Brazilië Noordoost

Rondreis Noordoost-Brazilië18 dagen

We bezoeken Noordoost-Brazilië, wellicht niet zo heel bekend, maar zeker niet minder boeiend dan het bekende zuiden. Het Noordoosten van Brazilië met grote steden als Fortaleza, Recife en Salvador en stranden waar je "U" tegen zegt zoals Pipa, Olinda en Morro de São Paulo zijn een bezoek meer dan de moeite waard. Daarnaast ontdekken we het binnenland van het Noordoosten, de zogenaamde Sertão. Ondergrondse meertjes en rivieren en bijzondere rotsformaties in het Nationaal Park Chapada Diamantina. Een verblijf in een traditionele Fazenda maakt deze reis helemaal compleet.

Van:
Aan:
Routekaart Rondreis Noordoost-Brazilië, 18 dagen

 • 12-10-2019 Amsterdam - Fortaleza
 • 13-10-2019 Fortaleza
 • 14-10-2019 Fortaleza - Canoa Quebrada
 • 15-10-2019 Canoa Quebrada - Apodi - Pirangi - Pipa
 • 16-10-2019 Pipa
 • 17-10-2019 Pipa - Cabaceiras, Fazenda Pai Mateus
 • 18-10-2019 Cabaceiras, Fazenda Pai Mateus
 • 19-10-2019 Cabaceiras - Pedra de Inga - Fort Oranje - Olinda
 • 20-10-2019 Olinda en Recife - nachtbus naar Salvador
 • 21-10-2019 aankomst Salvador, stadswandeling
 • 22-10-2019 Salvador - Santa Amaro - Kaonge - Cachoeira
 • 23-10-2019 Cachoeira - Lençois
 • 24-10-2019 Lençois, excursie Chapada Diamantina
 • 25-10-2019 Lençois, excursie Chapada Diamantina
 • 26-10-2019 Lençois - Valença - ferry naar Morro de São Paulo
 • 27-10-2019 Morro de São Paulo
 • 28-10-2019 Morro de São Paulo - ferry naar Salvador - Amsterdam
 • 29-10-2019 aankomst Amsterdam

Route op datum:

Reisbeschrijving

Fortaleza - Fortaleza da Nossa Senhora de Assunção

Dag 1. Amsterdam - Fortaleza
Dag 2. Fortaleza

Strand Fortaleza Brazilie Een rechtstreekse vlucht met KLM brengt ons naar Fortaleza. De officiële en complete naam van Fortaleza betekent: 'Fort van de Onze Lieve vrouw die ten Hemel is opgenomen'. Een mondvol voor een prachtige stad die een rijke historie kent. In de koloniale periode vanaf de eerste jaren van de 17de eeuw werd de stad geregeerd door de Portugezen. Ook de Nederlandse aanwezigheid zien en lezen we nog her en der. De Nederlandse ontdekkingsreizigers zetten voet aan wal in de Gouden Eeuw en een flinke regio van dit uitgestrekte Noordoosten van Brazilië was in Nederlandse handen. De stad Fortaleza werd tussen 1649 en 1654 geregeerd door de Hollanders. Tijdens deze reis komen nog regelmatig met onze reislustige voorvaderen in contact.

Veel van deze typische koloniale architectuur zien we echter niet meer terug in het straatbeeld. Naast de oude Metropolitana kathedraal en enkele koloniale huizen in het centrum van de stad wordt het beeld voornamelijk gekenmerkt door moderne architectuur en prachtige stranden. Het is dan ook aan te raden om ’s avonds net als de locals te flaneren op de strandboulevard met zijn vele gezellige restaurants en barretjes.

