Overzicht Mexico rondreizen van Djoser

Inheemse kinderen krijgen een eigen radioprogramma

Unicef wil in samenwerking met haar onderwijspartner Ciesas de inheemse kinderen in Mexico ook een stem geven. Daarom krijgen de armste kinderen uit de meest afgelegen gebieden van Mexico nu een eigen radioprogramma. De aanleiding van dit project is een lerarenstaking in 2006 in de staat Oaxaca waardoor kinderen maandenlang thuis zaten, niet naar school konden en dus ook geen les kregen. Vooral de meisjes en de inheemse kinderen werden hier de dupe van.

Maar gelukkig kunnen de kinderen nu via hun eigen radioprogramma wat mondiger worden. De kinderen krijgen les over hoe ze de radioapparatuur moeten gebruiken. Ze mogen vertellen op de radio wat ze zelf willen vertellen. Er worden zo bijvoorbeeld verhalen verteld over familie en tradities. Zo leren andere Mexicaanse kinderen ook hoe het is om te leven in de inheemse gemeenschappen in Mexico.

Normaal moesten de kinderen Spaans leren praten om als volwaardig Mexicaanse burger te worden gezien. Maar op de radio hoeft dat niet. De kinderen mogen in hun eigen taal praten en dat is heel bijzonder voor de kinderen. Zo leren de kinderen hun eigen taal, cultuur en tradities weer te respecteren.

Vele radiostations zenden de programma’s uit. In erg afgelegen dorpjes zonder radiostations worden de uitzendingen via luidsprekers op de centrale pleinen afgespeeld. Soms worden zelfs oude ambulances gebruikt. Deze rijden dan door de dorpen en spelen de uitzendingen af. Zo kan iedereen die het wil de uitzendingen volgen.

Bij het boeken van deze Djoser Junior reis kun je er voor kiezen om Unicef te steunen met een bijdrage van € 3,- per persoon. Hiermee steun je dan een vergelijkbaar project van Unicef en geef je arme kinderen een kans.