Brazilië

Rondreis Brazilië21 dagen

Tijdens de rondreis door Brazilië ontdek je zowel de steden Rio de Janeiro en Curitiba, als de uitgestrekte natuur van de Pantanal. De spectaculaire watervallen van Iguaçu vormen een van de vele hoogtepunten in deze afwisselende reis. Het zijn niet de hoogste, maar wel de breedste ter wereld: maar liefst 275 grote en kleine watervallen storten zich over een lengte van meer dan drie kilometer zo’n tachtig meter naar beneden. Aan de witte stranden van Ilha Grande en Paraty is het lekker bijkomen na de indrukken van de overweldigende natuur. Nadat je volledig tot rust bent gekomen op dit paradijsje sluiten we de reis af in het fascinerende en bruisende Rio de Janeiro.

Van:
Aan:
Routekaart Rondreis Brazilië, 21 dagen
 1. Amsterdam - São Paulo
 2. aankomst São Paulo - vlucht naar Curitiba
 3. Curitiba, trein Serra do Mar (optioneel)
 4. Curitiba - Foz do Iguaçu
 5. Foz do Iguaçu, bezoek watervallen Braziliaanse kant
 6. Foz do Iguaçu, bezoek watervallen Argentijnse kant - Bonito
 7. aankomst Bonito
 8. Bonito
 9. Bonito - Pantanal
 10. Pantanal
 11. Pantanal
 12. Pantanal - Campo Grande
 13. Campo Grande - vlucht naar São Paulo - Paraty
 14. Paraty
 15. Paraty - Angra dos reis - Ilha Grande
 16. Ilha Grande
 17. Ilha Grande - Angra dos Reis - Rio de Janeiro
 18. Rio de Janeiro
 19. Rio de Janeiro
 20. Rio de Janeiro - Amsterdam
 21. aankomst Amsterdam

Route op datum:

Reisbeschrijving

São Paulo en Curitiba

Dag 1 Amsterdam - São Paulo
Dag 2 aankomst São Paulo - vlucht naar Curitiba
Dag 3 Curitiba, trein Serra do Mar (optioneel)

We vliegen met een nachtvlucht naar Brazilië waar we de volgende dag 's ochtends vroeg aankomen in São Paulo. Na aankomst nemen we een aansluitende vlucht naar Curitiba.

Het hoger gelegen en gemoedelijke Curitiba is een bijzondere stad die geldt als een voorbeeldstad voor de rest van Brazilië. Dit heeft voor een groot deel te maken met het geavanceerde openbaar vervoernetwerk. Overal in de stad zie je de zeer efficiënte bussen, die op speciaal voor hen gereserveerde rijstroken rijden. Het openbaar vervoer wordt door meer dan 80% van de inwoners gebruikt. De gebruikelijke Zuid-Amerikaanse files en chaos op de weg kom je in Curitiba dan ook niet tegen. De stad is ruim opgezet en de lokale bevolking brengt veel vrije tijd door in een van de vele parken die de stad rijk is.

Curitiba uitizcht jungle Brazilie DjoserVanuit Curitiba, gelegen op ruim 930 meter boven zeeniveau, vertrekt de Serra Verde Express trein naar Morretes, gelegen op slechts 8 meter hoogte. Deze treinrit voert je door de weelderige Serra do Mar, een bergketen begroeit met Atlantisch regenwoud. Je kijkt uit over het oerwoud en de rails leiden de trein door lange tunnels, over oude viaducten en langs steile bergwanden. Je kunt uitstappen in het koloniale stadje Morretes en vervolgens de bus terugnemen naar Curitiba.

Foz do Iguaçu

Dag 4 Curitiba - Foz do Iguaçu
Dag 5 Foz do Iguaçu, bezoek watervallen Braziliaanse kant
Dag 6 Foz do Iguaçu, bezoek watervallen Argentijnse kant - nachtbus naar Bonito

We komen aan in Foz do Iguaçu, een plaatsje dicht bij het drielandenpunt van Paraguay, Argentinië en Brazilië. Evenals in Curitiba is ook hier de sfeer erg Europees; er wonen in dit gebied veel nakomelingen van immigranten.