Paradijselijke stranden en intens rode duinen

Dag 3. Fortaleza - Canoa Quebrada
Dag 4. Canoa Quebrada - Lajedo de Soledade - Pipa
Dag 5. Pipa
Dag 6. Pipa - Cabaceiras, Fazenda Pai Mateus
Dag 7. Cabaceiras, Fazenda Pai Mateus

Hotel Casa Blanca restaurant Pipa Brazilie Canoa Quebrada, een klein en onschuldig vissersplaatsje ontdekt door een Portugese zeeman die hier met zijn kapotte zeilboot aan land kwam. De naam van de plaats komt hier dan ook vandaan; Canoa Quebrada of kapotte kano. De plaats is prachtig gelegen aan de kust van de diep blauwe oceaan met roodoranje zandduinen landinwaarts. paardrijden, sandboarden, met buggies door de duinen, parapenten of gewoon wandelen. Het zijn allemaal optionele activiteiten die ter plaatse kunnen worden gedaan. De Jangada’s zijn de originele vissersboten volledig gemaakt van hout met een zeil. Er komt geen enkele spijker of metalen schroef aan te pas. Het is mogelijk om met de vissers mee te gaan of een tochtje te maken bij zonsondergang.

Aan het einde van de dag is het aan te raden Broadway op te zoeken. Jawel, Canoa Quebrada telt slechts een paar duizend inwoners, maar heeft een heuse Broadway. Dat is namelijk de naam van de boulevard in Canoa Quebrada. Vanaf de jaren 70 is het vissersplaatsje opnieuw ontdekt door de locals en in de jaren 90 was het de filmset van een Amerikaanse productie en een van de vele Braziliaanse telenovela’s (soap series) speelt zich hier af. Het zal je niet verbazen waarom deze picture-perfect locatie is uitgekozen voor het witte doek.

Vanaf Canoa Quebrada reizen we door naar Pipa, nog al zo’n paradijs op aarde. We stoppen onderweg eerst nog in Apodi en Pirangi. In Apodi nemen we een kijkje bij de zogenaamde Lajedo de Soledade, waar we goed bewaard gebleven grottekeningen van zo’n 10.000 jaar oud kunnen bewonderen. Piranga is ook bijzonder aangezien de eeuwenoude grootste cashewnotenboom ter wereld hier staat. een bijzondere trekpleister op zich, al zijn de Braziliaanse toeristen hier wellicht de grootste bezienswaardigheid.

Pipa is een heerlijke strandbestemming en heeft een gezellig en knus kleinschalig centrum met veel barretjes en restaurants waar overheerlijke verse vis wordt geserveerd. Je kan snorkelen of met een bootje eropuit; de dolfijnen vermaken zich voor de kust en zijn vanaf het strand soms ook het zien. Net buiten het dorp kan je mooie wandelingen maken in een bosrijk gebied waar de mico-aapjes vrolijk van boom naar boom springen.

Lajedo de Pai Mateus stenen BrazilieWe rijden naar het binnenland waar we de komende nachten op een traditionele fazenda doorbrengen. Fazenda Pai Mateus is een oud landgoed en boerderij waar we de omgeving kunnen verkennen en van de vergezichten kunnen genieten. De fazenda ligt in de zogenaamde Sertão, in het droge noordoosten van de Brazilië. In het omringende heuvelachtige gebied kan je mooie wandelingen maken of paardijtochten. Dit is ook de uitvalsbasis voor de indrukwekkende Lajedo do Pai Mateus. Dit zijn bijzondere rotsformaties waarbij enorme rotsblokken verloren in het landschap liggen. Aan het einde van de dag kan je bij het zwembad genieten van het mooie uitzicht van een oranje ondergaande zon.

Koloniale Nederlandse geschiedenis in Recife & Salvador


Dag 8. Cabeceiras - Pedra de Ingá - Fort Oranje - Olinda
Dag 9. Olinda en Recife - nachtbus naar Salvador
Dag 10. aankomst Salvador, stadswandeling
Dag 11. Salvador - Cachoeira

 We gaan weer op zoek naar een stuk vaderlandse geschiedenis en vinden deze in Olinda en Recife. Onderweg stoppen we bij de beroemde Pedra de Inga, één complete rots van 23 meter lang en 4 meter hoog waar rotstekeningen van zo’n 5000 jaar oud in zijn gegraveerd. Deze archeologische vondst is een unieke op het Latijns-Amerikaanse continent.

