooiste plekken laten zien.
Onderweg stopt onze bus op een aantal plaatsen, waarvoor je uitsluitend nog eventuele entreegelden hoeft te betalen om naar binnen te mogen:
 
 • Op weg naar Pinar del Rio stoppen we in Soroa waar er een optioneel bezoek brengen aan de Orchideeën tuinen en de watervallen.
 • Optioneel bezoek aan een sigaren fabriek
 • Op weg naar Guajimico stoppen we in Zapata NP waar we een optioneel bezoek brengen aan een krokodillen farm en ook het bezoek aan de Varkensbaai staat op het programma.
 • Een vroeg vertrek vanuit Santiago de Cuba naar Santa Clara voor het bezoek aan het Che Guevara Mausoleum.
Terug naar boven

Reisdocumenten

 • E-ticket. Meer informatie ontvange je ongeveer 2 weken voor vertrek.
 • Paspoort, dat na vertrek uit Cuba nog minimaal zes maanden geldig is.
 • Visum: Toeristenkaart (Carta Turistica), kosten € 22, deze kun je vanaf 4 weken voor vertrek aanvragen. Zes weken voor vertrek ontvang je een e-mail met meer informatie over de aanvraag.
 • Verzekeringsbewijs medische kosten ( zie nieuws voor meer info).
   

Je kunt de visumaanvraag zelf regelen bij de betreffende ambassade, maar je kunt dit ook laten verzorgen door Visumburo/CIBT. In dit geval brengen we naast de kosten van de toeristenkaart € 30,- bemiddelingskosten per visum in rekening. Een kopie van het paspoort dien je dan op te sturen naar het Visumburo/CIBT. Je ontvangt ongeveer 6 weken voor vertrek een e-mail met meer informatie over de visumaanvraag.

Je kunt de aanvraag ook zelf regelen bij het consulaat van Cuba in Rotterdam. Het is mogelijk om de toeristenkaart dezelfde dag nog op te halen. We raden je aan de toeristenkaart niet eerder dan één maand voor vertrek van je reis aan te vragen i.v.m. de geldigheidsduur. Bij het zelf regelen dient u uw originele paspoort mee te nemen, een kopie daarvan is dan helaas niet voldoende.

Terug naar boven

Geldzaken

Cuba hanteert als betaalmiddel de 'peso convertible', waarvan de koers gerelateerd is aan de dollar. 

Pinnen: is niet mogelijk op Cuba.
Contanten: euro's (in kleine coupures) kan men ter plaatse omwisselen. Zorg voor onbeschadigde biljetten.
Creditcard: In de grote steden. Neem contact op met je creditcard maatschappij voor eventuele bankkosten. 

Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 350,- per persoon per week. Cuba is geen goedkoop land, houd rekening met de vele excursies die mogelijk zijn en zorg dat je altijd wat extra te besteden hebt.

De vertrekbelasting is 25 peso convertibles p.p.

Het is gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld van ongeveer 55 CUC p.p. bij een groep van 20 deelnemers, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, de lokale gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald.

Terug naar boven

Maaltijden

Op deze reis is het ontbijt inbegrepen. Voor lunch en diner kun je zelf bepalen waar je, al dan niet met anderen, gaat eten. De reisbegeleid(st)er kan je ook tips voor leuke restaurantjes geven. De eenvoudige, maar betrouwbare restaurantjes doen vaak in kwaliteit niet onder voor de meer luxe restaurants. Heel populair zijn de paladares, privé-restaurantjes bij mensen thuis. De kosten van een maaltijd liggen rond de € 10,-. Het verblijf in Trinidad en de Sierra Maestra is op basis van halfpension: ontbijt en diner. In Varadero verblijven wij op basis van all-inclusive.
 

Terug naar boven

Gezondheid

Voor deze reis wordt aangeraden: DTP en hepatitis A.

Informeer in elk geval bij je huisarts, de plaatselijke GGD of Meditel, die op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen. Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Meditel. Je kunt bij Meditel gemakkelijk online een afspraak maken en ben je aanvullend verzekerd bij Zilveren Kruis, Avéro of Interpolis, dan worden de kosten geheel vergoed. Bovendien ontvangt elke Djoser-reiziger een leuk presentje bij Meditel! Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.
 