Iguacu watervallen Brazilië DjoserOp geringe afstand van het stadje bevinden zich de indrukwekkende watervallen van de rivier Iguaçu. Het zijn niet de hoogste, maar wel de breedste ter wereld: maar liefst 275 grote en kleine watervallen storten zich over een lengte van meer dan drie kilometer zo’n tachtig meter naar beneden. Veel mensen vinden dit de mooiste watervallen ter wereld. Ze zijn vanuit diverse standpunten te bewonderen: vanaf de Braziliaanse en de Argentijnse kant en vanuit een helikopter, de mooiste, maar ook duurste manier om dit natuurgeweld te bewonderen. Het is ook mogelijk om een spectaculaire safari te maken met jeeps en boten door de sprookjesachtige omgeving van de door dichte bossen omringde watervallen.

Niet ver van Foz, zoals het plaatsje door de plaatselijke bevolking wordt genoemd, kun je je laten rondleiden bij de Itaipudam, een van de grootste stuwdammen ter wereld. Deze dam voorziet een groot deel van Brazilië en bijna heel Paraguay van elektriciteit. 's Avonds vertrekken we met onze eigen comfortabele bus richting Bonito. Het is een zogenaamde 'semi-cama' bus, waarin de stoelen verstelbaar zijn tot een soort 'halfbed'. Zo kom je 's ochtends uitgerust aan!

Bonito en de Pantanal

Dag 7 Bonito
Dag 8 Bonito
Dag 9 Bonito - Pantanal
Dag 10 Pantanal
Dag 11 Pantanal

De omgeving van het dorpje Bonito staat bekend om de bijzondere grotten met diepblauw water en kristalheldere rivieren en is een geliefde vakantiebestemming voor Brazilianen. De rivieren Sucuri en Rio da Prata zijn zo helder dat het net lijkt alsof je rondzwemt in een aquarium. De helderheid van het water en de verscheidenheid aan onderwaterleven verbaast zelfs de meest ervaren duiker of snorkelaar. Wie het liever droog houdt, kan de beschermde Lago Azul-grot bewonderen. De grot zelf is vanwege de druipsteenformaties al prachtig om te zien, maar het helderblauwe meer geeft de grot nog meer kleur en een mysterieuze uitstraling.

Pantanal capibara Brazilië DjoserNa genoten te hebben van het prachtige Bonito gaat de reis verder naar de ongerepte Pantanal, een van de grootste natuurparken ter wereld. Volgens biologen komen in dit ongerepte natuurgebied 600 vogelsoorten voor, zoals ibissen, papegaaien, ijsvogels, ooievaars en de tuiuiu, een indrukwekkende ooievaar van ruim een meter hoog met zwarte kop en rode hals. Dit is dé plek om allerlei soorten dieren in hun natuurlijke omgeving te zien. Hoewel ‘pantanal’ het Portugese woord is voor moeras, is de Pantanal geen echt moeras, maar wel een gebied dat regelmatig overstroomt, wat het landschap en ecosysteem uniek maakt.

Pantanal kano Brazilië DjoserOm zoveel mogelijk van de flora en fauna te zien, kun je er zowel met de boot, te voet als te paard op uit. Tijdens die tochten zie je kaaimannen lekker liggen zonnen op de rivierbeddingen. Er leven otters en slangen en in de bomen zitten apenfamilies en indrukwekkende blauwe ara’s. Misschien kom je ook nog een capibara tegen, het grootste knaagdier ter wereld. Neem een verrekijker mee, zodat je alle vogels en andere dieren goed kunt bekijken. Ook een zaklamp mag in je bagage niet ontbreken, want we kunnen er ook ’s avonds op uit trekken op zoek naar weer andere beesten. Het water in het natuurgebied is veelal kraakhelder; je ziet de vissen zo voorbij zwemmen en je kunt proberen je eigen avondmaal te vangen: verse piranha!

Naast het ontbijt worden in dit afgelegen gebied ook de lunches en diners verzorgd. Verder kun je bij de fazenda heerlijk luieren in een hangmat in de tuin of een duik nemen in het zwembad.

