Bulgarije & Roemenië

Rondreis Bulgarije & Roemenië 14 dagen

Het uiterste zuidoosten van Europa geeft een boeiende kijk in de geschiedenis van het Europese continent en de mix van Oosterse elementen. We ervaren het rijke verleden van beide landen tijdens deze rondreis. In Bulgarije verblijven we in Sofia, het charmante en knusse Plovdiv, Varna aan de Zwarte Zee en het historische Veliko Tarnovo. We bezoeken een aantal UNESCO Werelderfgoed monumenten zoals het Rila klooster, de Thracische tombes van Sveshtari en het Ivanovo Grottenklooster. In Roemenië verblijven we in Boekarest en de gezellige en historische binnensteden van Brasov en Sinai. We reizen door het prachtige Transsylvanië waar we de tijd hebben om enkele wandelingen te maken.

Van:
Aan:


Routekaart Rondreis Bulgarije & Roemenië, 14 dagen

 • 26-05-2020 Amsterdam - Sofia
 • 27-05-2020 Sofia
 • 28-05-2020 Sofia - Rila Monastery - Plovdiv
 • 29-05-2020 Plovdiv - Bachkovo Monastery - Brestovitsa - Plovdiv
 • 30-05-2020 Plovdiv - Buzludja - Veliko Tarnovo
 • 31-05-2020 Veliko Tarnovo - Shumen - Varna
 • 01-06-2020 Varna
 • 02-06-2020 Varna - Isperih - Roese - Boekarest
 • 03-06-2020 Boekarest - Sinaia - Brasov
 • 04-06-2020 Brasov - Bran - Brasov
 • 05-06-2020 Brasov - Fagaras - Sibiu
 • 06-06-2020 Sibiu - Cozia - Curtea de Arges - Boekarest
 • 07-06-2020 Boekarest
 • 08-06-2020 Boekarest - Amsterdam

Reisbeschrijving

Sofia, 7000 jaar geschiedenis

Dag 1  Amsterdam - Sofia
Dag 2  Sofia

Kerk Sofia BulgarijeWe starten de reis in het historische Sofia, trotse hoofdstad van Bulgarije en naar eigen zeggen een van de oudste steden van het Europese continent. De geschiedenis van deze charmante stad gaat al zo’n 7.000 jaar terug in de tijd. We brengen hier een volle dag door en ervaren het knusse karakter van de stad waar oud en nieuw moeiteloos in elkaar overgaan. De levensleus van de stad is dan ook “Ever growing, never aging”. Sofia ligt in een vallei aan de voet van het Vitosha bergketen en de besneeuwde bergtoppen zijn in de lente nog te bewonderen.

Bij mooi weer is het zeker aan te raden met een lift naar boven te gaan om te genieten van het prachtige uitzicht over de stad. In de weekenden is het hier gezellig druk met de locals die in de weekenden de bergen in trekken en er genieten van het uitzicht en de natuur. In de stad vinden we overblijfselen van vele culturen en geloven. Gelegen op de route van Oost naar West, vinden we hier de Bulgaars-Orthodoxe kathedraal Alexander Nevski, de vroegchristelijke Sint-Joriskerk en de Russische Kerk die de Kerk van Sofia heet. In het Nationaal Geschiedenis Museum krijg je een goed en compleet beeld van de stad en wie er de afgelopen millennia de scepter hebben gezwaaid in Sofia. Het Ivan Vazov Theater en de Universiteit van Sofia zijn tevens een bezoekje meer dan waard. Na alle culturele ervaringen is het heerlijk om gewoon even van het straatbeeld te genieten op een van de vele terrasjes of parkjes. Het leven van alle dag vindt plaats op straat en op de markt; het is dan ook zeker aan te raden een van de markten te bezoeken.

Het Rila Klooster & Charmant en Magisch Plovdiv

Dag 3  Sofia - Rila Monastery - Plovdiv
Dag 4  Plovdiv - Bachkovo Monastery - Brestovitsa - Plovdiv

Bulgarije en Roemenie Plovid DjoserWe verlaten de Bulgaarse hoofdstad en reizen door naar Plovdiv, tweede stad van het land die nog eens 1000 jaar ouder is dan Sofia. Voordat we in Plovdiv aankomen, rijden we door het prachtige Rila gebergte en brengen een bezoek aan het Rila Klooster. Het Rila gebergte is de hoogste bergketen in Bulgarije en zelfs in de Balkan met een hoogste piek van 2925 meter hoog.

