Fotoreis Cuba

Fotoreis Cuba

Vereeuwig Cuba's kleurrijke ziel

14 dagen

Een foto van de Cubaanse sigaar, de prachtige gekleurde oldtimers, de hagelwitte stranden, de lachende gezichten die brutaal in de lens kijken. Cuba spreekt een ieder tot de verbeelding en dankzij de diversiteit aan landschap en cultuur is er voor ieder ook daadwerkelijk iets moois. Tijdens deze reis gaan we op zoek naar de Cubaanse ziel die in de mensen, in de architectuur en op het platteland rondwaart. Zodra hij is gevonden, leggen we hem vast op de (digitale) gevoelige plaat.

Van:
Aan:


Routekaart Fotoreis Cuba, 14 dagen
 1. Amsterdam - Havana
 2. Havana, oud Havana
 3. Havana, nieuw Havana
 4. Havana - Las Terrazas - San Diego de los Baños
 5. San Diego de los Baños - Viñales
 6. Viñales
 7. Viñales - Cienfuegos
 8. Cienfuegos - Cumanayagua / Manicaragua - Trinidad
 9. Trinidad
 10. Trinidad, Valle de los Ingenios
 11. Trinidad - Remedios
 12. Remedios - Santa Clara - Havana
 13. Havana - Amsterdam
 14. aankomst Amsterdam

Route op datum:

Reisbeschrijving

Het Unieke en levendige 'La Habana'

Dag 1. Amsterdam - Havana
Dag 2. Havana
Dag 3. Havana


Cuba Havana balkon Er is geen betere plek om deze unieke reis te beginnen dan in La Havana, hoofdstad van Cuba. Alles wat Cuba, Cuba maakt komen we hier tegen: lachende Cubanen, oude verroeste Amerikaanse auto’s, muziek uit ieder raam of deur, gezellige terrassen waar de rum rijkelijk vloeit, koloniaal verleden in het oude centrum van de stad, het échte Cuba in omringende wijken en natuurlijk de Caribische kust. Het is dan ook een stad waar de Cubaanse ziel springlevend is en dat is natuurlijk een van de elementen die we graag op de digitale gevoelige plaat vast willen leggen tijdens deze fotoreis.

We hebben een volle dag om te acclimatiseren en het oude centrum op ons gemak te ontdekken. Het Casco Antiguo, ofwel oude centrum, barst van pleintjes, steegjes en straatjes waar Cubanen en wij ons begeven en waar kleurrijke winkeltjes worden afgewisseld met terrassen en oldtimers. Dit is dan ook de perfecte plek om de eerste mooie plaatjes te schieten.

Malecon Havana Cuba Havana heeft meer te bieden dan het oude centrum; in de wijk Vedado vinden we oude huizen met de typische schommelstoelen op de veranda, die niet zo mooi zijn geschilderd en opgepoetst. Dit is een van wijken waar de gewone Cubaan zich begeeft en het is leuk om hier doorheen te slenteren en her en der een praatje aan te knopen met de locals. Hier is ook de bekendste ijsco-winkel van Cuba te vinden: Coppelia. Hier komen toeristen een ijsje eten, maar voornamelijk zit het hier vol met Cubanen. In de wijk Miramar ziet alles er perfect verzorgd uit en dit is dan ook de wijk van de ambassades en consulaten. Vooral het consulaat van Rusland is een indrukwekkend bouwwerk dat niet lijkt te passen in het Cubaanse landschap. Toch liggen deze twee landen historische gezien heel dicht bij elkaar.