Koloniaal Paraty

Dag 12 Pantanal - Campo Grande
Dag 13 Campo Grando - vlucht naar São Paulo - Paraty
Dag 14 Paraty

Na de Pantanal gaat de reis verder naar Campo Grande, de hoofdstad van deelstaat Mato Grosso do Sul. We overnachten hier om de volgende ochtend een comfortabele vlucht te nemen naar São Paulo. Door deze vlucht besparen we veel tijd en zijn we in de late namiddag al in het stadje Paraty, waar we rustig kunnen bijkomen.

Paraty is een historisch stadje in typisch Portugees koloniale stijl, dat als vertrekpunt dient voor schoenertochten door de prachtige gelijknamige baai. Wie wil kan door de sfeervolle straatjes slenteren of rustig op een terrasje genieten van een heerlijke lokale maaltijd, want Paraty staat ook bekend als culinair paradijsje.

Ilha Grande

Dag 15 Paraty - Angra dos Reis - Ilha Grande
Dag 16 Ilha Grande
Dag 17 Ilha Grande - Angra dos Reis - Rio de Janeiro
 

Ilha Grande Brazilië DjoserDe volgende dag rijden we naar de havenplaats Angra dos Reis en gaan we met de ferry naar het paradijselijke bounty eiland Ilha Grande. Ilha Grande betekent 'groot eiland' en met 193 km2 is het zeker niet klein. Het gehele eiland is beschermd en grote oppervlaktes behoren tot het nationale park. Ilha Grande is een oase van rust en heeft geen wegen, waardoor grote delen enkel te voet - en soms moeilijk - bereikbaar zijn. Je kunt hier dus heerlijke wandeltochten maken door grotendeels ongerepte natuur. Het eiland beschikt over prachtige stranden en grillige bergen. Wie wil kan per boot de kustlijn verkennen, waarbij vooral het mooiste strand van Brazilië, ‘Lopes Mendes’, in het oog springt. Dit strand is ook lopend bereikbaar. Nadat je volledig tot rust bent gekomen op dit paradijsje wordt het tijd voor het fascinerende en bruisende Rio de Janeiro.

Rio de Janeiro

Dag 18 Rio de Janeiro
Dag 19 Rio de Janeiro
Dag 20 Rio de Janeiro - Amsterdam
Dag 21 aankomst Amsterdam

Rio de Janeiro, door velen de mooist gelegen stad ter wereld genoemd, heeft een grote verscheidenheid aan bezienswaardigheden. Niet te missen zijn de bekende heuvels Suikerbrood (Pão de Açucar) en de Corcovado met het Christusbeeld, die beiden een prachtig uitzicht over de stad bieden.

Rio de Janeiro Brazilië DjoserDe stadswijken worden gescheiden door natuurlijke barrières, zoals een woud tussen het noordelijke en het zuidelijke deel. Dit is het grootste stadsbos ter wereld. Ook vind je in Rio een botanische tuin met torenhoge koningspalmen. In het centrum van de stad, dat door een lange tunnel verbonden is met de wijken Copacabana en Ipanema, liggen enkele oude koloniale monumenten zoals het vroegere keizerlijke paleis, de opera en de nationale bibliotheek, maar ook de futuristische ronde kathedraal.

Wil je lekker uitrusten op het strand, neem dan om problemen te voorkomen niet meer mee dan noodzakelijk. Wat opvalt is dat de Cariocas (de inwoners van Rio) over het algemeen ijdel zijn en op het strand veel en fanatiek aan sport doen, met name fitness, voetbal en volleybal. Ook wordt er heel veel hardgelopen. Misschien heb je de gelegenheid een voetbalwedstrijd bij te wonen in het legendarische Maracanã stadion.

Het nachtleven van Rio is beroemd en eigenlijk is een bezoek aan Brazilië niet compleet zonder een indruk van hoe de Brazilianen carnaval vieren. Die kun je opdoen tijdens een bezoek aan een van de toeristische variétéshows waar je een overzicht krijgt van de verschillende dansen van Brazilië. Uiteindelijk vliegen we vanuit Rio de Janeiro terug naar Nederland.


Op weg met Djoser


Bij onze reizen is geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisdagen staan natuurlijk vast, maar het programma wordt ter plaatse ingevuld in overleg tussen de groep en de reisbegeleiding. Een aantal excursies is inbegrepen en de reisbegeleiding biedt de meeste dagen wel een programma aan, maar je bent zeker niet verplicht hieraan deel te nemen. Wie er liever zelf op uitgaat, heeft daartoe alle vrijheid. Zo leer je een land tenslotte het beste kennen. De maximale groepsgrootte voor deze reizen is 20 personen.

