Overzicht Argentinië en Chili rondreizen van Djoser

Adembenemend Argentinië (door Thijs Heslenfeld)

Prachtige natuur, fantastisch mooie vrouwen, tango tot je erbij neervalt. Argentinië is een land voor levens genieters. Als je hier een paar weken rondreist, begrijp je de tranen van Maxima plotseling veel beter. Je kunt je geen betere kennismaking met Argentinië wensen dan een stad als Buenos Aires: bruisend en hip!


In Argentinië doen ze niks half. Zelfs bij de een tangoshow voor toeristen spatten de vonken ervan af. Wat een inzet, wat een overgave! Voor een Argentijn is het leven alles of niets. Je danst de tango of je danst hem niet,maar er zit niks tussenin. Op het poloveld gaat het al net zo: de beste polospelers van de wereld komen uit Argentinië en hier zie je waarom. Natuurlijk kent de stad ook rustpunten. De omgeving van begraafplaats La Recoleta bijvoorbeeld. Dit is één van de chicste wijken van Buenos Aires. Op de terrassen zitten opgedirkte dames met Christian Dior brillen en Louis Vuitton-tasjes. Kakelend, rokend en koffie leutend. Leuk om naar te kijken. En dit soort wijken is ook de moeite waard als je van winkelen houdt. Want Argentinië is absoluut een shoppingparadijs.Tien jaar geleden was Argentinië nog het duurste land van Zuid-Amerika. Maar de economische crisis van enkele jaren geleden zette alles op zijn kop en nu is het een enorm goedkope bestemming. En dat is niet eens het belangrijkste, want waar het echt om gaat: het is een prachtig land. Of je nu gaat voor de tango of de biefstukken, de winkels of de natuur.
 

Verlaten vlakte

De vlucht van Buenos Aires naar Patagonië is bijzonder. Je stijgt op boven een enorme miljoenenstad en landt midden in een volstrekt verlaten vlakte. In Buenos Aires is de zomer begonnen, met terrasjes, korte rokjes en airconditioning. Maar in het dorpje El Calafate waait een venijnige wind en mag je blij zijn als het tien graden wordt. Daar staat wel wat tegenover, want Patagonië is één van de spectaculairste natuurgebieden van de hele wereld.Calafate is dé uitvalsbasis voor een bezoek aan de wereldberoemde Perito Moreno-gletsjer: een reusachtige ijsplaat die over een breedte van 2kilometer in een groot bergmeer stort. De hele dag door vallen hier brokken ijs zo groot als kerktorens met donderend geraas in het water. Een spectaculair gezicht!We nemen de openbare bus van Calafate naar El Chalten, een andere populaire bestemming, die zich in een moordend tempo aan het ontwikkelen is tot hét klimparadijs van Argentinië. Bergbeklimmers en -wandelaars uit de hele wereld komen hier naartoe voor bekende toppen als de Cerro Torre en de Fitz Roy. In een paar jaar tijd groeide dit gehucht uit tot een behoorlijk dorp vol hotels, restaurantjes en outdoorshops. Desondanks heeft El Chalten nog steeds een authentieke sfeer, met stoffige, ongeasfalteerde straten en vriendelijke mensen. Dat is in El Calafate alweer anders: hier zijn ze nog verder in hun ontwikkeling. Hier hebben de chauffeurs al in zes talen de mededeling ‘Fooien zijn niet inclusief’ in de auto hangen. In El Chalten boeken we een lange dagmars naar een gletsjer aan de voet van de Cerro Torre. Om zes uur op en nog voor zonsopgang gaan we in ganzenmars de bergen in. Pas na ruim 10 kilometer wandelen bereiken we het basiskamp. Hier moeten we een klimgordel om en de stijgijzers aanmeten, om deze vervolgens 2 kilometer verderop op de gletsjer te gaan gebruiken. En dan weer 12 kilometer terug… Is dat nog vakantie? Nee, het moet wel leuk blijven. Afscheid van de groep dus en in heerlijk rustig tempo richting dorp. De zon staat hoog aan de hemel: volop tijd voor een uitgebreide picknick lunch en een siësta, ergens in het hoge gras. Terwijl we langzaam indommelen, dwalen de gedachten af naar Nederland. Het is begin december.Thuis regent en sneeuwt het en eergisteren stond er 800 kilometer file. Met een vage glimlach op de mond glijden we in een diepe slaap.
Sneeuw

Na Patagonië zakken de meeste toeristen nog verder af, richting Vuurland. Hier ligt Ushuaia, de zuidelijkste stad van de wereld. Het is er ook begin december nog winters koud, er waait een snijdende wind en het sneeuwt zelfs! Net als in de rest van het land is de bevolking vriendelijk en behulpzaam. Hier leggen bijna dagelijks schepen aan die op weg zijn naar of terugkomen van Antarctica. Dat geeft een bijzondere sfeer. Veel mensen met technische outdoorkleding, stoere zeezeilers die in kleine jachtjes kaap Hoorn ronden. En er verblijven veel motorrijders die Amerika van noord naar zuid doen en hier eindigen. Verweerde koppen en gehavende motoren dus, maar ze hebben het gehaald. Ushuaia voelt als het eind van de wereld en dat is het ook wel een beetje. Het stadje zit vol gezellige kroegjes en met de sluitingstijden nemen ze het niet zo nauw. We worden wakker met een knallende kater, vermoedelijk veroorzaakt door de mix van Argentijnse speciaal biertjes en een spotgoedkope lokale champagne. Ons verdiende loon maar de moeite waard, want Ushuaia is een geweldige plek om je reis naar Argentinië te beginnen of te eindigen.

Boek en reis met zekerheid

 • Kosteloos omboeken
 • 100% terugbetaling bij annulering
 • 24/7 hulp en bijstand, ook bij repatriëring
 • ANVR- en SGR garantie
 • Op de hoogte van plaatselijke corona-richtlijnen
 • Goede lokale vertegenwoordiging
 • Vervoer met eigen bus en gerenommeerde luchtvaartmaatschappijen
 • Nederlandse reisbegeleiding bij meeste reizen
 • Veel individuele vrijheid met comfort en veiligheid van groepsreis
 • Meer dan 35 jaar ervaring
 • Vergoeding niet-genoten reisdagen bij repatriëring bij wijziging reisadvies naar "rood"

Lees meer >

Klantwaardering

8,8

Fantastische reis! De lange reisdagen worden volledig gecomp...
Fantastische reis! De lange reisdagen worden volledig gecompenseerd door de onbeschrijfelijk mooie, immense en ongerepte natuur. Geweldige ervaring die ik nooit had willen missen!

Elisa M. - 9,0
Terug naar boven