Family Mexico - Juli

Family Mexico - Juli

Reisverslag Family Mexico - 10 juli

Hieronder een aantal dagen uit een Junior Mexico reis van een familie die deze reis heeft gemaakt.

Maandag 11 juli
Vanmorgen al vroeg wakker en inderdaad om zeven uur al aan het ontbijt met toast, gebakken ei en frigoles(bruine bonen pasta). Gelukkig hebben we vlokken mee voor Lisa.
We zijn nu op weg naar Chichen Itza, oude Maya tempels uit de 9e eeuw en één van de zeven wereldwonderen.
Daarna gaan we door naar een Cenote, een ondergronds meer, waarin gezwommen kan worden. Behalve als er vissen zwemmen en je Lisa heet want dan ga je natuurlijk niet.
Tegen de avond komen we aan in Merida, waar we met zijn vieren gaan eten in een restaurant met een binnentuin en een Mexicaanse zanger.

      

Dinsdag 12 juli
Na alle vermoeienissen van de reis en Chichen Itza hebben we vandaag een rustdag. We zitten in een net hotel met een zwembad en Wifi dus zowel Lisa als Nick zijn helemaal blij. We slapen uit tot 9 uur en daarna lopen we naar het Plaza De Armas, het centrum van Merida met een klein park, een kerkje, een palacio en een museo. Overal zijn kraampjes en er het is er erg druk met vooral Mexicanen, veel toeristen zien we niet. Ontbijten doen we Mexicaans met fruit, pannenkoeken en een broodje ham en kaas(met patat!).
De temperatuur blijft ondanks de bewolking en de stortregen van gisteren ruim boven de 30 graden. Naar het Parc Zoologico gaan we daarom maar met de taxi. Dit is een park voor de lokale bevolking met een roeivijver, speeltuin en wat kermisattracties, maar vooral ook een dierentuintje met veel lokale diersoorten.
Afkoelen doen we in de middag in het zwembad waar we de rest van de groep ook weer tegenkomen. Het avondeten gaan we 's avonds met zijn allen doen.

Dinsdag 19 juli, bezoek Maya dorpjes
In de ochtend worden we al heel vroeg wakker door vuurwerk, blijkt een traditie maar niemand weet precies waarom.
Vandaag gaan we twee Maya dorpjes bezoeken in de heuvels rond San Christobal. De mensen daar zijn heel anders, zowel qua uiterlijk als qua leefwijze. Ze leven nog volgens oude Maya tradities en willen niets te maken hebben met de rest van Mexico. In San Juan Chamula zien we een Maya kerkhof, de kruizen zijn niet christelijk maar Maya.
We lopen met een lokale gids Alberto en een Maya vrouw, Anita, die zichzelf Nederlands heeft geleerd. Mensen wonen hier sinds een tijdje in betonnen huizen maar nog wel met een stukje land waar ze maïs, pompoen en bonen verbouwen.
In de Maya-kerk mogen we geen foto's maken. Binnen is het heel bijzonder, op de vloer liggen dennenaalden overal staan kaarsjes en flesjes frisdrank en sterke drank, posh, waarmee ze al biddend hun ceremonie doen.
Daarna gaan we door naar San Lorenzo Zinacantan, waar we een bezoek brengen bij een familie om te zien hoe ze daar doeken en kleren maken. De kinderen kunnen zelf armbandjes maken en we zien hoe tortilla's worden gemaakt boven een houtvuurtje. Het meisje wat ze bakt is pas 11 jaar.
In de middag bekijken we nog een kerkje in San C, boven op een heuvel. Helaas wordt het mooie uitzicht een beetje bedorven door al die bomen...
In de avond moeten we onze lange broeken weer aan, door de grote hoogte is het hier erg fris.

 

Woensdag 20 juli, stadswandeling San Christobal
Vandaag een laatste dag zonder afspraken voordat we weer verder trekken. Uitslapen is hier helaas onmogelijk omdat er ook vanochtend alweer heel vroeg een paar keer vuurwerk is dat klinkt alsof het voor de deur is afgestoken.
Na een laat ontbijtbuffet met weer hotcakes, toast, gebakken ei en veel vers fruit gaan we een rondje door de stad lopen. Eerst de toeristische handwerk markt, daarna naar de lokale groente en fruit Mercado Municipal. Onderweg eten we verse ananas en churros en komen we uiteraard weer langs een aantal kerkjes. Hier in SC zijn ze weer katholiek met veel beelden en goud.
Na de lunch bij de typisch Mexicaanse Subway gaan we nog voor een laatste kerk, de Iglesia de Guadeloupe, bovenop een heuvel aan de andere kant van de stad. Net als we helemaal bovenaan staan breekt er een enorm onweer los, met donder, bliksem en hagel en moeten we een hotel in vluchten en gaan we met een taxi terug.
In de avond komt onze Maya gids Anita de souvenirs brengen die ze heeft gemaakt en gaan we met een deel van de groep uit eten. Een beetje op stand dit keer, in een steakhouse, het is meteen ook dubbel zo duur als anders.
Morgen weer een reisdag, naar Palenque, en al is het maar zo'n 200 km zijn we daar door de bergen toch wel de hele dag mee bezig.



