Iraanse Film 'Circumstance'

Iraanse Film 'Circumstance'

Films in of over Iran kom je niet snel tegen in de Nederlandse bioscopen. In Iran worden echter wel veel speelfilms en televisieseries gemaakt, o.a. van bekende regisseurs als Abbas Kiarostami en Jafar Panahi, maar omdat alles gecensureerd wordt, zijn sommige films verboden.

Zo ook de film 'Circumstance', het speelfilmdebuut van de Iraans-Amerikaanse regisseuse Maryam Keshavarz. Wegens het controversiële onderwerp kon de film niet in Iran opgenomen worden en mag Keshavarz het land niet meer in. Desondanks heeft de film de Drama Publieksprijs gewonnen op het prestigieuze Sundance Film Festival van 2011.

'Circumstance' biedt een intrigerend kijkje in de illegale uitgaansscene van Teheran, waar sex, drugs 'n rock 'n roll vrijelijk gebezigd worden. Dat wil zeggen, totdat de moraliteitspolitie zich meldt. Tienermeisje Atafeh komt uit een intellectueel en vrijdenkend gezin. Alleen haar broer Mehran, die na lange afwezigheid naar huis terugkeert, houdt zich strikt aan het islamitische geloof, op het obsessieve af. Shireen, een meisje met een tragisch verleden, vindt bij Atafeh intussen de vriendschap en geborgenheid die ze zocht. Samen struinen de meisjes illegale feestjes af en drinken alsof ze in het westen wonen. Maar het wordt pas echt riskant als er een hevige liefde tussen de twee meisjes ontvlamt. En dat terwijl het erop lijkt dat Mehran er een verborgen agenda op na houdt. 

 

Terug naar boven