Argentinië en Chili

Argentinië onder de loep


mag_nj19_header_argentinie_1

Weinig mensen staan er bij stil, maar Argentinië is van noord tot zuid meer dan 3500 kilometer lang. Zo’n gigantische afstand staat garant voor diverse landschappen. In het noorden, rondde watervallen van Iguazú, vind je bijvoorbeeld stomende jungles – terwijl je in het zuiden oog-in-oog komt met enorme gletsjers.
 

De wereldstad Buenos Aires

Buenos Aires is een stad om verliefd op te worden. Of je nu van de tango houdt of van voetbal, van monumentale architectuur of van gezellige arbeiderswijken: in Buenos Aires vind je het allemaal! Dat komt omdat de stad heel duidelijk is opgedeeld in verschillende wijken, de zogenaamde ‘barrio’s’. Iedere barrio heeft zijn eigen karakter en bezienswaardigheden. Bijvoorbeeld de wijk Recoleta: dit is van oudsher de rijkste wijk, bekend om zijn parken en brede, Franse avenues. Tijdens het slenteren kun je hier uitrusten in één van de vele statige koffiehuizen en boekenwinkels, die vaak al honderden jaren oud zijn. Recoleta vormt een groot contrast met La Boca, dat vroeger de arme arbeiderswijk was van Buenos Aires. Toch zou je dat niet zeggen als je hier rondloopt: de huizen zijn namelijk uitbundig beschilderd met felle kleuren en patronen. Een feest voor het oog! Maar volg ook je neus: veel van de schuren in de wijkherbergen zogenaamde ‘parrillada’s’, de traditionele barbecue-restaurants van Argentinië. Hier eet je misschien wel je lekkerste steak ooit.
 

mag_nj19_half_argentinie_1

Praktisch

Buenos Aires is een gemakkelijke stad om te verkennen, het is namelijk aangesloten op één van de oudste metronetwerken ter wereld! Deze brengt je zonder zucht of stoot naar iedere uithoek van de stad.
 

De 3 lekkerste parillas’s van Buenos Aires:

 • 1. Don Julio, voor een luxe steak met goede wijn
 • 2. Los Talas del Enterriano, eet samen met lokale families
 • 3. Los Canchitos, voor een goed eten zonder poespasHet paradijs van Patagonië

Een reis naar Argentinië is vaak synoniem met een reis naar Patagonië, en dat is niet zonder reden. De natuur is prachtig, terwijl je het gemakkelijk wandelend kunt ontdekken.Je kunt tochten van één of twee uur maken, maar ook kiezen voor meerdaagse trektochten. Veel van de wandelingen beginnen in het kleine El Chalten. Welke route je ook kiest: het uitzicht wordt altijd gedomineerd door de imposante Mount Fitz Roy: een torenhoge rafelrand van meerdere granieten pieken – het symbolische kroonjuweel van het park.Zodra je uitgewandeld bent, kun je een boottocht maken langs één van de gigantische gletsjers. Hiervoor vormt El Calafate de ideale uitvalsbasis: dit kleine dorp ligt namelijk vlakbij de beroemde Perito Moreno-gletsjer, die meer dan 5km breed is.Maar ondanks de diepblauwe kleur is deze gletsjer geen sereen gezicht: er breken continu grote stukken ijs af, die met veelspektakel in het water storten. Dat verveelt nooit!

mag_nj19_header_argentinie_2

Praktisch

Het weer in Patagonië kan wisselvallig zijn: regenbuien en koude winden zijn ook in de zomer niet ongewoon. Neem daarom altijd extra laagjes mee, en zeker een waterdichte jas. Alhoewel de wandelpaden van Patagonië erg toegankelijk zijn, zijn ze niet altijd even goed aangelegd. Sommige stukken bestaan uit losse stenen of keien. Neem daarom stevige schoenen mee met een goede grip.
 

De 3 mooiste wandelingen in  El Chalten:

 • 1. Laguna Torre, de klassieke hike naar een meer aan de voet van de Fitzroy
 • 2. Los Condores, een toegankelijke wandeling langs verschillende uitzichten
 • 3. Laguna Capri, verrassende wandeling door een prachtig bos


Salta en de Andes

De hoogste berg van het westelijk halfrond, de Aconcagua, staat in uiterste noordwesten van Argentinië. Dit is het rijk van de Andes, en dat merk je niet alleen in de natuur: ook de bevolking is hier compleet anders. In de bergdorpjes wonen traditionele,inheemse volken – die zich ook zijn gaan vestigen in de hoofdstad van de streek: Salta. Je leert hun cultuur kennen in de ‘peñas’, gezellige café’s waar inheemse muziek en dans centraal staan. Op straat kun je je vergapen aan de schitterende pleintjes en koloniale gebouwen. Een hoogtepunt is de kerk van San Fransisco, een kleurrijke verschijning: de kerk is wit, rood én goud geschilderd. Ondanks dat het maar een klein gebouw is, kun je het vrolijke uiterlijk blijven fotograferen. Wil je de bergen ontdekken? Kies dan voor de spectaculaire ‘Tren a las Nubes’. Deze ‘trein naar de wolken’ brengt je op een aangename manier naar een hoogte van 4220m. Onderweg geniet je, eventueel in één van de restauratiewagens,van een prachtig uitzicht op het desolate berglandschap, dat na elke haarspeldbocht weer lijkt te veranderen.
 

mag_nj19_half_argentinie_2

Praktisch

Hoog in de bergen kan de temperatuur ’s nachts snel zakken, zelfs tot onder het vriespunt. Neem daarom voldoende warme kleren mee. Met hoogtes boven de 4000 meter is erg belangrijk om voldoende water te drinken: zo voorkom je hoogteziekte.

De 3 leukste Peñas van Salta:

 • 1. La Vieja Estación voor de spectaculairste dansen
 • 2. Peña Gauchos de Güemes voor een authentieke ervaring
 • 3. La Casona del Molino voor de mooiste inrichting

   

Klantwaardering

8,8

Mooie afwisselende reis met veel natuur maar ook een stukje...
Mooie afwisselende reis met veel natuur maar ook een stukje cultuur. De lange afstanden worden vliegend overbrugd zodat je niet heel veel lange reisdagen hebt. De watervallen en de omgeving van de watervallen zijn geweldig, nog mooier dan verwacht. Maar ook het Andes gebergte is prachtig.

Susan Z. - 8,0
Terug naar boven