Itamaraca Fort Orange BraziliëEen volgende stop is Fort Oranje of Fort Orange op het eiland Itamaraca, gebouwd in de 17de eeuw. Maurits van Nassau, familie van de Nederlandse stadhouder Frederik Hendrik van Oranje-Nassau werd aangesteld als gouverneur. Deze vooruitstrevende gouverneur heeft veel geïnvesteerd in de handel en infrastructuur en ervoor gezorgd dat het dorpje Recife uitgroeide tot een stad met betekenis. Hij is ook degene die cultuur naar de regio heeft gebracht en zowel natuur als cultuur heeft laten optekenen. Veel schilderijen danken we aan zijn aanwezigheid. Hij heeft hier slechts een decennium de tijd voor gehad en de Portugezen verjoegen de Nederlanders halverwege de 17de eeuw. We vinden in deze regio overigens met regelmaat verwijzingen naar een Nederlands verleden. Zo is het cementmerk ‘Nassau’ zichtbaar, blonde Brazilianen zijn niet eens raar en achternamen als ‘de Hollanda’ of ‘Wanderley’ of ‘Bakker’. We verblijven enkele nachten in het knusse Olinda waar de kleurrijke koloniale huizen uitnodigen tot bezichtiging en heerlijk ronddwalen.

Straat Salvador Brazilie Met een comfortabele nachtbus reizen we naar Salvador de Bahia. Naast Olinda kunnen we deze stad wel de mooiste koloniale plaats in het Noordoosten van Brazilië noemen. We hebben voldoende tijd om ons hier onder te dompelen in de historie van deze stad. Het gehele historische centrum van Salvador staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De kleurrijke huizen zijn warm en stuk voor stuk fotogeniek. De bevolking heeft een donkere huidskleur en dat heeft alles te maken met de slaven die in de koloniale periode naar Brazilië zijn gehaald om op de suikerplantages te werken. De culturele invloeden van de Afrikanen zijn door de eeuwen heen compleet Braziliaans geworden en dat zien we in de capoeira bijvoorbeeld. Van origine een vechtsport is de Capoeira vandaag de dag meer een dans geworden. Ook de Candomblé, een religie die voor een buitenstaander wellicht gelijkenis heeft met voodoo, heeft ook Afrikaanse wortels.  We reizen door naar het plaatsje Cachoeira gelegen aan de Paraguaçu rivier. Dit is een centrum van de Candomblé en staat ook bekend om het prachtige houtsnijwerk dat hier vandaan komt. Het koloniale centrum maakt een verblijf hier ook meer dan waard.

De natuur heeft het stokje weer overgenomen van de cultuur en we reizen door naar een van de natuurlijke hoogtepunten van deze reis: het nationaal park Chapada Diamantina.

Surrealistische vergezichten - Chiapada Diamantina nationaal park


Dag 12. Cachoeira - Lençois
Dag 13. Lençois, Chapada Diamantina NP
Dag 14. Lençois, Chapada Diamantina NP

Chapada Diamantina BraziliëWe reizen verder landinwaarts richting het prachtige Chapada Diamantina. Het Parque Nacional da Chapada Diamantina biedt surrealistische vergezichten en rotsformaties. We vinden er cacti en kleurrijke bloemen door elkaar dankzij een groot waternetwerk dat deels onder het oppervlak loopt. De vele riviertjes en watervallen geven de kans om een heerlijke frisse duik te nemen na een mooie wandeling. De grotten liggen dicht aan het oppervlak en de lichtinval op het extreem heldere water met het gekleurde steen geeft een werkelijk magisch geheel. Het is niet alleen het landschap, ook de fauna is hier uitbundig.

We kunnen veel vogels, herten, de beroemde capibara en met wat geluk een puma spotten. In 1985 is dit gebied officieel een beschermd natuurgebied geworden heeft het de status Nationaal Park gekregen. De “Diamantina” in de naam van het gebied komt voort uit de diamantenvondst hier. Halverwege de 19de eeuw zijn er hier diamanten gevonden en het Park dankt zijn naam hier dan ook aan. De diamanten zijn er inmiddels niet meer, maar het is een paradijselijke plek gebleven. Ons inziens mooier dan welke diamant ook… Deze plek is niet onontdekt, maar ook verre van ontdekt door de Brazilië-reiziger. We Kunnen ons hier dan ook zeker klein en nietig voelen in het grootse landschap.