De hygiënische omstandigheden in het land zijn beduidend minder dan de westerse standaard. Wees voorzichtig met voedsel, reinig de handen, neem een middel tegen darmstoornissen mee en een zoutoplossing (als ORS) tegen uitdroging. Het is ook verstandig goed te letten op wat je eet. Neem in de eerste dagen de tijd om te acclimatiseren, te wennen aan de andere temperatuur en de vele nieuwe indrukken. Het leidingwater is niet veilig om te drinken, mineraalwater is voor een klein bedrag overal in hele en halve literflessen te koop.

Tevens raden we je aan een kleine medische kit mee te nemen met o.a. aspirine. De reisbegeleiding is overigens ook in het bezit van een medische set, met daarin steriel medisch hulpmateriaal.
 

Terug naar boven

Hotelverlenging

Hotelverlenging mét accommodatie is in Havana en Varadero bij te boeken. In Varadero verblijf je na afloop van je reis in een op loopafstand van de zee gelegen hotel. De prijs in Varadero is vanaf € 42,50 op basis van vol pension in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer bedraagt vanaf € 80,- per nacht. In Havana is de prijs voor een tweepersoonskamer op basis van logies/ontbijt vanaf € 47,50,- per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer bedraagt vanaf € 65,- per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht. De transfer van en naar de luchthaven komt bij verlenging te vervallen.

Terug naar boven

Klimaat en geografie

Cuba ligt op de rand van de tropen. Het hele jaar door is de temperatuur zeer aangenaam en komt maar zelden onder de 25°C. De droge periode valt in onze wintermaanden, van september tot april. Tijdens de zomermaanden van mei tot augustus kan het af en toe regenen. De kans op zo'n kort maar hevig tropisch regenbuitje is eigenlijk vooral aanwezig in het zuidoosten van het eiland. Het klimaat op de strandlocaties aan de noordkust is vrijwel het hele jaar door zeer aangenaam.

Cuba is met 115.000 km² het grootste eiland van de Antillen en is drie keer zo groot als Nederland. Geografisch gezien ligt het eiland slechts 180 km ten zuiden van de Amerikaanse staat Florida. Het landschap op Cuba is zeer gevarieerd. Het oosten wordt beheerst door de onherbergzame Sierra Maestra, de hoogste bergketen van het eiland. De natuur in het westen wordt gekenmerkt door de mysterieuze nevelwouden van de Sierra del Escambray en de kalkstenen heuvels rond Viñales. Veel bossen op Cuba hebben inmiddels moeten wijken voor suikerrietplantages die je over het hele eiland tegenkomt. De mooiste zandstranden vind je bij Varadero, aan de noordkust.
 

Terug naar boven

Reisbegeleiding en gidsen

Tijdens de gehele reis is er enthousiaste Nederlandse reisbegeleiding en een lokale gids (tot Varadero) aanwezig,  die samen met onze lokale agent verantwoordelijk zijn voor een soepel verloop van de reis en bieden de meeste dagen een programma en/of excursies aan. Je kunt bij de reisbegeleiding terecht voor advies en hij of zij wijst je de mooiste plaatsen en lekkerste eethuisjes, maar is geen gids. Verder geven ze praktische tips voor het bezoeken van bezienswaardigheden.

Terug naar boven

FAQ

Hoe zijn de overnachtingen tijdens de reis?

We overnachten in goede middenklasse hotels die zorgvuldig zijn geselecteerd op hun ligging en kwaliteiten, dan wel faciliteiten. De meeste hotels beschikken over een zwembad. We slapen in tweepersoonskamers met douche en toilet op de kamer. In Havana en Santiago de Cuba slapen we in centraal gelegen, sfeervolle koloniale hotels. In Pinar del Rio, Cienfuegos en Triniad verblijven we op gunstige locaties ten opzichte van de nabijgelegen natuurparken. Deze accomodaties bieden elk iets unieks, van paardenverhuur en een mooi zwembad, tot fantastische livemuziek en de nabijheid van een strand. De overnachting in de Sierra Maestra brengt ons dichtbij het 'Fidel gevoel'. Net als de grote commandant aan het einde van de jaren '50, verblijven we in eenvoudige cabañas in dit prachtige berggebied. De accommodatie biedt een leuke afwisseling tijdens deze reis. 3 persoonskamers zijn op deze reis helaas niet mogelijk!

