Costa Rica & Nicaragua

Rondreis Costa Rica & Nicaragua19 dagen

Tijdens deze reis bezoek je het mooie en groene Costa Rica en het indrukwekkende en verrassende Nicaragua. Tropische regenwouden en nevelwouden bieden onderdak voor een grote diversiteit aan dieren, zoals kaaimannen, luiaards, toekans, schildpadden en de zeer zeldzame quetzal. Nicaragua is één van de grootste landen van Midden-Amerika en nog behoorlijk ongerept. Je wordt dan ook vaak verrast door de schoonheid van de authentieke koloniale steden, vulkanen en meren. De bevolking in beide landen is vriendelijk en trots op zijn land en die trots tonen ze graag aan iedereen die naar Costa Rica en Nicaragua afreist.

Download reisinformatie

Prijs vanaf € 0,-

Van:
Aan:


Routekaart Rondreis Costa Rica & Nicaragua, 19 dagen
 1. Amsterdam - San José
 2. San José - Puerto Viejo de Limon
 3. Puerto Viejo de Limon
 4. Puerto Viejo de Limon - Sarapiqui
 5. Sarapiqui
 6. Sarapiqui – Fortuna - Monteverde
 7. Monteverde
 8. Monteverde – San Carlos – Solentiname archipel, San Fernando eiland
 9. Solentiname archipel, San Fernando eiland
 10. Solentiname archipel – Los Guatuzos – San Jorge – ferry naar Ometepe, Playa Santo Domingo
 11. Ometepe
 12. Ometepe, Playa Santo Domingo – Moyogalpa –San Jorge – Catarina – Masaya Volcano NP – Managua -Leon
 13. Leon
 14. León – San Jacinto - Ocotal
 15. Ocotal - Somoto canyon - Matagalpa
 16. Matgalpa – boottocht Isletas - Granada
 17. Granada
 18. Granada - Managua - Amsterdam
 19. aankomst Amsterdam

Reisbeschrijving

San Jose, Limon en Sarapiqui

Dag 1. Amsterdam - San José
Dag 2. San José - Puerto Viejo de Limon
Dag 3. Puerto Viejo de Limon
Dag 4. Puerto Viejo de Limon - Sarapiqui
Dag 5. Sarapiqui

Costa Rica San jose Mercado Central Na een vlucht via de Verenigde Staten komen we aan in de enige metropool die Costa Rica rijk is: San José. Ons centraal gelegen hotel biedt een goede uitvalsbasis voor een stadswandeling. Op een hoogte van 1150 meter is de temperatuur het hele jaar door erg aangenaam. San José heeft voor iedereen wel wat te bieden. Marktliefhebbers bezoeken de 'Mercado Central' waar het een gezellige drukte is en waar vanalles verkocht wordt. Cultuurliefhebbers kunnen terecht in het Nationale Theater.

We verlaten de hoofdstad en vertrekken in de richting van de kust. Puerto Limon is beroemd vanwege de hagelwitte stranden aan de Caribische kust. De plek is een surfersparadijs en trekt bijgevolg surfers aan van over de hele wereld. We verblijven ca 4 km ten zuiden van de stad, waar het Playa Cocles aan de overkant van de straat te vinden is. Het Gandoca-Manzanillo National Park bevat het enige rode mangrove moeras dat Costa Rica rijk is. Heb je geluk dan kun je verschillende zeeschildpadden spotten. Het nationale park loopt voor een groot gedeelte de zee in waar met een beetje geluk zeekoeien, dolfijnen en heel misschien walvissen gespot kunnen worden. Al snorkelend kan je van al het moois genieten dat de onderwaterwereld biedt in dit nationale park.

Sarapiqui
ligt te midden van ananasplantages. We overnachten hier in sfeervol ingerichte tenten op een operationele hacienda. In de omgeving is veel te doen. Breng een bezoek aan een ananas- of cacaoplantage, of verken de haciënda te paard als een echte cowboy.

