• Slide 1
 • Slide 2
  Laos & Cambodja, 20 dagen

  Laos & Cambodja 20 dagen

  De rijkdommen van Laos & Cambodja zijn nog niet blootgesteld aan het massatoerisme. Je vindt er veel authentieke tempels, zoals in Luang Prabang en natuurlijk het beroemde Angkor Wat. Dit tempelcomplex is plotseling verlaten en daarna overwoekerd door de jungle. Het landschap wordt gedomineerd door de machtige Mekongrivier, waaraan de meeste dorpen en steden liggen die we bezoeken.

  Reisschema

  1. Amsterdam - Singapore
  2. aankomst Singapore
  3. Singapore - Luang Prabang
  4. Luang Prabang
  5. Luang Prabang
  6. Luang Prabang - Vang Vieng
  7. Vang Vieng
  8. Vang Vieng - Vientiane
  9. Vientiane
  10. Vientiane - Savannakhet
  11. Savannakhet - Wat Phu - Don Khong
  12. Don Khong
  13. Don Khong - Kratié
  14. Kratié - Phnom Penh
  15. Phnom Penh
  16. Phnom Penh - Siem Reap
  17. Siem Reap (Ankor Wat)
  18. Siem Reap
  19. Siem Reap - Amsterdam
  20. aankomst Amsterdam

  Reisbeschrijving

  Bij onze reizen is geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisbegeleiding biedt de meeste dagen wel een programma aan, maar je bent zeker niet verplicht hieraan deel te nemen. Wie er liever zelf op uitgaat, heeft daartoe alle vrijheid. Gemiddeld bestaan de Junior groepen uit 18 personen. De maximale groepsgrootte is 26 deelnemers.

  Van Singapore naar Laos
  Dag 1 Amsterdam - Singapore
  Dag 2 aankomst Singapore
  Dag 3 Singapore, vlucht naar Luang Prabang

  Singapore markt Djoser FamilyMet Singapore Airlines vliegen we naar het bruisende Singapore voor een kennismaking met de stad. Dit kleinste land van Azië kent een echte smeltkroes van culturen. In de laatste tientallen jaren is Singapore één van de modernste en welvarendste steden van de wereld geworden. Traditie en hypermoderniteit gaan hier hand in hand samen. Bezoek China town en Little India en geniet van de smaken van Azië. Vergeet ook niet the Gardens of Bay te bezoeken en laat je verrassen door de futuristische super trees. We overnachten in Singapore en reizen de volgende dag door naar Laos.

  Laos is lange tijd een Franse kolonie geweest. Vooral in de grote steden is dit terug te zien in de bouwstijl, maar ook in de cultuur vind je nog typisch Franse dingen: overal op straat wordt jeu-des-boules gespeeld, op iedere hoek vind je wel een bakkerij waar ze verse stokbroden verkopen en in bijna alle restaurants staan er Franse wijnen op de menukaart. Langs de brede straten met bomen zie je oude, Frans aandoende gebouwen uit de periode dat Frankrijk nog de baas was in Indochina, zo rond het einde van de 19e eeuw.

  Tempels en monniken in Luang Prabang
  Dag 4 Luang Prabang
  Dag 5 Luang Prabang

  Luang Prabang tempel DjoserIn Luang Prabang merk je meteen wat voor ontspannen sfeer er in de stad hangt. Het voelt eigenlijk meer als een groot dorp, dan als een stad. Het oude centrum staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO, waardoor er nauwelijks hoogbouw is. Omdat de meeste bezienswaardigheden dicht bij elkaar liggen, is Luang Prabang makkelijk te voet te bezoeken. Als je even geen zin meer hebt om te lopen, huur dan op een riksja. Als je goed onderhandelt, kun je je voor een paar Euro rond laten rijden. In de hoofdstraat van Luang Prabang vind je enkele Westerse restaurants, waar je kunt genieten van typisch Laotiaanse gerechten, maar waar je ook een pizza of hamburger kunt bestellen.