Morro de São Paulo - strand en zand

Dag 15. Lençois - Valença - ferry Morro de São Paulo
Dag 16. Morro de São Paulo
Dag 17. Morro de São Paulo - ferry naar Salvador - Amsterdam
Dag 18. aankomst Amsterdam

Braziliaanse praia Na alle activiteiten die we hebben ondernomen in Chapada Diamantina is het weer tijd om tot rust te komen tijdens de laatste dagen van deze reis. Vanuit Valença nemen we de ferry naar het autovrije eiland Morro de São Paulo. Paradijselijke stranden waar we heerlijk kunnen bijkomen van een prachtige rondreis door een ander Brazilië. Een Brazilië van stranden, Nederlands en Portugees koloniaal erfgoed en prachtige natuur in het binnenland van het Noordoosten. Via Salvador vliegen we weer terug naar Amsterdam.


Op weg met Djoser

Bij onze reizen is geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisdagen staan natuurlijk vast, maar ter plaatse wordt het programma in overleg tussen de groep en de reisbegeleiding ingevuld. De reisbegeleiding biedt de meeste dagen wel een programma aan en een aantal excursies is inbegrepen, maar je bent zeker niet verplicht hieraan deel te nemen. Wie er liever zelf op uitgaat, heeft daartoe alle vrijheid. Zo leer je een land tenslotte het beste kennen. Gemiddeld bestaan de groepen uit 15 deelnemers. De maximale groepsgrootte is 20 personen.

Lees de volledige beschrijving
KLM

Vertrekdata 2019

Start - einde

Beschikbaarheid

Prijs

Start - einde

12 okt - 29 okt
V
Vertrekgarantie i

Beschikbaarheid

voldoende
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.795,-

Vertrekdata 2020

Start - einde

Beschikbaarheid

Prijs

Start - einde

16 apr - 03 mei

Beschikbaarheid

voldoende

Prijs

€ 2.795,-

Start - einde

11 jun - 28 jun

Beschikbaarheid

voldoende

Prijs

€ 2.795,-

Voorwaarden vertrekgarantie

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en stellige verwachting deze ook uit te voeren. Dit op basis van eerdere resultaten en ervaringen en op basis van een minimum aantal deelnemers.

Om het karakter van een groepsreis te garanderen en de reis fysiek uit te kunnen voeren is een minimum aantal deelnemers nodig. Dit aantal staat bij betreffende reis vermeld onder het kopje 'Groepssamenstelling'.

Conform artikel 4 lid 2 van de ANVR-reisvoorwaarden behouden wij ons het recht voor de overeenkomst met onmiddellijke ingang op te zeggen, indien het aantal aanmeldingen kleiner is dan het vereiste minimum aantal.

Het kan voorkomen dat (definitieve) deelnemers van een reis met 'vertrekgarantie' moeten annuleren, waardoor de groepsgrootte onder het vereiste minimum aantal deelnemers daalt. De vertrekgarantie vervalt op dat moment.

Daarnaast behoudt Djoser zich het recht voor om in onvoorziene, gewichtige omstandigheden en of overmacht situaties de reis te annuleren en geen doorgang te laten vinden.

In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoort u dit ruim van te voren, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. In dat geval komt de huidige boeking te vervallen en kunt u een nieuwe reis of vertrekdatum boeken, waarbij u per persoon eenmalig € 100,- korting krijgt. Restitutie van de reissom (met uitzondering van eventuele kosten van visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk.

Inclusief

 • Vliegreis met KLM
 • Alle vluchttoeslagen
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Vervoer per eigen airconditioned bus
 • Retour ferry naar Morro de São Paulo
 • Hotelovernachtingen met ontbijt
 • Excursie naar de Lajedo do Pai Mateus
 • Excursie naar het Chapada Diamantina NP
 • Diensten Djoser servicebalie Schiphol

Exclusief

Reisverzekering, maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, reserveringskosten € 25,-, bij 2 of meer personen € 35,-, etc.