Lees de volledige beschrijving
Boek in september en ontvang €50 korting. Gebruik de actiecode SEP18. Boek in september en ontvang €50 korting. Gebruik de actiecode SEP18.

Vertrekdata 2018

Start - einde

Beschikbaarheid

Prijs

Start - einde

05 okt - 25 okt
V
Vertrek gegarandeerd
i
Heenvlucht met Swiss.

Beschikbaarheid

3 plaatsen vrij
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.895,-

Korting

Incl. €100,- korting

Start - einde

09 nov - 29 nov
V
Vertrek gegarandeerd

Beschikbaarheid

3 plaatsen vrij
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.895,-

Korting

Incl. €100,- korting

Vertrekdata 2019

Start - einde

Beschikbaarheid

Prijs

Start - einde

11 jan - 31 jan
V
Vertrek gegarandeerd i

Beschikbaarheid

voldoende
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.895,-

Start - einde

08 feb - 28 feb
V
Vertrek gegarandeerd i

Beschikbaarheid

voldoende
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.895,-

Start - einde

12 apr - 02 mei
V
Vertrek gegarandeerd i

Beschikbaarheid

voldoende
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.795,-

Start - einde

17 mei - 06 jun

Beschikbaarheid

voldoende

Prijs

€ 2.895,-

Voorwaarden gegarandeerd vertrek

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en stellige verwachting deze ook uit te voeren. Dit op basis van eerdere resultaten en ervaringen en op basis van een minimum aantal deelnemers.

Om het karakter van een groepsreis te garanderen en de reis fysiek uit te kunnen voeren is een minimum aantal deelnemers nodig. Dit aantal staat bij betreffende reis vermeld onder het kopje 'Groepssamenstelling'.

Conform artikel 4 lid 2 van de ANVR-reisvoorwaarden behouden wij ons het recht voor de overeenkomst met onmiddellijke ingang op te zeggen, indien het aantal aanmeldingen kleiner is dan het vereiste minimum aantal.

Het kan voorkomen dat (definitieve) deelnemers van een reis met 'vertrek gegarandeerd' moeten annuleren, waardoor de groepsgrootte onder het vereiste minimum aantal deelnemers daalt. De vertrekgarantie vervalt op dat moment.

Daarnaast behoudt Djoser zich het recht voor om in onvoorziene, gewichtige omstandigheden en of overmacht situaties de reis te annuleren en geen doorgang te laten vinden.

In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoort u dit ruim van te voren, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. In dat geval komt de huidige boeking te vervallen en kunt u een nieuwe reis of vertrekdatum boeken, waarbij u per persoon eenmalig € 100,- korting krijgt. Restitutie van de reissom (met uitzondering van eventuele kosten van visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk.

Inclusief

 • Vliegreis
 • Alle vluchttoeslagen
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Binnenlandse vlucht São Paulo - Curitiba
 • Binnenlandse vlucht Campo Grande - São Paulo
 • Vervoer per eigen airconditioned bus
 • Retour ferry naar Ilha Grande
 • Hotelovernachtingen inclusief ontbijt
 • Maaltijden en excursies tijdens verblijf in Pantanal
 • Excursie naar de watervallen van Foz do Iguaçu, zowel de Argentijnse, als de Braziliaanse kant
 • Diensten Djoser servicebalie Schiphol

Exclusief

Reisverzekering, overige maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, reserveringskosten € 20,-, bij 2 of meer personen € 30,-, etc.

Wijzigingen voorbehouden.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €2.145,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een ander groepslid, dan kun je op deze reis een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 545,-.

Hotelverlenging

Verlenging mét accommodatie in Rio de Janeiro is bij te boeken. De prijs voor een hotelverlenging in Rio de Janeiro is vanaf € 80,- per persoon per nacht in een tweepersoonskamer en op basis van logies. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 160,- per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Vluchttoeslagen (inbegrepen)

Luchtvaartmaatschappijen berekenen naast luchthavenbelastingen ook brandstof- en veiligheidstoeslagen. In de gepubliceerde reissom is een totaalbedrag voor deze toeslagen opgenomen. Deze bedragen zijn frequent onderhevig aan veranderingen door nieuwe belastingen/toeslagen en wijzigingen in de kosten van brandstof. Indien van toepassing berekent Djoser een verhoging alsnog door. Voor deze reis is in de reissom een totaalbedrag aan luchthavenbelastingen/toeslagen opgenomen van ongeveer €335,-.