  Tijdens je vrije dagen in Luang Prabang heb je voldoende tijd om op pad te gaan en de vele tempels van de stad te bezoeken. De mooiste is de ‘Tempel van de Gouden Stad’. Deze tempel is prachtig versierd met houtsnijwerk, muurschilderingen, heeft puntige daken en gouden ornamenten. Je kijkt er je ogen uit! Huur een fiets en ga langs enkele van de mooiste tempels van Laos. Doordat Luang Prabang zo rustig is, is deze stad ideaal om per fiets te verkennen.

  Monniken Luang Prabang Laos DjoserOveral op straat zie je monniken rondlopen met knaloranje gewaden. Een andere bezienswaardigheid die je zeker niet mag overslaan, is de Tak Bat; lange rijen monniken ontvangen ’s ochtends vroeg rijst en wierook als offergaven van de lokale bevolking. Uiteraard mag je zelf ook in de rij gaan staan om rijst en fruit uit te delen. Een leuke manier om deel te nemen aan de lokale gebruiken, maar je moet er wel rond zonsopgang voor uit je bed.

  Ook in Luang Prabang heb je een leuke avondmarkt met de nodige souvenirs. Verschillende bergstammen verkopen hier hun zelfgemaakte producten. Afdingen is trouwens wel nodig en heel gewoon in Laos en Cambodja. Dit is ook de ideale plek om te genieten van de lekkerste gerechten uit de Laotiaanse keuken.

  Naast culturele uitstapjes in de stad kun je ook genieten van de natuur. Luang Prabang ligt namelijk midden in de jungle. Je kunt een excursie maken naar de Kwangsi-waterval, een terrasvormige waterval die eindigt in een azuurblauw meertje midden in het oerwoud. Je kunt hier heerlijk zwemmen! Ook een bezoek aan de grotten van Pak Ou behoord tot de uitstapjes in de omgeving. In deze grotten vind je duizenden kleine en grote Boeddhabeelden. Bij de ingang krijg je een zaklamp, omdat binnen erg donker is.

  Op de rivier in Vang Vieng
  Dag 6 Luang Prabang - Vang Vieng
  Dag 7 Vang Vieng

  Vang Vieng Laos DjoserWe rijden door een groen berglandschap verder in de richting van Vang Vieng. Dit is een rustig stadje gelegen in een prachtig bosrijke omgeving van kalkrotsen en rijstvelden. Vang Vieng werd steeds toeristischer omdat het halverwege aan de weg tussen Luang Prabang en Vientiane ligt. Een goede plek voor een overnachting voor als je op doortocht bent, maar ook zeker de moeite waard om een dag door te brengen. Vang Vieng heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een gezellig dorpje met in het centrum veel leuke restaurantjes en souvenirwinkeltjes.

  Doordat Vang Vieng aan de Nam Song rivier ligt, staat het vooral bekend om het 'tuben', een activiteit waarbij je in een rubberen band met de stroom mee de rivier afdrijft. Een andere manier om de rivier te bevaren, is per kayak. Je krijgt een korte uitleg hoe je moet peddelen en dan vaar je met de stroom mee terug naar Vang Vieng. Daarnaast kun je prachtige wandel- en fietstochten in de omgeving maken naar verschillende grotten. Geniet ook nog even van een verse Franse baguette, voordat we op weg gaan naar de Laotiaanse hoofdstad Vientiane.

  Vientiane
  Dag 8 Vang Vieng - Vientiane
  Dag 9 Vientiane
  Dag 10 Vientiane - Savannakhet

  In ongeveer vier uur rijden met onze bus naar de hoofdstad van Laos: Vientiane. Het is heerlijk om in de rustige atmosfeer van deze slaperige stad rond te dwalen, want je hebt hier eigenlijk niet door dat je een Aziatische hoofdstad rondloopt. Zo hectisch als bijvoorbeeld Bangkok, Delhi of Jakarta is Vientiane helemaal niet.

  Boeddhapark Xieng Khuan Vientiane Laos DjoserVientiane staat vol met koloniale gebouwen en tempels die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken tijdens je vrije dag in deze stad. Als je al eens een keer in Parijs bent geweest, herken je vast de Patuxai, die erg lijkt op de Arc de Triomphe. Bovenop deze triomfboog heb je een adembenemend uitzicht over de stad en de rivier. Ook een bezoekje waard zijn de tempels 'Wat Phra Keaw', met mooie bronzen Boeddhabeelden, en 'Wat Si Saket'. Ook leuk is een bezoek aan het Boeddhapark 'Xieng Khuan'. Hier vind je 200 enorme Boeddhistische en Hindoeïstische stenen beelden van mensen, demonen en goden. In een tropische tuin vind je onder andere een liggend Boeddhabeeld van 120 meter lang.

