Fietsvakantie Moldavië en Transnistrië, 8 dagen

Ga mee op deze actieve en gastronomische reis door het nog onontdekte maar verrassende Moldavië. Deze lichte fietsreis neemt je mee langs alle culturele hoogtepunten van het land. We maken een unieke fietstocht door één van 's wereld grootste ondergrondse wijnkelders en als we dan toch in de buurt zijn brengen we ook een bezoek aan de door zichzelf onafhankelijk verklaarde republiek Transnistrië. De fietstochten gaan veelal door het heuvelachtige binnenland van Moldavië waarin bossen, rivieren, wijngaarden, kloosters en pittoreske dorpjes zich afwisselen. Af en toe een wijnproeverij bij één van de beroemde wijnhuizen zal uiteraard niet ontbreken.

Reisschema

 1. Amsterdam - Chisinau
 2. Chisinau - Codru Reservaat - Palanca - Chisinau
 3. Chisinau - Cricova - Orhei Vechi - Butuceni
 4. Butuceni - Ustia - Dubusari - Marcauti - Butuceni
 5. Butuceni - Domulgeni - Ghinghesti - Soroca
 6. Soroca - Rezina - Ribnitsa - Tiraspol
 7. Tiraspol - Chitcani - Et Cetera - Chisinau
 8. Chisinau - Amsterdam
Routekaart Fietsvakantie Moldavië en Transnistrië, 8 dagen

Beschrijving

Tijdens Djoser fietsreizen maak je fietstochten vanuit een verblijfplaats of een meerdaagse fietstocht. Er is geen sprake van een strak gepland reisschema. Op rustdagen kun je extra fietstochten maken of andere dingen gaan ondernemen. De reisbegeleider kan je hierover altijd tips en suggesties geven. Je bent natuurlijk niet verplicht hieraan deel te nemen. Wie er liever zelf op uitgaat, heeft daartoe alle vrijheid. Door het karakter van onze reizen en de plaatselijke omstandigheden kunnen zich onverwachte situaties voordoen. Hierdoor kan het voorkomen dat een bepaalde fietstocht of activiteit niet door kan gaan of aangepast dient te worden. We reizen in groepen van gemiddeld 16 en maximaal 20 personen.

Dag 1 Amsterdam – Chisinau

Wandelfietsreis Chisinau Djoser We beginnen de reis in de hoofdstad van Moldavië, Chisinau. De status ‘één van de groenste steden van Europa’ heeft deze stad te danken aan zijn deftige gebouwen, talloze parken en meer dan 20 meren. Deze stad voldoet aan ieders wensen, of je nu gesteld bent op je rust en wilt genieten midden in de natuur of het stadsleven tegemoet wilt om de lokale cultuur op te snuiven.


Om de stad nog meer te ontdekken staat er een stadswandeling op het programma onder leiding van een lokale gids. De tour brengt je langs verschillende bezienswaardigheden waar deze stad rijk aan is. We maken een parkwandeling in het bekende groene stadspark Stefan Cel Mare. De orthodoxe kathedraal en het statige parlementsgebouw zullen ook aan bod komen tijdens deze tour. De Moldavische keuken is ook een aanrader. Je kunt vanavond meegaan naar één van de typisch Moldavische restaurants waar je, terwijl je luistert naar muziek uit de verschillende regio’s, geniet van de lokale gastronomie en tevens je eerste Moldavische wijn van de reis proeft.

Dag 2  Chisinau – Codru Reservaat - Palanca - Chisinau

Na het ontbijt rijden we naar het Calarasi District, gelegen in het hart van het Codru Reservaat. Het is een beroemd pelgrimsoord voor zowel Moldavische inwoners als buitenlandse bezoekers. Onze eerste fietsroute van deze week voert langs vier kloosters in dit gebied wat zich uitstekend leent om per fiets verkend te worden.

wandel fiets reis Codru reservaat rondreis Djoser We fietsen over een verharde weg met weinig ander verkeer en passeren verschillende dorpjes. Het eerste klooster wat we vandaag bezoeken, Hirjauca, ligt bij een prachtig bosrijk gebied met daarin een oude fontein. Bij het Raciula klooster heeft een lokale familie een honing museum geopend wat we kunnen bezoeken. Uiteraard nemen we overal de tijd om de kloosters en andere bezienswaardigheden te bewonderen.