Het Rila Klooster dateert uit de 10de eeuw en is slechts een van een fors aantal monumenten dat op de UNESCO werelderfgoedlijst staat in Bulgarije. Het immense bouwwerk is gesticht door een kluizenaar, Ivan Rilski, wiens volgelingen het klooster in zijn naam hebben gebouwd. Het Rila klooster is vandaag de dag dan ook een pelgrimsoord voor de Bulgaarse orthodoxe kerk. Het complex staat onder andere bekend om de vele fresco’s; zo’n 1200 beelden van Bijbelse taferelen sieren de muren en plafonds. Een bijzondere plek om te bezoeken op een unieke locatie in de bergen.

We maken een korte stop bij de bijzondere Stob Pyramides gelegen in het dorpje met dezelfde naam. Deze bijzondere rotsformaties zijn puntige Pyramides waarvan de hoogste zo’n 12 meter hoog is. Legendes zijn volop aanwezig in het dagelijkse Bulgaarse leven en de legende van deze Pyramides vertelt dat het versteende personen zijn. Op weg naar een bruiloft zagen zij dat de getuige van de bruidegom de bruid kuste vanwege haar oogverblindende schoonheid. De huwelijksgasten schrokken hier zo van dat ze als versteend aan de grond genageld zijn blijven staan. Alle Pyramides hebben namen zoals ‘De Poppen’, ‘De Broers’, ‘De Rotsige Pieken; en ‘De schoorsteen van de Nimf’.

Bulgarije en Roemenie Plovdiv DjoserPlovdiv is de tweede stad van Bulgarije en wordt ook de “Stad van Zeven Heuvels” genoemd, evenals Rome en Lissabon. Plovdiv was het economisch en politieke hart van het Bulgaars grondgebied in de tijden van Thracië en de middeleeuwen en vandaag de dag zien we veel van deze historische overblijfselen terug in het straatbeeld van de oude stad. Het Romeinse amfitheater aan de rand van de stad bijvoorbeeld ziet er nog steeds voortreffelijk uit. Dezelfde Romeinen noemden Plovdiv zelfs de mooiste stad van Thracië. Wat Plovdiv echter echt bijzonder maakt is niet zozeer tastbaar of zichtbaar: het is de sfeer en de ziel van de stad die maakt dat iedereen wel een beetje verliefd wordt op deze stad. Dankzij de grote studentenpopulatie is het ook een levendige stad die bol staat van culturele activiteiten en veel gezellige cafés en restaurants.

Vanuit Plovdiv is het mogelijk het Bachkovo klooster te bezoeken, daterend uit de 11de eeuw. Een andere optie is het proeven van de heerlijke Bulgaarse om wijnen in het charmante dorpje Brestovitsa gelegen in de omliggende wijnregio. Het is mogelijk om bij een lokale wijnboer authentieke variaties wijnen te proeven gemaakt van druiven die uit deze regio komen.

Veliko Tarnovo en de heerlijke Zwarte Zee

Dag 5  Plovdiv - Buzludja - Veliko Tarnovo
Dag 6  Veliko Tarnovo - Shumen - Varna
Dag 7  Varna

Street with flowers in Veliko TarnovoOp weg naar Veliko Tarnovo rijden we door het Bulgaarse platteland. De eenvoud van de huizen en de mannen en vrouwen aan het werk op het platteland verwijzen naar een vergeten verleden die hier nog volop aanwezig en levend zijn. In de vallei van de Thracische koningen zijn een veelheid aan tombes gevonden. Hier zijn de rijken van het Rijk begraven. In Kazanlak bevindt zich de rijk versierde en beschilderde tombe van een rijke nobelman en zijn vrouw die dateert uit de 4de eeuw voor Christus. Het origineel en de perfecte kopie van de tombe liggen naast elkaar in het Tyulbeto park. Alleen de laatste is toegankelijk voor publiek,

Na alle eeuwenoude historie zouden we bijna vergeten dat Bulgarije een paar decennia geleden nog in de invloedssfeer van het communistische Rusland was. Het Buzludja monument is hier een levend bewijs van. Dit imposante bouwwerk in de vorm van een vliegende schotel is in 1981 opgeleverd en intensief gebruikt tot 1989 door de communistische partij. Er werden hier congressen en bijeenkomsten georganiseerd door en voor de partij. Op dit moment is het een ruïne, maar de locatie op een berg met een weids uitzicht op de omgeving, maakt dit een bijzonder plek om te bezoeken.

