UNICEF helpt in Nepal

UNICEF helpt in Nepal


Djoser en UNICEF werken al twintig jaar samen om het leven van kinderen wereldwijd te verbeteren. Vooral op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg is Djoser actief. Momenteel steunen wij een programma tegen kindersterfte in Nepal. Juist dit land werd eind april getroffen door verwoestende aardbevingen. Hoe staat het ervoor en wat doet UNICEF om te helpen?

De aardbevingen eind april 2015 hebben een van de armste landen ter wereld in het hart geraakt. Meer dan 8.500 mensen kwamen om en daarmee gaat het in de boeken als de zwaarste bevingen ooit in het land.

De hevigst getroffen regio’s, veelal erg afgelegen, zijn voor toeristen nog nauwelijks te bereizen, maar naar andere delen van het land kunnen gelukkig weer reizen worden georganiseerd. En dat is van groot belang voor de economie van dit prachtige land.

Enkele dagen na de ramp vertelde Karin Hulshof van UNICEF dat de situatie extreem moeilijk was in de meest afgelegen gebieden. Duizenden mensen sliepen in geïmproviseerde tentenkampen of buiten op straat. Er woonden zelfs gezinnen in het UNICEF-kantoor en ook bij haar thuis ving Karin mensen op. Inmiddels komt de wederopbouw in het land op gang, mede dankzij de gulle bijdragen vanuit Nederland tijdens de nationale actie ‘Nederland Helpt Nepal’, waarbij ruim 24 miljoen euro werd ingezameld voor de slachtoffers.
Hulpverleners in Nepal zetten zich onder moeilijke omstandigheden dag en nacht, wekenlang in om hun werk te verrichten. Veel Nepalezen tonen enorme veerkracht en pakken hun dagelijks leven weer op, zo goed en kwaad als dat kan.


KINDEREN ZIJN EXTRA KWETSBAAR

Karin Hulshof is regiodirecteur van UNICEF in Azië en verantwoordelijk voor de noodhulp aan de slachtoffers van de aardbeving. Ze vertelt ons over de omstandigheden in het land. “Ondanks dat er een tekort was aan alles, deelden mensen hun voedsel en water met hen die nog minder hadden. Deze onderlinge solidariteit was erg mooi om te zien.” Door gebrek aan water en hygiëne lagen ziektes op de loer in het rampgebied. “Na een ramp zijn mensen en vooral kinderen erg kwetsbaar,” legt Karin uit. “Ziektes als mazelen kunnen zich snel verspreiden, met veel doden tot gevolg. Daarom heeft UNICEF hygiënekits met bijvoorbeeld zeep uitgedeeld aan de mensen. Ook hebben we duizenden kinderen tegen mazelen gevaccineerd.” Juist nu er veel medische zorg nodig was voor slachto ers, lagen veel ziekenhuizen en klinieken in puin. Daarom heeft UNICEF direct na de ramp 16 ziekenhuistenten opgezet waar de eerste medische zorg verleend kon worden.


6 manieren waarop UNICEF de kinderen in Nepal helpt
Wat doet UNICEF nu precies aan noodhulp direct na een ramp?

1) NOODHULPGOEDEREN UITDELEN IN KATHMANDU EN DE AFGELEGEN GEBIEDEN
Direct na de eerste aardbeving op 25 april 2015 is UNICEF begonnen met het uitdelen van goederen uit de voorraden in Nepal. Omdat het aardbevingsrisico al lange tijd bekend was, stond een loods vol hulpgoederen klaar voor als de ramp zou gebeuren. Daardoor kon er snel gereageerd worden. Er zijn tenten en dekzeilen uitgedeeld om mensen op korte termijn onderdak te geven. Er is voor schoon drinkwater gezorgd en er zijn waterzuiveringstabletten en hygiënekits uitgedeeld. Verder zijn hulpgoederen als dekens, voedsel, vaccinaties en andere levensreddende medicijnen geleverd. Het belangrijkste in zo’n situatie is dat alle kinderen en families, ook die in afgelegen gebieden wonen, alle hulp krijgen die ze nodig hebben.