Vrijdag 22 juli, ruïnes van Palenque
Ontbijten doen we weer in het restaurant, het bekende buffet met ei, hotcakes, fruit, toast en sapjes.
De ruïnes van Palenque liggen midden in de jungle, minder dan 5 procent is blootgelegd, de rest ligt nog verscholen. Hier is het graf gevonden van Pakal, die van zijn 12e tot zijn 80e jaar regeerde over het Maya-rijk wat bestond tot ongeveer 900 na Christus.
We gaan met een lokale gids, die verteld over de geschiedenis van deze koning en over de hyrogliefen en de grafkamers die hier gevonden zijn. De jungle die hier nu ligt is meer dan 600 jaar oud en heeft alle gebouwen die er ooit stonden totaal overwoekerd. Bij een wandeling door de jungle zien we nog resten van ruïnes.
Als we terug zijn in het hotel is het weer tijd voor het zwembad, luchttemperatuur is ongeveer 35 graden en het water ook dus echt afkoelen is er niet bij.
Lisa doet kunstjes in het zwembad.



        

Zondag 24 juli, Playa del Carmen
Begin van de middag komen we aan bij ons hotel, Costa del Mar. Zoals de naam al zegt ligt het direct aan het strand. De kamers zijn weer prima, twee naast elkaar met elk twee tweepersoonsbedden en een goede airco. Het weer is ook perfect, zonnetje en ruim 30 graden. De zee is azuurblauw en het strand parelwit. We zitten wel midden in de drukte, overal hotels, restaurants en winkels, het echte Mexico hebben we ver achter ons gelaten.
Lisa speelt de rest van de dag met de andere kinderen vooral in het zwembad, Karin laat een massage doen en begin van de avond doen we nog Sol, cocktails en Nachos met guacemole met de rest van de groep.
In de avond eten we op de Avenida Cinco, de drukste straat van P en drinken we koffie bij Starbucks.

 

Dinsdag 26 juli
Foto's hotel Costa del Mar, mooi gelegen aan het strand maar wel midden in het uitgaanscentrum van Playa!
Na het ontbijt gaan we even langs de Walmart, een Amerikaanse megasupermarkt. We doen alvast wat inkopen voor de terugreis, maar helaas, het enige wat we echt nodig hebben, een speciaal soort koekjes, hebben ze niet.
Inmiddels is Nick ook wakker, na zijn stapavondje met Walderik. Erg veel hebben ze niet gedaan, het is hier vooral op oudere jongeren ingericht.
Eind van de dag gaat Nick op de jetski. Hoewel ie officieel 18 moet zijn mag ie toch mee. Na een instructie van 20 seconden van een Mexicaanse Rambo mag ie de zee op. Na een aarzelend en rustig begin scheurt ie daarna over de golven!

Dinsdag 26 juli, Stranddag, deel 2
Begin van de middag zijn we samen gaan snorkelen, ook Lisa en Nick. Met een bootje zijn we een kwartier de zee op gegaan naar een rif en daar zijn we een uur lang achter de vissen aan gegaan. Het was er niet diep, het zicht was perfect en er waren heel veel vissen te zien, in allerlei maten en kleuren en een paar scholen met tientallen kleinere vissen.
De lunch mocht Nick kiezen dus dat werd de Subway. De rest van de dag was het zwembad en strand en de, inmiddels traditionele, borrel met een deel van de groep tijdens happy hour.
Vanavond gaat Nick stappen met Wolderik, de andere jongen van 15. We zijn benieuwd, er is volop te doen hier in Playa.

Woensdag 27 juli, laatste dag
Vandaag de laatste hele dag hier, morgenmiddag gaan we weg. En het was niet zomaar een laatste dag. Lisa en Karin zijn gaan paardrijden in een heel mooi jungle-achtig gebied en een stuk over het strand.
Het snorkelen met de walvishaaien was een hele onderneming, met een bootje anderhalf uur de zee op, maar het was het helemaal waard. Zo'n 20 haaien zwemmen er rond en om de beurt mogen we met een gids meezwemmen. Ze zijn meer dan tien meter lang en lijken helemaal niets te geven om al die zwemmers en bootjes, ook niet als we op een meter afstand komen.
In de avond hebben we een afscheidsborrel en eten we voor de laatste keer pizza salami, tenminste Nick en Lisa.
Morgen om half drie worden we opgehaald en om half zeven lokale tijd vertrekken we. Vrijdagochtend elf uur zouden we dan weer in NL moeten zijn.