Beschikken de hotels over een zwembad?

Een aantal hotels tijdens deze reis beschikken over een zwembad.

Hoe is het vervoer geregeld tijdens deze reis?

Gedurende de reis door Cuba maken we gebruik van onze uitstekende, comfortabele eigen bus met airconditioning. Het voordeel van reizen met een eigen bus is dat ons de mogelijkheid geeft om te stoppen op de plaatsen waar we willen. Dit kan zijn voor een fotostop, een mooi dorp of een sanitaire onderbreking. Voor een impressie kun je hier kijken.

Hoe is het eten in Cuba?

Cuba kent geen hoogstaande eetcultuur, toch hebben ze een mix van de Spaanse en Franse keuken. Je eet dan ook vooral veel kip, varkensvlees of vis gecombineerd met bonen en rijst. Het eten in Cuba wordt vooral lauw warm opgediend.

Op deze reis is het ontbijt inbegrepen. Voor lunch en diner kun je zelf bepalen waar je, al dan niet met anderen, gaat eten. De reisbegeleid(st)er kan je ook tips voor leuke restaurantjes geven. De eenvoudige, maar betrouwbare restaurantjes doen vaak in kwaliteit niet onder voor de meer luxe restaurants. Heel populair zijn de paladares, privé-restaurantjes bij mensen thuis. De kosten van een maaltijd liggen rond de $10, -. Het verblijf in Trinidad en de Sierra Maestra is op basis van halfpension: ontbijt en diner. In Varadero verblijven wij op basis van all-inclusive.
 

Is het mogelijk om tijdens de reis in een Paladar te eten?

Paladars zijn particuliere familierestaurants, je eet hier bij de mensen thuis (of wel in de woonkamer of op de patio). Het is erg leuk om op deze manier in contact te komen met de lokale bevolking. Het eten is altijd van erg goede kwaliteit.

Heb ik een visum nodig voor een bezoek aan Cuba?

Voor Cuba heb je een visum nodig. Deze wordt verstrekt in de vorm van een ‘toeristenkaart’ en kost € 22,- per persoon. Je dient deze zelf bij het consulaat in Rotterdam op te halen, waar je op de uitgifte kunt wachten. Voor de toeristenkaart hoef je geen visumformulier in te vullen; een kopie van je paspoort is NIET voldoende. U dient uw paspoort mee te nemen. Je kunt dus ook iemand anders met een kopie van jouw paspoort naar het consulaat laten gaan. Het is ook mogelijk om de aanvraag door Djoser laten verzorgen. In dit geval bedragen de extra administratiekosten € 30,- per toeristenkaart. Vraag het visum niet eerder dan 4 weken voor vertrek aan ivm de geldigheid van het visum. Het visum is na binnenkomst in Cuba 30 dagen geldig. Uw paspoort moet na vertrek uit Cuba nog minimaal zes maanden geldig zijn.

Kan ik kraanwater drinken op Cuba?

Het kraanwater is op veel plaatsen niet goed drinkbaar. Het is daarom aan te raden altijd mineraalwater te kopen bij de supermarkt of in je hotel.

Welk betaalmiddel kan ik het beste meenemen naar Cuba, kan ik bijvoorbeeld geld pinnen?

Op Cuba kunt u NIET pinnen. Wij raden u aan om contante Euro's mee te nemen, deze kunnen ter plaatse worden omgewisseld voor de peso convertible. In veel gevallen worden beschadigde, beschreven en/of gescheurde bankbiljetten niet geaccepteerd. Contante dollars worden niet geaccepteerd. In de plaatsen Havana, Viñales, Trinidad en Varadero is er gelegenheid om bij de bank contant geld op te nemen met een creditcard. Traveller’s cheques in euro’s zijn niet overal inwisselbaar. Bij het opnemen van geld via uw creditcard wordt in Cuba een commissie berekend en transactie kosten.

Wat is de beste reistijd?

