Unicef: ‘Een muskietennet is levensreddend’

Unicef: ‘Een muskietennet is levensreddend’

Een uitgesproken persoonlijkheid, een indrukwekkend CV en een groot UNICEF hart. Dat heeft Mayke Huijbregts, hoofd kinderbescherming bij UNICEF in Mozambique. Ze is gemotiveerd, gedreven en bovenal goed in haar werk. Djoser steunt een project tegen kindersterfte in Mozambique en vroeg Mayke alles over haar leven als UNICEF-medewerker.

Hoe komt iemand bij Unicef in Mozambique terecht?
In mijn geval ging het als volgt: na mijn studie internationaal recht aan de universiteit van Amsterdam heb ik in Brussel gewerkt voor de Europese Commissie. Ik hield me daar bezig met mensenrechten, onder meer met de genocide in Rwanda. Vervolgens ging ik voor de Europese Unie naar Macedonië. Hier informeerde ik de ambassadeur over de Kosovo oorlog.
Omdat ik met eigen ogen wilde zien wat er gebeurde, ben ik terplekke UNICEF vrijwilliger geworden. Op een zaterdagnacht was het raak; twintig duizend mensen op de vlucht voor de oorlog in Kosovo, kwamen Macedonië binnen. In die nacht heb ik als vrijwilliger voor UNICEF meegeholpen met het opvangen van vluchtelingen, vrouwen en kinderen. Met hart en ziel. Enige tijd later werd ik benaderd om bij UNICEF te komen werken, dat was in 1999.

En toen kwam je niet meer los van UniceF?
Zo’n beetje. In totaal ben ik al vijftien jaar weg uit Nederland. De laatste zes en een half jaar heb ik in Malawi gezeten en daarvoor in Zimbabwe. In Zimbabwe pakten we de weeskinderenproblematiek aan, samen met andere hulporganisaties, waarbij UNICEF altijd de verbindende factor is. De basis van ons actieplan werd uiteindelijk aangenomen door de regering. Driehonderd samenwerkende hulporganisaties bereikten samen vijfduizend weeskinderen. Dat was een fantastisch resultaat. In Malawi hebben we kindermishandeling op de agenda gezet. Samen met politie, scholen en andere partijen hebben we een systeem opgezet om kinderen te beschermen tegen geweld. Daarbij was een uitgangspunt dat kinderen aangifte moeten kunnen doen en in de rechtszaal apart van de dader hun verhaal kunnen vertellen.

Wat is je functie in Mozambique en wat houdt dat precies in?
Sinds vorig jaar ben ik hoofd van de sectie kinderbescherming in Mozambique. Samen met dertien mensen zet ik me in om de allerarmste families op een aanvaardbaar sociaal welvaartsniveau te krijgen. Geboorteregistratie is hiervan een belangrijk aspect; als kinderen geregistreerd staan, kunnen zij naar school. En als ze naar school kunnen, hebben ze meer uitzicht op een baan als ze later groot zijn.

Hoe ziet een werkweek voor jou eruit?
Een werkdag begint om half acht en eindigt om half zeven. Maar ook na kantoortijd gaat het werk door, het lobbywerk bij de overheid gebeurt vaak in de avonden en het weekend. Ik heb een dochter van zeven, zij voert competitie met UNICEF om mijn tijd. Als baby ging ze op mijn rug gewoon mee de sloppenwijken in. Eén keer per maand breng ik een aantal dagen in het veld door. Ik stuur mijn team aan en kom veel bij ministers over de vloer. We werken zoveel samen met regeringen omdat uiteindelijk de overheid verantwoordelijk is voor de kinderen. We kijken samen hoe we dingen geïmplementeerd kunnen krijgen. Mozambique bestaat uit elf provincies en 127 districten. Je moet moeite doen om te zorgen dat huishoudens toegang krijgen tot voorzieningen van de overheid. Toen ik Malawi verliet, zeiden mijn collega’s tegen me "Het lukt je nooit meer om zo dichtbij bij de regering te komen." Ik liep dagelijks het ministerie van fi nanciën binnen. Maar ze kregen ongelijk, het is me in Mozambique ook gelukt!

Waarin maakt Unicef het verschil in vergelijk met andere organisaties?
UNICEF werkt op twee niveaus: lokaal en globaal. Ten eerste is UNICEF aanwezig in het veld en kan zo ervaring uit de praktijk naar de beleidsmakers brengen. Ten tweede kan UNICEF als VN-organisatie als enige invloed uitoefenen op het beleid van de regering van een land. We werken op beleidsniveau én zijn de experts in ons vakgebied.

Kun je wat meer vertellen over het project dat Djoser ondersteunt?
Djoser steunt in Mozambique alles wat we doen op het gebied van gezondheid. Een onderdeel daarvan is de Child Health week die we zojuist hebben georganiseerd. We hebben in een week tijd 4.3 miljoen kinderen bereikt, met DTP vaccinaties, Vitamine A en ontworming, van steden tot afgelegen dorpen. Samen met het ministerie zorgde ik voor de communicatie en de logistiek. Daar komt heel wat bij kijken, zo moet iedereen opgetrommeld worden om naar de vaccinatiedagen te komen en we moeten bijvoorbeeld alle medicijnen koel houden, een hele uitdaging midden in Afrika!

Hoe zou je Mozambique in een paar zinnen omschrijven?
Ik denk meteen aan de ongelijkheid: de verschillen tussen arm en rijk. Tien procent van de bevolking is welvarend dankzij de grondstoff en die Mozambique rijk is zoals steenkool, gas en edelstenen. De rest is arm, er bestaat geen middenklasse. De ontwikkeling in de rurale gebieden loopt heel erg achter. Wij willen niet alleen de regering, maar ook de bedrijven die geld verdienen aan de grondstoff en van het land laten inzien dat je moet investeren in kinderen. Dat zijn je toekomstige werknemers. De Mozambikaanse bevolking is erg vrolijk en mensen zijn dankbaar voor de hulp die ze krijgen via UNICEF en de hulporganisaties waar we mee samenwerken.

We roepen onze reizigers in dit magazine op om symbolisch een koffer te vullen voor een kind. Wat kunnen Unicef en Djoser met dat geld doen?

Ontzettend veel! Voor 25 euro kunnen we vijf muskietennetten uitdelen. Het is de enige vorm van preventie tegen malaria, spuitbussen zijn te duur. Muggen prikken alleen ’s nachts, slapen onder een muskietennet is levensreddend. Eén net geeft bescherming aan een heel gezin.

Djoser Unicef actiemaanden
Djoser draagt ook een steentje bij om gezinnen in Mozambique te helpen. Boek voor 9 december een reis en wij maken per geboekte deelnemer vijf euro over naar Unicef. Zo kan Unicef voor iedere geboekte deelnemer een gezin beschermen tegen malaria.

Doe mee: Pak een ‘Koffer’ voor een kind
Pak symbolisch een koff er vol muskietennetten voor een kind in mozambique. Voor maar 25 euro kan Unicef vijf  muskietennetten uitdelen aan zwangere vrouwen in mozambique. daarmee kunnen we tientallen kinderlevens redden tegen de levensgevaarlijke ziekte malaria.