Groepssamenstelling

Onze groepen bestaan uit zowel samenreizende als alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.

Bij een aantal vertrekdata zie je ‘vertrek gegarandeerd’ vermeld staan. Voor meer informatie over doorgang van de reis en gegarandeerd vertrek, klik hier.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers, het maximum is 20.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 10.

Praktische informatie

Accommodatie

We logeren in Brazilië in middenklasse hotels in kamers met eigen douche en toilet. In de Pantanal overnachten we op een charmante typisch Braziliaanse fazenda. De kamers zijn hier eenvoudig maar wel voorzien van douche en toilet. Tijdens het verblijf worden alle maaltijden verzorgd en vanuit de accommodatie verkennen we de uitgestrekte Pantanal. Op andere plaatsen verblijven we in authentieke pousadas; dit zijn kleinschalige persoonlijke accommodaties veelal gevestigd op mooie locaties in de natuur of omgeven door een een tuin.

Bekijk hotelreviews op Tripadvisor

Curitiba Dan Inn
Foz do Iguaçu Tarobá Hotel
Bonito
Pantanal Fazenda Santa Clara
Campo Grande Turis Hotel
Paraty Pousada do Principe
Ilha Grande Pousada Pedacinho de Ceu
Rio de Janeiro Copa Sul Hotel


Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we op deze reis verblijven.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een ander groepslid, dan kun je op deze reis een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 545,-.

 • Accommodatie 1
 • Accommodatie 2
 • Accommodatie 3
 • Accommodatie 4
 • Accommodatie 5
 • Accommodatie 6
 • Accommodatie 7
 • Accommodatie 8
 • Accommodatie 9
 • Accommodatie 10
 • Accommodatie 11
 • Accommodatie 12

Vliegreis

Lufthansa

De vluchten worden uitgevoerd met Lufthansa. De deelnemers ontvangen ongeveer 8 weken voor vertrek een voorlopig vluchtschema. Het meest voorkomende vluchtschema ziet er als volgt uit, onder voorbehoud van wijzigingen:

Amsterdam      - Frankfurt         18:30 - 19:35
Frankfurt - São Paulo         22:05 - 04:55*
             
Rio de Janeiro - Frankfurt          22:10 - 14:30*
Frankfurt - Amsterdam   16:20 - 17:30

*aankomst volgende dag

De reis met vertrek op 5 oktober 2018 heeft een afwijkend vluchtschema met Swiss (en Lufthansa).

Tijdsverschil: in onze wintertijd is het in Rio de Janeiro drie uur vroeger en in de zomer is het verschil vijf uur.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €2.145,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt.

Vervoer

Tijdens deze reis wordt over land, water en per vliegtuig gereisd. We maken gebruik van tijdbesparende binnenlandse vluchten van São Paulo naar Curitiba bij aankomst en van Campo Grande naar São Paulo na het verblijf in de Pantanal. We reizen tijdens de hele reis over land met een eigen comfortabele bus. Zo kunnen we zelf bepalen wanneer we stoppen onderweg. Het idyllische Ilha Grande bereiken we per ferry.

 • Vervoer 1
 • Vervoer 2
 • Vervoer 3
 • Vervoer 4

Bij de reis inbegrepen

 • Vliegreis
 • Alle vluchttoeslagen
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Binnenlandse vlucht São Paulo - Curitiba
 • Binnenlandse vlucht Campo Grande - São Paulo
 • Vervoer per eigen airconditioned bus
 • Retour ferry naar Ilha Grande
 • Hotelovernachtingen inclusief ontbijt
 • Maaltijden en excursies tijdens verblijf in Pantanal
 • Excursie naar de watervallen van Foz do Iguaçu, zowel de Argentijnse, als de Braziliaanse kant
 • Diensten Djoser servicebalie Schiphol

Excursies

Bij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. Iedere plaats heeft zijn eigen bijzonderheden. Zo is het in Curitiba zeer zeker de moeite waard de treinreis te doen of anders heerlijk rond te wandelen in deze aangename stad. Op Ilha Grande kunnen de wandelaars kiezen voor een trekking naar een van de vele stranden, andere reizigers zullen kiezen voor een heerlijk luie dag aan het strand. In de meeste gevallen kun je zelf of met groepsgenoten, al dan niet met hulp van onze reisbegeleiding, er te voet of met lokaal vervoer op uit trekken. Toegangsgelden zijn dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken.