Het schilderachtige Veliko Tarnovo is prachtig gelegen op 3 heuvels gelegen tussen de meanderende Jantra-rivier Het machtscentrum van de vroegere hoofdstad bevond zich in de 13e en 14e eeuw op de heuvel Tsarevets, die door dikke muren wordt omringd. Daarbinnen liggen de resten van een tsarenpaleis en een 12e-eeuwse kerk. De andere heuvels zijn bebouwd met vooral 18e en 19e-eeuwse huizen. We rijden via het Shumen Fort door naar de Zwarte Zee. Het Fort ligt op een plateau en is door Thraciers, Byzantijnen, Ottomanen en Polen door de tijd heen als verdedigingswerk gebruikt. Net iets buiten Shumen maken we een stop bij de beroemde Ruiter van Madara.

De uit steen gehouwen afbeelding van een ruiter die een leeuw heeft Strand Varna Bulgarijeovemeesterd met zijn speer dateert uit de 7de eeuw na Christus. Een indrukwekkende beeld dat een bezoek meer dan de moeite waard is. De Ruiter van Madara prijkt ook op de UNESCO werelderfgoedlijst. Varna is naast een aangename badplaats ook een historische plaats waar ook een goede uitvalsbasis voor de omgeving. Aladja Kloostercomplex is een grottenklooster waar uit het karstgebergte een kerk, een kapel en woningen en eetkamers voor de monniken zijn gehouwen. Het complex ligt in het Golden Sands Nationaal Park waar mooie wandelingen te maken zijn door het woud. Een bijzondere afwisseling met de mooie stranden van Varna.

Koninklijk zomerverblijf en het Kasteel van Dracula

Dag 8  Varna - Isperih - Roese - Boekarest
Dag 9  Boekarest - Sinai - Brasov
Dag 10  Brasov - Bran - Brasov

Roemenie en Bulgarije Thrachische Tombes in Sveshtari Djoser We verlaten Bulgarije niet voordat we nog twee UNESCO werelderfgoed monumenten bezoeken. We bezoeken een van de beroemdste Thracische tombes in Sveshtari bij Isperih. In de tombe bevindt zich een koninklijk koppel uit de Getae stam. Het interieur is werkelijk verbluffend met 10 vrouwenfiguren uit het steen gehouwen. Het Ivanovo Rots klooster werd zo’n 1000 jaar geleden bewoond door monniken. De fresco’s die tot op de dag van vandaag nog heel goed zichtbaar en gekleurd zijn laten zien hoe geavanceerd de kluizenaars waren. Via Roese steken we de grens over naar buurland Roemenië.

De tocht van Boekarest naar Brasov voert door het prachtige Roemeense landschap; daar waar de omgeving eerst nog vlak is, trekken we snel de Karpaten in. We stoppen in het charmante en gezellig toeristische plaatsje Sinai, vernoemd naar het klooster dat hier gebouwd is in de 17de eeuw. Veel locals uit Boekarest komen hier in de weekenden om te wandelen in de omgeving en rond te slenteren door het oude centrum van de stad.

Bran kasteel Karpaten RoemeniëIn de loop van de middag arriveren we in Brasov met de grote marktplaats met zijn middeleeuws centrum aan de voet van beboste bergen. Op het centrale plein staat het fraaie 15e-eeuwse stadhuis en het koopmanshuis Hirscher met zijn langgerekte gevel. Het is zeker aan te raden een bezoek te brengen aan de gotische “Zwarte Kerk” die zijn naam kreeg na een brand in 1689. Te voet of met een kabelbaan kun je de Tampa-berg op om de stad van bovenaf te bewonderen. Op 30 km van de stad ligt het kasteel Bran, een van de meest romantische in het land en voornamelijk bekend als het kasteel van Dracula. Het diende als woning van Vlad en van de latere koninklijke familie. Ook enkele vestingdorpen zijn heel interessant, zoals het 16e-eeuwse Prejmer, dat door Duitse kolonisten is gesticht en tot voor kort ook nog door hen werd bewoond.