Monteverde


Dag 6. Sarapiqui - Fortuna - Monteverde
Dag 7. Monteverde

Costa Rica Monteverde mensen op brug DjoserOnze volgende bestemming ligt te midden van de natuur in de nevelwouden van Monteverde. Via La Fortuna, waar we met mooi weer de perfect gevormde vulkaan de Arenal kunnen aanschouwen, bereiken we het meer van Arenal. Hier gaan we per boot verder. Aan de overkant van het meer gaan we met lokaal vervoer naar ons hotel. Het ligt een klein eindje van de ingang van het 'Reserva Biológica Bosque Nuboso Monteverde'. Dit ligt weer in een schitterend natuurgebied. Vanwege de hoge ligging in de bergen van de Tilarán-keten hangen bijna voortdurend wolkenflarden tussen de hoge bomen, vandaar de naam 'nevelwoud'.

Costa Rica canopy kabelbaan Djoser Je hebt een keuze uit een aantal mooie wandelroutes van verschillende lengtes. Je loopt tussen enorme woudreuzen waarvan de takken begroeid zijn met epifyten; op bomen groeiende planten zoals orchideeën, varens, bromelia's en mossen. Als je heel stil bent en een beetje geluk hebt, zie je hier misschien wel de zeer fraaie quetzal! Of laat je verleiden tot de ‘canopy tour’ waarbij je als Tarzan aan lianen door het woud suist! Een ‘sky-walk’ behoort ook tot de mogelijkheden. Dit is een ongeveer anderhalf uur durende wandeling over verschillende hangbruggen van gemiddeld 100 meter lang en 40 meter hoog, waardoor je de mogelijkheid hebt om de rijke flora in de hogere regionen van de regenwouden van dichtbij te verkennen. Vanwege de zeer vochtige lucht is het raadzaam om een regenjack of –poncho mee te nemen.

Nicaragua

Dag 8. Monteverde - San Carlos - boot naar de Solentiname archipel, San Fernando eiland
Dag 9. Solentiname archipel, San Fernando eiland

Nicaragua is een van de grootste landen van Midden-Amerika en nog behoorlijk ongerept. Je wordt dan ook vaak verrast door de schoonheid van de authentieke koloniale steden, vulkanen, meren en de nieuwsgierige bevolking. Nicaragua is een relatief dun bevolkt land met een rijk precolumbiaans verleden dat diep verankerd is in haar cultuur.

Lake Nicaragua DjoserWe gaan bij Las Tablillas de grens over. Na alle grensformaliteiten zetten we koers naar San Carlos. De stad is door de Spanjaarden in 1550 als handelskolonie gesticht. Het ligt aan de oever van een van de grootste meren van Latijns-Amerika, het Lago de Nicaragua. De oorspronkelijke bewoners noemden het Cocibolca, oftewel: de zoete zee. Maar liefst 45 rivieren voeden dit meer en via de San Juan-rivier stroomt het water uit naar de Caraïbische zee. In het meer liggen zo’n 400 eilanden, waarvan sommige erg klein zijn. Vanaf hier vertrekken we per boot naar het San Fernando eiland, wat behoort tot de Solentiname archipel. De archipel bestaat uit een groep van 36 kleine eilandjes die bekend staan om hun tropische natuur, met onder meer 76 soorten aan onder meer papegaaien en toekans.

Ometepe

Dag 10 Solentiname archipel - Los Guatuzos - Ometepe
Dag 11. Ometepe, Playa Santa Domingo

Isla Ometepe Nicaragua DjoserNa een bezoek aan het door UNESCO beschermde Los Guatuzos Nationale Park met zijn wetlands, tropisch regenwoud, vlindertuin en kaaimannenkwekerij, vertrekken we naar Isla Ometepe. Dit is het grootste eiland in het Meer van Nicaragua. Het bestaat uit de vulkaan konen van de Concepción en de Madera. De neerstromende lava heeft de twee konen aan elkaar verbonden. De lokale bevolking, die in kleine nederzettinkjes leeft, verbouwt maïs, citrusvruchten, bananen en andere gewassen. Ook leeft men voor een gedeelte van de visvangst.