Tijdens de fietsroute kun je van het Moldavische plattelandsleven proeven en heerlijk genieten van de prachtige heuvelachtige en bosrijke omgeving. Af en toe komen we een wat steilere heuvel tegen en is het even klimmen. Het Hirbovat en Frumoasa klooster zijn de laatste stops die we maken, de eerste in een mooi park gelegen en de laatste met een spectaculair uitzicht door de ligging boven op een heuvel. We besluiten de fietstocht van vandaag in het dorpje Palanca. Hier kunnen we een authentieke boerenmaaltijd nuttigen met uiteraard een glas (zelfgemaakte) Moldavische wijn.

Afstand: 32 km

Hoogteverschil: +/- 300 m

Dag 3 Chisinau – Cricova – Orhei Vechi – Butuceni

Vandaag staat een hele bijzondere fietstocht op het programma. Moldavië staat bekend om de enorme ondergrondse wijnkelders met de grootste collectie aan meest exclusieve wijnen. Een aantal van deze wijnkelders bevinden zich in voormalige kalksteengrotten. De fietstocht van vandaag zullen we maken door Cricova, de grootste van deze wijnkelders en eentje van maar liefst 80 meter diep en 160 kilometer lang. Het is een unieke beleving om door het enorme netwerk te fietsen van ondergrondse straten die vernoemd zijn naar de wijnen zelf. Je kunt zelfs de oudste wijnfles uit Moldavië bewonderen, die dateert uit 1902. Een proeverij in dit ondergrondse gangenstelsel mag niet ontbreken.

In de middag reizen we verder richting noorden en bezoeken we Orheiul Vechi een gebied met een eigenzinnig karakter van zowel enorme natuurlijke als culturele schoonheid. Het schilderachtige landschap wordt hier getekend door de Raut rivier die zich een weg baant door de hoge rotsachtige heuvels van centraal Moldavië. In de middeleeuwen fungeerde deze rivier als belangrijke internationale handelsroute wat er tevens voor heeft gezorgd dat Orhei een succesvolle middeleeuwse stad was.

De historische plekken van de stad staan op de lijst bij UNESCO om genomineerd te worden. In het archeologisch complex  vinden we een bijzonder klooster dat zich in een grot bevindt, uitgehouwen in kalkstenen rotsen. Aan de andere kant van het museum vind je oude ruïnes van een van de forten van de Geto-Daciërs. De komende twee nachten verblijven in een sfeervol pension in het plaatsje Butuceni.

Afstand: 10 km

Hoogteverschil: geen

Dag 4 Butuceni – Ustia – Dubasari – Marcauti - Butuceni

In dit typisch Moldavische landschap bij Butuceni bevindt zich een karakteristiek 19e-eeuws landbouw huisje. Waan je even in de schoenen van de lokale bevolking en breng een bezoek aan deze bezienswaardigheid, dat is opengesteld als museum. Er wordt ook een traditionele lunch met zelfgemaakte wijn aangeboden, om de echte Moldavische sfeer te proeven is dit zeker een aanrader.

Wandel en fietsreis Ustia Djoser We stappen weer op onze fietsen en volgen vandaag eerst de Raut rivier stroomafwaarts richting het dorpje Ustia. Het grootste gedeelte van de route is vandaag vlak, maar we komen ook wat heuvels tegen. Geplaveide open wegen met wederom weinig verkeer worden afgewisseld door schaduwrijke en onverharde bospaden.


Na ongeveer anderhalf uur fietsen komen we bij de monding in de Dniester rivier die we vervolgens weer stroomopwaarts volgen tot aan de Dubasari dam, een hydro-elektrische dam die in de jaren ‘50 is gebouwd. Van hieruit fietsen we verder naar het dorpje Marcauti, gelegen in de hoge heuvels boven de Dniester rivier. Het oude dorpje heeft misschien wel een verrassend verhaal te vertellen, maar bovenal biedt het een prachtig panorama uitzicht over het rivierenlandschap. Vanuit Marcauti keren we terug naar Butuceni.