  Vientiane brommer gezin Laos DjoserStrijk aan het einde van de dag neer in een van de vele eethuisjes om de lokale delicatessen te proberen of ga met een lekker drankje zitten op een van de terrasjes aan de Mekong. Over het water heb je een mooi uitzicht over de ondergaande zon. Na een vrije dag in de hoofdstad stappen we weer in de bus en gaan we op weg naar Savannakhet, aan de Thaise grens. Alleen de Mekong rivier scheidt deze stad van Thailand. Ook in dit stadje heerst weer een ontspannen sfeer en vind je de typische Frans aandoende gebouwen.

  Het eiland Don Khong
  Dag 11 Savannakhet - Wat Phu - Don Khong
  Dag 12 Don Khong
  Dag 13 Don Khong - Kratié

  Onderweg naar Don Khong maken een stop bij de tempelruïne van Wat Phu. Dit Kmer tempelcomplex heeft wel wat weg van de tempels die we later in deze reis bezoeken: Ankor Wat. De ruïne ligt tegen een berg aan en je hebt vanaf het bovenste gedeelte van Wat Phu een mooi  panoramisch uitzicht over de directe omgeving.

  Aan het einde van de middag komen we aan in Don Khong, het grootste van de eilanden die midden in de Mekongrivier liggen. Wanneer het water in het droge seizoen zakt, liggen er wel 4.000 eilandjes in dit ondiepe stuk van de Mekong. Don Khong is 18 bij 8 km groot en er wonen ongeveer 50.000 mensen, waarvan de meeste in de twee grotere dorpjes van het eiland.

  Dong Khong Laos DjoserOp Don Khong ben je echt op het platteland van Laos: boeren staan tot hun knieën in de rijstvelden, op de landweggetjes lopen waterbuffels en kippen en de lokale bevolking is onderweg naar een kleurrijke markt om inkopen te doen. Don Khong-eiland is vooral interessant om per fiets te ontdekken. Huur een fiets en ga op pad langs de rijstvelden, akkers en door boerendorpjes. Zo kun je  optimaal genieten van het dagelijkse leven. Ook kun je een facultatieve excursie maken naar de watervallen in de Mekong rivier. Deze wilde watermassa ziet er erg spectaculair uit! Neem aan het einde van een dag fietsen of wandelen een  verkoelend drankje met uitzicht over de rivier.

  De volgende ochtend gaan we weer naar de pier om de Mekong over te steken en rijden we de grens met Cambodja over. Overnachten doen we in Kratié. 

  Phnom Penh
  Dag 14 Kratié - Phnom Penh
  Dag 15 Phnom Penh

  Laos en Cambodja Irrawaddy Dolfijnen Djoser FamilyIn het centrum van Kratié ligt een leuke markt die omringd wordt door Frans koloniale gebouwen. Ook Kratié ligt aan de oevers van de Mekongrivier, die begroeid zijn met Canonball Trees: bomen met opvallend rode bloemen die je vaker in Cambodja tegenkomt. Het stukje rivier ten noorden van Kratié staat bekend om de bijzondere populatie Irrawaddy-dolfijnen, waarvan er nog enkele tientallen in het wild leven. Als het eerder deze dag bij de grens allemaal meezit, kun je 's middags kun je met een tuktuk naar een dorpje stroomopwaarts, waar je op een klein bootje kunt stappen. Als je geluk hebt, zie je misschien wel enkele dolfijnen bovenkomen. De lokale inwoners langs de rivier wonen in houten huizen op palen en de omgeving is weelderig groen.

  We gaan vroeg op weg richting Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja met ongeveer 2 miljoen inwoners. Deze stad ligt aan een driesprong van rivieren, waaronder de onvermijdelijke Mekong. De Franse invloed is ook hier in de bebouwing nog duidelijk aanwezig.