Cuba ligt op de rand van de tropen. Het hele jaar door is de temperatuur zeer aangenaam en komt maar zelden onder de 25°C. De droge periode valt in onze wintermaanden, van oktober tot april. Tijdens de zomermaanden van mei tot augustus kan het af en toe regenen. De kans op zo'n kort maar hevig tropisch regenbuitje is eigenlijk vooral aanwezig in het zuidoosten van het eiland. Het klimaat op de strandlocaties aan de noordkust is vrijwel het hele jaar door zeer aangenaam.

Cuba is met 115.000 km² het grootste eiland van de Antillen en is drie keer zo groot als Nederland. Geografisch gezien ligt het eiland slechts 180 km ten zuiden van de Amerikaanse staat Florida. Het landschap op Cuba is zeer gevarieerd. Het oosten wordt beheerst door de onherbergzame Sierra Maestra, de hoogste bergketen van het eiland. De natuur in het westen wordt gekenmerkt door de mysterieuze nevelwouden van de Sierra del Escambray en de kalkstenen heuvels rond Viñales. Veel bossen op Cuba hebben inmiddels moeten wijken voor suikerrietplantages die je over het hele eiland tegenkomt. De mooiste zandstranden vind je bij Varadero, aan de noordkust.
 

Zijn er lange reisdagen bij?

Over het algemeen zijn de reisdagen niet te lang. Cuba is 2,5 keer zo groot als Nederland. De afstanden zijn niet erg groot (max reis tijd is nooit meer dan 5-6 uur) en de wegen zijn redelijk tot goed. Soms is de groep de hele dag onderweg, maar dan worden  er onderweg uiteraard ook wat bezienswaardigheden bezocht.
Op dag 7 van Pinar del Rio naar Cienfuegos hebben we een reisdag van ongeveer 7 uur, dit is exclusief de stops. Op dag 16 van Santiago de Cuba naar Santa Clara hebben wij een reisdag van 11 uur inclusief de stops. Dag 17 zullen wij rond 05.30-06.00 vertrekken naar Santa Clara.

Deze tijden zijn onder voorbehoud:
Dag 4 Havana- Pinar del Rio ongeveer 5 uur
Dag 7 Pinar del Rio – Cienfuegos 7 uur
Dag 10 Cienfuegos – Trinidad 3 kwartier
Dag 11 Trinidad – Camaguey 4,5 a 5 uur
Dag 12 Camaguey – Sierra Maestra 4 uur
Dag 14 Sierra Maestra – Santiago 5 uur
Dag 16 Santiago – Santa Clara 11 uur
Dag 17 Santa Clara – Varadero 3 uur

Kan ik zwemmen met dolfijnen?

In Cienfuegos en Varadero is het mogelijk om te zwemmen met dolfijnen in een (buiten)dolfinarium. Uw reisbegeleider kan deze excursie eventueel voor u reserveren (uiteraard onder voorbehoud van plaatsen).
 

Kan ik een Salsa les nemen?

In het hotel in Havana en Pinar del Rio is het mogelijk om een salsa les te nemen.

Kan ik een bezoek brengen aan de Comandancia de La Plata?

Ja tijdens het verblijf in de Sierra Maestra is het mogelijk een wandeling te maken naar het voormalige hoofdkwartier van Fidel Castro. Ter plaatse wordt het vervoer geregeld.

Is de wandeling aan de Comandancia de La Plata voor iedereen te doen?

De wandeling kan als pittig beschouwd worden , iedereen met een goede conditie en die goed ter been is kan deze wandeling maken, uiteraard op eigen tempo. Lokale gids gaat tijdens de wandeling mee.

Zijn er duikmogelijkheden tijdens deze reis?

Nabij Cienfuegos verblijven we in een resort waar vele watersporten beoefend kunnen worden. De accommodatie heeft een eigen duikschool, waar zowel duik- als snorkelspullen gehuurd kunnen worden.

Heb ik wandelschoenen nodig tijdens deze reis?