Afstand: 35 km

Hoogteverschil: +/- 600 meter

Dag 5 Butuceni - Domulgeni – Ghinghesti – Soroca

Vroeg uit de veren vandaag want we begeven ons helemaal naar het noorden van Moldavië, tegen de grens aan met Oekraïne. We verlaten het dorpsleven en vervolgen onze reis richting de middeleeuwse zigeunerstad Soroca; hier woont de grootste zigeunergemeenschap van Moldavië. Ongeveer halverwege de route stappen we op onze fietsen om de omgeving verder te verkennen op de pedalen. De Raut rivier vormt vandaag weer onze leidraad en we volgen deze al fietsend vanuit Domulgeni stroomopwaarts door de vallei naar ons eindpunt Ghinghesti.

De route is opnieuw overwegend vlak tot heuvelachtig met een aantal klimmetjes en voert over lokale weggetjes afwisselend langs de rivieroevers en door verschillende dorpjes. De vormen van de vallei worden wederom bepaald door de rivier die zich in de kalkstenen heuvels een weg heeft gesleten. Op verschillende momenten hebben we vandaag mooie vergezichten over de rivier die tevens de grootste is die begint en eindigt in Moldavië. Ook kunnen we onderweg genieten van de wijngaarden, boomgaarden, typisch Moldavische rotshuizen en wijnkelders die we passeren. Vanuit Ghinghesti rijden we verder met de bus naar Soroca.

We kunnen in Soroca overheerlijk lunchen. Deze hele regio staat bekend om zijn fruit: watermeloenen, appels, pruimen en frambozenjam zijn hier van wereldfaam. Je kunt er verrukkelijk lunchen in leuke restaurants en de bekende ingrediënten proeven in de typische Russische gerechten. Maar ook de Oekraïense keuken is een proeverij waard en behoort tot één van de mogelijkheden tijdens de lunch. Ontdek de verschillende invloeden van de omliggende landen die in de Moldavische keuken samenkomen.

Afstand: 18 km

Hoogteverschil: +/- 200 meter

Dag 6 Soroca – Rezina – Ribnitsa – Tiraspol

De middeleeuwse stad Soroca heeft een hele geschiedenis achter de rug en deze invloeden zijn nog goed zichtbaar. Moldavië was vroeger een vorstendom die in de 14e eeuw gesticht was door Dragos de Maramures met de opdracht om het koninkrijk Hongarije tegen de Tartaren te beschermen. Tot 1991 viel Moldavië onder het Sovjet bewind. Deze invloeden zijn nog goed zichtbaar in de stad. Een middeleeuwse burcht, welke ongeschonden is gebleven, heeft een belangrijke rol gespeeld in het gevecht tegen de Turken. Een overblijfsel en een herdenking aan deze roemrijke historie is het monument 'candle of gratitude'.

Van hieruit vertrekken we naar de tweelingsteden Rezina en Ribnitsa die aan respectievelijk de linker en rechter oever van de Dniester rivier liggen. Vanuit Rezina stappen we op de fiets voor een korte, maar steile afdaling en steken we de rivier over naar Ribnitsa, gelegen in Transnistrië.

wandel en fietsreis Djoser Stroentsy Met de bus reizen we verder naar het plaatsje Stroentsy, wat iets noordelijker is gelegen. Hier maken we opnieuw een fietstocht in de omgeving om van het prachtige landschap met haar wijngaardterrassen te genieten. De route gaat veelal over vlak terrein en rustige lokale weggetjes en gedeeltelijk fietsen we over onverharde paden. De wijngaardterrassen vragen erom om te voet verkend te worden, dus hier stappen we even van onze fietsen om ook optimaal van deze omgeving te kunnen genieten. Nu we toch in de buurt zijn van Transnistrië, mag een bezoek aan de door zichzelf onafhankelijk verklaarde republiek niet ontbreken. Met de bus reizen we verder naar Tiraspol waar we overnachten.