Dorpstaferelen en Mogotes

Dag 4. Havana - Las Terrazas - San Diego
Dag 5. San Diego - Viñales
Dag 6. Viñales
Dag 7. Viñales - Cienfuegos

Cuba man met Gitaar en meisjeVia de heuvels van Sierra de Rosario reizen we richting het westen van het eiland. In Las Terrazas hebben we de tijd om de oude koffieplantages en de slavenbarakken te bezoeken. Dit is ook een uitgesproken plaats om sfeervolle foto’s te maken van lokale taferelen. Daarnaast is dit gebied ook qua natuur prachtig en kunnen de zwemliefhebbers verfrissing zoeken in een van de watervallen. Naast koffieplantages, vinden we hier ook de tabaksplantages waar de beroemde Cubaanse sigaar van wordt vervaardigd. Vaak zijn dit kleine tabaksboeren en als het meezit kunnen we hier nog een bezoek brengen aan een van de families.

We rijden door kleine dorpjes totdat we arriveren bij onze overnachtingsplek San Diego de los Baños. Het voormalige kuuroord biedt fantastische uitzichten over de omliggende bergen en is gelegen aan een riviertje. Het dankt zijn naam aan de thermale baden die een heilzame werking zouden. In de 17de eeuw zou de slaaf Taita Domingo, ziek als gevolg van huidproblemen, een bad hebben genomen in het heilzame water. Hij herstelde snel en sindsdien is San Diego de los Baños een plek waar veel mensen naartoe kwamen voor genezing. Vandaag de dag is het voornamelijk een plek om tot rust te komen en het fototoestel ter hand te nemen voor foto’s van weelderig groene natuur en uiteraard: de baden. Vogelliefhebbers, kunnen hier ook hun hart ophalen. San Diego ligt aan de rand van het Park La Guïra en geeft de vogelaars een kans om de nationale vogel van Cuba, de Tocorro, te spotten. Cueva de los Portales werd in 1962 het hoofdkwartier van het Pinar del Rio leger met Che Guevara als leider, tijdens de Cubacrisis die een dreigende atoomoorlog tot gevolg zou hebben.

Viñales Cuba (internet)Doorrijdend richting het zuidwesten, komen we aan in de regio Pinar del Rio met de Viñales vallei als een van de hoogtepunten van iedere reis door Cuba. De karakteristieke “mogotes”, groene kalkstenen heuvels, steken uit het landschap en het kleurrijke dorpje Viñales is een lust voor de zintuigen. In de regio zijn tal van wandelingen en paardrijtochten te maken door de natuur. Viñales heeft een gezellige klein centrum met het typische koloniale dorpspleintje met bijbehorende kerk. ’s Avonds komt hier de lokale bevolking bij elkaar om de dag door te spreken en de laatste roddels te horen. Een uitgesproken plek dus om sfeerfoto’s te maken van het Cubaanse dagelijkse leven. In de avond geeft het gouden zonlicht een extra mooi effect.


Koloniaal en kleurrijk Trinidad

Dag 8. Cienfuegos - Trinidad
Dag 9. Trinidad
Dag 10. Trinidad, Valle de los Ingenios
Dag 11 Trinidad - Remedios

Cienfuegos is de thuisbasis van de wereldberoemde muzikant Benny More en is dan ook de grote trots van de stad. Cienfuegos is gevestigd aan het einde van de 19de eeuw door een Franse pioneer uit Louisiana die ook een aantal voormalig landgenoten uit Bordeaux uitnodigde om in Cienfuegos te wonen. Dankzij hun invloeden op de architectuur wordt Cienfuegos ook wel eens het Parijs van Cuba genoemd. Aan de rand van het Parque Jose Marti vinden we een heuse Arc de Triomphe en de Paseo del Prado leveren mooie plaatjes op. Het theater Tomás Terry is aan de buitenkant al de moeite waard, maar laat van binnen een geheel andere wereld zien van marmer en fresco’s.

Cuba paard en wagen Op de weg van Cienfuegos naar Trinidad rijden we door een paar dorpjes die de exotische namen Cumanayagua en Manicaragua dragen. Deze namen zijn afkomstig van de oorspronkelijke bewoners, de Taino indianen. De bewoners leven van de landbouw en dan voornamelijk van de tabaksteelt en de koffie. Dit zijn niet de mooi beschilderde dorpjes die beschermd zijn doordat ze op de Unesco erfgoedlijst staan, maar hier vinden we het Cubaanse leven van alle dag. Een relaxte sfeer, afgebladderde huizen en oude rammelende auto’s; dat is wat het straatbeeld bepaalt in deze dorpen.

