Kinderen maken heel makkelijk contact

Kinderen maken heel makkelijk contact

Wilma en Henny Kranenberg zijn verstokte Djoserreizigers. Vele jaren maakten ze de mooiste reizen met Djoser, tot hun zoon Raymond werd geboren. Een paar jaar later pakten ze de draad gewoon weer op en switchten van ‘volwassen’ reizen naar Djoser Family. Zoon én ouders zijn dolenthousiast.

Hoe lang gaan jullie al met Djoser op reis?
Henny maakte in 1988 als eerste van ons gezin een Djoserreis: naar Egypte, samen met een vriend. Waar tegenwoordig rechtstreeks met KLM op Cairo wordt gevlogen reisden we destijds met Royal Jordanian via Amman. Eén van de hoogtepunten was het Serapeum in Sakkara. Helaas is dit tegenwoordig gesloten voor toeristen. Egypte werd gevolgd door Indonesië, een proefreis India/Nepal en Mexico. Allemaal prachtige landen met heel veel cultuur.

Welke ‘volwassen ’ Djoserreizen hebben jullie samen gemaakt?
Thailand, in 1992, werd onze eerste gezamenlijke reis. Onvergetelijk wederom vanwege de mengeling van cultuur, natuur, vriendelijke bevolking en lekker eten. Bovendien was dit voor Wilma de eerste reis buiten Europa. De volgende bestemming onze huwelijksreis naar Syrië/Jordanië. Daarna volgden China en Turkije. In 1997 werd Raymond geboren. Djoser voor de allerkleinsten bestond toen nog niet, dus bezochten we de wat meer traditionele vakantiebestemmingen rond de Middellandse Zee.

Wat was jullie eerste Familyreis?
In 2006 pakten we de draad weer op met onze eerste bestemming: Sri Lanka. We kozen bewust voor een land met cultuur, natuur en wildlife met herkenbare dieren voor kinderen, zoals wilde olifanten en apen. Het bleek een schot in de roos met veel kinderen van Raymond’s leeftijd en een hechte groep. Hoogtepunt was een kudde wilde olifanten in het noorden van het land vlakbij de openbare weg.

Welke landen volgden?
Het tweede Djoserlustrum van Henny bracht ons in Cuba. En in 2010 ging een grote wens van Raymond in vervulling: een Familyreis naar Egypte. Geïnspireerd door de geschiedenislessen op school had Raymond zich verdiept in farao’s en goden en was hij van ons drieën de kenner. Egypte blijft een geweldige bestemming en ook bij deze reis overheersen de positieve herinneringen.

Is reizen zonder kinderen anders dan met kinderen?
Over het algemeen is reizen met kinderen relaxter; er wordt vaker gestopt en eerder een zwembad opgezocht.

Wat is er anders als je een Familyreis maakt?
Raymond is enig kind en wij hebben het als zeer prettig ervaren dat leeftijds-genoten vanzelfsprekend zijn. Dit maakt dat je als ouders meer kunt genieten van de reis. Het ‘vrijheid blijheid’-beginsel blijft overeind, maar toch blijken Familygroepen meer als groep op te trekken dan de ‘gewone’ groepen.

Is de opzet van Familyreizen anders dan van 'Volwassen' reizen?
Wat ons is opgevallen is dat de hotels iets beter zijn (veelal met zwembad of strand), de reisdagen korter en de bussen allemaal voorzien van airco.

Hoe vond jullie zoon zijn eerste Familyreis?
Raymond vond het Geweldig met een hoofdletter G. Hij was dermate enthousiast dat we het daaropvolgende jaar weer een Familyreis hebben gekozen.

Wat vond hij het meest bijzonder op deze reis?
Oog in oog staan met een kudde olifanten, een krokodillenjong optillen en apen in het wild. En onbewust, maar voor ons overduidelijk: de leeftijdsgenoten om hem heen.

Hoe reageert de lokale bevolking op de kinderen?
Blonde kinderen trekken veel (positieve) aandacht in tropische landen. En kinderen communiceren gemakkelijker zonder de taal te spreken. Dit helpt om contacten te maken.

Hebben jullie bijzondere herinneringen aan jullie eerste Familyreis?
In Kandy in Sri Lanka waren we bij toeval op het juiste tijdstip voor de Parade van de Gouden Tand, één van de grootste religieuze happenings in Azië. Hoewel niet specifiek een familieervaring is dit toch een van de meest bijzondere ervaringen uit alle Djoserreizen.

Hoe zijn de Familyreizen bevallen?
Heel goed en zeker voor herhaling vatbaar!