Wijzigingen voorbehouden.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €2.195,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een ander groepslid, dan kun je op deze reis een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 495,-.

Hotelverlenging

Verlenging of vervroeging mét accommodatie is in een centraal gelegen hotel in Fortaleza bij te boeken. De prijs is vanaf € 45,- op basis van logies in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 85,- per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Groepssamenstelling

Onze groepen bestaan uit zowel samenreizende als alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.

Bij een aantal vertrekdata zie je ‘vertrekgarantie’ vermeld staan. Voor meer informatie over doorgang van de reis en gegarandeerd vertrek, klik hier.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers, het maximum is 20.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 8.

Praktische informatie

Accommodatie

We logeren in Brazilië in middenklasse hotels in kamers met eigen douche en toilet. In de zogenaamde Sertão in het binnenland van Brazilië overnachten we op een charmante typisch Braziliaanse fazenda. De kamers zijn hier eenvoudig maar wel voorzien van douche en toilet. Op andere plaatsen verblijven we in authentieke pousadas en in Salvador in een oud klooster; dit zijn kleinschalige persoonlijke accommodaties veelal gevestigd op mooie locaties in de natuur of omgeven door een een tuin.

Bekijk hotelreviews op Tripadvisor

Fortaleza Hotel Ponta Mar
Canoa Quebrada Long Beach Hotel
Pipa Hotel Casa Blanca
Cabaceiras Fazenda Pai Mateus
Salvador Convento do Carmo
Morro de São Paulo Villa Guaiamu Hotel


Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we op deze reis verblijven.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een ander groepslid, dan kun je op deze reis een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 495,-.

 • Hotel Ponta Mar kamer Fortaleza Brazilie
 • Hotel Ponta Mar zwembad Fortaleza Brazilie
 • Hotel Ponta Mar Fortaleza Brazilie
 • Hotel Long Beach buiten Canoa Quebrada Brazilie
 • Hotel Long Beach zwembad Canoa Quebrada Brazilie
 • Hotel Casa Blanca huisje Pipa Brazilie
 • Hotel Casa Blanca kamer Pipa Brazilie
 • Hotel Casa Blanca restaurant Pipa Brazilie
 • Hotel Fazenda Pai Mateus huisjes Cabaceiras Brazilie
 • Hotel Fazenda Pai Mateus restaurant Cabaceiras Brazilie
 • Hotel Fazenda Pai Mateus zwembad Cabaceiras Brazilie
 • Convento do Carmo kamer Salvador Brazilie
 • Convento do Carmo zwembad Salvador Brazilie
 • Convento do Carmo stoelen Salvador Brazilie
 • Vila Guaiamu Hotel huisjes Morro de Sao Paulo Brazilie
 • Vila Guaiamu Hotel restaurant Morro de Sao Paulo Brazilie

Vliegreis

KLM

Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Kies een datum voor eventuele afwijkende vluchtschema's. Alle schema's zijn onder voorbehoud van wijzigingen. De deelnemers ontvangen ongeveer 8 weken voor vertrek een voorlopig vluchtschema.

Kies vertrekdatum:

 • Vlucht met

  KLM

  Traject

  Amsterdam - Fortaleza

  Vertrek

  12:45

  Aankomst

  17:20

 • Vlucht met

  KLM

  Traject

  Fortaleza - Amsterdam

  Vertrek

  19:50

  Aankomst

  10:05*

* aankomst volgende dag


Tijdsverschil: in onze wintertijd is het in Fortaleza vier uur vroeger en in de zomer is het verschil vijf uur.