Afstand: 30 km

Hoogteverschil: +/- 350 meter

Dag 7 Tiraspol – Chitcani – Et Cetera - Chisinau


Het land wordt door geen enkel ander land ter wereld erkend en hoort officieel nog bij Moldavië. De republiek is gevestigd aan de linkeroever van de Dniester rivier en heeft een eigen communistisch karakter. De hoofdstad Tiraspol wordt ook wel gezien als het grootste Sovjet openluchtmuseum. Enorme gebouwen in de Sovjet stijl om grote pleinen en Sovjet symbolen zijn te bezichtigen in deze stad. We maken een tour langs een aantal van deze bezienswaardigheden.

wandel fiets reis Tiraspol Djoser De stad zelf is al erg bijzonder maar er zijn meer bezienswaardigheden in de omgeving te ontdekken, zoals het Benderfort waar Charles XII met zijn leger verbleef en waar nu het Russische leger gebruik van maakt, het historisch museum om de gehele geschiedenis van dit ministaatje te aanschouwen en voor de liefhebbers een bezoek aan de brandy fabriek met een cognacproeverij. Vanuit Tiraspol stappen we op de fiets, steken we de Dniester rivier weer over en fietsen naar het dorpje Chitcani. Hier kunnen we het Noul Neamt klooster bezoeken, het grootste religieuze complex dat onder het gezag van Transnistrische autoriteiten staat.

Wandel en fiets Stefan Voda DjoserVervolgens worden we naar de Stefan Voda regio gebracht en bezoeken we één van de belangrijkste wijnhuizen in Moldavië. We stappen weer op de fiets, want wat is nou een betere manier om je over de plattelandswegen in de wijnregio te verplaatsen en van de rust van de Moldavische wijngaarden te genieten? Deze laatste fietstocht van onze actieve, maar zeker ook gastronomische week in Moldavïe kun je geheel in stijl afsluiten met een laatste welverdiende wijnproeverij, alvorens we terugreizen naar de hoofdstad.

Afstand: 25 km

Hoogteverschil: +/- 110 meter

Dag 8 Chisinau – Amsterdam

Wie aan het einde van de reis nog een beetje ontspanning of dynamiek zoekt wordt op zijn wenken bediend in de veelzijdige stad Chisinau voordat we terug worden gebracht naar de luchthaven en terugvliegen naar Amsterdam.
 

Lees de volledige beschrijving

Vertrekdata/prijs

Medio november kunnen er boekingen gemaakt worden voor reizen die vertrekken in 2013. We houden je op de hoogte via onze nieuwsbrief en onze Facebookpagina.

Inclusief

 • Vliegreis met Austrian Airlines
 • Ruimbagage
 • Alle vluchttoeslagen
 • Lokale gids
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Vervoer per airconditioned bus
 • Fiets- en helmhuur
 • Volgwagen
 • Fietstochten volgens programma inclusief begeleiding
 • Hotelovernachtingen inclusief ontbijt
 • Diensten Djoser servicebalie Schiphol

Exclusief

Reisverzekering, maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, reserveringskosten € 25,- bij 2 of meer personen € 35,-, etc.

Wijzigingen voorbehouden.

Landarrangement

De prijs van de reis zonder de internationale vluchten bedraagt vanaf €0,-.

Houd bij het boeken van een landarrangement, waarbij je zelf je vliegtickets boekt, er rekening mee dat er voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers nodig is.

Hotelverlenging

Vervroeging of verlenging mét accommodatie is in Chisinau bij te boeken. Hier verblijf je in een middenklasse hotel op basis van logies. De prijs is vanaf € 39,- op basis van logies in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs van een éénpersoonskamer is vanaf € 65,-.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Groepssamenstelling

Onze groepen bestaan uit zowel samenreizende als alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.

Bij een aantal vertrekdata zie je ‘vertrek gegarandeerd’ vermeld staan. Voor meer informatie over doorgang van de reis en gegarandeerd vertrek, klik hier.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 12 deelnemers, het maximum is 20.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 10.

