Familiereis zoeken

  • Brochure Family aanvragen
  • Actie - Nieuwsbrief Junior

Veel te ontdekken

Op een illustratie van Rolf Weijburg valt altijd veel te ontdekken. Zijn werk en de reizen van Djoser passen dus uitstekend bij elkaar en de Djoserbrochure dankt ook dit jaar de uiterst herkenbare stijl voor een belangrijk deel aan de tekeningen en kleuretsenvan deze beeldend kunstenaar.

Rolf Weijburg, die zich bij voorkeur laat inspireren tijdens verre reizen, tekende voor het tweede achtereenvolgende jaar de bezienswaardige kaartjes, illustraties en omslag. Ook de website en de drukwerkhuisstijl van Djoser ademen de exotische Weijburgstijl. Tijd voor een blik op zijn overige werk.

Franse prijzen
Juni vorig jaar verscheen een Franse bewerking van zijn boek 'L'Afrique Périphériqe - Een atlas van de eilanden rond Afrika', een gebundelde serie kleuretsen en reisverhalen. De Franse versie, waaraan zijn echtgenote Catherine Cazier een belangrijke bijdrage leverde, kreeg de titel 'Mes Carnets des Îles' en behoorde in november tot de negen genomineerde kunstenaarsreisboeken voor de Lonely Planet-prijs. Deze keer greep het echtpaar naast de grote prijs.
Ze hadden in Frankrijk al een reputatie te verdedigen: in 1986 werd hun 'Voyage au Sahara' - in Nederland uitgebracht als 'Dwars door de Sahara'- in Catherines geboorteland onderscheiden met de Grand Prix Elan voor het beste kinderboek.

Zoals het merendeel van Weijburgs werk vormt de verzameling kleuretsen van de Afrikaanse eilanden een serie, gebaseerd op een thema. Het project begon met de gedachte dat de eilanden compacte stukjes Afrika konden zijn, waar allerlei Afrikaanse geuren, geluiden en beelden waren aangespoeld en beter bewaard bleven dan op het continent. In de periode 1981 - 1998 bereisde hij alle Afrikaanse eilanden en begon in 1986 aan een serie die in veertien jaar zou uitgroeien tot meer dan 80 kleuretsen.

De Afrikaanse serie is in 2000 afgerond met een grote overzichtstentoonstelling in het Singermuseum in Laren, twee andere series uit de laatste jaren zijn nog steeds groeiend. 'Local Beauties', geïnspireerd door een ouderwetse ansichtkaart met vier portretjes van Sri Lankaanse schoonheden en 'Home', begonnen in 1992 na een bezoek aan de Wadi Hadramaut in Jemen, waar de lemen flats van Shibam, het Manhattan van de woestijn, een onuitwisbare indruk maakten. De ets die daaraan gestalte gaf: 'Home: Shibam, Hadramaut' werd de aanzet tot een serie over huis, thuis, thuis van huis en over al die mensen die thuis zijn op al die plekken op de landkaart. Weijburgs meest recente project krijgt langzamerhand vorm: een serie over de twintig kleinste onafhankelijke landen ter wereld. Hij verwacht dat het idee dit jaar de eerste grote etsen zal opleveren.

Meer zien?
www.weijburg.nl

Chat met Djoser
Go to top