  De stoepa die bij de Wat Phnom-tempel hoort, steekt op zijn heuveltje van 27 meter boven de meeste huizen uit. Deze tempel heeft de stad ook zijn naam gegeven. ‘Phnom’ betekend namelijk heuvel en ‘Penh’ was een dame die in de Mekong enkele Boeddhabeelden had gevonden. Zij bracht deze beelden de heuvel op en liet daar een tempel bouwen. Phnom Penh betekent dus ‘Heuvel van Penh’. De Wat Phnom tempel is zeker de moeite waard om te bezoeken als je in de hoofdstad van Cambodja bent. Op straat rondom de tempel zijn veel waarzeggers, gebedsgenezers en heilige mannen te vinden en er lopen allemaal aapjes rond.

  Las en Cambodja tuktuk Djoser FamilyHet oude deel van de stad kun je prima te voet of per tuktuk verkennen. Je vindt hier onder meer het koninklijk paleis, interessante heiligdommen als de zilveren pagode en de Chinese wijk. Vooral de Zilveren Pagode (gebaseerd op de prachtige Wat Pra Kaew in Bangkok) is een bezoekje waard. De vloer van de pagode is bedekt met 5.000 zilveren tegels van een kilo per stuk en binnen in het hoofdgebouw staat een Boeddhabeeld van 90 kilo massief goud!

  Op de Toul Tom Pong markt, ook wel Russische markt genoemd, is van alles verkrijgbaar: van souvenirs tot  groente, fruit en vlees. Ook is het een bekende zijdemarkt. Wil je iets minder toeristische markt, dan moet je naar de O'Russeimarkt, een overdekte markt waar veel lokale producten verkrijgbaar zijn. een leuke facultatieve excursie is een kookcursus. Je gaat met je gids mee naar de markt om verse ingrediënten te kopen en eenmaal in de keuken leer je de lekkerste Cambodjaanse gerechten te maken. Natuurlijk mag je je zelf gekookte lekkernijen zelf opeten. Als je nog honger hebt, of de kookcursus niet gedaan hebt, is de boulevard ’s avonds een goede plek voor een leuk restaurant. Hier worden zowel lokale als Westerse gerechten geserveerd.

  De tempels van Angkor
  Dag 16 Phnom Penh - Siem Reap
  Dag 17 Siem Reap (Angkor)
  Dag 18 Siem Reap (Angkor)
  Dag 19 Siem Reap - Amsterdam
  Dag 20 aankomst Amsterdam

  Vanuit Phnom Penh is het enkele uren rijden naar Siem Raep. Het hoogtepunt van de reis komt als afsluiting: de tempels van Angkor, die op enkele kilometers buiten de stad liggen. In Siem Raep heb twee volle dagen om op ontdekkingsreis te gaan naar de tempels waar Lara Croft rondliep in Tomb Raider. Twee dagen lijkt veel, maar Angkor is ook zo gigantisch groot! Alles zien lukt je niet, maar in twee dagen heb je wel de belangrijkste must-sees gezien.

  Ankor Monniken Cambodja DjoserOmdat Angkor in verschillende periodes is gebouwd en iedere heerser zijn eigen tempel bijbouwde, zie je verschillende bouwstijlen door elkaar. De bekendste tempel, Angkor Wat, is bijvoorbeeld Hindoeïstisch, terwijl een andere bekende tempel Angkor Thom juist weer Boeddhistisch is. Overal zie je beelden, tempels en reliëfs. De heiligdommen dateren uit de bloeitijd van de Khmerbeschaving, van de 9e tot 13e eeuw. De stenen tempels zijn de enige restanten van de Khmerhoofdstad, die verder uit houten gebouwen bestond.

  Angkor Wat kent iedereen wel van de bekende foto’s bij zonsondergang. Het uitzichtpunt over het meertje met daarachter de puntige gebouwen zijn wereldberoemd. Angkor Thom staat bekend om de meters hoge Boeddhabeelden en gezichten. Het oerwoud heeft eeuwenlang geprobeerd de wereldberoemde tempelcomplexen te overwoekeren en dat is hier en daar aardig gelukt. Zo is het vervallen tempelcomplex van Ta Prohm bekend, omdat deze helemaal begroeid is door eeuwenoude bomen die met hun wortels over de gebouwen groeien.