Praktische informatie

Accommodatie

We overnachten in middenklasse hotels, waarbij de kamers altijd zijn voorzien van eigen douche en toilet. Ze liggen over het algemeen op loopafstand van de binnensteden, maar het komt ook voor dat je een lokale bus, tram of taxi moet nemen. Omdat het toerisme in Moldavië nog niet erg ontwikkeld is, verblijven we op sommige plaatsen in kleinschalige accommodaties terwijl in de grotere steden de Russische stijl domineert.

Bekijk hotelreviews op Tripadvisor

Chisinau Hotel Dacia
Orhei Agropensiunea Butuceni
Soroca Hotel Central Soroca
Tiraspol Hotel Russia


Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we op deze reis verblijven.

Vliegreis

Luchtvaartmaatschappij


In Moldavië is het 1 uur later.

CO2-compensatie

Reizen is verrijkend, maar het transport dat nodig is om nieuwe bestemmingen te ontdekken laat zijn sporen achter in de vorm van broeikasgassen, waaronder CO2. Door de CO2-uitstoot van de reis te compenseren kan ergens anders ter wereld dezelfde hoeveelheid CO2 worden voorkomen. Samen met de ANVR hebben we gekozen voor een samenwerking met de South Pole Group, de wereldmarktleider in het uitvoeren van CO2-reductie projecten. Wij steunen een project in Thailand dat bestaat uit het installeren van zonnepanelen waardoor geen kolen meer hoeven worden te verbrand om elektriciteit op te wekken. Met CO2-compensatie doen we met elkaar dus iets terug voor het klimaat én voor de lokale bevolking. Compenseer daarom je reis: dit is mogelijk voor slechts € 5,-. Vanzelfsprekend compenseren wij als Djoser ook alle reizen van onze medewerkers.

Landarrangement

De prijs van de reis zonder de internationale vluchten bedraagt vanaf €0,-.

Houd bij het boeken van een landarrangement, waarbij je zelf je vliegtickets boekt, er rekening mee dat er voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers nodig is.

Vervoer

Fietsen
De reis is inclusief het gebruik van een goede kwaliteit fiets (type mountainbike met 21-27 versnellingen). De fietsen zijn allemaal met een unisex frame en hebben bijna allemaal een bagagedrager. Het dragen van een helm is verplicht in Moldavië. Deze is ter plaatse beschikbaar, de huur is bij de reissom inbegrepen.

Bus
Tijdens deze fietsreis leggen we gedeeltes af met onze eigen bus. Deze bus is voorzien van ventilatie en verwarming indien noodzakelijk. Onderweg is vaak veel te zien en omdat het vervoer geheel tot onze beschikking staat, kunnen we stoppen waar we willen om even de benen te strekken, een foto te maken of een mooi plaatsje of markt onderweg te bezoeken. In verschillende interessante plaatsen onderweg stoppen we natuurlijk.

Bij de reis inbegrepen

 • Vliegreis met Austrian Airlines
 • Ruimbagage
 • Alle vluchttoeslagen
 • Lokale gids
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Vervoer per airconditioned bus
 • Fiets- en helmhuur
 • Volgwagen
 • Fietstochten volgens programma inclusief begeleiding
 • Hotelovernachtingen inclusief ontbijt
 • Diensten Djoser servicebalie Schiphol

Excursies

Bij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken, naast de fietstochten die tijdens de reis gemaakt worden. De één bekijkt graag nog een museum, terwijl de ander liever een markt bezoekt of een rondje loopt. Vanuit onze accommodaties in de steden kun je zelf eenvoudig te voet of met lokaal vervoer de mogelijkheden aan je voorkeur aanpassen.

Sommige bezienswaardigheden mag je echt niet missen of liggen op de route. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Hiervoor geldt dat eventuele entreegelden exclusief zijn:
 

 •     Fietstochten op dag 2 tot en met 7 met Nederlandse reisbegeleiding en lokale gids


Ter plaatse zijn ook andere excursies mogelijk. De reisbegeleider kan je hierover adviseren en regelt eventueel een excursie voor de groep.