Trinidad CubaDé parel van het koloniale verleden in Cuba is het kleurrijke en gezellige Trinidad. De kinderkopjes, de gele huizen, de schommelstoelen, het kerkje: alles wat je van een typisch Cubaanse plaats verwacht vind je hier. Het is niet alleen het centrum dat schilderachtig en knus is, ook de omgeving is de moeite waard. Als we vanaf de Plaza Mayor oostwaarts omhoog lopen, worden we getrakteerd op een mooi uitzicht over de oranjebruine dakpannen van Trinidad met in de verte de Caribische zee. Ancon ligt aan de kust op zo’n 7km van Trinidad. Het is dus ook mogelijk om een dagje aan het strand door te brengen, mét of zonder de fotocamera.

Valle de los Ingenios was rond de voorlaatste eeuwwisseling het centrum van de suikerproductie in Cuba. In de meer dan 50 suikerrietmolens en plantages waren hier in de hoogtijdagen zo’n 30.000 slaven aan het werk. Het was dan ook een welgestelde regio. Een aantal van deze plantages is nog te bezoeken en leveren mooie plaatjes op.

Tren Blindado & de laatste foto’s 

Dag 12. Remedios - Santa Clara - Havana
Dag 13. Havana - Amsterdam
Dag 14. aankomst Amsterdam

Plaza de la Revolución Havana Cuba (internet)We rijden naar het noorden richting Remedios, onontdekte koloniale parel van Cuba kunnen we wel zeggen zonder enige schroom. Aangezien Remedios nog niet is verkozen tot werelderfgoed door Unesco, is de aandacht voor deze plaats minder dan voor bijvoorbeeld Trinidad of Havana. Hierdoor is het rustiger en zijn de huizen en kerkjes wellicht iets minder perfect geschilderd, maar de koloniale schoonheid is er absoluut niet minder om. Dit is dan ook een hele leuke plaats om een nachtje te verblijven. Remedios staat in Cuba bekend om de Parrandas, de uitbundige feesten die met veel vuurwerk en vooral lawaai worden gevierd tijdens Oud & Nieuw.

In Santa Clara staat hét symbool van de Cubaanse Revolutie. Hier staat de geblindeerde trein waarmee Che Guevara in 1958 het Batista regime omver wierp en die het Castro-tijdperk inluidde. Het mausoleum van “El Che” bevindt zich ook hier. Naast de historische waarde die de stad geniet, staat Santa Clara vandaag de dag symbool voor een vooruitstrevend Cuba, zowel op economisch als op sociaal gebied. De tweede universiteit van Cuba is hier gevestigd en deze jongeren blijven zorgen voor een nieuwe frisse wind door de stad.

We eindigen onze fotoreis in Havana. We hebben veel indrukken opgedaan en de laatste dag kunnen we langs de Malecón doorbrengen of in een van de wijken die de stad rijk is Mét of zonder camera! Na een reis voor indrukken en vooral veel plaatjes, vliegen we weer terug naar Amsterdam waar we de volgende dag aankomen.


Op weg met Djoser


Bij onze reizen is geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisdagen staan natuurlijk vast, maar ter plaatse wordt het programma in overleg tussen de groep en de reisbegeleiding ingevuld. De reisbegeleiding biedt de meeste dagen wel een programma aan en een aantal excursies is inbegrepen, maar je bent zeker niet verplicht hieraan deel te nemen. Wie er liever zelf op uitgaat, heeft daartoe alle vrijheid. Zo leer je een land tenslotte het beste kennen. Houd er wel rekening mee, dat zich door het karakter van de reizen en de landen onvoorziene omstandigheden voor kunnen doen, waardoor sommige activiteiten niet door kunnen gaan of gewijzigd moeten worden. Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers. De maximale groepsgrootte is 20 personen.

