Curacao

Land- en klimaatinformatie Curacao

Landinformatie Curaçao

Landinformatie Curaçao

  • Hoofdstad: Willemstad
  • Andere bekende steden in Curaçao: Barber, Soto en Sint Willibrordus
  • Inwoners: 150.000
  • Taal: Nederlands en Papiaments
  • Munteenheid: Antiliaanse Gulden
  • Tijdsverschil: Tijdens onze wintertijd is het op Curaçao 5 uur vroeger dan in Nederland, en tijdens onze zomertijd is het er 6 uur vroeger dan in Nederland.
  • Oppervlakte: 447.500 km2
  • Geografie: Curaçao is een van de eilanden in de Caribische Zee die in de zeventiende eeuw door Nederland gekoloniseerd is en waar een handelsbasis van de West-Indische Compagnie is opgezet. Nog altijd maakt het eiland deel uit van het Koninkrijk der Nederlanden, ook al heeft het daarbinnen een aparte status.

Terug naar boven

Beste reistijd Curaçao

Beste reistijd Curaçao

Curaçao is gelegen in het zuidelijke deel van de Caribische Zee. Het vormt samen met Aruba en Bonaire de Benedenwindse Eilanden. De temperaturen zijn gedurende het jaar relatief constant. Variërend van gemiddeld 29º C in Januari tot 32º C in Juli. De droge periode duurt van februari tot en met augustus.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden Curaçao

Bezienswaardigheden in Curaçao

Een helderblauwe zee, witte zandstranden en vrolijk gekleurde huisjes, of terwijl: Curaçao. Curaçao is een paradijs voor duik- en snorkelliefhebbers, maar er is meer dan dat. Beleef ook het levendige Willemstad en verdiep je in de geschiedenis van dit prachtige eiland.

>Rondreizen Curacao

Nederlandse kolonie

Landschap CuracaoCuraçao heeft vele machthebbers gekend. In 1791 werd Curaçao officieel een Nederlandse kolonie en maakte het eiland deel uit van het Nederlandse Koninkrijk. Vier jaar lang hadden de Nederlanders hier de touwtjes in handen, maar in 1795 hadden de slaven er genoeg van en kwamen zij in opstand. In 1800 kwamen de Britten het eiland binnenvallen en namen de macht over. In 1803 lag de macht weer bij de lokale bevolking. Dit hield niet lang stand, want in 1805 kwamen de Nederlanders weer om de hoek kijken. Hierna liep de samenwerking tussen de Nederlanders en de eilandbewoners beter, zeker toen  de slavernij in 1863 werd afgeschaft. Curaçao bleef deel uit maken van de Nederlandse Antillen tot 2010. Vanaf 2010 is Curaçao een apart land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Het Koninkrijk der Nederlanden is rijk aan prachtige eilanden. Van 1954 tot 2010 maakte alle eilanden; Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten deel uit van de Nederlandse Antillen. Na 2010 is het land, de Nederlandse Antillen, opgehouden te bestaan en zijn de eilanden verder gegaan als eigen land binnen het Koninkrijk of zijn ze bij Nederland gevoegd.

Willemstad

Willemstad avondWillemstad is de grootste stad en tevens ook de hoofdstad van Curaçao en was de voormalige hoofdstad van de Nederlandse Antillen. De stad wordt door velen gezien als de mooiste stad van het Caribisch gebied. Er zijn historische wijken als Otrabanda en Punda. Punda is het oudste deel dat de stad kent en de historie is goed terug te vinden in de oudere straten en panden. Breng bijvoorbeeld een bezoekje aan Fort Amsterdam, dat gebouwd is in 1635 en het Post museum. 
Minder oud, maar wel erg authentiek is Otrabana. Dit deel van de stad is minder populair onder de toeristen, maar zeker de moeite waard. Het was vroeger een echte volksbuurt, waar je nu nog goed die sfeer kunt proeven. 'S avonds licht de stap op in allemaal verschillende kleuren. Dit geeft een feestelijk gevoel en mag zeker niet gemist worden.

De wet van de gekleurde huisjes
Pontjesbrug WillemstadBij Curaçao denk je vaak meteen aan een helderblauwe zee, met op de achtergrond de vrolijk gekleurde huisjes. Wat de meeste mensen niet weten is dat het schilderen van de huisjes verplicht was volgens de wet. Tot 1800 waren deze huisjes namelijk gewoon spierwit tot een dokter beweerde dat dit zorgde voor oogproblemen. Er waren rond die tijd veel mensen die slecht zagen en de dokter beweerde dat dit kwam door het felle zonlicht dat weerkaatste op de witte huisjes.  Vanaf dat moment stond vastgelegd in de wet dat de huisjes in een kleur geverfd moesten worden. Na 100 jaar werd de wet afgeschaft, maar de vrolijke huisjes zijn gebleven. De handelskade in de wijk Punda is het populairste plekje voor het schieten van mooie plaatjes van de gekleurde huisjes.

Ontdek de wonderen van de onderwaterwereld

Baai CuracaoBen je in Curaçao, dan kun je er bijna niet omheen om een duik te nemen in het water en iets te ontdekken van de onderwaterwereld. De helderblauwe zee biedt goed zicht en omdat er dichtbij de kust zoveel riffen liggen is er veel leven onderwater.  Het maakt niet uit of je een ervaren duiker bent of liever gewoon wat gaat snorkelen. Doordat het eiland is ontstaan door een vulkanische uitbarsting, is er ver in de diepte maar ook dicht tegen de oppervlakte veel leven.  Porto Mari en Playa Kalki zijn twee prachtige duik- en snorkellocaties  waar je schildpadden, zeldzame vissen en mooie riffen zult ontdekken.

>Rondreizen Curacao

Terug naar boven

Terug naar boven