Sommige bezienswaardigheden mag je niet missen, zijn slecht bereikbaar of liggen 'en route' naar onze volgende overnachtingsplaats. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen, maar de eventuele entreegelden betaal je pas ter plaatse wanneer je daadwerkelijk aan de excursie deelneemt.

Tijdens deze reis door Brazilië zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen:

 • Bezoek aan de indrukwekkende watervallen van Iguazu. We bezoeken zowel de Argentijnse als de Braziliaanse zijde van de watervallen.
 • Alle excursies en activiteiten tijdens de meerdaagse tocht door de Pantanal, inclusief Engelstalige gids


Ter plaatse zijn er ook nog een aantal excursies bij te boeken waaronder bijvoorbeeld:

 • Unieke treinreis van Curitiba naar Morretes; het berggebied, Serra do Mar, biedt fantastische vergezichten van bergen tot weelderige, groene regenwoud. We dalen door talloze tunnels af van de bergen naar het lage kustgebied.
 • Vanaf de Argentijnse zijde van de Iguazu watervallen is het mogelijk een spectaculaire boottocht te maken naar de Garganta del Diablo, ofwel de Duivelskeel. Hier bevind je je bijna ín de watervallen en bereid je dan ook voor op een verfrissende douche.
 • Snorkelexcursie in Bonito waar het kraakheldere en ondiepe water een nieuwe onderwaterwereld toont.
 • Een zeiltocht door de prachtige baai bij Paraty.
 • Beklimming van het Suikerbrood, of Pão de Açucar in Rio de Janeiro of het bijwonen van een sambashow.

Reisdocumenten

 • E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek
 • Een paspoort, dat bij vertrek uit Brazilië nog minimaal zes maanden geldig is
   

Geldzaken

In Brazilië wordt er betaald met de real. Kijk voor de actuele koersen op oanda.com.

Pinnen: kan in de grote steden en op de meeste luchthavens.
Contant: euro’s zijn ter plekke makkelijk om te wisselen naar de Braziliaanse real.
Reischeques: zijn moeilijk in te wisselen en vaak tegen een slechte koers.
Creditcard: wordt op veel plaatsen geaccepteerd en bij sommige banken kun je er geld mee opnemen.

Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies, ter plaatse te betalen luchthavenbelastingen en persoonlijke uitgaven, geldt een minimum van € 325,- per persoon per week. Sinds het WK voetbal zijn veel prijzen verhoogd. Houd dus rekening met eventuele hogere uitgaven.

Het is gebruikelijk fooien te geven voor verleende diensten. Om te  voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 35,-.

Maaltijden

Het ontbijt en diverse maaltijden in de Pantanal zijn bij de reissom inbegrepen. In de hotels is er vaak een uitgebreid ontbijtbuffet, met fruit, vruchtensappen, broodjes, cake en natuurlijk heerlijke Braziliaanse koffie. Verder ben je vrij om te kiezen waar je wilt eten; de reisbegeleiding geeft je vanzelfsprekend graag tips.

Brazilië biedt op culinair gebied voor elk wat wils: dé nationale schotel is ‘feijoada’, een gerecht van bonen met vlees en diverse andere ingrediënten, afhankelijk van de streek. De Zuid-Braziliaanse keuken is erg uitgebreid en heeft veel Europese invloeden. Visliefhebbers kunnen in de jungle en aan de kust hun hart ophalen. Populair zijn ook de vaak gezellige ‘kilo’-restaurantjes waar je zelf opschept en het gewicht van wat op je bord ligt, afrekent.