Lees de volledige beschrijving

Vertrekdata 2020

Start - einde

Beschikbaarheid

Prijs

Start - einde

03 okt - 16 okt

Beschikbaarheid

voldoende
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 1.795,-

Start - einde

21 nov - 04 dec

Beschikbaarheid

voldoende

Prijs

€ 1.895,-

Vertrekdata 2021

Start - einde

Beschikbaarheid

Prijs

Start - einde

20 mrt - 02 apr

Beschikbaarheid

voldoende

Prijs

€ 1.995,-

Start - einde

15 mei - 28 mei

Beschikbaarheid

voldoende

Prijs

€ 1.795,-

Inclusief

 • Vliegreis
 • Alle vluchttoeslagen
 • Nederlandse reisbegeleiding met passie voor fotografie
 • Engelssprekende lokale gids
 • Vervoer per airconditioned bus
 • Overnachtingen in sfeervolle hotels
 • Alle overnachtingen met ontbijt
 • Verblijf in casa's in Trinidad
 • Stadswandeling door oud-Havana (UNESCO Werelderfgoed) o.l.v. lokale gids
 • Stadsrondrit per bus door nieuw-Havana
 • Bezoek Las Terrazas
 • Bezoek Viñales Vallei

Exclusief

Reisverzekering, overige maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, reserveringskosten € 25,-, bij 2 of meer personen € 35,-, etc.

Wijzigingen voorbehouden.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €1.195,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden op een kamer met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 195,-.

Hotelverlenging

Hotelverlenging mét accommodatie is in Havana bij te boeken. In Havana is de prijs voor een tweepersoonskamer op basis van logies/ontbijt vanaf € 70,- per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer bedraagt vanaf € 135,- per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht. De transfer van en naar de luchthaven komt bij verlenging te vervallen.

Groepssamenstelling en groepsgrootte

Onze groepen bestaan uit zowel samenreizende als alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers, het maximum is 20.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 8.

Praktische informatie

Accommodatie

In de hoofdstad Havana overnachten we op een mooie locatie in de stad. Dit is soms dichtbij het koloniale historische centrum van Havana of in de centrale wijk Vedado, een populaire wijk in de stad met veel particuliere restaurantjes en de fameuze Coppelia IJssalon waar Cubaanse families genieten van hun ijsjes. Vrijwel alle hotels liggen op steenworp afstand van de Malecon. De oldtimers fungeren als taxi's en ook de fietstaxi’s en cocotaxi’s brengen je altijd snel naar een volgende bezienswaardigheid of terug naar het hotel. De hotels zijn van alle gemakken voorzien: de kamers vrijwel altijd met airco, ontbijt inclusief en behulpzame service.

In de regio Pinar del Rio, Cienfuegos en Trinidad verblijven we op gunstige locaties ten opzichte van de nabijgelegen natuurparken. In San Diego de los Baños bijvoorbeeld kunnen we ontspannen in heerlijk baden. Andere accommodaties bieden ook elk iets unieks, van paardenverhuur en een mooi zwembad, tot typische livemuziek waar Cubanen zo vrolijk van worden.

In de stad Trinidad maken we gebruik van Casas Particulares. Je overnacht in cabañas of kamers bij mensen thuis en staat hierdoor nóg dichter bij de lokale bevolking en Cubaanse cultuur. Tijdens de overnachting in de casa's is voor de eerste avond het diner inclusief. Een authentieke Cubaanse ervaring.

Bekijk hotelreviews op Tripadvisor

Viñales La Ermita
Cienfuegos Rancho Luna hotel
Trinidad Casas Particulares
Remedios Hotel Mascotte


Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we op deze reis verblijven.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden op een kamer met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 195,-.

 • Cuba Trinidad casa particularas

  Tijdens de reis verblijven we in Trinidad in casa particularas.

 • Cuba, Trinidad casa's

  In Trinidad zijn er volop casa's elk met een eigen aantal kamers.

