Bolivia

Land- en klimaatinformatie Bolivia

Landinformatie Bolivia

Landinformatie Bolivia

 • Hoofdstad: Sucre
 • Andere bekende steden in Bolivia: La Paz, Santa Cruz en Potosí
 • Inwoners: 10,8 miljoen
 • Taal: Spaans en ongeveer 35 inheemse talen hebben een officiële status.
 • Munteenheid: Boliviaanse boliviano
 • Tijdsverschil: In onze wintertijd is het in Bolivia 5 uur vroeger dan in Nederland, in onze zomertijd is het er 6 uur vroeger.
 • Oppervlakte: 1,1 miljoen km2
 • Geografie: In Bolivia ligt het hoogstgelegen commercieel bevaarbare meer ter wereld, het Titicacameer, op 3812 meter hoogte. Hoewel het land niet aan zee meer ligt (sinds de Salpeteroorlog van 1812 is de kust van Bolivia veroverd door Chili), heeft het land nog altijd een actieve marine. Deze oefent sindsdien op het Titicacameer en blijft actief, voor het geval dat Bolivia in de toekomst wellicht weer een aansluiting met de zee krijgt.


> Rondreizen Bolivia

Terug naar boven

Beste reistijd Bolivia

Beste reistijd Bolivia

Het klimaat wisselt per gebied. De regentijd van Bolivia loopt ongeveer van eind december tot en met maart. Dat is daar de zomerperiode. De temperatuur is dan aangenaam en de natuur is prachtig groen. In de winterperiode kan het ’s nachts vriezen. Overdag is de temperatuur aangenaam, met name in de zon, en loopt het kwik op tussen de 12-18 graden. Al met al een aangename temperatuur voor een groepsreis door Bolivia.

> Rondreizen Bolivia

Terug naar boven

Bezienswaardigheden Bolivia

Bezienswaardigheden in Bolivia

Misschien wel het puurste land van Zuid-Amerika, Bolivia. De absurde hoogvlaktes, de koloniale steden vol met pre koloniale tradities en ruïnes, de besneeuwde vulkanen van meer dan 6000 meter hoog en natuurlijk het hoogst bevaarbare meer ter wereld, het Titicacameer. Bolivia is een ontzettend veelzijdig land en het gaat een onuitwisbare indruk op je maken.


Sucre/Tarabuco
Centrum Sucre BoliviaDe hoofdstad van Bolivia ligt op een kleine 2800 meter en dus een ideale plek om aan de hoogte te wennen. Het is een prachtige stad die als een dorp aanvoelt. Het is een typische Andes stad, de smalle koloniale straatjes en de witte huizen geven het een gezellige ongedwongen historische sfeer. Het is ook niet voor niks door UNESCO als werelderfgoed uitgeroepen. Niet ver van Sucre vindt op zondag de beroemde markt plaats in Tarabuco, waar werkelijk alles wordt aangeboden. Kleurrijke lokale inwoners verkopen vers fruit, vis, vlees en kruiden, maar vooral veel textiel. De beroemde Andes Lama- en Alpaca- truien, broeken, kleden, tassen, mutsen zijn er in de meest prachtige kleurencombinaties te koop.

Potosí
Potosi Cerro Rico BoliviaDe hoogste stad ter wereld is een echte mijnwerkersstad. Op deze hoogte (boven de 4000 meter) kan niks verbouwd worden, daarom leven de inwoners van de beroemde berg die er langs ligt, de Cerro Rico. Uit deze berg wordt al eeuwenlang goud, zilver, zink en vele andere mineralen gehaald. Tijdens de Spaanse tijd werden al deze mineralen verscheept naar Spanje en zagen de inwoners er niks van terug. Hierdoor bleef het altijd een zeer arme regio. Het mijnwerken zit in het bloed van de inwoners, ze willen niets anders dan in de mijnwerkers voetsporen te treden van hun vader, ook al worden ze daarmee vaak niet ouder dan 40. Het werk is heel zwaar in de mijnen, ze hebben te maken met giftige dampen, extreme temperatuurverschillen en levensgevaarlijke smalle gangen waar al honderden jaren niks aan gedaan is. En dat allemaal voor een minimale hoeveelheid mineralen wat ze per persoon uit de berg halen. De berg wordt ook aanbeden en als heilig gezien.