Brulapen en vele soorten vogels, waaronder kleurrijke papegaaiensoorten, kom je hier veelvuldig tegen. Op dit rustige agrarische eiland speelt tijd duidelijk geen rol. Je kunt je makkelijk aan dit levenstempo aanpassen in onze comfortabele accommodatie. Deze ligt aan het mooiste strand op de smalle verbinding tussen de twee 'vulkaneneilanden'. In een mooi aangelegde tuin staan onze sfeervolle huisjes met patio's. Dit is het moment in de reis waarop het voor iedereen welverdiend uitrusten is. Mooie wandelingen en tochten te paard behoren natuurlijk ook tot de mogelijkheden.

Leon

Dag 12. Playa Santo Domingo - San Jorge - Catarina - Masaya Volcano NP - Managua - Leon
Dag 13. Leon

Antigua Catedral Managua DjoserWe vertrekken weer zoals we gekomen zijn; per lokale ferry. Het traditionele stadje Catarina biedt mooie uitzichten over de Apoyo lagune. Veel inwoners houden zich bezig met de kweek van exotische planten en bloemen. De Masayakrater biedt een huiveringwekkend kijkje in het binnenste van moeder aarde. Een van de weinige plekken op de wereld waar je in een actieve vulkaan kunt kijken. In Managua, Nicaragua’s hoofdstad, bekijken we in het oude stadsdeel de gevolgen van de aardbeving van 1972.

We overnachten in de het koloniale León dat, mede door de hier gevestigde universiteit, wordt gezien als het culturele en intellectuele centrum van Nicaragua. Vanaf een bankje aan het Parque Central kan je het dagelijks leven aan je voorbij zien gaan en de grootste kathedraal van Midden-Amerika bewonderen. Volgens een lokale legende waren de bouwplannen voor deze kathedraal oorspronkelijk bedoeld voor het Peruaanse Lima, maar werden ze op de boot vanuit Spanje per abuis verwisseld. León kun je goed op eigen gelegenheid verkennen. Met name een route langs de kerken geeft een aardig beeld van de stad. Ook kun je een kijkje nemen in León Viejo, het oude León, dat 32 km verderop aan het meer van Managua lag. Een vulkaanuitbarsting begroef deze stad in 1610 onder een dikke laag as. Sinds enige tijd zijn archeologen bezig de oude stad op te graven.

Somoto Canyon

Dag 14. Leon - San Jacinto warmwaterbron - Ocotal
Dag 15. Ocotal, Somoto canyon - Matagalpa
Dag 16. Matgalpa - boottocht Isletas - Granada

Nicaragua Coni - Somoto CanyonVanuit Leon gaan we verder naar Ocotal. Onderweg maken we een stop in San Jacinto waarbij sputterende modderpoelen stoom laten vrijkomen. Vanuit de mooie omgeving rond Ocotal bezoeken we de Somoto Canyon. In de Somoto canyon rijzen de rotswanden maar liefst 120 meter vanaf de bedding van de Comali rivier omhoog. Op sommige plekken wijken de wanden maar 5 meter uit elkaar. Zeer spectaculair! De canyon werd pas in 2004 door geologen ‘ontdekt’. Een lokale gids begeleidt ons te voet en waar het water te hoog wordt met drijfmateriaal door de rivierbedding.

Na deze overweldigende ervaring gaan we op pad naar onze lodge in de omgeving van Matagalpa, waar we lekker kunnen bijkomen met een drankje in de hand, uitkijkend over een geweldige groene en mooie omgeving. Een wandeling door de koffieplantages in de omgeving behoort tot de mogelijkheden.Onderweg naar ons hotel in Granada maken we een boottocht te maken langs Las Isletas, meer dan 360 onbewoonde eilandjes, waar je een eilandje uit kunt kiezen om aan te meren voor een verfrissende duik.

Granada

Dag 17 Granada
Dag 18 Granada - Amsterdam
Dag 19 aankomst Amsterdam

Nicaragua Granada DjoserVanwege de strategische ligging aan het meer was Granada in vroeger dagen een belangrijk handelscentrum. De handelsrijkdom is duidelijk te zien aan de gerestaureerde monumenten. Nu tref je hier een serene rust en is het centrum uitgeroepen tot beschermd monument. De Spaanse invloed vind je terug in de pastelkleurige huisjes, het tegelwerk en de restaurantjes.