 • Cuba Trinidad casa particularas

  Elk verblijf in een casa is uniek en geeft een goede kijk op het leven van de Cubaan.

 • Diverse hotels hebben een zwembad voor een verkoelende duik

 • De kamers tijdens de reis zijn voorzien van eigen douche en toilet.

 • In Cienfuegos verblijven we op een mooie locatie aan de baai. Voor wie dat wil zijn hier dan ook leuke water activiteiten mogelijk zoals snorkelen.

Vervoer

Tijdens de reis door Cuba maken wij gebruik van onze eigen bus. Het reizen met eigen vervoer heeft als voordeel dat we regelmatig kunnen stoppen in een dorpje en plaatsen waar we doorheen rijden, bijvoorbeeld voor een bezoek aan een klein lokaal marktje of andere bezienswaardigheden. Het busvervoer is het gehele jaar voorzien van airconditioning. 

De Djoser bus kan ingezet worden voor excursies maar er moet rekening gehouden worden dat  voor deze extra ritten betaald dient te worden. De wegen buiten Havana zijn rustig en vrij goed zodat het reizen door Cuba comfortabel is. Je kunt voor de facultatieve excursies gebruik maken van taxi's, vaak zijn dit oude Amerikaanse auto's en soms koetsjes of fietstaxi's. 

 • Air Europa Dreamliner 787

  De vluchten worden uitgevoerd door Air Europa.

 • Cuba, bus

  We maken gebruik van onze eigen bus, dat geeft als voordeel dat we kunnen stoppen waar we willen voor een mooie fotostop.

 • Djoser bus Cuba van binnen
 • Cuba, Havana oldtimer

  Maak in Havana een mooie oldtimer tour.

 • Havana Coco taxi

  Of pak een coco-taxi.

Bij de reis inbegrepen

 • Vliegreis
 • Alle vluchttoeslagen
 • Nederlandse reisbegeleiding met passie voor fotografie
 • Engelssprekende lokale gids
 • Vervoer per airconditioned bus
 • Overnachtingen in sfeervolle hotels
 • Alle overnachtingen met ontbijt
 • Verblijf in casa's in Trinidad
 • Stadswandeling door oud-Havana (UNESCO Werelderfgoed) o.l.v. lokale gids
 • Stadsrondrit per bus door nieuw-Havana
 • Bezoek Las Terrazas
 • Bezoek Viñales Vallei

Excursies

Bij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. De een struint graag over de markt op zoek naar koopjes, de ander wil op zijn gemak rondkijken bij een museum of strijkt neer op het terras om, onder het genot van een drankje, het dagelijks leven gade te slaan. In de meeste gevallen kun je zelf of met groepsgenoten, al dan niet met hulp van onze reisbegeleiding, er te voet of met lokaal vervoer erop uit trekken. Toegangsgelden zijn dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken.

Sommige bezienswaardigheden mag je niet missen, zijn slecht bereikbaar of liggen 'en route' naar onze volgende overnachtingsplaats. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Ook bij alle excursies die bij het programma inbegrepen zijn, geldt dat het entreegeld exclusief is.
 
Tijdens deze 14-daagse fotoreis door Cuba zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen:
 
 • Stadswandeling door oud-Havana waar we zeker Parque Central, Plaza Vieja, Plaza de Armas, Castillo de Real Fuerza en Plaza de la Cathedral zullen bezoeken. Dit is een van de perfecte momenten om Straatfotografie toe te passen. 
 • We maken een stadsrondrit per bus door nieuw-Havana. We stoppen bij de Plaza de Revolución, hotel Nacional en de Malecón. Architectuur- en portretfotografie komen hier aan bod. Is er tijd genoeg doe dan ook een drankje in hotel Nacional.
 • Bezoek aan Las Terrazas waar we de groene heuvels van Cuba kunnen fotograferen
 • Tijdens het bezoek aan de Viñales Vallei kunnen we onze kennis van natuurfotografie testen en finetunen.
 • In Santa Clara brengen we een bezoek aan het mausoleum van Che Guevara .
 • Ook bij Tren Blindado maken we een stop in Santa Clara.
Er zijn nog vele andere activiteiten mogelijk, zoals:
 