Overal in Brazilië kun je pizza eten en andere gerechten uit de hele wereld. Doorgaans is één gerecht voldoende voor twee personen. Probeer zeker ook de vele sucos (vruchtensappen) die in talloze variaties te krijgen zijn. De wereldberoemde Braziliaanse koffie wordt traditioneel gedronken in kleine kopjes met veel suiker. Een bezoek aan Brazilië is niet compleet als je geen ‘caipirinha’ geproefd hebt, de nationale cocktail van cachaça (suikerrietjenever) met limoen, suiker en ijs.
 

Gezondheid

Voor deze reis wordt aangeraden:

 • Vaccinaties tegen DTP,  Hepatitis A, gele koorts
 • Voor de Pantanal wordt soms malaria-profylaxe aangeraden


Het is verstandig enigszins te letten op wat je eet. Tevens raden we je aan een kleine reisapotheek mee te nemen met o.a. pijnstillers en een middel tegen darmstoornissen. De reisbegeleiding heeft voor noodgevallen overigens ook een medische set bij zich, met daarin steriel hulpmateriaal.

Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Thuisvaccinatie.nl. Het is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis. De deskundige artsen komen bij je langs wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. En sturen (indien mogelijk) de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De tarieven zijn vergelijkbaar met andere vaccinatie instellingen. Je kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.

Logo ThuisVaccinatie.nl

Hotelverlenging

Verlenging mét accommodatie in Rio de Janeiro is bij te boeken. De prijs voor een hotelverlenging in Rio de Janeiro is vanaf € 80,- per persoon per nacht in een tweepersoonskamer en op basis van logies. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 160,- per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Klimaat en geografie

Vanwege de enorme omvang van het land zijn er verschillende klimaten in Brazilië. Het land ligt grotendeels op het zuidelijk halfrond, waardoor de zomer er in onze winter valt en andersom. Tijdens deze reis bezoeken we voornamelijk het zuiden van het land. In Rio de Janeiro en Foz do Iguaçu verschillen de temperaturen in zomer en winter aanzienlijk, maar toch is de temperatuur in de winter, onze zomer, overdag altijd nog aangenaam. In het wat hoger gelegen Curitiba is het aangenaam en kunnen de nachten fris zijn en het paradijselijke Ilha Grande biedt tropische temperaturen. In het zuiden is de regentijd van juni tot augustus.

In de Pantanal is de temperatuur het  hele jaar door erg aangenaam, 25 tot 30 graden. De warmste periode is van december tot maart, wanneer de temperatuur vaak boven de 30 graden kan stijgen, terwijl het van juni tot september ’s avonds aardig kan afkoelen.

Reisbegeleiding en gidsen

Een enthousiaste Nederlandse reisbegeleider begeleidt de reis. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en wensen. De eigen passie, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit.

FAQ

Hoe is de accommodatie tijdens de reis?

We logeren tijdens de reis in middenklasse hotels in kamers met eigen douche en toilet. In de Pantanal overnachten we op een leuke fazenda. Fazenda's zijn oude boerderijen die soms nog functioneren met veeteelt of landbouw. Veel fazenda's zijn omgebouwd om toeristen te ontvangen. De kamers zijn eenvoudig en netjes en zijn voorzien van douche en toilet. Tijdens ons verblijf worden de maaltijden verzorgd en vanuit de accommodatie verkennen we de uitgestrekte Pantanal

Hoe is het vervoer tijdens de reis geregeld?

Wat is de beste reistijd?

Kan ik de reis vervroegen of verlengen?

Is er Nederlandstalige reisbegeleiding tijdens de reis?

Kan ik tijdens de reis e-mailen of bellen?

Hoe zijn de maaltijden geregeld?

Is er voor deze reis een klamboe nodig?

Wat is het voltage in Brazilië?

Kan ik in Brazilië pinnen?

Bekijk alle veelgestelde vragen

Reviews

Gemiddelde beoordeling: 8,9

 • Anna

  Een reis met vele "hoge" hoogtepunten, zoals Corcovado en Pao de Acucar. Maar het indrukwekkendst zijn de Iguacu watervallen! Tussendoor relaxen in Pantanal, Paraty, Ilha Grande en Copacabana! s' Avonds naar de sambaschool of revue en je vergeet nooit meer dat je in Brazilië bent geweest!

  8,0

  8,0
 • Han B.