  Ankor boom tempel DjoserJe kunt Angkor op twee verschillende manieren bezoeken. Zo kun je op de eerste dag in Siem Raep het ‘Small Circuit’ doen. Je ziet dan alle hierboven beschreven tempels die je echt gezien moet hebben, samen met nog enkele prachtige tempels. Als je na een dag Angkor nog niet genoeg gezien hebt, kun je ook het ‘Big Circuit’ gaan bekijken. Je bezoekt dan tempels die verder van Siem Raep afliggen en die zijn goed te bereiken met de  fiets. Heb je wel genoeg gezien, dan kun je er voor kiezen om de tweede dag een optionele excursie naar het Tonle Sap meer te maken. De bevolking woont hier in huizen op palen en overal varen bootjes die van alles vervoeren. Een leuke excursie om kennis te maken met het platteland van Cambodja.

  Na een indrukwekkende reis vol mooie herinneringen vliegen we terug naar Amsterdam.

  Vertrekdata/prijs

  Inclusief

  • Vliegreis met Singapore Airlines
  • Alle vluchttoeslagen
  • Nederlandse reisbegeleiding
  • Engelssprekende lokale gids
  • Vervoer per airconditioned bus
  • Hotelovernachtingen
  • Bezoek aan Wat Phu
  • Bezoek aan That Ing Stoepa

  Exclusief

  Reisverzekering, visum Laos, visum Cambodja, maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, reserveringskosten € 30,- per factuur, etc.

  Wijzigingen voorbehouden.

  Landarrangement

  Voor kinderen t/m 11 jaar is de prijs exclusief internationale vluchten vanaf € 0,-. Voor volwassenen is de prijs vanaf € 0,-.

  Houd bij het boeken van een landarrangement, waarbij je zelf je vliegtickets boekt, er rekening mee dat er voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers nodig is.

  Groepssamenstelling

  Onze Familyreizen zijn speciaal samengesteld voor gezinnen met kinderen. Contact met andere gezinnen is dus zo gemaakt!

  De gezinnen kunnen verschillend zijn qua samenstelling; op onze reizen gaan zowel 1- als 2-oudergezinnen mee en ook samengestelde gezinnen. Omdat juist de leeftijd van de kinderen heel bepalend kan zijn voor de reis, is een aantal vertrekdata speciaal voor reizen met kinderen vanaf 10 en 16 jaar. Op de andere reizen zijn kinderen van alle leeftijden welkom, maar de minimum leeftijd is 6 jaar en de maximale leeftijd is 20 jaar. Is een kind jonger dan 6 jaar of ouder dan 20, overleg dan voor boeking met Djoser. Je vindt de beschikbaarheid en de leeftijden van de kinderen van reeds geboekte families bij de reisdata.  

  Het minimum aantal deelnemers op alle Familyreizen is 10 (3 gezinnen), het maximum aantal personen is 26.

  Praktische informatie

  Accommodatie

  Er wordt overnacht in centraal gelegen hotels of guesthouses. De tweepersoonskamers hebben een eigen douche/toilet en zijn meestal voorzien van airconditioning en vaak een zwembad. Het is niet noodzakelijk om een klamboe mee te nemen.

  Bekijk hotel reviews op Tripadvisor
   

  Singapore Ibis Novena
  Luang Prabang

  Villa Ban Lao Hotel

  Vang Vieng Vilayvong Guesthouse
  Vientiane Lane Xang Hotel
  Savannakhet Hung Huang Hotel
  Don Khong Villa Muong Khong Hotel
  Phnom Penh Dara Reang Sey
  Siem Reap Neak Pean

  Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we op deze reis verblijven.

  Reis je met een familie van 3 personen dan verblijf je met je gezin op één kamer. Bestaat het gezin uit vier of vijf personen dan reserveren we twee aan elkaar grenzende kamers, waar mogelijk met tussendeur.

