Hammam, 'verspreider van warmte'

Hammam, 'verspreider van warmte'

De hammam, Arabisch voor verspreider van warmte, stamt af van de Griekse en Romeinse badhuizen. De Arabieren, die zich van oudsher schoonspoelden met koud water, ontdekten de weldadige warme lucht in de badhuizen die de Romeinen in Syrië achterlieten. Nadat de profeet Mohammed rond het jaar 600 de hitte als heilzaam bestempelde, werd de hammam een belangrijke plaats in de islamitische wereld, niet alleen bij de voorgeschreven reiniging, maar ook als sociaal ontmoetingspunt.

 Trek voor een bezoek aan de hammam een paar uur uit en overtuig je ervan dat je op het gewenste tijdstip terecht kunt: soms zijn er aparte badhuizen of afdelingen voor mannen en vrouwen, anders gelden aparte openingstijden.

Per land en per hammam kunnen de gebruiken verschillen en ook de voorzieningen variëren van eenvoudig tot luxe. Soms krijg je een badjas, handdoeken en slippers in bruikleen; ga je naar een eenvoudige buurthammam, dan breng je je eigen spullen mee. Typische toiletartikelen als olijfzeep, een scrubwashandje of een handje rhasoul, een kleisoort die met name in Marokko wordt gebruikt om het haar een opknapbeurt te geven, kun je vooraf in de soek aanschaffen . Nadat je je kleding in de kleedkamer hebt verruild voor handdoeken en slippers, eventueel een rubber matje om op te zitten en een klein emmertje om jezelf te besprenkelen met water, kom je in de stoomkamer.  Bij het rustgevend geklater van een fontein laat je je lichaam, op een van de marmeren banken, wennen aan de hitte. Je wordt al wat loom en bent dan klaar om al je spieren op weinig zachtzinnige wijze te laten kneden en uitrekken. Het is even afzien, maar het effect van deze massage is weldadig. Na een stevige ‘scrub’beurt met een ruwe handschoen gaat de huid gloeien en voelt als nieuw. Dan nog even flink inzepen en na het afspoelen volgt de laatste fase: ontspannen en afkoelen met thee of vruchtensap in de rustruimte. Als je weer buiten staat voel je je een ander mens.

Op reis met Djoser heb je in vrijwel alle landen van het Midden-Oosten gelegenheid om een hammam te bezoeken. De reisbegeleider kan je adviseren.


  
Aan de informatie in deze artikelen en verhalen kunnen geen rechten ontleend worden.

Terug naar boven