Pirosjki

Pirosjki

Reizen door Rusland betekent ook eten als de Russen. Een Russisch etentje zonder pirosjki is als Lenin zonder Oktoberrevolutie. Ze zijn er met verschillende deegsoorten en uiteenlopende vullingen en worden bij bijna alle gelegenheden gegeten. Een Russisch spreekwoord luidt: “Een huis is niet mooi vanwege zijn kamers, maar vanwege zijn pirosjki”. Tijdens onze 14 daagse reis door Rusland en de 18-daagse Ruslandreis komt u deze hapjes zeker tegen. Als u zelf al eens pirosjki wilt maken, volg dan onderstaand recept.

Ingrediënten voor het deeg:
500 gr. tarwemeel
¼ ltr lauwe melk
20 gr. gist
1 el suiker
½ tl zout
2 eieren
125 gr boter
1 el wodka

Ingrediënten voor de vulling:
500 gr zuurkool
200 gr champignons
3 sjalotten
4 el boter
1 el azijn
1 tl zout en peper
500 gr rundergehakt


Ingrediënten voor het bestrijken:
2 eierdooiers
2 tl room
3 el boter


Bereiding:
Giet ¼ liter lauwe melk in een kom en verbrokkel er 20 gram gist in. Bij droge gist gebruik je minder melk (ca. 1/8 ltr.). Voeg 2 eieren, 1 el suiker, 1 el wodka en ½ tl zout toe. Smelt de boter, voeg deze toe en vermeng de ingrediënten totdat de gist is opgelost. Zeef het tarwemeel boven het mengsel en kneed ongeveer 20 minuten, totdat zich luchtbelletjes in het deeg vormen. Wanneer het deeg van de rand loslaat, bedek dan de kom met een theedoek en laat het deeg 2 uur rusten buiten de koelkast. Smelt ondertussen de boter voor de vulling op matig vuur en voeg vervolgens de zuurkool toe. Laat deze 45 minuten op laag vuur stoven. Het vocht mag niet volledig verdampen, dus voeg eventueel een half kopje water toe. Snipper ondertussen de sjalotten en snijdt de champignons. Fruit de sjalotten in 2 el boter en voeg het gehakt, de azijn en het zout toe. Roer na 10 minuten de champignons erdoor en laat het geheel nog 10 minuten garen. Voeg het mengsel toe aan de zuurkool en laat het afkoelen. Kneed het deeg na het rusten opnieuw 10 minuten en laat het vervolgens nog een uur rusten. Herhaal dit nogmaals en laat het deeg nog 25 minuten rijzen. Maak het deeg plat en steek met een waterglas zoveel mogelijk rondjes uit. Leg op ieder stukje deeg anderhalve tl van de afgekoelde vulling. Vouw de rondjes dicht en ruk goed aan. Vet een bakplaat in met boter en leg de pirosjki steeds ongeveer 2 cm van elkaar op de plaat. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Meng de ingrediënten voor het bestrijksel en smeer de pirosjki in. Schuif de plaat in de oven en bak de pirosjki af in ongeveer 20 minuten, totdat ze lichtbruin zijn. De pirosjki kunnen zowel warm als koud geserveerd worden.
 

Terug naar boven