 • In Havana is bijvoorbeeld een fietstour mogelijk.
 • Of verken de stad per coco-taxi (een soort brommertaxi).
 • Bezoek het Museum Nacional de Bellas Artes. Dit museum met Cubaanse kunst aan de Calle Trocadero herbergt prachtige schilderijen waaronder die zelfs van Rembrandt van Rijn.
 • Voor de avond uren in Havana is de show van Tropicana een aanrader, of doe een drankje in een van de vele bars met live muziek.
 • Of bezoek een van de favoriete bars van Hemingway, La Bodequita del Medio en geniet van een heerlijke mojito.
 • Op weg naar Pinar del Rio stoppen we in Soroa waar we een optioneel bezoek brengen aan de Orchideeën tuinen en de watervallen.
 • In Vinales kunnen we een wandeling maken en brengen dan bijvoorbeeld een bezoek aan een tabaksboerderij. De vallei is uitgeroepen tot nationaal monument van Cuba en zeer de moeite waard. 
 • Trinidad: bezoek Topes de Collantes of neem de stoomtrein naar Valle de Los Ingenios (mits deze functioneert).

Reisdocumenten

 • E-ticket. Meer informatie ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.
 • Het paspoort dient het gehele verblijf (inclusief de vertrekdatum vanuit Cuba) geldig te zijn en minstens twee lege bladzijde naast elkaar te hebben.
 • Verzekeringsbewijs medische kosten (zie nieuws voor meer info).
 • Visum/toeristenkaart (Carta Turistica). Deze kost € 25 en wordt door Djoser geregeld en 2 weken voor vertrek per post naar je opgestuurd. De kosten worden bij boeking op de factuur verwerkt.

   

Geldzaken

In Cuba wordt er betaald met de Cuban peso. Kijk voor de actuele koersen op oanda.com.

In Cuba kun je moeilijk pinnen. Neem daarom genoeg euro's mee, dollars worden geaccepteerd met een meerprijs. Tijdens de reis kun je het geld wisselen bij banken en officiële wisselkantoren (Casas de Cambio van Cadeca). Neem zeker ook een creditcard mee. Visa-, Euro- of Mastercards worden op enkele plekken geaccepteerd. Diners' Club of American Express niet. Met een Visa card en pincode kun je bij sommige bankautomaten geld opnemen. Hou wel rekening met een hoge commissie.

Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 300,- per persoon per week. Cuba is geen goedkoop land, houd rekening met de vele excursies die mogelijk zijn en zorg dat je altijd wat extra te besteden hebt.

Het is gebruikelijk fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 45,-.

Maaltijden

Op deze reis is het ontbijt inbegrepen. Voor lunch en diner kun je zelf bepalen waar je, al dan niet met anderen, gaat eten. De reisbegeleid(st)er kan je ook tips voor leuke restaurantjes geven. De eenvoudige, maar betrouwbare restaurantjes doen vaak in kwaliteit niet onder voor de meer luxeuze restaurants. Heel populair zijn de paladares; privé-restaurantjes. De kosten van een maaltijd liggen rond de € 15,-.

Gezondheid

Voor deze reis wordt aangeraden: vaccinaties tegen DTP en hepatitis A.

De hygiënische omstandigheden in het land zijn beduidend minder dan de westerse standaard. Wees voorzichtig met voedsel en reinig de handen. Het is ook verstandig goed te letten op wat je eet. Neem in de eerste dagen de tijd om te acclimatiseren, te wennen aan de andere temperatuur en de vele nieuwe indrukken. Het leidingwater is niet veilig om te drinken, mineraalwater is voor een klein bedrag overal in hele en halve literflessen te koop. Cuba is een warm land, drink voldoende water.

