• Slide 1
 • Slide 2
  Madeira wandelreis, 8 dagen

  Madeira wandelreis, 8 dagen

  Vanuit Santana maken we een mooie kustwandeling. Via de met de hand aangelegde kustweg rijden we naar Porto Moniz. Onderweg naar Ribeira Brava volgen we een levada . Vanuit Ribeira Brava kun je de Pico Ruivo beklimmen, Madeira’s hoogste berg op 1862 meter. In Funchal heb je nog de tijd om een boottocht te maken op zoek naar dolfijnen.

  Reisschema

  1. Amsterdam - Funchal - Santana
  2. Santana, kustwandeling São Lourenço
  3. Santana - Sao Jorge - Sao Vicente - Porto Moniz - Calheta
  4. Calheta, wandeling Fajã da Ovelha/ Prazeres
  5. Calheta - Ribeira Brava - Cabo Girão - Câmara de Lobos - Caniço (vlakbij Funchal)
  6. Caniço (vlakbij Funchal), 'balkonwandeling'
  7. Caniço (vlakbij Funchal), optinele wandeling naar de Pico Ruivo
  8. Caniço (vlakbij Funcahl) - Amsterdam

  Reisbeschrijving

  Tijdens deze Family wandelreis door Madeira maak je verschillende wandelingen vanuit een verblijfplaats. Op rustdagen kun je extra wandelingen maken of andere dingen gaan ondernemen. De reisbegeleider kan je hierover altijd tips en suggesties geven. Je bent natuurlijk niet verplicht hieraan deel te nemen. Wie er liever zelf op uitgaat, heeft daartoe alle vrijheid. Door het karakter van onze reizen en de plaatselijke omstandigheden kunnen zich onverwachte situaties voordoen. Hierdoor kan het voorkomen dat een bepaalde wandeling of activiteit niet door kan gaan of aangepast dient te worden.

  Dag 1 Amsterdam - Funchal - Santana
  Na een korte vlucht bereik je het vliegveld van Funchal dat gedeeltelijk op palen boven de zee gebouwd is. Vanuit de luchthaven rijden we direct door naar onze overnachtingsplaats; het rustige dorp Santana. Het ligt op een van de weinige plaatsen langs deze ruige kust waar de grond geschikt is voor landbouw. Met overvloedig resultaat want de rijke vulkanische bodem maakt drie oogsten per jaar mogelijk.

  Hoewel Santana de belangrijkste stad van het noorden is, is ze niet te vergelijken met Funchal. De moderne wereld heeft er het traditionele leven nog niet weten te verdringen en de intensief bebouwde terrassen lijken een kruising tussen Bali en de Alpen. In deze landelijke omgeving vind je nog ‘Palheiros’, traditionele met riet bedekte kleine huizen. De bewoners koken vanwege het brandgevaar meestal buiten. Tegenwoordig zijn de meeste Palheiros vervallen en in gebruik als koeienstal.
   
  Dag 2 Santana; kustwandeling São Lourenço
  De volgende dag bereiken we na een korte busrit São Lourenço, het beginpunt van onze eerste wandeling. Dit oostelijke uiteinde van het eiland daalt niet gracieus af in zee, maar het land houdt hier abrupt op: een steile rotswand van minstens 180 meter hoog stort zich rechtstandig in zee. Aan de horizon zie je Ilhas Desertas (verlaten eilanden). We volgen een spectaculair klif pad dat mooie uitzichten op de zee biedt. Dit droge, ruige en verlaten oostelijk deel van Madeira staat in groot contrast tot de rest van het overwegend groene eiland. Na onze kustwandeling rijden we terug naar het rustige dorpje Santana.

  • Afstand: 8 km (heen en terug) 
  • Wandelduur: ongeveer 3 a 4 uur
  • Hoogteverschil: 180 meter stijgen en dalen