  Wat een mooie reis, vooral Foz de Iguazou en de Pantanal zijn zeer de moeite waard. Ondanks dat het in juli ginds winter is, is de reis zeer goed te doen en is het een aangename temperatuur om te reizen.

  8,0

  8,0
 • Jeroen A.

  Voor deze avontuurlijk reis waarin je twee kanten van het land ziet (binnenland en zee) hoef je niet in het voor- of najaar te gaan, in de zomer is het weer ook geweldig!

  9,0

  9,0
 • Jac S.

  Een geweldige mooie reis met de hoogtepunten in zuid Brazilië en een spetterende afsluiting in Rio.

  9,0

  9,0
 • Lucia N.

  We hebben erg genoten van deze reis, goed georganiseerd en waardevol, veel activiteiten.

  8,0

  8,0
 • Herman van V.

  Het was een mooie reis, die dankzij uw collega meer dan voortreffelijk verliep.

  8,0

  8,0
 • Simon O.

  De locatie en hotels in Curitiba, Paraty en Rio waren perfect. De bussen en chauffeurs waren prima. De reisleider was enthousiast, wist veel en regelde alles perfect.

  9,0

  9,0
 • Arie G.

  in 1 woord GEWELDIG! van dag 1 tot dag tot dag 20 genieten. Deze reis heeft zoveel hoogtepunten, dat elke dag weer spannend is. Wel soms lange reisdagen, maar deze worden in goede bussen gedaan. Bonito, Pantanal, Foz do Iguaçu en Rio waren onze toppers. En dan ook nog een geweldige reisl. Marko!

  10,0

  10,0
 • ton D.

  Het was voor een van de mooiste reizen met Djoser. Geweldig en wat hebben wij genoten. En jullie organisatie mag zich gelukkig prijzen met MARCO. Een geweldige reisbegeleider.

  9,0

  9,0
 • Arina T.

  Wij zagen de meeste hoogte punten Brazilië. Zeer interessante culturele uitstapjes naar de natuur Bonito, Pantanal, Watervallen en Rio de Janeiro. Reis verliep zonder enige complicaties als gevolg van het enthousiasme en de positieve reisbegeleider en de leden van groep. Dank u voor deze reis.

  10,0

  10,0
 • Josée G.

  Alles was perfect: reisleider, organisatie, pousada's en hotels... een reis om nooit te vergeten.

  10,0

  10,0
Bekijk alle reviews

Plaats een review

Daarom Djoser

 • Bezoek aan de magische wereldstad Rio de Janeiro
 • Mooie treinrit 'Serra Verde Express' van Curitiba naar Morretes (optioneel)
 • Bezoek aan de indrukwekkende Iguaçu-watervallen
 • Inclusief maaltijden en excursies in de Pantanal
 • Snorkelen in kraakheldere rivier Sucuri bij Bonito (optioneel)
 • Inclusief twee binnenlandse vluchten
 • Verblijf op het ongerepte Ilha Grande
 • Enthousiaste Nederlandse reisbegeleiding

Klantwaardering

8,9

Een reis met vele "hoge" hoogtepunten, zoals Corcovado en Pa...
Een reis met vele "hoge" hoogtepunten, zoals Corcovado en Pao de Acucar. Maar het indrukwekkendst zijn de Iguacu watervallen! Tussendoor relaxen in Pantanal, Paraty, Ilha Grande en Copacabana! s' Avonds naar de sambaschool of revue en je vergeet nooit meer dat je in Brazilië bent geweest!

Anna - 8,0
Wat een mooie reis, vooral Foz de Iguazou en de Pantanal zij...
Wat een mooie reis, vooral Foz de Iguazou en de Pantanal zijn zeer de moeite waard. Ondanks dat het in juli ginds winter is, is de reis zeer goed te doen en is het een aangename temperatuur om te reizen.

Han B. - 8,0
Voor deze avontuurlijk reis waarin je twee kanten van het la...
Voor deze avontuurlijk reis waarin je twee kanten van het land ziet (binnenland en zee) hoef je niet in het voor- of najaar te gaan, in de zomer is het weer ook geweldig!

Jeroen A. - 9,0

Bekijk hotel reviews op

Het weer in Brazilië

Het weer in Brazilië

30°C

Terug naar boven
Chat met Djoser