Ons hotel, met koloniale kamers, ligt in hartje centrum aan het mooie Parque Colón. Vanaf het hotelterras heb je een goed zicht op de vele koloniale gebouwen en het dagelijks leven op het plein. Een prima plek om te ontbijten! Ook is er tijd genoeg om met een door een paard getrokken karretje naar de oevers van het meer te gaan.

's Avonds is het goed toeven in een van de vele gezellige restaurantjes. Hier kunnen we de laatste avond nagenieten van alle opgedane herinneringen van de weken ervoor. Na een overnachting vliegen we weer terug naar Amsterdam.

Op weg met Djoser

Bij onze reizen is geen sprake van een strak gepland reisschema. Het principe 'vrijheid-blijheid' houdt in dat enkele excursies die bij de reis zijn inbegrepen vastliggen, maar dat de resterende tijd vrij is in te vullen. Uiteraard ben je nooit verplicht om aan een excursie deel te nemen. Bij alle excursies zijn entreegelden dan ook exclusief zodat je zelf kan bepalen of je mee naar binnen wilt. Wie er liever zelf op uitgaat heeft daartoe alle vrijheid. Op die manier leer je Costa Rica en Nicaragua immers het beste kennen. De maximale groepsgrootte voor deze reizen is 20 personen.

Lees de volledige beschrijving
KLM

 

Inclusief

 • Vluchten
 • Alle vluchttoeslagen
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Hotelovernachtingen tijdens de reis
 • Ontbijt op dag 2 en dag 15
 • Eigen bus ter plaatse
 • Bezoek Masaya vulkaan
 • Boottocht naar Solentiname archipel
 • Boottocht naar Isla Ometepe
 • Wandeltocht door de Somoto Canyon onder begeleiding van een lokale gids
 • Diensten Djoser servicebalie op Schiphol

Exclusief

Reisverzekering, overige maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, reserveringskosten € 25,-, bij 2 of meer personen € 35,-, etc.

Wijzigingen voorbehouden.

Groepssamenstelling

Onze groepen bestaan uit zowel samenreizende als alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.

Bij een aantal vertrekdata zie je ‘vertrekgarantie’ vermeld staan. Voor meer informatie over doorgang van de reis en gegarandeerd vertrek, klik hier.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers, het maximum is 20.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 10.

Praktische informatie

Accommodatie

We overnachten in middenklasse hotels. De tweepersoonskamers zijn voorzien van een eigen badkamer met douche en toilet. Indien we in een stad of dorp overnachten, dan ligt het hotel centraal. Tijdens ons verblijf op de Hacienda in Sarapiqui verblijven we in comfortabele tenten te midden van de natuur. Bij de keuze van de hotels is tevens gelet op het karakter en uitstraling. Onze accommodaties in Leon en Granada hebben een koloniaal karakter en beschikken over een zwembad,  mooie tuin of patio. 

Bekijk hotelreviews op Tripadvisor

San Jose Palm House Inn
Sarapique Hacienda Pozo Azul
Granada El Almirante

Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we tijdens deze reis verblijven.

 • Costa Rica hotel accommodatie zwembad Djoser
 • Costa Rica accommodatie overnachting Djoser
 • Costa Rica hotel accommodatie overnachting Djoser
 • Costa Rica overnachtig accommodatie Djoser
 • Costa Rica hotel accommodatie overnachting Djoser
 • Costa Rica accommodatie overnachting Djoser
 • Accommodatie overnachting Nicaragua Costa Rica Djoser
 • Costa Rica Nicaragua accommodatie overnachting zwembad Djoser
 • Nicaragua hotel overnachting Djoser
 • Costa Rica Nicaragua hotel accommodatie overnachting Djoser
 • Nicaragua hotel accommodatie overnachting Djoser
 • Nicaragua accommodatie overnachting Djoser

Vliegreis

KLM

Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Kies een datum voor eventuele afwijkende vluchtschema's. Alle schema's zijn onder voorbehoud van wijzigingen. De deelnemers ontvangen ongeveer 8 weken voor vertrek een voorlopig vluchtschema.