  Dag 3 Santana - Sao Vicente - Porto Moniz - Calheta

  Tijdens deze reisdag maken we verschillende spectaculaire stops. Vanuit Santana rijden we eerst naar São Jorge, een uniek dorp aan zee dat is omgeven door bergen en wijngaarden. Bij São Vicente maken we een prachtige wandeling door vulkaangrotten. Deze grotten zijn waarschijnlijk 890.000 jaar geleden ontstaan toen op het eiland een vulkaan tot uitbarsting kwam. De lavastroom heeft de gangen als het ware uitgehold en er is nu ongeveer 1000 meter aan lavatunnels te vinden. Het negentien kilometer lange stuk weg tussen São Vicente en Porto Moniz is volledig met de hand aangelegd. Het duurde zestien jaar om dit voor elkaar te krijgen! Bij Porto Moniz liggen enkele grillig gevormde rotspoelen die zijn ontstaan door vulkanische activiteit. De zon warmt het stilstaande water snel op en een duik is aanlokkelijk. Bij ruig weer spatten de golven hier dramatisch hoog tegen de rotsen en gaan de poelen schuil onder het kolkende water. We komen aan in Calheta waar we verblijven in het pittoreske dorpje Paul do Mar (Calheta) tussen de kliffen en de Atlantische oceaan. Het hotel heeft een zwembad.

  Dag 4 Calheta, Levadawandeling Faja da Ovelha - Prazeres
  Een ander bekend fenomeen van Madeira zijn de levada’s. Een levada is een irrigatiekanaal dat al uit de 15e eeuw stamt en ervoor zorgt dat water ook in het droge zuiden van Madeira terecht komt. Nu vormen de levada’s een netwerk van prachtige wandelpaden. Vandaag doen we één van de levada wandelingen en we beginnen bij Calheta. Je wandelt door een gebied waar volop fruitbomen, kruiden en bloemen groeien, dat ruikt dus heerlijk! We lopen via deze lieflijke route tot aan het dorp Prazeres ‘plezier’ vanwaar je inderdaad een plezierig uitzicht hebt op de oceaan.  Maar Prazeres heeft meer te bieden! Lekkere jam bijvoorbeeld, die wordt hier ook gemaakt. Voordat we de berg verlaten maken we nóg een wandeling, op blote voeten dit keer zodat het extra relaxt aanvoelt. Op dit ‘voetenpad’ loop je over verschillende natuurlijke materialen als dennenappels, kiezels, zand, bladeren, gras, modder en water.

  Energie over? Dan kun je nog 2 km naar Paul do Mar lopen over een van de oudste paden naar de zee. Als je je bedenkt dat dit vroeger de enige toegangsweg was voor boeren en vissers om hun zware lasten bij de zee te krijgen, dan krijgt deze authentieke route een extra dimensie. De watervallen en inheemse  bloemen en planten – die alleen op deze hoogte voorkomen – maken van deze wandeling eerder een soort ontdekkingstocht.

  • Afstand: 7 tot 9 km
  • Wandelduur: ongeveer 3 tot 5 uur
  • Evt extra optionele wandeling van 2 km naar Paul do Mar (Calheta)


  Dag 5 Calheta - Ribeira Brava - Cabo Girao - Caniço (vlakbij Funchal)
  Voordat we naar ons laatste hotel van de reis gaan, staan er onderweg nog een aantal mooie plekken op het programma. We rijden eerst naar de suikermolen in Calheta waar je de molen nog ziet werken én je van de smakelijke honingcake kunt proeven. Ook het gezellige plaatsje Ribeira Brava bezoeken we waar je de typische huizen kunt zien met decoratieve balkons en groene raamluiken. We brengen ook een bezoek aan Camara de Lobos, een vissersdorpje met kleurrijke vissersbootjes. Hier wordt op de zwarte bandvis “peixe Espada” (een Madrileense diepzeesoort) gevist door plaatselijke vissers; een traditionele visdelicatesse in Madeira.  Zin in een avontuur op hoog niveau? Neem dan de skywalk die boven de kliffen van Cabo Girão uittorent.

  Dag 6 Caniço (vlakbij Funchal), "Balcoes wandeling", Pico do Areeiro,  Santo da Serra
  Sportliefhebbers en kunstliefhebbers opgelet, in Camacha  kun je je hart ophalen! Dit is namelijk de eerste plaats in heel Portugal waar een voetbalwedstrijd gespeeld werd. Een monument herinnert je aan deze bijzondere dag. Ook staat het dorp bekend om zijn vlechtwerk. Plaatselijke wilgen worden gesneden, geschild en gekookt om ze wat flexibeler te maken, daarna worden ze gedroogd. Er worden verschillende producten van gemaakt zoals schalen, manden, meubels en vele decoratieve stukken. In de fabriek in Camacha kun je alle gevlochten kunst bewonderen. Deze dag maken we ook een prachtige wandeling naar de zogenoemde “Balcoes”. We wandelen door mooie bossen met kleine levada ‘s. Van het ene op het andere moment bereik je het eindpunt en heb je een fantastisch uitzicht over schitterende valleien,  laurierbossen en als je helemaal naar beneden kijkt zie je de zee.

