Familiereis zoeken

  • Brochure Family aanvragen
  • Actie - Nieuwsbrief Junior

Kilimanjaro – gletsjers blijven langer bestaan dan voorspeld

Wetenschappers beweren al tientallen jaren dat de eeuwige sneeuw– en ijsvelden op de top van Afrika’s hoogste berg, de Kilimanjaro, uiterlijk in het jaar 2020 verdwenen zijn door de opwarming van de aarde.

Een gezamenlijk team van Australische – en Amerikaanse wetenschappers is echter tot een positievere conclusie gekomen. Na ruim 7 jaar onderzoek van de gletsjers en de sneeuw- en ijsvelden kon eind 2006, door de komst van El Nino worden vastgesteld dat de stijging van de temperatuur niet de directe oorzaak was van het verdwijnen van de witte toppen.

Het El Nino-jaar bracht een enorme hoeveelheid neerslag in de vorm van regen, hagel en sneeuw naar de Kilimanjaro. Na metingen bleek dat zowel de sneeuw- en ijsvelden als de gletsjers weliswaar niet groter maar wel substantieel dikker waren geworden.

De veranderende weerpatronen boven de Indische Oceaan zorgen voor minder neerslag boven Afrika waardoor de witte toppen uiteindelijk wel zullen verdwijnen. Dit proces zal echter meer tijd in beslag nemen dan het smelten van de ijskappen door opwarming van de aarde.

Het wetenschapsteam voorspelt dat de sneeuw- en ijsvelden zeker niet voor het jaar 2040 zullen verdwijnen en dat de gletsjers zeer waarschijnlijk nog veel langer de hoogste berg van Afrika zullen sieren.

Go to top