Verbluffend mooi Transsylvanië


Dag 11  Brasov - Fagaras - Sibiu
Dag 12  Sibiu - Cozia - Curtea de Arges - Boekarest
Dag 13  Boekarest
Dag 14  Boekarest - Amsterdam

Transsylvanië SibiuWe reizen door naar een van de oudste en charmantste steden van Transsylvanië: Sibiu. Voordat we hier aankomen is het mogelijk een stop in te lassen in Fagaras. Fagaras is prachtig gelegen in de Transsylvanische bergen. In het kleurrijke centrum van Sibiu kan je heerlijk verdwalen in de kronkelige straatjes en pleinen. De huizen met de kleurige luiken hebben daken met ogen… Als je in het stadhuis de toren beklimt, zien we wie de echte toeristen zijn in Sibiu: niet wij, maar de daken van de huizen zelf. Cozia is bekend van het mooie witte klooster met de indrukwekkende fresco’s uit de 14de eeuw die bijzonder goed bewaard zijn gebleven. De locatie van het klooster is minstens zo bijzonder gelegen aan de rivier de Olt. De naam Cozia betekent 'walnoot' de grond hier is dan ook uitermate geschikt voor deze bomen. Curtea de Arges is een van de oudste steden van Roemenië en een leuk stop onderweg naar de Roemeense hoofdstad Boekarest.

Boekarest RoemeniëBoekarest is voor het grootste deel een moderne stad. Het middeleeuwse centrum heeft nog resten van een koninklijk paleis, Curtea Veche ofwel Oude Hof. Dit deel wordt omringd door uitgestrekte wijken uit de 19e eeuw, toen Boekarest hoofdstad van het nieuw ontstane Roemenië was geworden. Brede lommerrijke boulevards met statige huizen doen de stad enigszins op Parijs lijken. In het zuiden vind je het gigantische paleis dat door Ceausescu is opgebouwd als behuizing van partij- en staatsorganen. Daarvoor heeft hij een oude wijk laten platwalsen. Een groot deel van de nieuwe bebouwing is niet afgerond, na de revolutie van 1989 staan de kranen inmiddels al jarenlang stil. In het noorden van Boekarest tref je grote meren en parken, met daarin o.a. een interessant openluchtmuseum met huizen uit alle delen van het land.


Op weg met Djoser

Bij onze reizen is geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisdagen staan natuurlijk vast, maar ter plaatse wordt het programma in overleg tussen de groep en de reisbegeleiding ingevuld. De reisbegeleiding biedt de meeste dagen wel een programma aan en een aantal excursies is inbegrepen, maar je bent zeker niet verplicht hieraan deel te nemen. Wie er liever zelf op uitgaat, heeft daartoe alle vrijheid. Zo leer je een land tenslotte het beste kennen. Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers. De maximale groepsgrootte is 22 personen.

Lees de volledige beschrijving

 

Inclusief

 • Vliegreis
 • Alle vluchttoeslagen
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Vervoer
 • Hotelovernachtingen met ontbijt
 • Excursie naar het Rila Klooster
 • Excursie naar de Stob Pyramides
 • Excursie naar het Buzludja monument
 • Excursie naar de indrukwekkende Thracische graftombe van Sveshtari
 • Bezoek aan de beroemde Ruiter van Madara
 • Excursie naar het Ivanovo grottenklooster
 • Excursie naar Bran - Dracula Kasteel

Exclusief

Reisverzekering, maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, reserveringskosten € 25,-, bij 2 of meer personen € 35,-, etc.

Wijzigingen voorbehouden.

Hotelverlenging

Het is mogelijk een vervroeging te boeken in het hotel in het centrum van Sofia. De prijs is vanaf € 40,- op basis van logies/ontbijt in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 70,- per nacht.

Een verlening in de Roemeense hoofdstad Boekarest behoort ook tot de mogelijkheden. De prijs hier is vanaf € 50,- op basis van logies/ontbijt in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 85,- per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Groepssamenstelling en groepsgrootte

Onze groepen bestaan uit zowel samenreizende als alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.