  Dag 7 Caniço (vlakbij Funchal)
  De laatste dag in Funchal is ter vrije besteding. Zeelui noemden de stad Klein Lissabon vanwege de havengebouwen in typisch Portugese bouwstijl en de grandeur van de kathedraal. Op de ‘mercado dos lavradores’, de ommuurde markt in het hart van de stad zie je emmers vol met exotische bloemen. Maak alvast kennis met de lokale gewoonten en proef een ‘bolo’(een broodje met allerlei smaken) en een ‘bica’ (een heel klein kopje sterke expresso) in een van de vele ‘pastelarias’. Je hebt verschillende mogelijkheden. Treed bijvoorbeeld in de voetsporen van Columbus met een boottochtje op een replica van de Santa Maria, of speur op een catamaran naar dolfijnen. Of bezoek nog één van de vele ‘borduurfabriekjes’. Werden deze vroeger opgezet om de arme bevolking van een bescheiden inkomen te verzekeren, tegenwoordig werken hele families thuis aan enorme tafelkleden die bekend staan om hun prachtige bloemendessins en uitstekende kwaliteit. Natuurlijk kun je, ter afsluiting van je reis, ook gewoon doen wat iedere toerist doet: de kabelbaan nemen naar de botanische tuinen bij Monte.

  Dag 8 Caniço - Funchal - Amsterdam
  De volgende dag keren we weer naar huis terug. We rijden terug naar Funchal, waar we het vliegtuig richting Amsterdam zullen nemen.

  Vertrekdata/prijs

  2018

  Start - einde Beschikbaarheid     Prijs  
  21 apr - 28 apr
  Vol
  € 1.195,-
  € 1.095,- (kind t/m 11 jr)
  28 apr - 05 mei
  Vol
  € 1.195,-
  € 1.095,- (kind t/m 11 jr)

  Inclusief

  • Vliegreis met Transavia
  • Alle vluchttoeslagen
  • Vervoer van en naar luchthaven
  • Vervoer van en naar begin- en eindpunt wandeltocht
  • Verschillende wandelingen
   Hotelovernachtingen met ontbijt
  • Nederlandse reisbegeleiding
  • Diensten Djoser servicebalie Schiphol

  Exclusief

  Reisverzekering, maaltijden, facultatieve excursies, entreegelden, Kruger Nationaal Park, fooien, persoonlijke uitgaven, reserveringskosten € 30,- per factuur, etc.

  Wijzigingen voorbehouden

  Landarrangement

  De prijs van de reis zonder de internationale vluchten bedraagt € 895,-.

  Houd bij het boeken van een landarrangement, waarbij je zelf je vliegtickets boekt, er rekening mee dat er voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers nodig is.

  Vluchttoeslagen (inbegrepen)

  Luchtvaartmaatschappijen berekenen naast luchthavenbelastingen ook brandstof- en veiligheidstoeslagen. In de gepubliceerde reissom is een totaalbedrag voor deze toeslagen opgenomen. Deze bedragen zijn frequent onderhevig aan veranderingen door nieuwe belastingen/toeslagen en wijzigingen in de kosten van brandstof. Indien van toepassing berekent Djoser een verhoging alsnog door. Voor deze reis is in de reissom een totaalbedrag aan luchthavenbelastingen/toeslagen opgenomen van ongeveer €100,-

  Groepssamenstelling

  Onze Familyreizen zijn speciaal samengesteld voor gezinnen met kinderen. Contact met andere gezinnen is dus zo gemaakt!

  De gezinnen kunnen verschillend zijn qua samenstelling; op onze reizen gaan zowel 1- als 2-oudergezinnen mee en ook samengestelde gezinnen. Omdat juist de leeftijd van de kinderen heel bepalend kan zijn voor de reis, is een aantal vertrekdata speciaal voor reizen met kinderen vanaf 10 en 16 jaar. Op de andere reizen zijn kinderen van alle leeftijden welkom, maar de minimum leeftijd is 4 jaar. Je vindt de beschikbaarheid en de leeftijden van de kinderen bij de reisdata. 

  Het minimum aantal deelnemers op alle Familyreizen is meestal tien, het maximum zesentwintig.

  Praktische informatie

  Accommodatie

  We overnachten meestal in centraal gelegen comfortabele hotels, waarbij de kamers altijd zijn voorzien van eigen douche en toilet. De hotels liggen op loopafstand van de binnensteden of vlakbij het strand. Alle hotels hebben een zwembad.