2) GEZINNEN IN TIJDELIJKE KAMPEN VAN SCHOON WATER VOORZIEN
UNICEF levert schoon drinkwater aan mensen die nu verspreid over 16 geïmproviseerde tentenkampen wonen. Op 20 mei was er genoeg water geleverd om ruim 300.000 mensen te voorzien van genoeg water om te drinken, te koken en zich te wassen. Ongeveer 45.000 mensen hebben toegang gekregen tot sanitaire voorzieningen. En meer dan 225.000 mensen hebben een hygiënevoorlichting en -artikelen, zoals zeep, gekregen.



3) ZIEKENHUISTENTEN OPZETTEN
De ziekenhuizen waren overvol door alle gewonden van de aardbeving. Dokters, verpleegkundigen en vrijwilligers konden niet anders dan patiënten op straat behandelen. Daarom heeft UNICEF tenten opgezet die als tijdelijk ziekenhuis gebruikt worden. Op deze manier worden de patiënten beschermd tegen de regen en lopen ze minder kans om nog andere besmettelijke ziektes op te lopen.




4) VEILIGE , KINDVRIENDELIJKE PLEKKEN INRICHTEN, ZODAT KINDEREN KUNNEN SPELEN, LEREN EN BIJKOMEN
In 8 districten heeft UNICEF 65 kindvriendelijke plekken ingericht, waar kinderen een kans krijgen om samen te spelen, te leren, met iemand te praten over wat ze meegemaakt hebben en om simpelweg weer kind te zijn. Het simpele spelen en pret maken is van essentieel belang voor het psychosociale herstel van de kinderen. Deze plekken zijn ook een veilige omgeving voor kinderen waarvan de ouders druk bezig zijn met de dagelijkse problemen van de crisis.

5) MEER DAN 500.000 KINDEREN VACCINEREN TEGEN MAZELEN
Met zo veel kinderen die dicht op elkaar in tenten en tijdelijke huisjes wonen, is de kans op een mazelenuitbraak niet onrealistisch. UNICEF werkte daarom samen met andere organisaties om meer dan een half miljoen kinderen te vaccineren. “We zijn al tientallen jaren bezig om mazelen te verbannen uit Nepal,” vertelt Tomoo Hozumi, vertegenwoordiger van UNICEF in Nepal. “Als we nu geen actie hadden ondernomen, was er een grote kans op een uitbraak.” Op de foto hierboven krijgt Neisha Shakya (4) een vaccinatie tegen mazelen en rode hond. Haar moeder heeft haar meegenomen vanuit hun tijdelijke verblijfplaats naar de gezondheidspost. “We zijn bang voor ziektes na de aardbeving, daarom heb ik Neisha hierheen gebracht.” Neisha en haar familie verblijven samen met zes andere families op een boerderij net buiten Kathmandu.

6) GEBRUIKMAKEN VAN DE RADIO OM KINDEREN IN AFGELEGEN GEBIEDEN TE BEREIKEN
UNICEF houdt contact met kinderen in moeilijk bereikbare gebieden door vier keer per dag radio uit te zenden. Het programma geeft updates over hulp aan de families, helpt kinderen die bang zijn en geeft gezinnen de kans om vragen te stellen en hun zorgen te delen.

SAMEN MET DE REIZIGER
Djoser en UNICEF werken samen aan een betere wereld voor kinderen in de landen waar Djoser reist. Als reiziger speel jij daarbij een belangrijke rol. Iedereen die een reis boekt bij Djoser kan naar keuze 3 of 5 euro doneren aan UNICEF. Aan het eind van het jaar verdubbelt Djoser het totale bedrag. Op die manier steunen we samen hulpprogramma’s voor kinderen in Nepal. Wil je meer weten? Kijk op unicef.nl.


VOLG DE HULPVERLENING EN WEDEROPBOUW IN NEPAL VIA UNICEF.NL
Meer informatie over de samenwerking tussen Djoser en UNICEF: unicef.nl/Djoser

> Rondreizen Nepal