Bij een aantal vertrekdata zie je ‘vertrek gegarandeerd’ vermeld staan. Voor meer informatie over doorgang van de reis en gegarandeerd vertrek, klik hier.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers, het maximum is 22.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 8.

Praktische informatie

Accommodatie

We overnachten in middenklasse hotels, waarbij de kamers altijd zijn voorzien van eigen douche en toilet. Een aantal hotels is de laatste jaren gerenoveerd. Dit betekent dat ze van alle gemakken zijn voorzien. Sommige pensions zijn knus en karakteristiek, andere hotels zijn groter maar de service is altijd prima. Ze liggen over het algemeen op loopafstand van de binnensteden. Soms neem je een taxi of reis je met locals in een lokale bus of tram om in het centrum te komen.

Bekijk hotelreviews op Tripadvisor
 

Sofia Sofia Place hotel
Plovdiv Hotel Alafrangite
Veliko Tarnovo Gurko Hotel
Boekarest Hotel Ambassador
Brasov Hotel Gott
Sibiu Hotel Imparatul Romanilor


Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we op deze reis verblijven.

 • Bulgarije en Roemenie hotel accommodatie overnachting rondreis Djoser
 • Bulgarije en Roemenie hotel accommodatie overnachting rondreis Djoser
 • Bulgarije en Roemenie hotel accommodatie overnachting rondreis Djoser
 • Bulgarije en Roemenie hotel accommodatie overnachting rondreis Djoser
 • Bulgarije en Roemenie hotel accommodatie overnachting rondreis Djoser
 • Bulgarije en Roemenie hotel accommodatie overnachting rondreis Djoser
 • Bulgarije en Roemenie hotel accommodatie overnachting rondreis Djoser
 • Bulgarije en Roemenie hotel accommodatie overnachting rondreis Djoser
 • Bulgarije en Roemenie hotel accommodatie overnachting rondreis Djoser

Vliegreis

Lufthansa

Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Kies een datum voor eventuele afwijkende vluchtschema's. Alle schema's zijn onder voorbehoud van wijzigingen. De deelnemers ontvangen ongeveer 8 weken voor vertrek een voorlopig vluchtschema.

 • Vlucht met

  Lufthansa

  Traject

  Amsterdam - Frankfurt

  Vertrek

  08:00

  Aankomst

  09:05

 • Vlucht met

  Lufthansa

  Traject

  Frankfurt - Sofia

  Vertrek

  10:35

  Aankomst

  13:45

 • Vlucht met

  Lufthansa

  Traject

  Boekarest - Frankfurt

  Vertrek

  18:35

  Aankomst

  20:00

 • Vlucht met

  Lufthansa

  Traject

  Frankfurt - Amsterdam

  Vertrek

  21:05

  Aankomst

  22:15


In Bulgarije is het 1 uur later dan in Nederland

CO2-compensatie

Reizen is verrijkend, maar het transport dat nodig is om nieuwe bestemmingen te ontdekken laat zijn sporen achter in de vorm van broeikasgassen, waaronder CO2. Door de CO2-uitstoot van de reis te compenseren kan ergens anders ter wereld dezelfde hoeveelheid CO2 worden voorkomen. Samen met de ANVR hebben we gekozen voor een samenwerking met de South Pole Group, de wereldmarktleider in het uitvoeren van CO2-reductie projecten. Wij steunen een project in Thailand dat bestaat uit het installeren van zonnepanelen waardoor geen kolen meer hoeven worden te verbrand om elektriciteit op te wekken. Met CO2-compensatie doen we met elkaar dus iets terug voor het klimaat én voor de lokale bevolking. Compenseer daarom je reis: dit is mogelijk voor slechts € 5,-. Vanzelfsprekend compenseren wij als Djoser ook alle reizen van onze medewerkers.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €0,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt.

Vervoer

Tijdens de rondreis beschikken we over eigen bussen op de reisdagen, die voorzien zijn van ventilatie en verwarming indien noodzakelijk. Onderweg is vaak veel te zien en omdat het vervoer geheel tot onze beschikking staat, kunnen we stoppen waar we willen om even de benen te strekken, een foto te maken of een mooi plaatsje of markt onderweg te bezoeken. In verschillende interessante plaatsen onderweg stoppen we natuurlijk.