  Vliegreis

  Luchtvaartmaatschappij

  De vluchten worden uitgevoerd met Singapore Airlines. De deelnemers ontvangen ongeveer 8 weken voor vertrek een voorlopig vluchtschema. Het meest voorkomende vluchtschema ziet er als volgt uit, onder voorbehoud van wijzigingen:
   

  Amsterdam - Singapore 11:15 - 05:55*
  Overnachting Singapore  
  Singapore - Luang Prabang 14:20 - 18:00
     
  Siem Reap - Singapore 18:35 - 21:55
  Singapore - Amsterdam 23:55 - 07:10*

   *aankomst volgende dag

  Tijdsverschil: tijdens de zomertijd is het in deze landen 5 uur later, gedurende de winter is dit zes uur. 

  Landarrangement

  Voor kinderen t/m 11 jaar is de prijs exclusief internationale vluchten vanaf € 0,-. Voor volwassenen is de prijs vanaf € 0,-.

  Houd bij het boeken van een landarrangement, waarbij je zelf je vliegtickets boekt, er rekening mee dat er voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers nodig is.

  Vervoer

  Het grootste deel de reis leggen we af met eigen, lokaal gehuurd vervoer, bestaande uit (mini)-busjes. In Laos en Cambodja zijn niet alle wegen geasfalteerd en door kuilen en stof derhalve vaak moeilijk begaanbaar. Hierdoor zijn de reisdagen vaak langer dan het aantal kilometers doet verwachten. Tijdens de reisdagen worden soms ook flinke afstanden afgelegd, maar er is onderweg veel te zien.

  In de steden en dorpjes in Laos is het makkelijk om je te voet of per tuk-tuk (bromfietstaxi) te verplaatsen. Ter plaatse is de fiets soms het beste vervoermiddel om de omgeving te verkennen als de bezienswaardigheden niet op loopafstand liggen. In Cambodja is een brommer met chauffeur het transportmiddel bij uitstek voor lokaal vervoer.  

  Bij de reis inbegrepen

  • Vliegreis met Singapore Airlines
  • Alle vluchttoeslagen
  • Nederlandse reisbegeleiding
  • Engelssprekende lokale gids
  • Vervoer per airconditioned bus
  • Hotelovernachtingen
  • Bezoek aan Wat Phu
  • Bezoek aan That Ing Stoepa

  Excursies

  Bij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. De een ontdekt Khong eiland bijvoorbeeld graag op de fiets. Terwijl de ander liever een boottocht maakt naar watervallen of op het terras neerstrijkt, om onder het genot van een drankje, het dagelijks leven gade te slaan. In de meeste gevallen kun je zelf of met groepsgenoten, al dan niet met hulp van onze reisbegeleiding, er te voet of met lokaal vervoer op uit trekken. Toegangsgelden zijn dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken.

  Sommige bezienswaardigheden mag je niet missen, zijn slecht bereikbaar of liggen 'en route' naar onze volgende overnachtingsplaats. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Bij deze excursies zijn de entreegelden exclusief.

  Tijdens deze reis door Thailand, Laos en Cambodja zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen:
  • Na vertrek uit Vang Vieng is er een mogelijkheid om te stoppen bij een lokale markt en/of een plek waar zout wordt gewonnen.
  • Tussen Vientiane en Savannakhet stoppen we bij de 16-eeuwse That Ing Hang- Stoepa; één van de weinige wats waar nonnen wonen.
  • Op de dag van Savannakhet naar Khong-eiland zetten we de bus stil bij Wat Phu, een Angkoriaanse tempel die op de UNESCO-lijst staat.

  Ter plaatse kunnen eventueel nog meer excursies worden geregeld. Bij Vang Vieng kun je bijvoorbeeld een boottocht maken door het prachtige karstlandschap, bij Vientiane kun je het Boeddhapark bezoeken.  Op Khongeiland kun je heerlijk fietsen of een boottochtje maken.Tijdens het verblijf in Siem Reap kun je er zelf voor kiezen om een 1 of 2 daags bezoek te brengen aan Angkor Wat. Daarnaast kan het Tonle Sap meer en omgeving worden bezocht.