Tevens raden we je aan een kleine medische kit mee te nemen met o.a. aspirine, zonnebrand iets tegen diarree en ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging). De reisbegeleiding is overigens ook in het bezit van een medische set, met daarin steriel medisch hulpmateriaal. Gebruik je speciale medicijnen, neem dan voldoende mee en vraag je apotheek om een KNMP-reisdocument voor je op te stellen.

Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Thuisvaccinatie.nl. Het is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis. De deskundige artsen komen bij je langs wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. En sturen (indien mogelijk) de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De tarieven zijn vergelijkbaar met andere vaccinatie instellingen. Je kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.

Logo ThuisVaccinatie.nl

Hotelverlenging

Hotelverlenging mét accommodatie is in Havana bij te boeken. In Havana is de prijs voor een tweepersoonskamer op basis van logies/ontbijt vanaf € 70,- per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer bedraagt vanaf € 135,- per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht. De transfer van en naar de luchthaven komt bij verlenging te vervallen.

Klimaat en geografie

Cuba ligt op de rand van de tropen. Het hele jaar door is de temperatuur zeer aangenaam en komt deze maar zelden onder de 25°C. De droge periode valt in onze wintermaanden, van september tot april. Tijdens de zomermaanden van mei tot augustus kan het af en toe regenen. De kans op zo'n kort maar hevig tropisch regenbuitje is eigenlijk vooral aanwezig in het zuidoosten van het eiland. Het klimaat op de strandlocaties aan de noordkust is vrijwel het hele jaar door zeer aangenaam.

Cuba is met 115.000 km² het grootste eiland van de Antillen en is drie keer zo groot als Nederland. Geografisch gezien ligt het eiland slechts 180 km ten zuiden van de Amerikaanse staat Florida. Het landschap op Cuba is zeer gevarieerd. Het oosten wordt beheerst door de onherbergzame Sierra Maestra, de hoogste bergketen van het eiland. De natuur in het westen wordt gekenmerkt door de mysterieuze nevelwouden van de Sierra del Escambray en de kalkstenen heuvels rond Viñales. Veel bossen op Cuba hebben inmiddels moeten wijken voor suikerrietplantages die je over het hele eiland tegenkomt.

Reisbegeleiding en gidsen

Een enthousiaste Nederlandse reisbegeleider begeleidt de reis met passie voor fotografie. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en wensen. De eigen passie, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit. Extra op deze reis is de aanwezigheid van een lokale Cubaanse gids. Hij vertelt uitgebreid over het land, de geschiedenis, de religieuze invloeden of de culturele achtergronden, maar natuurlijk ook over de lokale gebruiken en de alledaagse zaken in het leven.

FAQ

Hoe zijn de overnachtingen tijdens deze reis?

We overnachten in goede middenklasse hotels die zorgvuldig zijn geselecteerd op hun ligging en kwaliteiten, dan wel faciliteiten. De meeste hotels beschikken over een zwembad.

We slapen in tweepersoonskamers met eigen douche en toilet. In Havana slapen we in centraal gelegen, sfeervolle koloniaal hotel.

In Trinidad verblijven wij waar mogelijk in casa's.

Tijdens deze reis is een 3-persoonskamer niet mogelijk.

Beschikken de hotels over een zwembad?

Wat kan je verwachten van een reis door Cuba?

Hoe is het vervoer geregeld?

Hoe is het eten op Cuba?

Kan ik kraanwater drinken op Cuba?

Heb ik een visum nodig?

Welk betaalmiddel kan ik meenemen naar Cuba, kan ik bijvoorbeeld geld pinnen?

Wat is de zwaarte van de reis?

Wat is de beste reistijd?

Zijn er lange reisdagen bij?

Hoe kan ik tijdens de reis naar huis bellen?

Is er wifi op Cuba?