 • Vlucht met

  Traject

  Amsterdam - Panama City

  Vertrek

  13:00

  Aankomst

  16:50

 • Vlucht met

  Traject

  Panama City - San José

  Vertrek

  18:36

  Aankomst

  19:00

 • Vlucht met

  Traject

  Managua - Panama City

  Vertrek

  11:26

  Aankomst

  14:04

 • Vlucht met

  Traject

  Panama City - Amsterdam

  Vertrek

  18:55

  Aankomst

  12:20


Tijdsverschil: in Midden-Amerika is het tijdens onze zomertijd 8 uur vroeger, in de wintermaanden 7 uur.

CO2-compensatie

Reizen is verrijkend, maar het transport dat nodig is om nieuwe bestemmingen te ontdekken laat zijn sporen achter in de vorm van broeikasgassen, waaronder CO2. Door de CO2-uitstoot van de reis te compenseren kan ergens anders ter wereld dezelfde hoeveelheid CO2 worden voorkomen. Samen met de ANVR hebben we gekozen voor een samenwerking met de South Pole Group, de wereldmarktleider in het uitvoeren van CO2-reductie projecten. Wij steunen een project in Thailand dat bestaat uit het installeren van zonnepanelen waardoor geen kolen meer hoeven worden te verbrand om elektriciteit op te wekken. Met CO2-compensatie doen we met elkaar dus iets terug voor het klimaat én voor de lokale bevolking. Compenseer daarom je reis: dit is mogelijk voor slechts € 5,-. Vanzelfsprekend compenseren wij als Djoser ook alle reizen van onze medewerkers.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €0,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt.

Vervoer

Tijdens de reizen in Midden-Amerika maken we gebruik van een eigen, aan de groepsgrootte aangepaste bus. Onderweg is vaak veel te zien en omdat het vervoer geheel tot onze beschikking staat, kunnen we stoppen waar we willen om even de benen te strekken, een foto te maken of een mooi plaatsje of markt onderweg te bezoeken. De wegen in Costa Rica zijn relatief goed. In Nicaragua zijn deze minder goed onderhouden. Tijdens de reis zal de bagage bovenop het dak van de bus gebonden worden. Het traject van San Carlos naar de Solentiname archipel wordt met een eigen lokale boot gevaren. Het traject naar Ometepe wordt de laatste 1,5 uur per lokale ferry afgelegd.

 • Costa Rica bus vervoersmiddel Djoser
 • Vliegtuig KLM

Bij de reis inbegrepen

 • Vluchten
 • Alle vluchttoeslagen
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Hotelovernachtingen tijdens de reis
 • Ontbijt op dag 2 en dag 15
 • Eigen bus ter plaatse
 • Bezoek Masaya vulkaan
 • Boottocht naar Solentiname archipel
 • Boottocht naar Isla Ometepe
 • Wandeltocht door de Somoto Canyon onder begeleiding van een lokale gids
 • Diensten Djoser servicebalie op Schiphol

Excursies

Bij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. De een struint graag over de markt op zoek naar koopjes in Granada, de ander wil op zijn gemak rondwandelen in een Nationaal Park of strijkt neer op het terras aan het Lake Nicaragua om, onder het genot van een drankje, het dagelijks leven gade te slaan. In de meeste gevallen kun je zelf of met groepsgenoten, al dan niet met hulp van onze reisbegeleiding, er te voet of met lokaal vervoer erop uit trekken. Toegangsgelden zijn dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken.

Sommige bezienswaardigheden mag je niet missen, zoals de Somoto canyon, anderen zijn slecht bereikbaar of liggen ‘en route' naar onze volgende overnachtingsplaats, zoals bij het bezoek aan de Masaya vulkaan. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Ook bij excursies die bij het programma inbegrepen zijn, geldt dat het entreegeld exclusief is.