  In Santana verblijven we midden in het centrum. De kamers zijn voorzien van eigen douche en toilet.  Dit schilderachtig en traditioneel hotel heeft een zwembad en een prachtig uitzicht over de bergen en de oceaan.

  Het Hotel Paul do Mar ligt in het pittoreske dorpje Paul do Mar (Calheta) tussen de kliffen en de Atlantische oceaan.

  Het hotel in Caniço (vlakbij Funchal)ligt prachtige gelegen aan de zuidkust. Het hotel heeft een zwembad en ligt op loopafstand van het strand. Vanuit hier kun je makkelijk de bus nemen naar het centrum van Funchal.

  Bekijk hotelreviews op Tripadvisor

  Santana Hotel O Colmo
  Calheta Hotel Paul do Mar

  Caniço
  (vlakbij Funchal)

  Hotel Do Pedro Garajau

  Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we op deze reis verblijven.

  Vliegreis

  Luchtvaartmaatschappij

  De vluchten worden uitgevoerd met Transavia. De deelnemers ontvangen ongeveer 8 weken voor vertrek een voorlopig vluchtschema. Het meest voorkomende vluchtschema ziet er als volgt uit, onder voorbehoud van wijzigingen:

  Amsterdam – Funchal 06:30 - 09:35
     
  Funchal – Amsterdam 10:15 – 15:20


  Tijdsverschil: het is op Madeira één uur vroeger dan in Nederland en België.

  Landarrangement

  De prijs van de reis zonder de internationale vluchten bedraagt € 895,-.

  Houd bij het boeken van een landarrangement, waarbij je zelf je vliegtickets boekt, er rekening mee dat er voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers nodig is.

  Vervoer

  Tussen de verschillende wandelingen en overige transfers maken we meestal gebruik van minibusjes voor maximaal 8 personen. In Funchal hebben we geen beschikking over vervoer; dit is een vrije dag. Vanwege de relatief geringe afstanden zijn er weinig lange reisdagen. 
   

  Bij de reis inbegrepen

  • Vliegreis met Transavia
  • Alle vluchttoeslagen
  • Vervoer van en naar luchthaven
  • Vervoer van en naar begin- en eindpunt wandeltocht
  • Verschillende wandelingen
   Hotelovernachtingen met ontbijt
  • Nederlandse reisbegeleiding
  • Diensten Djoser servicebalie Schiphol

  Excursies

  Bij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken, naast de wandeltochten die tijdens de reis gemaakt worden. De een bekijkt graag nog een museum, terwijl de ander liever een markt bezoekt. Vanuit onze accommodaties kun je zelf eenvoudig te voet  of met lokaal vervoer de mogelijkheden aan je voorkeur aanpassen.

  Sommige bezienswaardigheden mag je echt niet missen of liggen op de route. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Hiervoor geldt dat eventuele entreegelden exclusief zijn.

  Tijdens de wandelreis op Madeira zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen:

  • Verschillende wandelingen met Nederlandse reisbegeleiding
  • Bezoek aan palheiro, traditioneel rietgedekt huisje


  Ter plaatse zijn ook andere excursies mogelijk. De reisbegeleider kan je hierover adviseren en regelt eventueel een excursie voor de groep. Zo behoort een boottochtje op een replica van de Santa Maria of een catamaran tocht op zoek naar dolfijnen tot de mogelijkheden vanuit Funchal. Ook kun je in Funchal de botanische tuinen bezoeken. 
   

  Reisdocumenten

  • Geldig paspoort of Europese identiteitskaart.
  • E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.
    

  Geldzaken

  In Madeira wordt er betaald met de Euro. In al onze overnachtingsplaatsen kun je gebruik maken van een pinautomaat. Verder kun je op veel plaatsen met creditcards betalen.

  Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 200,- per persoon per week.

  Het is gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds zelf fooien moet betalen voor hotelpersoneel, chauffeurs en bij gebruik van andere diensten, wordt aan het begin van de reis een gemeenschappelijke fooienpot ingesteld. 
   