Reisdocumenten

 • Paspoort, dat nog 6 maanden geldig is bij vertrek uit Moldavië. Een Europese identiteitskaart is niet geldig voor deze reis.
 • E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.
 • Voor Moldavië is geen visum nodig

Geldzaken

In Moldavië wordt er betaald met de Moldavische Leu. Kijk voor de actuele koersen op oanda.com.

Pinnen: er zijn geldautomaten in de grote plaatsen.
Contant: euro’s.
Creditcards worden door grotere banken geaccepteerd.

Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 150,- per persoon per week.

Het is gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 30,-.

Maaltijden

Op deze reis zijn de ontbijten bij de hotelovernachtingen inbegrepen, meestal in de vorm van een buffet. Het ontbijt bestaat uit brood, een schotel met kaas en worst en een gebakken of gekookt ei. Soms is er vruchtensap en yoghurt, in ieder geval thee en koffie

Je kunt zelf de keuze maken voor lunch en diner. Er is in de grotere steden een flink aantal restaurants waaruit je kunt kiezen, in de kleinere plaatsen is de keus beperkter. Naast restaurants met de gewone Europese gerechten zijn er ook internationale restaurants gekomen. Zuivelproducten en salades zijn over het algemeen volop verkrijgbaar. Kraanwater is goed en schoon, maar smaakt niet altijd even lekker. Mineraal water is vrijwel overal verkrijgbaar.

Gezondheid

Voor deze reis worden vaccinaties tegen DTP en hepatitis A aangeraden.

Het is verstandig enigszins te letten op wat je eet. Tevens raden we je aan een kleine medische kit mee te nemen met o.a. aspirine en middelen tegen darmstoornissen. Neem ook muggenmelk mee.

Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Thuisvaccinatie.nl. Het is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis. De deskundige artsen komen bij je langs wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. En sturen (indien mogelijk) de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De tarieven zijn vergelijkbaar met andere vaccinatie instellingen. Je kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.

Hotelverlenging

Vervroeging of verlenging mét accommodatie is in Chisinau bij te boeken. Hier verblijf je in een middenklasse hotel op basis van logies. De prijs is vanaf € 39,- op basis van logies in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs van een éénpersoonskamer is vanaf € 65,-.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Klimaat en geografie

In deze landen heerst een landklimaat met warme zomers en zeer koude winters. In het voor- en najaar (april, mei en oktober) moet je rekening houden met koele dagen en koude nachten. De temperatuur overdag schommelt dan tussen 10° en 20°C. In de zomermaanden ligt de temperatuur hoger, maar dan valt er af en toe een bui. In de maanden mei, juni en september zijn de temperaturen over het algemeen zeer aangenaam, zowel overdag als ´s avonds.

Zwaarte van de reis

 • Zwaarte fietsreis

De fietsreizen zijn geschikt voor iedereen die een goede conditie en gezondheid heeft en regelmatig op de fiets stapt. We hebben de reizen gerangschikt naar zwaarte. Hierbij is rekening gehouden met de hoogten waarop we fietsen en de hoogteverschillen die we overbruggen en de duur van de fietstochten. Dit blijft natuurlijk een inschatting. Bovendien zal je persoonlijke beleving mede afhankelijk zijn van factoren als weersomstandigheden en je fysieke gesteldheid.

De reizen met één fietsje gaan over vlak tot heuvelachtig terrein. Bij reizen met drie fietsjes fietsen we in bergachtig gebied met steilere afdalingen. Regelmatig wordt de groep met de bus op de top van een pas afgezet om vervolgens met de fiets af te dalen. Liefhebbers kunnen er uiteraard ook voor kiezen om de uitdaging omhoog aan te gaan. Bij iedere fietsreis rijdt een bus mee, zodat je een fietstocht kunt onderbreken. Bij veel reizen kunnen we ter plaatse, afhankelijk van de wensen van de groep, de fietstochten inkorten of verlengen.