Tijdens deze reis door Costa Rica en Nicaragua zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen:

 • Stadsbezoek San Jose: Tijdens een bezoek aan het centrum van San Jose bezoeken we het Plaza de la Cultura met het Nationaal Theater als aandachtstrekker.
 • Boottocht op het meer van Arenal . Vanop het meer heb je een geweldig uitzicht op de gelijknamige vulkaan de Arenal.
 • Een bezoek aan de Masaya vulkaan. Dichtbij de stad Masaya ligt de gelijknamige vulkaan Masaya en is een van een hele serie vulkanen die tezamen een keten van 11 kilometer vormen dwars door Nicaragua. De laatste uitbarsting van deze vulkaan is in 1772 geweest.
 • Stadstour Managua: De stad heeft veel te verduren gehad van de aardbeving van 1972. Het nieuwe centrum is daarna in een rap tempo gegroeid. We brengen ook een bezoek aan de Kathedraal van Managua.
 • Vergezeld door een lokale gids bezoeken we de Somoto Canyon, een canyon die zeer recent, in 2004, is ontdekt maar al miljoenen jaren geleden is ontstaan. Neem zwemkleding mee als je de canyon ingaat, want sommige plaatsen kan je alleen bezichtigen vanaf het water.


In Midden Amerika zijn nog vele andere excursies of bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn. Hieronder enkele voorbeelden:
 

 • Mountainbiking in de buurt van Turrialba.
 • Bezoek aan het CATIE en zijn botanische tuinen.
 • Bezoek Manzanillo National Park
 • Canopy Tour bij Sarapiqui of Monteverde. Tijdens de Canopy Tour glijd je via de kabels van de ene boomtop naar de andere. Je overbrugt diepe valleien en ziet het nevelwoud eens vanuit een hoger perspectief. Geen excursie voor mensen met hoogtevrees! Zeer zeker een actieve excursie die de moeite waard is.

Reisdocumenten

 • E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.
 • Paspoort, dat bij vertrek nog minimaal 6 maanden geldig is.

Geldzaken

In Costa Rica wordt er betaald met de colon. In Nicaragua wordt er betaald met de cordoba. Kijk voor de actuele koersen op oanda.com.

Pinnen: Op veel plaatsen zijn geldautomaten waar je zowel lokale valuta als US dollars kunt pinnen. Al direct bij aankomst op de luchthaven of in de stad zelf, kan in San Jose gepind worden.
Creditcards: worden op veel plaatsen geaccepteerd in Costa Rica

Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 250,- per persoon per week. Bij de grensovergang ben je ongeveer $ 25 kwijt.

Het is gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 30,-.

Maaltijden

Tijdens de reis kun je zelf bepalen waar, wat en met wie je wilt eten. Je kunt uiteraard met (een deel van) de groep eten. Maar je bent ook vrij om zelf ergens een restaurantje te zoeken. De maaltijden zijn dan ook niet bij de reissom inbegrepen.

In veel hotels kun je, naast een goed ontbijt, ook vaak voor het avondeten terecht. De reisbegeleiding kan je tips voor een goed restaurant of een leuk café geven. De te bezoeken landen hebben elk een eigen nationale keuken, wat niet wegneemt dat naast unieke gerechten er veel overeenkomsten bestaan.

Over het algemeen is de Midden-Amerikaanse keuken verrassend smakelijk. Als ontbijt kun je naast de traditionele 'gallo pinto' (rijst en bonen) in de meeste gelegenheden ook een westers ontbijt bestellen, bestaande uit vers fruit, sap en toast met jam en eieren. Rond het middaguur kun je in veel lokale gelegenheden een goedkoop menu, 'casado' of ‘menu del dia’ bestellen. Deze bestaat over het algemeen uit soep, brood, een hoofdgerecht, koffie of thee en vaak een klein nagerecht. De warme maaltijd bestaat uit tortilla's, rijst, bonen en worden in verschillende combinaties met kip of vlees geserveerd. Een gewild nagerecht is gefrituurde bananen. Aan de kust treft men voornamelijk verse vis op het avondmenu. Ook vegetarisch eten op deze reis is heel goed mogelijk. Het is een leuke manier om met de plaatselijke bevolking in contact te komen.

Vanwege de goede toeristische infrastructuur en de westerse invloed in Costa Rica kun je hier bijna overal ook Europese gerechten bestellen, zoals pizza's, hamburgers, soepen en vleesgerechten met frieten. En natuurlijk is het fruit in deze tropische omgeving niet te versmaden!
 

