Fragmenten uit een reisdagboek - Sri Lanka & Malediven

Fragmenten uit een reisdagboek - Sri Lanka & Malediven



Dag 1 ‘India voor watjes’

De hartverwarmende gastvrijheid van het Singalese hotelpersoneel, hun looks en hun Engels geven je het gevoel dat je in India bent, maar het leven op straat doet totaal anders vermoeden. Oké, je hebt het linksrijdende, ietwat chaotische verkeer, de autorickshaws die hier 'threewheeler' heten, de Tata-trucks en de bussen van het postkoloniale en India-gerelateerde merk Lanka-Ashok-Leyland. Maar op straat is het schoon en rustig. Reisbegeleidster Lot noemt Sri Lanka 'India voor watjes'. Maar ik vind het meer op Vietnam lijken en na de uitstapjes van de volgende dag wordt dat alleen maar bevestigd.

Dag 2 De tuinen van Eden

Vandaag bezoeken we bij Marawila de 'Dutch Channel', een kustwaterweg die inderdaad door de Hollanders gegraven is, maar nu teruggevorderd is door diverse riviertjes. Er doorheen varend waan je je in de tuin van Eden; de immense kokospalmen, mangroves en fruitbomen met bananen, papaja’s, mango's en de lychee-achtige vruchten met rode stekel. In en om het water vind je varanen, ibissen, ijsvogeltjes en niet te vergeten waterhoentjes. Het is prachtig en als we uit de boten stappen word je omringd door groetende mensen en schattige kinderen.
 

Dag 6 Alles in pais en vree

Op naar Polonnaruwa. Tijdens de busreis valt het op hoe snel het landschap wisselt. Zo rijd je in de kustvlakte en plots ben je in het bergland. Sri Lanka is maar een klein land; zo groot als Nederland en België samen en met een bevolking van twintig miljoen iets minder dicht bevolkt. Sri Lanka heeft een indrukwekkende, lange en fameuze historie die teruggaat tot het begin van de schepping. Legenden vertellen dat dit paradijselijke eiland HET paradijs was. Na de zondeval vertrok Adam noordwaarts richting India, over de sinds de laatste ijstijd overstroomde landtong die in geologische termen nog steeds Adams Bridge heet. Leuk detail is dat dit een legende van de moslims is. Hier zie je naast de vele Boeddhistische tempels en de iets minder aanwezige Hindoe-gebedshuizen veel moskeeën en christelijke kerken. Alles gaat in pais en vree met elkaar om.

Dag 11 High Tea

Het regenwoud maakt plaats voor naaldbossen en de met eucalyptusbomen bespikkelde theeplantages. De moessonwind doet steeds dikkere grijze wolken opstapelen tegen de berghellingen. Het eerste dat we van de stad zien, is een rijtje twee-onder-een-kaphuizen, compleet met erkertjes die, inclusief mist en regen, sterk aan de suburbs van Newcastle doen denken. Na de middag barst de moessonregen los en we spoeden ons naar het uit 1826 stammende Grand Hotel. Het exterieur is versierd met zwart-wit vakwerk, erkertjes en schoorstenen en het interieur lijkt een kopie van de Titanic. We kiezen voor de High Tea die geserveerd wordt in de overdekte en ver warmde Tea Garden. Ceylonthee is wereldwijd een begrip en je kunt hier dan ook overal een heerlijk bakje thee krijgen. Op weg naar Nuwara Eliya bezochten we theedomein Glenloch, waar een sympathieke en humorvolle Singalese dame ons uitlegt hoe het hele proces in z'n werk gaat. Zo leren we dat de in het proces vrijkomende bladnerven als compost op de plantages hergebruikt wordt en dat wereldwijd theezakjes gevuld worden met het overschot van het sorteerproces; het goedkope theestof. Dat geeft weer iets om te overdenken!

Dag 13 Krokodillenrijk

We zijn vroeg in de ochtend op pad gegaan voor een heuse safaritocht door Uda Walawe nationaal park. En met geluk! We waren de poort amper gepasseerd toen we op weg naar Kandy een behoorlijke mannetjes olifant zagen die rustig stond te fourageren. En heuse krokodillen liggen in de vroege ochtendzon op de oever hun accu op te laden, kleintjes van handtasformaat maar ook reuze knapen waar best een mens of een halve gnoe in zou passen. In het dorpje Koggala is een Sea Turtle Nurser y gevestigd waar ze de eieren opgraven en op een veilige stek binnen hun terrein herbegraven - het lijkt wel een moestuintje op het strand, compleet met prikbordjes waarop de soort, de legdatum en het aantal eieren op staan vermeld. Als ze uitkomen worden ze netjes door het personeel in zee uitgezet.

Dag 14 Dagje OV

Vanuit Nuwara Eliya hebben we een knus OV-dagje gedaan. Om een veilige afdaling uit te bergen af te roepen, worden we gezegend in de Sita Amman-tempel net buiten het stadje. Dit gaat volgens een uitgebreid Hindoeïstisch ritueel met vuur, het noemen van onze voornamen en een duimdruk op onze voorhoofden dat een mooie oranje stip oplevert. Dan pakken we de lokale bus naar het tien kilometer verderop gelegen treinstation van Nanu Oya. De busreis verschilt niet veel van die bij ons; je koopt een kaartje en stapt in. Als je eruit wilt, trek je aan het touw dat van voor tot achter langs het plafond loopt en een fietsbel boven het hoofd van de chauffeur bedient. De bus heeft mooie klapdeuren, maar die blijven voor het gemak open.

Dag 18 Tropisch prentbriefkaart

Op het vliegveld van Colombo hebben we afscheid genomen van onze reisbegeleiders Lot en Dewa, Ajith en Priyanthe en vliegen en varen naar de Malediven. Met de twee 250PK buitenboordbeulen achter onze boot lijkt het stukje varen meer op vliegen dan varen en in no-time meren we af in het haventje van ons resort. De zee is opaal, het weer perfect en na een laat diner leggen we ons te rusten in onze strandbungalows, benieuwd naar wat de morgenstond brengt. En die brengt een overweldigend tropische prentbriefkaart van hoge blauwe luchten met voortzeilende bloemkoolwolken, een turkooisblauwe glasheldere zee, wit koraalstrand en palmbomen! Nou ja, die had je in Sri Lanka ook, maar hier maken ze het plaatje compleet. Later zouden we ons afvragen wat God eigenlijk in Frankrijk zoekt – hier is het toch veel beter?

> Rondreis Sri Lanka & Malediven