Unicef Mozambique: Aida’s baby zal veilig slapen

Unicef Mozambique: Aida’s baby zal veilig slapen

Je bent zwanger. Je hart is vervuld van vreugde en je kunt bijna niet wachten tot je je kindje in je armen kunt houden. maar aan de andere kant is er ook de bezorgdheid. de vreselijke angst. de herinnering aan die nacht dat het oudere zusje van de baby in je buik na een hevige strijd tussen leven en dood uiteindelijk toch aan het kortste eind trok. malaria, heb je achteraf te horen gekregen, een ziekte die heel eenvoudig te voorkomen is. Wat had je dat graag eerder geweten...

Als je in een ontwikkelingsland op vakantie gaat, weet je natuurlijk dat de mensen daar in heel andere omstandigheden leven dan wij hier in Nederland gewend zijn. Armoede is meestal het grootste en meest zichtbare verschil. Maar ook de kwaliteit van de gezondheidszorg is niet te vergelijken met die van ons. Jaarlijks overlijden in Mozambique tienduizenden kinderen aan ziektes die makkelijk te voorkomen en te behandelen zijn. Zoals malaria, diarree, longontsteking en mazelen.

IN DE ‘WACHTKAMER’

Het is nog vroeg in de ochtend. Toch zitten in de schaduw van het Mavuzi Ponte gezondheidscentrum al zo'n tien vrouwen te wachten. De meeste van hen hebben één of meerdere kinderen bij zich. Ook Aida heeft plaatsgenomen op de lange bank. De jonge vrouw is zes maanden zwanger en ze heeft de lange reis naar het gezondheidscentrum afgelegd voor een zwangerschapscontrole. Terwijl ze op hun beurt wachten, legt een gezondheidswerker de vrouwen uit hoe belangrijk het is om onder een muskietennet te slapen. Aida, die haar eerste kindje aan malaria heeft verloren, luistert aandachtig. Mavuzi Ponte is een buitenpost in de provincie Tete in het westen van Mozambique. Het gezondheidscentrum biedt moeders en kinderen een uitgebreid zorgpakket aan. Zwangere en pas bevallen vrouwen krijgen de zorg die ze nodig hebben. En kinderen kunnen er terecht voor vaccinaties, vitamine A-supplementen, groeicontroles en ontworming.

EEN VEILIGE ZWANGERSCHAP 

Nadat verpleegster Fernanda heeft geconstateerd dat de zwangerschap van Aida prima verloopt, geeft ze haar een aantal dingen mee: Fansidar, een preventief malariamiddel, ijzertabletten om bloedarmoede te voorkomen en een stevig muskietennet dat is ingespoten met een insecticide. "Deze middelen zorgen ervoor dat je van een veilige zwangerschap kunt genieten", zegt Fernanda, terwijl ze de deur van de kleine consultatiekamer opent om de zwangere vrouw uit te laten. Aida keert huiswaarts in de wetenschap dat zij en haar baby gezond zijn. Ze doet er een hele dag over om terug te keren naar het afgelegen dorp waar ze woont, maar ze weet dat het de lange wandeling meer dan waard is geweest.

DE TOTAALAANPAK WERKT 

Mozambikaanse kinderen hebben tegenwoordig een veel grotere kans om hun leven gezond te beginnen dan twintig jaar geleden. Tussen 1990 en 2008 is het kindersterftecijfer van kinderen onder de vijf jaar gedaald van 219 naar 138 per duizend geboortes. Dit is grotendeels te danken aan de nieuwe totaalaanpak van veel gezondheidscentra in Mozambique. Bij deze aanpak wordt rekening gehouden met de algehele gezondheid van het kind, niet alleen met de ziekte die zich op dat moment openbaart. "Een kind komt vaak naar het gezondheidscentrum met meer dan één ziekte", legt verpleegster Thobve uit. "Bij de nieuwe aanpak kijken we naar het totale plaatje waarbij we ons richten op de belangrijkste oorzaken van kindersterfte. Dat zijn malaria, longontsteking, diarree en ondervoeding." Toch heeft Mozambique nog steeds een van de hoogste kindersterftecijfers ter wereld. De geboekte winsten zijn niet overal in het hele land even groot. Vooral op het platteland overlijden nog steeds onnodig veel jonge kinderen. Hun ouders weten vaak niet hoe ze ziektes moeten voorkomen en er zijn geen gezondheidscentra in de buurt. Djoser en UNICEF hebben de handen ineengeslagen om ook de bevolking van afgelegen gemeenschappen toegang te geven tot goede gezondheidszorg.

WAT DOET UNICEF MET HULP VAN DJOSER?

  • MALARIA: muskietennetten, voorlichting en medicijnen verschaff en;
  • KRAAMZORG: vroedvrouwen en verloskundigen opleiden;
  • VACCINATIES: vaccinatiecampagnes organiseren en vaccins leveren;
  • VOEDING: speciale bijvoeding voor ondervoede kinderen leveren en voorlichting over gezonde (borst)voeding geven;
  • HIV EN AIDS: hiv-overdracht van moeder op kind voorkomen, en vrouwen en kinderen met hiv behandelen.

Met deze combinatie van preventie en behandeling kan maar liefst 63 procent van de kindersterfte in Mozambique worden voorkomen.