  Maaltijden

  Bij de reis zijn de ontbijten inclusief in de reissom. Je kunt zelf bepalen waar je wilt lunchen en 's avonds gaat eten. In Funchal is een flink aantal restaurants waaruit je kunt kiezen, in de kleinere plaatsen is de keus wat beperkter. Naast restaurants met de gewone Europese gerechten zijn er ook internationale restaurants gekomen. Op Madeira ziet men maaltijden als een sociale gebeurtenis, zodat het op etenstijden extra gezellig is in de restaurantjes. Sommige gerechten, vooral vis en schaaldieren, worden naar gewicht en dagprijs berekend. Importvis is een stuk duurder. Voordat je een bijgerecht bestelt, moet je eraan denken dat elk hoofdgerecht wordt opgediend met sla en aardappelen en/of rijst.

  Gezondheid

  Voor Madeira worden geen vaccinaties aangeraden. Wel zijn een goede zonnebrandcrème en muggenolie onontbeerlijk. Het is verstandig enigszins te letten op wat je eet. Tevens raden we je aan een kleine medische kit mee te nemen met o.a. aspirine en middelen tegen darmstoornissen.

  Houd er rekening mee dat reizen en wandelen vermoeiend kan zijn. Het is verstandig in een goede conditie en uitgerust op reis te gaan. Zorg er tijdens de reis voor dat je goed eet, veel drinkt en steeds voldoende rust neemt.

  Klimaat en geografie

  Madeira heeft een gelijkmatig, zacht en vochtig subtropisch klimaat, met warme zomers en milde winters. De gemiddelde jaarlijkse temperaturen liggen tussen de 16 en 22°C. In de zomer brengen passaatwinden koelte en de opstijgende winden doen een wolkenkroon boven het eiland ontstaan die de hete middagzon tempert. Alleen wanneer de Afrikaanse leste-wind uit zuidoostelijke richting waait worden temperaturen boven de 30°C gemeten.

  Ondanks de naam ‘eiland van de eeuwige lente’, regent het soms op Madeira. Zelfs in de zomer zijn er maar weinig dagen die wolkeloos voorbijgaan. Typisch is dat het vaak ’s nachts regent, uiteraard gunstig voor de toeristen. De noordkust is veel onbestendiger en vochtiger dan de zuidkust. Het schiereiland São Lourenço is waarschijnlijk het droogste gebied van Madeira. Er valt weinig regen en vaak waait er een felle zeewind over het vreemde rots landschap. 
   

  Zwaarte van de reis

  Op deze family wandelreis vertrekken we ’s ochtends veelal vanuit onze accommodatie per minibus en maken we onderweg naar onze volgende accommodatie een wandeling. De wandelingen zijn voor iedereen met een normale conditie goed te doen. Het landschap is divers; bergachtig terrein, vlakte, stijgende en dalende paden wisselen elkaar af. Een aantal wandelingen gaat over smalle paden en langs steile afgronden. Een enkele keer lopen we door levada tunnels; deze zijn donker en smal. Een goede zaklantaarn is noodzakelijk. In de langste tunnel, loop je 15 minuten in het donker.Op dag 6 kun je de Pico Ruivo beklimmen; een wandeling van ongeveer 3 uur naar de top op 1862 meter (vanaf het beginpunt op 1818 meter). Het is een pittige klim en je moet ouder dan 14 jaar zijn

  Ga goed voorbereid op reis!
  Zorg ervoor dat je goed voorbereid op reis gaat. Houd of breng de maanden voorafgaand aan je reis je conditie op peil en probeer uitgerust aan je wandelreis te beginnen. Zo heb je meer plezier van je vakantie. Een goede uitrusting is ook van belang. Zorg altijd voor goed ingelopen schoenen en neem de juiste kleding mee. Niets is zo vervelend als gebrekkig materiaal.

  Reisbegeleiding en gidsen

  De groep wordt begeleid door een Nederlandse reisbegeleid(st)er die je bij aankomst in Funchal opwacht. De reisbegeleider verschaft zoveel mogelijk praktische informatie over de wandeling, de route en de andersoortige activiteiten tijdens rustdagen. Daarnaast vertelt de begeleider iets over het dagelijkse leven en de verschillende gewoontes van het land. De reisbegeleider is echter geen gids. Voor eventuele vragen, opmerkingen of problemen kun je altijd bij de reisbegeleiding terecht. De reisbegeleiders zijn enthousiaste wandelaars en doen er alles aan om van je wandelreis een succes te maken. 

  FAQ

  Djoser Foto's en Video

  Chat met Djoser
  Go to top
  Menu sluiten

  Reis zoeken

  Regio

  Prijs

  Met oog voor

  Reisduur

  Vakantieperiode

  Leeftijdscategorie