Wat staat er op de kaart in Egypte

Wat staat er op de kaart in Egypte

Eten in Egypte doet vaak denken aan de gerechten in andere landen rond het oostelijk deel van de Middellandse Zee, zoals Griekenland en Turkije. Maar op de Egyptische menukaart vind je ook karakteristieke lokale ingrediënten, smaken en gewoonten.

Hapjes

Net als in de omringende landen wordt als voorgerecht vaak een serie hapjes geserveerd: mezzes. Sommige restaurants hebben wel 50 verschillende soorten op de kaart, maar de meest geserveerde zijn wel: baba ghanoush: gegrilde aubergine met sesampasta; falafel of taamia, hoummous en tahina, gevulde wijnbladeren en olijven. Ook een erg geliefd hapje in Egypte is de heerlijk malse, (gevulde) dadel.
 

Brood
Brood (aysh) is een van de hoofdbestanddelen van de Egyptische maaltijd. Het meest voorkomende type is het pitabroodje van witte tarwebloem aysh shami, of van volkoren tarwemeel: aysh baladi. Beide worden gebruikt voor Egyptische sandwiches. Aysh shams is brood van in de zon gerezen deeg. Gewoon aysh is een dun stokbrood. Egyptenaren eten dat ook wel als het hard en droog geworden is: zacht gemaakt met water en dan verwarmd boven een vuurtje.
 

Foul
Foul behoort net als brood tot de dagelijkse bestanddelen van de Egyptische maaltijd. Het is een gerecht van bonen, op smaak gebracht met kruiden, ui en tomaat. Je komt het tegen met een ei bij het ontbijt, zonder ei met uiteenlopende garnering bij bijna iedere maaltijd of, tot puree gekookt, als vulling voor een broodje op straat.
 

Taamia en falafel
In Cairo wordt de lokale variant van falafel, taamia, gemaakt van bonenpuree, soms in combinatie met kikkererwten. Gevormd tot kleine koekjes, krokant gefrituurd en als hapje vooraf of in een broodje met sla, tomaten en tahina, een saus van sesamzaad.
 

Kosheri
Echt Egyptisch is dit alledaagse, maar verrassend smakelijke gerecht van rijst, fijne macaroni, linzen, peterselie en een kruidig tomatensausje.
 

Duif of kameel
Vlees is geen alledaags bestanddeel van de maaltijd. Varkensvlees wordt alleen door de Koptische minderheid gegeten, meer gebruikelijk zijn kip en lams- of schapenvlees, maar ook konijn, rundvlees of kameel komen voor. De kwaliteit is wisselend. Een echt luxe feestgerecht is gevulde duif. Samak: vis, is vooral verkrijgbaar aan de kust en in de buurt van het Nasser meer. Gambari zijn grote garnalen. Ook voor vegetariërs is het een en ander te krijgen, zoals een stoofschotel van groenten of gerechten op basis van peulvruchten als kikkererwten en bonen. Andere veelvoorkomende groentegerechten zijn: gevulde aubergines, paprika of wijnbladeren; batingan: gebakken aubergine, en salades. Bijvoorbeeld salata baladi van fijngesneden tomaat, komkommer, ui en peterselie, of salata tomatim: gekruide tomaat met knoflooksaus.
 

Nagerechten
Beroemd is Om Ali (de moeder van Ali), een stevig dessert van bladerdeeg, noten, rozijnen, kokos en room. Over de herkomst gaan verschillende verhalen de ronde. De mooiste is dat Om Ali een sultansvrouw was die met dit recept vierde dat haar rivale na een ruzie overleed. Ook het volk mocht ervan meegenieten. Mehalabia: pudding op basis van melk en maïszetmeel, soms aangevuld met vruchtensap, of geserveerd met rozenwater.
 

Dranken
Ashwa: koffie, is meestal Turkse koffie, sterk en standaard gezet met veel suiker. Wil je geen suiker dan moet je daar dus vooraf om vragen. In westers georiënteerde restaurants en hotels serveert men ook wel ‘Franse’ koffie oftewel Nescafé.
Chai: thee wordt erg veel gedronken en is ook altijd automatisch voorzien van veel suiker.
Karkade: is rode thee van hibiscusbloemen, wordt zowel koud als warm gedronken en smaakt friszuur.
Verse vruchtensappen: bij kraampjes worden mango, sinaasappels, bananen en guave uitgeperst waar je bij staat. Veel lekkerder dan de buitengewoon zoete, voorverpakte vruchtensap.
Alcoholhoudende dranken: zijn slechts in de grote steden en in toeristische plaatsen verkrijgbaar en relatief duur. Bier drinken op straat wordt niet op prijs gesteld.

Rondreizen Egypte.

Wat is…?

bakhlava zoet gebak
fatir soort kruising van pannenkoek en pizza, hartig of zoet belegd
firakh kip
gibna kaas
hoummous puree van kikkererwten
kebab spies van geroosterd (lams)vlees
kebab halla stoofschotel van schapenvlees
kofta lams/schapengehakt aan een spiesje
muraba jam
shorbat ads linzensoep
tahina saus op basis van sesampasta
tajine stoofschotel van groenten en vlees


   
Aan de informatie in deze artikelen en verhalen kunnen geen rechten ontleend worden.

Terug naar boven