CO2-compensatie

Reizen is verrijkend, maar het transport dat nodig is om nieuwe bestemmingen te ontdekken laat zijn sporen achter in de vorm van broeikasgassen, waaronder CO2. Door de CO2-uitstoot van de reis te compenseren kan ergens anders ter wereld dezelfde hoeveelheid CO2 worden voorkomen. Samen met de ANVR hebben we gekozen voor een samenwerking met de South Pole Group, de wereldmarktleider in het uitvoeren van CO2-reductie projecten. Wij steunen een project in Thailand dat bestaat uit het installeren van zonnepanelen waardoor geen kolen meer hoeven worden te verbrand om elektriciteit op te wekken. Met CO2-compensatie doen we met elkaar dus iets terug voor het klimaat én voor de lokale bevolking. Compenseer daarom je reis: dit is mogelijk voor slechts € 5,-. Vanzelfsprekend compenseren wij als Djoser ook alle reizen van onze medewerkers.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €2.195,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt.

Vervoer

Tijdens de rondreis beschikken we over een eigen bus van Fortaleza tot Morro de São Paulo. Onderweg is vaak veel te zien en omdat het vervoer geheel tot onze beschikking staat, kunnen we stoppen waar we willen om even de benen te strekken, een foto te maken of een mooi plaatsje of markt onderweg te bezoeken. In verschillende interessante plaatsen onderweg stoppen we natuurlijk.

 • KLM vliegtuig Brazilie
 • Brazilie bus vervoer Djoser
 • Brazilie bus vervoersmiddel Djoser

Bij de reis inbegrepen

 • Vliegreis met KLM
 • Alle vluchttoeslagen
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Vervoer per eigen airconditioned bus
 • Retour ferry naar Morro de São Paulo
 • Hotelovernachtingen met ontbijt
 • Excursie naar de Lajedo do Pai Mateus
 • Excursie naar het Chapada Diamantina NP
 • Diensten Djoser servicebalie Schiphol

Excursies

Pedra de Inga rots BrazilieBij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. Iedere plaats heeft zijn eigen bijzonderheden. In de meeste gevallen kun je zelf of met groepsgenoten, al dan niet met hulp van onze reisbegeleiding, er te voet of met lokaal vervoer op uit trekken. Toegangsgelden zijn dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken.

Sommige bezienswaardigheden mag je niet missen, zijn slecht bereikbaar of liggen 'en route' naar onze volgende overnachtingsplaats. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen, maar de eventuele entreegelden betaal je pas ter plaatse wanneer je daadwerkelijk aan de excursie deelneemt.

Tijdens deze reis door Brazilië zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen:

 • Apodi, bezoek aan de 10.000 jaar oude rotstekeningen bij Lajedo de Soledade
 • Onderweg stoppen we bij de beroemde Pedra de Ingá, een rots waar rotstekeningen van zo’n 5000 jaar oud in zijn gegraveerd.
 • Bezoek aan het imposante Nederlandse 17e eeuwse Fort Oranje
 • Bezoek aan het indrukwekkende Chapada Diamantina nationaal park


Ter plaatse zijn er ook nog een aantal excursies bij te boeken waaronder bijvoorbeeld:

 • Canoa Quebrada, maak met lokale vissers een boottocht op zee
 • Pipa, maak een boottocht op zee of maak een snorkeltocht
   

Reisdocumenten

 • E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek
 • Een paspoort, dat bij vertrek uit Brazilië nog minimaal zes maanden geldig is

Geldzaken

In Brazilië wordt er betaald met de real Kijk voor de actuele koersen op oanda.com.

Pinnen: kan in de grote steden en op de meeste luchthavens.
Contant: euro’s zijn ter plekke makkelijk om te wisselen naar de Braziliaanse real.
Creditcard: wordt op veel plaatsen geaccepteerd en bij sommige banken kun je er geld mee opnemen.

Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies, ter plaatse te betalen luchthavenbelastingen en persoonlijke uitgaven, geldt een minimum van € 300,- per persoon per week.

Het is in Brazilië gebruikelijk om voor verleende diensten een fooi te geven. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen wordt er aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld waaruit fooien aan de buschauffeur, hotelpersoneel e.d. worden betaald. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 25,-.

Maaltijden

Eten BrazilieHet ontbijt en diverse maaltijden in de Pantanal zijn bij de reissom inbegrepen. In de hotels is er vaak een uitgebreid ontbijtbuffet, met fruit, vruchtensappen, broodjes, cake en natuurlijk heerlijke Braziliaanse koffie. Verder ben je vrij om te kiezen waar je wilt eten; de reisbegeleiding geeft je vanzelfsprekend graag tips.

