Tussenstop Hongkong: wat kun je zien in 12 uur tijd?

Tussenstop Hongkong: wat kun je zien in 12 uur tijd?

Als we eind februari uitstappen op Hongkong Airport, worden we verwelkomd door een uiterst modern vliegveld dat op Lantau Island ligt. Hongkong staat al een tijdje op m’n verlanglijst omdat het zo’n bijzondere geschiedenis heeft, die uiteindelijk heeft geleid tot de iconische skyline die ik al zo vaak op foto’s voorbij heb zien komen. Hongkong is 156 jaar in handen geweest van Engeland en pas op 1 juli 1997 weer overgedragen aan China. Dus het is nog niet eens zo lang geleden dat Hongkong echt Chinees werd. En dit maakt de stad natuurlijk nog interessanter!

We hebben tijdens onze overstap 12 uur om Hongkong te ontdekken, dus we hebben een strak schema om zoveel mogelijk te kunnen zien. Welke tips zou ik willen meegeven?

1) De Airport Express
Hong Kong Airport ExpressNeem de Airport Express naar het centrum van Hongkong op Hongkong Island. Met een Nederlands paspoort heb je geen visum nodig voor Hongkong (bij een verblijf korter dan 90 dagen) dus dat scheelt weer! Voor 100 Hongkong Dollar (ca. € 12,-) p.p. sta je in 24 minuten in het centrum van Hongkong en je kunt later die dag ook retour reizen. Er zijn maar een aantal stops onderweg, en je kunt ook uitstappen in de wijk Kowloon. 


Hongkong Man Mo-tempel2) Man Mo-tempel
Nadat je bent uitgestapt op Hongkong Island,
  bezoek dan de Man Mo-tempel. Dit is een van de oudste tempels van Hongkong - gebouwd in 1847 tijdens de Qing-dynastie - en is gewijd aan de goden van literatuur en oorlog. Je loopt hier vanaf het treinstation in 20 minuten naartoe of het duurt 8 minuten met de taxi. De tempel is tussen 08.00 en 18.00 geopend.
3) The Peak

The Peak Hongkong tramPak hierna een taxi (ca. 5 minuten) naar Peak Central aan de Garden Road voor de volgende bezienswaardigheid. De allerallerbekendste attractie van Hongkong is namelijk the Peak, een berg van 552 meter die het hoogste punt van het eiland vormt en tevens de plek is met de duurste grondprijzen ter wereld. Aan de top heb je een park waar je rond kunt lopen en kunt genieten van het uitzicht op de skyline. De beste manier om hier te komen is met de Peak Tram. Een bijna 130 jaar oude, rode tram die je op spectaculaire wijze naar boven brengt. 


Shoppen Hongkong4) Shop till you eh get lost
Houd je van winkelen? Dan zit je goed in Hongkong. De meest luxe kledingmerken zijn hier vertegenwoordigd  en ook voor elektronica zit je goed. Shoppen is hier echter niet per se goedkoper.  Wel is het winkelen hier voor vergevorderden zo ontdekten we. Hongkong is eigenlijk één aaneengesloten winkelgebied. De shoppingmalls zijn vaak met elkaar verbonden via verschillende etages die de hele stad lijken te bestrijken. We gingen bij The Center ergens naar binnen en eindigden per ongeluk bij de havens. Dus download van tevoren zeker een plattegrond om verwarring te voorkomen!


5) Met de starferry naar Kowloon
starferry HongkongToen we toch per ongeluk bij de haven uitkwamen, hebben we meteen van de gelegenheid gebruik gemaakt om de beroemde starferry naar Kowloon te nemen. Voor maar € 0,40 p.p. voeren we langs de skyline en met uitzicht op het bekende  reuzenrad. Hoewel ik de hele dag op de ferry had kunnen blijven zitten, zijn we in Kowloon uitgestapt voor een laatste bezienswaardigheid: Bar Ozone.

Ritz Carlton Hotel Hongkong6) Een drankje in de ozonlaag
In het Ritz Carlton Hotel, dat op verdieping 102-118 gevestigd is van het International Commerce Centre, vind je Bar Ozone. Een bar die zijn naam eer aan doet en zó hoog is dat je bijna de ozonlaag kunt aantikken. Dit is nog eens een drankje doen op hoog niveau. Met 2 verschillende liften bereiken we de bar op de 118e etage en het uitzicht is onbeschrijfelijk mooi. Er is geen betere plek om op onze kennismaking met Hongkong te toasten dan hier. Als tijdens onze toast bovendien een bekende Amerikaanse rockband komt binnenlopen, wanen we ons even onderdeel van de jetset. Wat een stad!

Onderin het ICC bevindt zich - heel handig - de Airport Express, die ons in exact 24 minuten weer aflevert op het vliegveld. We vliegen verder naar Hanoi, onze eigenlijke reisdoel, maar Hongkong wat was je leuk... 
 

> Rondreizen China

Terug naar boven