Uyuni en omgeving
Salar de Uyuni BoliviaAls je echt op een plek wilt komen waar je totaal geen voorstelling van kan maken en alle connectie met de bekende aarde wilt verliezen, dan moet je zeker naar Uyuni en omgeving gaan. De Salar (zoutvlakte) die hier ligt is de grootste ter wereld. Het was een voormalige binnenzee die compleet is opgedroogd en een zee van zout heeft achtergelaten. Als je ‘s morgens vroeg met de jeep vertrekt kom je rond zonsopgang aan bij een van de eilanden die in deze zee achter zijn gebleven en nu op het droge liggen. Door de absurde omstandigheden groeien hier cactussen tot 3 meter kaarsrecht omhoog. Wat erg leuk is om te doen op deze vlakte is gebruik te maken van de uitgestrektheid en het feit dat er geen horizon is te zien. Hierdoor kan je foto’s maken dat je op een Pringelsbus staat of onder de voet van een ander. De omgeving van Uyuni is buitenaards, je rijdt hier tussen de 4000 en 5000 meter hoogte en soms zelfs erboven. Om je heen zie je de meest absurde kleuren en vormen. Vulkanen en meren zijn bijvoorbeeld groen of rood door de bacteriën. In deze meren leven zelfs Flamingo’s! Duizenden kilometers van zee en op 4000 meter hoogte.

La Paz
Heksenmarkt La Paz BoliviaDe grootste stad van Bolivia is La Paz, een heksenketel waar van alles gebeurt en geen dag hetzelfde is. Je ziet oude vrouwtjes met een bepakking die meer weegt dan zij zelf wegen, terwijl ze de steile straten oplopen op weg naar hun marktkraampje. Je ziet lokale minibusjes die al schreeuwend passagiers naar binnen trekken, ook al is er totaal geen plaats meer. Betalen gaat door het geld door te geven naar voren en zo krijg je je wisselgeld ook weer terug. Je ziet taxi’s die de steile straten niet op kunnen en constant naar beneden terug glijden. Op de heksenmarkt zijn bijzondere kruiden en zelfs lama-placenta’s te koop. Ook kan je er ongeboren geitjes kopen waar ze speciale krachten aan ontlenen. Het is een stad van uitersten en eentje om nooit te vergeten.

Titicacameer

Titicacameer BoliviaHet hoogst bevaarbare meer ter wereld ligt in Bolivia en Peru. Overal langs de kusten zie je hier riet groeien waar sinds eeuwen de bewoners hun eigen eilanden en boten van bouwen. We gaan met de boot een stuk over het enorme meer varen naar het eiland Isla del Sol. Hier maken we kennis met de arme, maar tevreden inwoners van dit meer. Ze hebben niks, maar delen alles. Er wordt nog veel aan ruilhandel gedaan en je rijkdom wordt hier niet uitgedrukt in geld, maar in hoeveel lama’s je bezit. Alle eilanden in dit meer zijn flink heuvelachtig en ongemotoriseerd, waardoor alles te voet of met lama moet worden bereikt. Je komt hier volledig tot rust en vergeet al je zorgen. Er wordt door de inwoners in lokale talen, Aymara en Quechua, gesproken. 


> Rondreizen Bolivia
 

Terug naar boven

Boek en reis met zekerheid

 • Kosteloos omboeken
 • 100% terugbetaling
 • Versoepelde voorwaarden
 • Korting op 1-persoonskamer

* Lees hier meer en bekijk de voorwaarden

Altijd bij Djoser

 • 24/7 hulp en bijstand
 • Eigen reisbegeleiding
 • Veilig op reis
 • Goede lokale vertegenwoordiging
 • Zorgvuldig geselecteerde hotels

Klantwaardering

8,8

Ik ging voor de zoutvlakte en Paaseiland en die waren geweld...
Ik ging voor de zoutvlakte en Paaseiland en die waren geweldig! Maar ook de natuur in Bolivia is zóóóó mooi en ongerept, boven verwachting! Door de onlusten in Santiago is het programma iets omgegooid maar alles was prima geregeld. Leuke groep en prima Linda als reisbegeleidster!

Joke van R. - 9,0
Terug naar boven