Ontdek Japans natuurrijke eiland Hokkaido

Ontdek Japans natuurrijke eiland Hokkaido

mag_nj17_header_japan_hokkaido

Waar Japan vooral bekend is van indrukwekkende steden als Tokyo en Kyoto, oude tempels, prachtige tuinen en de fascinerende en uitbundige jongerencultuur, heeft het land ook een heel andere kant. Die van uitgestrekte natuurparken waar vulkanen en beren de dienst uit maken. De mooiste, én oudste, natuurparken van Japan vind je op het meest noordelijke eiland, Hokkaido.


mag_nj17_half_japan_hokkaido_1Meren en vulkanen in Shikotsu-Toya nationaal park

Shikotsu-Toya nationaal park is een bergachtig gebied met verschillende meren. Het park is in 1949 opgericht en vernoemd naar de twee grootste meren in het park. Het is het populairste park op Hokkaido dankzij de prachtige uitzichten en de nabijheid van Sapporo, de hoofdstad van het eiland. De Usu-vulkaan, een van Japans meest actieve, ligt aan het Toya-meer. Je kunt met een kabelbaan de vulkaan op en na een korte wandeling genieten van het uitzicht over het meer, de krater en de rest van de omgeving. Het is ook mogelijk om rond het meer te fietsen. 

Een route van ca. 40 km die redelijk vlak is en voor vrijwel iedereen geschikt is. Ook zijn er mooie wandelingen mogelijk langs kraters, verlaten gebouwen en door kleurrijke bossen. Doordat het gebied vulkanisch zeer actief is vind je er ook veel zogenaamde onsen-dorpen. Dit zijn dorpen die accommodaties bieden met warmwaterbaden. Het water wordt rechtstreeks uit de grond gepompt en verschilt per gebied qua mineraalsamenstelling. Het wordt gebruikt voor het genezen van allerlei huid- spier- en gewrichtsaandoeningen, maar het nemen van een bad is vooral heel ontspannend. Op veel plaatsen is het ook mogelijk voor niet-gasten om de baden tegen betaling te gebruiken.


Daisetsuzan en de Asahidake-vulkaan

In het midden van Hokkaido ligt het Daisetsuzan nationaal park, het grootste nationale park van Japan. Het is een bergachtig gebied, met maar liefst 16 bergen die hoger zijn dan 2000 meter, en met een ongerepte wildernis waar onder andere herten en bruine beren leven. 

mag_nj17_half_japan_hokkaido_3

Daisetsuzan is opgericht in 1934 en is daarmee een van de eerste nationale parken van Japan.

Daisetsuzan is te bezoeken vanuit de stad Asahikawa dat ten noordwesten van het park ligt. Je kunt vanuit Asahikawa met openbaar vervoer naar het dorpje Asahidake Onsen reizen. Net als bij het Toya-meer zijn hier ook verschillende warmwaterbaden. Het dorp ligt aan de voet van de actieve Asahidake-vulkaan, die met 2290 meter hoogte, de hoogste berg is van Hokkaido. Het gebied rond de indrukwekkende berg staat bekend om de vele wandel- en, in de winter, skimogelijkheden. Je kunt in de buurt van het dorp mooie wandelingen maken of met de kabelbaan de berg op gaan naar het Sugatami-station op 1600 meter hoogte. Hier zijn er verschillende tochten mogelijk langs bergmeertjes en over de toendra-achtige hoogvlakte.

mag_nj17_half_japan_hokkaido_2

Door de noordelijke ligging en de hoogte van het gebied is dit de eerste plek in Japan waar de prachtige herfstkleuren te zien zijn. Waar de herfst zich pas in november in Tokyo laat zien, begint de bladverkleuring hier al rond september. Maar ook buiten de herfst is het een bezoek waard, in de zomer staat de hoogvlakte rond de vulkaan in bloei met alpine bloemen. 

 

Je bezoekt Hokkaido tijdens onze 22-daagse Japanreis.

Terug naar boven