 • Bulgarije en Roemenie Lufthansa Djoser
 • Roemenie en Bulgarije bus binnekant vervoersmiddel rondreis Djoser
 • Roemenie en Bulgarije buitenkant bus vervoersmiddel Rondreis Djoser
 • Bulgarije en roemenie bus vervoersmiddel rondreis Djoser

Bij de reis inbegrepen

 • Vliegreis
 • Alle vluchttoeslagen
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Vervoer
 • Hotelovernachtingen met ontbijt
 • Excursie naar het Rila Klooster
 • Excursie naar de Stob Pyramides
 • Excursie naar het Buzludja monument
 • Excursie naar de indrukwekkende Thracische graftombe van Sveshtari
 • Bezoek aan de beroemde Ruiter van Madara
 • Excursie naar het Ivanovo grottenklooster
 • Excursie naar Bran - Dracula Kasteel

Excursies

Bij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. De een bezoekt graag alle kloosters en kerken die Bulgarije en Roemenië rijk zijn, terwijl de ander liever de gezellige middeleeuwse stadscentra vanaf een terras in de zon aanschouwt. In Sofia is het mogelijk een mooie wandeling in het Vitosha gebergte te maken en van een mooi uitzicht van de stad te genieten. Bij het Bachkovo klooster kan je ook een mooie wandeling maken in het Red Wall Reservaat dat vol staat met endemische plantensoorten die alleen in de Balkan te vinden zijn. In de meeste gevallen kun je zelf of met groepsgenoten, al dan niet met hulp van onze reisbegeleiding, er te voet of met lokaal vervoer erop uit trekken. Toegangsgelden zijn dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken.

Sommige bezienswaardigheden mag je niet missen, zijn slecht bereikbaar of liggen ‘en route' naar onze volgende overnachtingsplaats. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Ook bij excursies die bij het programma inbegrepen zijn, geldt dat het entreegeld exclusief is.

Tijdens deze reis door Bulgarije en Roemenië zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen:

 • Stadsbezichtiging Sofia
 • Excursie naar UNESCO erfgoed: tombes van Sveshtari
 • Bezoek aan het bijzondere en unieke Ivanovo Rotsklooster
 • Bezoek aan Bran, locatie van het befaamde Dracula Kasteel


Overige excursies zijn optioneel bij te boeken:

 • Lift naar Vitosha bergtop voor een mooi uitzicht over de stad en wandelingen in het gebied
 • Bezoek aan het Red Wall natuurreservaat bij Bachkovo
 • Stadsexcursie in Boekarest

Reisdocumenten

 • Een geldig paspoort of identiteitskaart
 • E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.

Geldzaken

Beide landen hebben hun eigen munteenheid. Kijk voor de actuele koersen op oanda.com.

Pinnen: is mogelijk in veel grote steden. 
Contant: euro’s.
Creditcards: worden op veel plaatsen geaccepteerd.

Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 200,- per persoon per week.

Het is gebruikelijk fooien te geven voor verleende diensten. Om te  voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 20,-.

Maaltijden

Op deze reis zijn de ontbijten bij de hotelovernachtingen inbegrepen, meestal in de vorm van een buffet. Het ontbijt bestaat uit brood, kaas en worst en een gebakken of gekookt ei. Soms is er vruchtensap en yoghurt, in ieder geval koffie en thee.

Bulgaars eten op tafelIn de Bulgaarse keuken zijn veel elementen uit de Griekse en Turkse keukens te herkennen; veel frisse yoghurt met komkommer en tomaat. Dille wordt in Rusland veel gebruikt en ook hier kunnen we veel frisse gerechten met dille proeven. Er worden ook veel stoofpotjes gemaakt van vis en/of vlees en groenten. In Roemenië vinden we naast de Zuid-Europese keuken ook Oostenrijkse invloeden en de Russische keuken is duidelijk herkenbaar met de verschillende gevulde deegwaren.

Je kunt zelf de keuze maken voor lunch en diner. Er is in de grotere plaatsen voldoende aanbod van verschillende restaurants waaruit je kunt kiezen, in de kleinere plaatsen is de keuze beperkter. Soms nemen we een picknick-lunch mee om onderweg op een mooie plek in de natuur te lunchen. Naast restaurants met de gewone Europese gerechten zijn er ook internationale restaurants gekomen. Zuivelproducten en salades zijn over het algemeen volop verkrijgbaar. Kraanwater is over het algemeen goed en schoon, maar smaakt niet altijd even lekker. Mineraal water is vrijwel overal verkrijgbaar.