Gezondheid

Voor deze reis wordt aangeraden:

 • vaccinaties tegen DTP en hepatitis A
 • malariatabletten voor Nicaragua


Ben je onlangs in een land geweest waar gele koorts heerst, dan is kan er gevraagd worden naar een bewijs dat je een vaccinatie daarvoor heeft gehad. Zorg dus dat je je vaccinatieboekje tijdens de reis bij je hebt. 

De hygiënische omstandigheden in het land zijn beduidend minder dan de westerse standaard. Wees voorzichtig met voedsel, reinig de handen, neem een middel tegen darmstoornissen mee en een zoutoplossing (als ORS) tegen uitdroging. Het is ook verstandig goed te letten op wat je eet. Neem in de eerste dagen de tijd om te acclimatiseren, te wennen aan de andere temperatuur en de vele nieuwe indrukken.

Tevens raden we je aan een kleine medische kit mee te nemen met o.a. aspirine. De reisbegeleiding is overigens ook in het bezit van een medische set, met daarin steriel medisch hulpmateriaal. 

Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Thuisvaccinatie.nl. Het is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis. De deskundige artsen komen bij je langs wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. En sturen (indien mogelijk) de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De tarieven zijn vergelijkbaar met andere vaccinatie instellingen. Je kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.

Logo ThuisVaccinatie.nl

Klimaat en geografie

In het tropische Costa Rica en Nicaragua komen de verschillen in klimaat voornamelijk voort uit de hoogteverschillen. De temperaturen wisselen op zichzelf door het jaar heen weinig. In de laaggelegen gebieden is de gemiddelde dagtemperatuur 30° C en nachttemperatuur 21° C. In de berggebieden liggen de temperaturen iets lager en lijken ze op het Europees voorjaar. In de avond kan het frisjes zijn. Temperaturen komen echter nauwelijks onder de 15° C.

Midden-Amerika kent geen echte winter en zomer. Wanneer men het heeft over de winter duidt men de regenperiode aan die van april tot november loopt. De zomer is de droge periode van eind december tot midden april. In de regentijd regent het in fikse maar voorspelbare buien. Dagen zonder zonneschijn zijn echter het gehele jaar schaars. Tijdens de natte maanden is de natuur op zijn mooist! In Costa Rica en Nicaragua kan het gehele jaar door gereisd worden.

Reisbegeleiding en gidsen

Een enthousiaste Nederlandse reisbegeleider begeleidt de reis. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en wensen. De eigen passie, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit.

Een lokale gids vertelt uitgebreid over het land; van de lokale gebruiken, religieuze invloeden tot culturele achtergronden.

FAQ

Hoe zijn de accommodaties tijdens de reis?

We overnachten in middenklasse hotels met eigen douche en toilet op de tweepersoonskamers. De hotels zijn geselecteerd op basis van uitstraling. Overnachten we in een stad of dorp dan liggen de hotels centraal. De hotels in Leon en Granada hebben een koloniaal karakter. In Sarapiqui overnachten we in confortabele 'tented camps' midden in de natuur.

Hoe is het vervoer ter plaatse geregeld?

Is een visum voor Costa Rica en Nicaragua noodzakelijk?

Is het mogelijk om de reis te verlengen?

Dienen we een klamboe mee te nemen?

Wat is het voltage in Costa Rica en Nigaragua?

Stel je eigen vraag

Bekijk alle veelgestelde vragen

Reviews

Gemiddelde beoordeling: 8,8

 • Voor de reis had ik hoge verwachtingen. Tijdens mijn reis zijn deze verwachtingen dubbel en dwars uitgekomen. Veel natuur, wat cultuur en op zijn tijd wat zon, zee en strand. Al met al een reis om met genoegen op terug te kunnen kijken. En dat onder de goede begeleiding van onze reisleider Robin!

  9,0

  9,0
 • Wat een geweldige reis! In beide landen veel mooie natuur en vele dieren gezien. Mooie excursies gedaan, waarin veel keuzemogelijkheden. De accommodaties waren allen goed, niets te klagen. Voor de reisleider was het zijn eerste reis, maar dit was absoluut niet te merken. Twijfel niet... Boeken!