Brazilië biedt op culinair gebied voor elk wat wils: dé nationale schotel is ‘feijoada’, een gerecht van bonen met vlees en diverse andere ingrediënten, afhankelijk van de streek. Het noordoosten van Brazilië biedt uiteraard veel vis. Populair zijn ook de vaak gezellige ‘kilo’-restaurantjes waar je zelf opschept en het gewicht van wat op je bord ligt, afrekent.

Overal in Brazilië kun je pizza eten en andere gerechten uit de hele wereld. Doorgaans is één gerecht voldoende voor twee personen. Probeer zeker ook de vele sucos (vruchtensappen) die in talloze variaties te krijgen zijn. De wereldberoemde Braziliaanse koffie wordt traditioneel gedronken in kleine kopjes met veel suiker. Een bezoek aan Brazilië is niet compleet als je geen ‘caipirinha’ geproefd hebt, de nationale cocktail van cachaça (suikerrietjenever) met limoen, suiker en ijs.
 

Gezondheid

Voor deze reis wordt aangeraden:

- vaccinaties tegen DTP,  Hepatitis A, gele koorts

Het is verstandig enigszins te letten op wat je eet. Tevens raden we je aan een kleine reisapotheek mee te nemen met o.a. pijnstillers en een middel tegen darmstoornissen. De reisbegeleiding heeft voor noodgevallen overigens ook een medische set bij zich, met daarin steriel hulpmateriaal.

Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Thuisvaccinatie.nl. Het is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis. De deskundige artsen komen bij je langs wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. En sturen (indien mogelijk) de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De tarieven zijn vergelijkbaar met andere vaccinatie instellingen. Je kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.

Logo ThuisVaccinatie.nl

Hotelverlenging

Verlenging of vervroeging mét accommodatie is in een centraal gelegen hotel in Fortaleza bij te boeken. De prijs is vanaf € 45,- op basis van logies in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 85,- per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Klimaat en geografie

Vanwege de enorme omvang van het land zijn er verschillende klimaten in Brazilië. Het land ligt grotendeels op het zuidelijk halfrond, waardoor de zomer er in onze winter valt en andersom. In het Noordoosten van dit immense land is het altijd warm. Het hele jaar door liggen de temperaturen rond de 25 a 30 graden. In onze zomer valt er wat meer neerslag, maar dit is met de warme temperaturen heerlijk verfrissend.

Reisbegeleiding en gidsen

Een enthousiaste Nederlandse reisbegeleider begeleidt de reis. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en wensen. De eigen passie, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit.

FAQ

Hoe is de accommodatie tijdens de reis?

We logeren tijdens de reis in middenklasse hotels in kamers met eigen douche en toilet. In het binnenland van Brazilië slapen we in een traditionele Braziliaanse fazenda. De kamers zijn hier eenvoudig maar wel voorzien van douche en toilet. Op andere plaatsen verblijven we in authentieke pousada’s en in Salvador in een oud klooster; dit zijn kleinschalige persoonlijke accommodaties veelal gevestigd op mooie locaties in de natuur of omgeven door een een tuin.

Hoe is het vervoer tijdens de reis geregeld?

Wat is de beste reistijd?

Kan ik de reis vervroegen of verlengen?

Kan ik tijdens de reis bellen en e-mailen?

Wat is het voltage in Brazilië (+ stekker)?

Is er voor deze reis een klamboe nodig?

Is er Nederlandstalige reisbegeleiding tijdens de reis?

Stel je eigen vraag

Bekijk alle veelgestelde vragen

Daarom Djoser

 • Ontdekking van de prachtige binnenlanden van Brazilië
 • Koloniale Hollandse geschiedenis in Recife
 • Overnachting op een traditionele Fazenda
 • Koloniale Portugese geschiedenis in Salvador
 • Heerlijke afsluiting op de tropische stranden van Morro de São Paulo
 • Unieke ervaring met Djoser als enige aanbieder
Terug naar boven