De fietstochten gaan voornamelijk over het platteland met dorpjes en natuurgebieden. We fietsen gemiddeld 25 kilometer per dag over goed begaanbaar terrein. Het landschap is overwegend vlak tot heuvelachtig waardoor deze fietsreis voor iedereen met een normale conditie goed te doen is. Je dient er wel rekening mee te houden dat er hoogteverschillen voorkomen tot ongeveer 600 meter en af en toe is het even klimmen. De lange afstanden worden met de bus afgelegd die de gehele reis met ons meegaat. Deze zet ons vaak op een bepaald punt af, waar wij op onze fietsen stappen. Aan het einde van de fietstocht (als we niet doorfietsen naar onze accommodatie) pikt de bus ons weer op. De fietsen gaan mee in een aanhangwagen.

Ga goed voorbereid op reis!
Zorg ervoor dat je goed voorbereid op reis gaat. Houd of breng de maanden voorafgaand aan je reis je conditie op peil en probeer uitgerust aan je fietsreis  te beginnen. Zo heb je meer plezier van je vakantie.

Reisbegeleiding en gidsen

Een enthousiaste Nederlandse reisbegeleider begeleidt de reis. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij begeleiden de fietstochten, zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en wensen. De eigen passie voor fietsen, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit.
Extra op deze fietsreis is de aanwezigheid van een lokale fietsgids die de fietsroutes goed kent en tevens mede zorgt voor onderhoud aan de fietsen.

FAQ

Hoe zwaar is deze fietsreis?


De fietstochten gaan voornamelijk over het platteland met dorpjes en natuurgebieden. We fietsen gemiddeld 25 kilometer per dag over goed begaanbaar terrein. Het landschap is overwegend vlak tot heuvelachtig waardoor deze fietsreis voor iedereen met een normale conditie goed te doen is. Je dient er wel rekening mee te houden dat er hoogteverschillen voorkomen tot ongeveer 600 meter en af en toe is het even klimmen.

Moet ik mijn eigen bagage dragen tijdens de fietstochten?

Tijdens de fietstochten wordt je bagage in de bus vervoerd. Je draagt dus alleen je dagrugzak of stuurtas op de fiets. Zo kan je bijvoorbeeld water, een fototoestel en lunch/tussendoortjes makkelijk bij de hand houden.

Wat voor soort reistas kan ik het beste meenemen?

Het is belangrijk dat je bagage niet te groot is, vanwege de beperkte opslagruimte in de bussen. Harde koffers raden wij om deze reden af. We verzoeken je om maximaal 12 à 14 kilo mee te nemen.

Leggen we alle afstanden met de fiets af?

Niet alle afstanden worden met de fiets afgelegd. Gedeeltes van de reis leggen we af met onze eigen, comfortabele bus. Deze bus gaat de gehele reis met ons mee en zet ons vaak op een bepaald punt af, waar wij op onze fietsen stappen. Aan het einde van de fietstocht (als we niet doorfietsen naar onze accommodatie) pikt de bus ons weer op. Ook bestaat de mogelijkheid om gedeeltes met de bus mee te gaan, mocht je niet kunnen of willen fietsen op een bepaald moment.

Wat voor soort fietsen gebruiken we tijden deze reis?

We maken gebruik van een mountainbike met versnellingen. Het is niet mogelijk om een eigen fiets mee te nemen.

Voor de reis zullen wij vragen je lengte door te geven zodat de fietsen met de juiste lengtes worden klaargezet op de bestemming. Dit is geen garantie dat de fietsen altijd in de meest geschikte maat aanwezig zullen zijn.

Moet ik een fietshelm dragen?

Het dragen van een helm is verplicht in Moldavië. Deze is ter plaatse beschikbaar, de huur is bij de reissom inbegrepen.

Hebben we vrije tijd om er zelf op uit te trekken?

Djoser hanteert het ‘vrijheid blijheid’ principe, dit betekent dat er voldoende tijd is vrijgemaakt om er zelf op uit te trekken of gewoon wat rust te nemen. Ook worden er facultatieve excursies aangeboden waaraan je kunt deelnemen.