  9,0

  9,0
 • Costa Rica was prachtig met haar flora en fauna, maar verrast was ik vooral door Nicaragua. Wat een mooi land en gastvrije bevolking. Heerlijk om dat alles te mogen ontdekken in goed gezelschap en onder de bezielende begeleiding van onze zorgzame en super enthousiaste reisleider Harold.

  8,0

  8,0
 • Prachtige afwisselende reis qua natuur en cultuur. De combinatie Costa Rica en Nicaragua maakte deze reis verrassend! Costa Rica naast de natuur meer toeristisch ontwikkeld dan Nicaragua. Nicaragua meer authentiek en veel armoede. De landen zijn niet met elkaar te vergelijken. Bedankt Harold!

  9,0

  9,0
 • Prachtige reis door twee hele mooie landen. Zo veel gezien en gedaan. Alles onder enthousiaste begeleiding van Harold. Gelukkig viel de regen op de goede momenten: 's avonds/nachts of tijdens het eten. Houd er rekening mee dat pinnen in Costa Rica soms lastig is. Neem voldoende dollars mee!

  8,0

  8,0
 • Prachtige reis met supergoeie reisbegeleider Patrick.

  9,0

  9,0
 • We hebben ontzettend genoten en erg veel gezien. Costa Rica is adembenemend mooi. Nicaragua was voor ons helemaal verassend! Wat een prachtig land! Hier vind je natuur en cultuur. De mensen zijn in beide landen ontzettend vriendelijk. Een aanrader. Onze reisleidster Annemieke was een topper!

  10,0

  10,0
 • Prachtige afwisselende reis vol avontuur, natuur en cultuur. De combinatie Costa Rica en Nicaragua maakte deze reis extra bijzonder. Costa Rica naast de natuur en het avontuur meer toeristisch en ontwikkeld dan Nicaragua. Nicaragua meer authentiek en veel armoede. Een reis voor oud en jong!!

  9,0

  9,0
 • Nicaragua is een onverwachte ontdekking die de kennismaking met Midden Amerika tot een hoogtepunt van mijn reiservaringen heeft gebracht.

  8,0

  8,0
Bekijk alle reviews

Plaats een review

Daarom Djoser

 • Fascinerende reis langs een aantal highlights van Costa Rica
 • Bezoek aan het verrassend authentieke Nicaragua  
 • Bezoek aan de unieke Somoto canyon
 • Afwisselende reis met natuur en cultuur
 • Boottocht naar Isla Ometepe
 • Mooie tocht over Lake Nicaragua met vele eilandjes
 • Boottocht naar de Solentiname Archipel

Klantwaardering

8,8

Voor de reis had ik hoge verwachtingen. Tijdens mijn reis zi...
Voor de reis had ik hoge verwachtingen. Tijdens mijn reis zijn deze verwachtingen dubbel en dwars uitgekomen. Veel natuur, wat cultuur en op zijn tijd wat zon, zee en strand. Al met al een reis om met genoegen op terug te kunnen kijken. En dat onder de goede begeleiding van onze reisleider Robin!

Bert - 9,0
Wat een geweldige reis! In beide landen veel mooie natuur en...
Wat een geweldige reis! In beide landen veel mooie natuur en vele dieren gezien. Mooie excursies gedaan, waarin veel keuzemogelijkheden. De accommodaties waren allen goed, niets te klagen. Voor de reisleider was het zijn eerste reis, maar dit was absoluut niet te merken. Twijfel niet... Boeken!

Astrid R. - 9,0
Costa Rica was prachtig met haar flora en fauna, maar verras...
Costa Rica was prachtig met haar flora en fauna, maar verrast was ik vooral door Nicaragua. Wat een mooi land en gastvrije bevolking. Heerlijk om dat alles te mogen ontdekken in goed gezelschap en onder de bezielende begeleiding van onze zorgzame en super enthousiaste reisleider Harold.

Karin G. - 8,0

Bekijk hotel reviews op

Het weer in Costa Rica & Nicaragua

Het weer in Costa Rica & Nicaragua

26°C

Terug naar boven