Wat is het voltage op Cuba en meer informatie over GPS

Stel je eigen vraag

Bekijk alle veelgestelde vragen

Reviews

Gemiddelde beoordeling: 9,1

 • "Zeer goed" ten opzicht op de medereizigers, de lokale gids, het land en het fotograferen. Van de Nederlandse reisleidster hebben we meer advies en belangstelling verwacht: a) Hoe moeten wij ons gedragen als we portretfoto's van mensen op straat maken? b) Hoe kunnen wij onze foto's verbeteren?

  10,0

  10,0
 • Djoser, heel hartelijk bedankt voor de mooie taart die jullie geregeld hebben bij mijn verjaardag in Cuba. Dit was zo’n fijne verassing.... ik was er van aangedaan.

  10,0

  10,0
 • We hebben een prachtige Fotoreis gedaan naar Cuba. Naar bekende en minder bekende plaatsen geweest voor mooie foto momenten. Met onze reis gids Chris die goed op ons inspeelde en goede tips gaf. Het is zeker de moeite waard om zo Cuba te ontdekken.

  10,0

  10,0
 • Deze reis is echt een aanrader. Het land is prachtig met geweldige plekken en mensen. Daarnaast nog bezig zijn met fotografie en dus tijd hebben voor de foto's te nemen is een goede combinatie. Zowel de Nederlandse (Angelica) als Cubaanse (Amed) reisleider waren toppers.

  8,0

  8,0
 • Een fijne reis om in korte tijd veel van Cuba te zien en toch ruimte voor eigen interesses en behoeften. Elke dag een andere foto-opdracht tijdens de fotoreis, van landschapsfotografie tot een portret van de Cubaanse gids. Reis kwam overeen met verwachtingen, een prachtig en bijzonder land.

  8,0

  8,0
 • Een fantastische fotoreis. Met alle ruimte om je hobby uit te oefenen. Was mijn eerste groepsreis en het smaakt naar meer. Dat alles onder deskundige leiding van Angelica, ze was voor mij een toppertje.

  9,0

  9,0
 • Een zeer bijzondere fotoreis met leuke excursies, goede reisleiders zowel de Nederlandse als de Cubaanse en voldoende tijd om prachtige foto's te maken. Je krijgt veel informatie over het land en ziet veel bijzondere steden, dorpjes en plekjes op het eiland. Een aanrader voor fotografen!

  9,0

  9,0
Bekijk alle reviews

Plaats een review

Daarom Djoser

 • Fotoreis voor liefhebbers van natuur-, portret- en straatfotografie
 • Ervaar het traditionele Cubaanse leven op het platteland en leg het vast
 • Cubaanse gids die de meest fotogenieke plekken kent
 • Nederlandse reisbegeleider met passie voor fotografie
 • Rustig reistempo met ruime tijd om de mooist foto's te maken
 • Ontbijten inclusief
 • Vluchten met dreamliners van Air Europa

Klantwaardering

9,1

"Zeer goed" ten opzicht op de medereizigers, de lokale gids,...
"Zeer goed" ten opzicht op de medereizigers, de lokale gids, het land en het fotograferen. Van de Nederlandse reisleidster hebben we meer advies en belangstelling verwacht: a) Hoe moeten wij ons gedragen als we portretfoto's van mensen op straat maken? b) Hoe kunnen wij onze foto's verbeteren?

Anne V. - 10,0
Djoser, heel hartelijk bedankt voor de mooie taart die julli...
Djoser, heel hartelijk bedankt voor de mooie taart die jullie geregeld hebben bij mijn verjaardag in Cuba. Dit was zo’n fijne verassing.... ik was er van aangedaan.

Linda V. - 10,0
We hebben een prachtige Fotoreis gedaan naar Cuba. Naar beke...
We hebben een prachtige Fotoreis gedaan naar Cuba. Naar bekende en minder bekende plaatsen geweest voor mooie foto momenten. Met onze reis gids Chris die goed op ons inspeelde en goede tips gaf. Het is zeker de moeite waard om zo Cuba te ontdekken.

Rene H. - 10,0

Bekijk hotel reviews op

Het weer in Cuba

Het weer in Cuba

32°C

Terug naar boven