  Reisdocumenten

  • E-ticket. Meer informatie ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.
  • Een paspoort, dat nog minstens zes maanden na uitreisdatum uit Cambodja geldig is.
  • Visum voor Singapore is niet nodig. Visum voor Laos en Cambodja, bij aankomst te regelen. Kosten in totaal US$ 60,-.

  Geldzaken

  In Singapore betaal je met de Singapore dollar, in Laos met Kippen (LAK) en in Cambodja met de Riel (KRL). In Laos worden ook Thaise baht geaccepteerd en in Cambodja kun je overal met dollars betalen. Kijk voor de actuele koersen op oanda.com.

  Pinnen: is in Singapore mogelijk. In Laos en Cambodja is in de meeste plaatsen pinnen inmiddels ook mogelijk. In Laos functioneren Rabobank pasjes niet altijd even goed.
  Contant: dollars in kleine coupures. Visa en entree voor de tempels van Angkor ($ 20,- per dag) dien je contant in dollars te betalen.
  Creditcards: worden nauwelijks geaccepteerd.

  Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 150,- per persoon per week. Houd er rekening mee dat het prijsniveau in de steden, m.n. in Cambodja, hoger ligt dan op het platteland.

  Het is gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je hier steeds om moet denken en kleingeld op zak moet hebben, wordt er door de reisbegeleiding een fooienpot ingesteld zodat fooien voor hotelpersoneel, buschauffeurs, gidsen en andere diensten gezamenlijk betaald kunnen worden.

  Maaltijden

  Maaltijden zijn niet bij de reissom inbegrepen, zodat je zelf de keuze hebt om ergens te gaan eten. In de hotels is wel een ontbijt aanwezig, maar ook op straat kun je heerlijk ontbijten. Voor de lunch en het diner zijn er vele mogelijkheden: van lokale specialiteiten tot Westerse maaltijden. De reisbegeleider en de lokale gids weten precies waar de leukste restaurantjes zitten om uit eten te gaan.

  De basis van de lokale maaltijden in dit gebied is rijst. Daarbij wordt een grote variatie aan smakelijke vlees- en groentegerechten geserveerd, vaak scherp gekruid of op smaak gebracht met verse koriander en gember. Heerlijke vis uit de Mekong of andere rivieren is natuurlijk ook verkrijgbaar. Een traditioneel gerecht in Cambodja is ‘Amok Fish’, vis in kokossaus geserveerd in een kokosnoot. De keuken in Cambodja is wat milder dan de bijvoorbeeld de Thaise keuken.

  Opmerkelijk zijn de stokbroden, die overal in Laos en Cambodja gegeten worden. Dit is een overblijfsel uit de tijd dat de Fransen dit gebied gekolonialiseerd hadden, zo vanaf het einde van de 19e eeuw tot het midden van de 20e eeuw. In de grotere plaatsen zijn ook volop restaurants met een westerse keuken te vinden.

  Gezondheid

  Voor deze reis wordt aangeraden:
   

  • Vaccinaties tegen DTP, tyfus en hepatitis A
  • Malariatabletten


  Het is verstandig enigszins te letten op wat je eet. Tevens raden we je aan een kleine medische kit mee te nemen met o.a. aspirine en middelen tegen darmstoornissen. De reisbegeleiding is overigens ook in het bezit van een medische set, met daarin steriel medisch hulpmateriaal. 

  Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Thuisvaccinatie.nl. Het is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis. De deskundige artsen komen bij je langs wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. En sturen (indien mogelijk) de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De tarieven zijn vergelijkbaar met andere vaccinatie instellingen. Je kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.

  Klimaat en geografie

  Singapore heeft een tropisch warm klimaat. Door de ligging vlakbij de evenaar heeft het land het hele jaar door hoge temperaturen (overdag rond 30°C, 's nachts rond 20°C). Daarbij waait er altijd een zeewind, een prettige verkoeling bij de hoge luchtvochtigheid. Singapore kampt het hele jaar door met korte, maar heftige buien.