Gezondheid

Voor deze reis wordt vaccinaties tegen DTP en hepatitis A aangeraden.

Het is verstandig enigszins te letten op wat je eet. Tevens raden we je aan een kleine medische kit mee te nemen met o.a. aspirine en middelen tegen darmstoornissen. Neem ook muggenmelk mee.

Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Thuisvaccinatie.nl. Het is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis. De deskundige artsen komen bij je langs wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. En sturen (indien mogelijk) de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De tarieven zijn vergelijkbaar met andere vaccinatie instellingen. Je kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.

Logo ThuisVaccinatie.nl

Hotelverlenging

Het is mogelijk een vervroeging te boeken in het hotel in het centrum van Sofia. De prijs is vanaf € 40,- op basis van logies/ontbijt in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 70,- per nacht.

Een verlening in de Roemeense hoofdstad Boekarest behoort ook tot de mogelijkheden. De prijs hier is vanaf € 50,- op basis van logies/ontbijt in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 85,- per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Klimaat en geografie

In deze landen heerst een landklimaat met warme zomers en zeer koude winters. In het voor- en najaar (april, mei en oktober) moet je rekening houden met koele dagen en koude nachten. De temperatuur overdag schommelt dan tussen 10° en 20°C. In de zomermaanden ligt de temperatuur hoger, maar dan valt er af en toe een bui. In de maanden mei, juni en september zijn de temperaturen over het algemeen zeer aangenaam, zowel overdag als ´s avonds.

Reisbegeleiding en gidsen

Een enthousiaste Nederlandse reisbegeleider begeleidt de reis. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en wensen. De eigen passie, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit.

FAQ

Waar overnachten we tijdens deze reis?

Tijdens deze reis overnachten we in goede middenklasse hotels, die soms op loopafstand van het centrum zijn gelegen, een andere keer is het gebruik van een lokale bus of tram noodzakelijk. Sommige hotels bevinden zich in oudere sfeerrijke gebouwen, anderen dateren uit de communistische tijd, en zijn in de laatste jaren gerenoveerd. In Veliko Ternovo overnachten we in een knus familiehotel met ruime kamers en excellente service. ’s Morgens staat er in de hotels een ontbijt, meestal in buffetvorm, klaar.

Is het ontbijt inclusief?

Hoe reizen we door Bulgarije en Roemenië?

Gaat er een Nederlandse of lokale reisbegeleider mee?

Wat is de beste reistijd?

Welke reisdocumenten heb ik nodig voor deze reis?

Kan ik onderweg pinnen?

Wat is het voltage?

Hoe groot zijn de groepen?

Kan ik tijdens de reis naar huis bellen of mailen?

Stel je eigen vraag

Bekijk alle veelgestelde vragen

Reviews

Gemiddelde beoordeling: 8,0

 • Een droomreis. Van het betoverende Bulgarije tot het roerige Roemenië. Een reis die voert langs bergen, oude steden met Romeinse overblijfselen en sinistere kastelen in Transsilvanië waar in de schaduwen wellicht de geest van Dracula nog rondwaart.

  8,0

  8,0

Plaats een review

Daarom Djoser

 • Oost ontmoet West: Unieke reis door de bijzondere Balkan
 • Bezoek aan maar liefst vijf UNESCO Werelderfgoed monumenten
 • Excursie naar Rila klooster
 • Excursie naar Communistisch monument Buzludzja
 • Excursie Bran
 • Verblijf in het bijzondere Sibiu
 • Nederlandstalige Djoser reisbegeleider
   

Klantwaardering

8,0

Een droomreis. Van het betoverende Bulgarije tot het roerige...
Een droomreis. Van het betoverende Bulgarije tot het roerige Roemenië. Een reis die voert langs bergen, oude steden met Romeinse overblijfselen en sinistere kastelen in Transsilvanië waar in de schaduwen wellicht de geest van Dracula nog rondwaart.

Anneke W. - 8,0

Bekijk hotel reviews op

Het weer in Bulgarije & Roemenië

Het weer in Bulgarije & Roemenië

16°C

Terug naar boven