De reisbegeleider vertelt: David in China

De reisbegeleider vertelt: David in China

"China blijft me verrassen"
Als reisbegeleider bij Djoser begeleid je de mooiste reizen. David vertelt je graag meer over zijn herinneringen aan China.

reisbegeleider_large_01

Wat word ik toch altijd weer enthousiast als ik naar China ga! Waarmee zou het land me nu weer gaan verrassen? Elke verrassing is tenslotte een indicatie dat je op reis bent. Het land is dan ook bijna onmogelijk te omschrijven. China moet je ervaren, moet je voelen, proeven, beleven, ruiken. De contrasten zijn enorm; van hypermoderne steden tot het authentieke platteland. Als ik het vliegtuig uitstap, beginnen mijn zintuigen weer overuren te draaien en besef ik meteen weer: ik ben in Azië en… I love it!

Chinezen onder je oksels
Wat is het land toch totaal anders dan Nederland. Het openbaar vervoer bijvoorbeeld in de grote steden: de Chinezen maken er een sport van om zich zo snel en met zo veel mogelijk in de metro te persen. En daar sta je dan als lange Hollander met een Chinees onder beide oksels. Op digitale borden wordt reclame gemaakt voor een dure auto, direct gevolgd door een enorme propagandaprent van het 90-jarige bestaan van de Communistische Partij. Alle Chinezen maar in een dure auto vanaf nu? Vader Mao zou zich omdraaien in zijn graf, denk ik.

Kopen, kopen, kopen
Voor een dagje uit zijn er genoeg winkelcentra waar werkelijk álles wordt verkocht: kleding, tassen, eten, sieraden, elektronica. Uiteraard is het allemaal ‘good quality’, ‘real’ en ‘special price for you my friend’. Als je aangeeft al die dingen al te hebben, zeggen ze doodleuk dat je gewoon nog een zonnebril moet kopen. Hoe dan ook, de echte shopliefhebber kan hier zijn hart ophalen!

reisbegeleider_small_01Vreemde gerechten
Nieuwsgierig en vriendelijk zijn ze zeker, die Chinezen. Iets waar ze wat minder goed in zijn, is Engels. Dat leidt vaak tot humoristische vertalingen op borden en menukaarten. Wat te denken van de gerechten “gekookt vlees met brandende urinegeur” of “zoete, prachtige ziel”? Gelukkig is het eten in China wel heerlijk te noemen. Zo belandde ik eens met de groep in een piepklein restaurantje. De eigenaar sprak welgeteld twee woorden Engels - ‘hello’ en ‘tomorrow’ - maar serveerde vervolgens wel een van de lekkerste maaltijden van de hele reis.

Rijstvelden en waterbuffels
Yangshuo (in het zuiden) is toeristisch, maar buiten het dorp is het goed toeven. Al fi etsend tussen de rijstvelden en waterbuffels kom je helemaal tot rust. Om daarna een prachtige boottocht te maken die meestal uitmondt in een groots watergevecht, waarbij de reisbegeleider vaak “per ongeluk” in het water valt tussen de bamboevlotten. Niet helemaal zoals gepland, maar verfrissend is het zeker! Mocht je ooit twijfelen of je naar China wilt gaan, dan is het een kwestie van Yangshuo intikken in de zoekmachine en wegdromen maar…

Mijn China
Ik kan nog zo lang doorgaan met verhalen vertellen, wat een land! Als ik aan China denk, verschijnt er een enorme glimlach om mijn mond. Wat zijn cultuurverschillen toch mooi en wat vind ik het geweldig om iedereen die met mij meereist dit op zoveel mogelijk manieren te laten ervaren. Hopelijk mag ik je ooit rondleiden door dit afwisselende, verrassende, maar vooral prachtige land.

David
 

Djoserreizen naar China.
Djoser Familyreizen naar China.

Terug naar boven