  Laos en Cambodja hebben een tropisch klimaat. De regentijd loopt van juni tot en met september. Er is dan geen langdurige regenval, maar mogelijk één of twee spectaculaire hoosbuien per dag, meestal aan het eind van de dag of 's nachts. Daarna is het helder en aanvankelijk koel.  Na februari wordt het langzaam heter. Door de aanwezige jungle kan het ook in deze maanden nog wel eens bewolkt zijn. De regen maakt de natuur in deze periode prachtig groen en ook de rijstvelden staan vol jonge rijstscheuten. Hierdoor oogt het landschap wel veel frisser.

  Reisbegeleiding en gidsen

  Een enthousiaste Nederlandse reisbegeleider begeleidt de reis. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij weten als geen ander dat kinderen een reis anders beleven dan volwassenen en kunnen haarfijn inspelen op de wensen en behoeften van beiden. Zij zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en ideeën. De eigen passie, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit.  

  Een lokale gids vertelt uitgebreid over het land; van de lokale gebruiken, religieuze invloeden tot culturele achtergronden.
   

  FAQ

  Welke geldmiddelen zijn gangbaar in deze landen?

  In alle landen kun je met lokale valuta betalen; voor Singapore is dat de SIngapore dollar, voor Thailand is dat Thaise Baht, voor Cambodja Riel en voor Laos kip.

  In Cambodja wordt de Amerikaanse dollar overal geaccepteerd en soms zelfs geprefereerd als betaalmiddel. Het is aan te raden om dollars in verschillende coupures mee te nemen, zeker ook kleine coupures. Ter plaatse dien je de verschillende visa en entreegelden in dollars te betalen. De entree voor de tempels van Angkor bedraagt US $ 20,- per dag.

  In Laos wordt naast de kip ook vaak de Thaise baht geaccepteerd.

  In zowel Thailand, Laos en Cambodja zijn verschillende mogelijkheden om te pinnen, dus het is erg handig om je pinpas mee te nemen. Zeker in de grote steden In Laos en Cambodja, zoals Luang Prabang, Vientiane, Siem Reap en Phnom Penh kun je gewoon pinnen.
   

  Dien ik mijn visum voorafgaand aan de reis te regelen?

  Voor Singapore is er geen visum nodig voor Belgen en Nederlanders. Je krijgt een stempel in je paspoort na aankomst in het land.

  Het visum voor Laos en Cambodja hoeft niet voorafgaand aan de reis te regelen. U kunt het visum aan de grens kopen. Hiervoor heb je een aantal pasfoto’s en Amerikaanse dollars in contanten nodig. Het totaal bedrag voor de visa bedraagt $ 60 per persoon, bestaande uit een visum voor Cambodja à $ 25 en voor Laos à $ 35. Na boeking krijg je de meest recente informatie hiervoor toegestuurd.
   

  Hoe is de elektriciteitsvoorziening in Laos en Cambodja?

  De netspanning in Singapore is 230 Volt. Je hebt een reisstekker nodig in Singapore, kijk hier voor het type stekker dat je nodig hebt. In Laos en Cambodja is de netspanning 220 Volt. Men gebruikt bijna overal stekkers van het Europese model met ronde poten en twee pinnen.

  Kan ik tijdens de reis naar huis bellen of e-mailen?

  Als je je eigen mobiele telefoon meeneemt, is het afhankelijk van je provider en je abonnement of en tegen welke tarief je naar kunt bellen en berichten kunt sturen. Meestal wordt je hierover geïnformeerd via een sms'je op je mobiele telefoon als je in een nieuw land arriveert. Vaak is het voordeliger om ter plaatse een sim-card te kopen en daarmee naar huis te bellen, maar dan moet je telefoon wel sim-lock vrij zijn. Ook kom je op steeds meer plaatsen (free) Wi-Fi tegen, dat je kunt gebruiken voor je mobiele telefoon. Er is een redelijke dekking in de bewoonde gebieden, maar op afgelegen plekken heb je niet altijd bereik.

  Daarnaast kun je vaak in het hotel waar je verblijft bellen met een vast toestel, maar dit is over het algemeen behoorlijk prijzig. Sommige hotels bieden ook (gratis) internet aan, zodat je kunt mailen. In de grotere plaatsen als Chiang Mai, Luang Prabang, Vientiane, Siem Reap en Phnom Penh zijn ook internetcafés aanwezig.
   

  Djoser Foto's en Video

  Chat met Djoser
  Go to top