Reizen met oog voor de wereld

Reizen met oog voor de wereld

Interview met Herman van der Velde,
directeur en oprichter van Djoser

“Djoser, eens een farao nu een reisbureau!” Zo klonk onze allereerste advertentie, nu alweer 35 jaar geleden. Het begon allemaal met één reis naar Egypte. Directeur Herman van der Velde hoopte op zes deelnemers, maar het werden er honderdtwintig


Djoser klinkt lekker neutraal

Hoe anders is het tegenwoordig. Djoser reist met ruim 350 reisbegeleiders bijna de hele wereld over: meer dan 200 verschillende reizen naar ruim 100 bestemmingen. Maar in de kern is eigenlijk heel weinig veranderd. Djoser staat voor ‘de ándere manier van reizen’. Buiten de geijkte paden, met aandacht voor mens en natuur. Het vervoer is goed geregeld, de accommodaties zijn comfortabel, de bezienswaardigheden interessant en je hebt alle vrijheid om zélf een land te ontdekken. Dat is sinds het begin nooit veranderd.“Die eerste reis, dat was me wat” grijnst Van der Velde. “Ik had dan wel 120 aanmeldingen maar er was nog niets geregeld. Geen vliegticket, geen hotel, helemaal niets. Als een malle ben ik naar Egypte gevlogen om alles te regelen.” Het verbaasde hem hoe goed alles te regelen viel. “Alleen met de luchtvaarmaatschappijen moest ik erg stevig onderhandelen.” Het ging de kersverse reisorganisatie voor de wind: binnen twee jaar was Djoser een gevestigd begrip.

Maar de keuze voor die naam ging niet over één nacht ijs. Een vernoeming naar een Egyptische farao lag als specialist in Egyptereizen voor de hand. Maar Herman koesterde grotere ambities. “Ik had voor de naam Toetanchamon kunnen kiezen, of zoiets. Maar, dan zou het in de toekomst best lastig kunnen worden om bijvoorbeeld reizen naar Cuba te organiseren,” legt hij uit. En dus viel de keuze op ‘Djoser’, dat klonk lekker neutraal. Al snel werd duidelijk dat het verstandig was om het aantal bestemmingen uit te breiden en ook reizen buiten Egypte aan te bieden. Niet alleen omdat mensen ernaar vroegen, maar ook om niet afhankelijk te zijn van Egypte als enige bestemming. Het was behoorlijk riskant om alle kaarten op dit prachtige maar toen ook politiek onrustige land te zetten.


De echte Djoserreis bestaat nog steeds


Geen portiers in uniform
De bestemmingen breidden zich gestaag uit en anno 2020 heeft Djoser een 337 pagina’s tellende brochure. “Toch bestaat de echte Djoserreis nog steeds”, meent Van der Velde. “We werken bijna altijd met groepen van maximaal twintig personen. Meer is niet handig als je een land wil beleven. Kun je je voorstellen dat je in Thailand spontaan stopt bij een tempel langs de kant van de weg, en dat je daar dan opeens met 40 of 50 man doorheen gaat banjeren? Dat werkt niet. Het zou ook behoorlijk lastig worden om met zo’n grote groep individuele vrijheid te geven aan de reizigers, terwijl dat nou juist is waar Djoser voor staat, denkt Herman. “Djoserreizen worden bewust niet van begin tot eind volgepland. Zo stimuleren we mensen hun eigen keuzes te maken en er op eigen houtje op uit te trekken. Dat is de allerbeste manier om een land te leren kennen.” “Natuurlijk ging er wel eens wat mis in de eerste jaren. Ik had een keer overnachtingen geregeld in Caïro op de zestiende verdieping van een flatgebouw en toen bleek de lift kapot. De mensen moesten na een lange reis ook nog eens al die trappen opsjouwen met hun bagage. En alhoewel dat natuurlijk niet de bedoeling was, bleek het achterliggende concept uiteindelijk de succesformule. Geen hotel met portiers in uniform met gouden strepen die breed grijnzend hun fooien in ontvangst nemen. Geen hostess in een rood mantelpakje die de toeristen op sleeptouw neemt. Met Djoser ontdek je een land zoals het écht is!”, vertelt Herman.


Wij geloven in groepsreizen


Reizen met een thema
Die visie op reizen is na 35 jaar onveranderd. Sterker nog, de afgelopen jaren is Djoser begonnen met het organiseren van reizen met een thema: “Soms leer je een land beter kennen door je helemaal te focussen op één aspect. Zoals het eten, bijvoorbeeld in Mexico, of de bijzondere natuur met onze safarireis naar India. Dan ontdek je een hele andere kant van een land!” Het aanbod van dit soort specifieke reizen is sinds het begin een paar jaar geleden alleen maar gegroeid. Natuurlijk betekent dat niet dat de normale groepsrondreis minder belangrijk is geworden. “Juist daar maakt Djoser zich hard voor! Wij geloven in groepsreizen. Het is veel leuker om met een groep naar bijvoorbeeld Oekraïne te gaan. Dan kun je ’s avonds je ervaringen met elkaar te delen. En de vriendschappen die daaruit ontstaan, dat is onvervangbaar. We kijken uit naar de komende jaren!”