Op alle dagen (van dag 2 tot en met dag 7) staan er fietstochten op het programma. De fietstochten zelf duren vaak niet langer dan een aantal uur of halve dag zodat je iedere dag de tijd hebt om ook nog andere activiteiten te ondernemen. In de steden heb je vaak ook nog ene halve dag om er zelf op uit te trekken.

Hoe zijn de overnachtingen tijdens deze fietsreis?

Djoser maakt gebruik van goede sfeervolle middenklasse hotels. De kamers beschikken over eigen faciliteiten, zoals douche en toilet. De ligging van de hotels is meestal centraal, zodat je te voet veel kunt bekijken. Een enkele keer ligt de accommodatie iets meer afgelegen, maar dat wordt door de bijzondere sfeer dan ten volle gecompenseerd. Op onze website vind je een lijst van de hotels met een link naar onafhankelijke beoordelingen van Tripadvisor.

Is er wifi aanwezig in de hotels?

In de meeste hotels is wifi aanwezig. Ook is het vaak mogelijk bij restaurantjes en cafés wifi te ontvangen.

Is het mogelijk om een éénpersoonskamer te boeken?

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een éénpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag. Deze meerprijs is te vinden onder het tabblad VERTREKDATA/PRIJS.

Hoe wordt de fietsreis begeleid?

Deze reis wordt begeleid door een Nederlandssprekende reisbegeleid(st)er die je bij aankomst in Chisinau opwacht en de groep gedurende de gehele reis assisteert. De reisbegeleider verschaft zoveel mogelijk praktische informatie over de fietstocht, de route en de andersoortige activiteiten tijdens rustdagen. De reisbegeleider is echter geen gids. Voor eventuele vragen, opmerkingen of problemen kun je altijd bij de reisbegeleiding terecht. De reisbegeleiders zijn enthousiaste fietsers en doen er alles aan om van je fietsreis een succes te maken. Bij de fietsreis in Moldavië gaat er de gehele reis tevens een lokale (fiets) gids mee die de fietsroutes goed kent en ook informatie verschaft over de cultuur, het dagelijks leven en alle aspecten van het land.

Uit hoeveel personen bestaan de groepen?

We reizen in groepen van gemiddeld 16 en maximaal 20 personen. Onze groepen bestaan uit zowel samenreizende als alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen.

Heb ik een visum nodig voor Moldavië?

Nee, voor een verblijf korter dan 90 dagen heb je in Moldavië geen visum nodig.

Kan ik de reis verlengen of vervroegen?

Vervroeging of verlenging mét accommodatie is in Chisinau bij te boeken. Hier verblijf je in een middenklasse hotel op basis van logies. De prijs is vanaf € 39,- op basis van logies in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs van een éénpersoonskamer is vanaf € 65,-.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven. Deze kan eenvoudig ter plaatse geregeld worden.

Hoe kan ik betalen tijdens de reis?

In Moldavië wordt er betaald met de Moldavische Leu. In de grotere plaatsen zijn geldautomaten aanwezig en bij grotere banken worden creditcards geaccepteerd. In winkels en restaurants is het gebruikelijk om met contact geld te betalen.

Wat is het voltage in Moldavië?

In Moldavië is het voltage 220 Volt, de Nederlandse stekkers passen in de stopcontacten.

Bekijk alle veelgestelde vragen
Stuur door
Van:
Aan:


Bewaar als favoriet
24° 24°

Daarom Djoser

 • Afwisseling van steden en platteland
 • Lichtere fietsroutes over vlak tot heuvelachtig terrein
 • Inclusief het gebruik van goede mountainbikes
 • Vervoer met eigen bus
 • Volgwagen
 • Overnachtingen in centraal gelegen en sfeervolle hotels
 • Ontbijt inclusief
 • Unieke fietstocht door één van 's wereld grootste ondergrondse wijnkelders
 • Verblijf in het niet-officieel erkende Transnistrië
 • Nederlandstalige reisbegeleiding én lokale gids
   

Bekijk ook...