Tijdens de reis heb je diverse wandelmogelijkheden. Zo kun je in Pinar del Rio onder begeleiding van een gids een mooie wandeling in de omgeving maken. Je bezoekt dan een aantal lokale boeren die leven van o.a. de tabaksindustrie. Vanuit Trinidad heb je de mogelijkheid om naar de nabijgelegen Topes de Collantes te gaan. Het Sierra Maestra National Park een mooi bergachtig gebied waar wandelingen met een verschillende duur zijn uitgezet. Het is aan te raden om prettig zittende schoenen met een goed profiel mee te nemen. Dit hoeven niet perse professionele wandelschoenen te zijn.

Dienen wij een klamboe mee te nemen?

Nee, het is niet nodig om een klamboe mee te nemen.
 

Is verlenging in Varadero of Havana mogelijk?

Ja in Varadero en in Havana is het mogelijk om te verlengen. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de practische informatie.

Hoe kan ik tijdens de reis naar huis bellen of emailen?

Bellen met Cuba gaat moeizaam. In een grote stad als Havana zijn meer mogelijkheden dan op het platteland. Mobiel bellen is sterk afhankelijk van je Nederlandse provider, dus informeer daar even naar hun contracten. Er is uitsluitend bereik in Havana en Varadero. Internetcafés zijn zeldzaam en vrij prijzig.

Wat is het voltage in Cuba?

De netspanning is meestal 110 volt, in sommige hotels 220 volt. Op de stopcontacten passen stekkers met platte poten, Amerikaans model.

Hoe groot zijn de groepen?

De groepen naar Cuba bestaan uit gemiddeld 16 personen, de maximale groepsgrootte is 20 personen.

Stel hier je eigen vraag

Foto's en video

Reviews

Zeer prettige reis gehad. Enige opmerkingen betreffende de voorlichting. Het is bij ons niet goed overgekomen dat de reisorganisatie in Cuba voor alles betaald moet worden terwijl het eten goedkoop en lekker is. Her uiteindelijke bedrag valt mee alleen niet waar we aanlachten voor de reis.

Naam: Chris D.

Cijfer: 8

Mooie interessante reis, muziek, salsa, zon, mooie steden, strand, veel plezier en goede leuke en spontane reisbegeleiding.

Naam: Peter M.

Cijfer: 10

Een geweldige reis door een intrigerende samenleving in een fantastisch mooi land. Aanrader!

Naam: Andrea en Machiel

Cijfer: 10

"Het waren 3 fantastische weken in één groot openluchtmuseum met een geweldige sfeer!"

"De reis naar Cuba was interessant en zeer fascinerend, zeer leerzaam en ook heel veel plezier beleefd met mijn mede reisgenoten."

"Super, ik heb gevoel dat ik Cuba op alle gebieden heb leren kennen."  

Gemiddelde beoordeling: 9,3

Review plaatsen

Waarom Djoser?

 • Vluchten met KLM
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Lokale gidsen die je het echte Cuba laten zien 
 • Uniek verblijf in Sierra Maestra nationaal park 
 • Verblijf in Varadero in hotel aan het witte strand inclusief ontbijt, lunch & diner
 • Sfeervolle hotels met zwembad
 • Snorkelen, duiken en zwemmen met dolfijnen facultatief te boeken 

i Dit cijfer is een gemiddelde waardering van onze reizigers. Klantwaardering: 9,3

Zeer prettige reis gehad. Enige opmerkingen betreffende de...
Zeer prettige reis gehad. Enige opmerkingen betreffende de voorlichting. Het is bij ons niet goed overgekomen dat de reisorganisatie in Cuba voor alles betaald moet worden terwijl het eten goedkoop en lekker is. Her uiteindelijke bedrag valt mee alleen niet waar we aanlachten voor de reis.

Naam: Chris D.
Cijfer: 8
Mooie interessante reis, muziek, salsa, zon, mooie steden, s...
Mooie interessante reis, muziek, salsa, zon, mooie steden, strand, veel plezier en goede leuke en spontane reisbegeleiding.

Naam: Peter M.
Cijfer: 10
Een geweldige reis door een intrigerende samenleving in een...
Een geweldige reis door een intrigerende samenleving in een fantastisch mooi land. Aanrader!

Naam: Andrea en Machiel
Cijfer: 10

ANVR

SGR

Calamiteitenfonds