De veelzijdigheid van Ecuador

De veelzijdigheid van Ecuador

Een reis door Ecuador laat je de veelzijdigheid van het land goed zien. Wie wil er nou niet in één reis cultuur snuiven, actief de mooie natuur beleven en ook nog eens het Amazone regenwoud in trekken.

'Ecuador, ama la vida' - 'Ecuador, Love Life' is de slogan van het land. Ecuador wil hiermee de wereld laten zien van het leven te houden en te hopen dat de toeristen het ‘houden van’ leren kennen tijdens een reis door het land! Ecuador is een magische bestemming met een grote verscheidenheid aan bezienswaardigheden en natuur. De kustlijn van de Pacific, de Galapagoseilanden, de Andes en de Amazone. Vier totaal verschillende landschappelijke gebieden, een land om in je hart te sluiten.



WERELDERFGOED QUITO
Quito, de hoofdstad van Ecuador, ligt aan de voet van de Pichincha vulkaan. Het centrum is één van de best bewaard gebleven historische centra van de wereld. Het is een traditionele en kosmopolitische stad die uitnodigt. De ligging van Quito is uniek: vlak tegen de evenaar, op grote hoogte en omgeven door 14, deels actieve, vulkanen. Ook is het de eerste stad ter wereld waarvan het centrum op de Werelderfgoedlijst van Unesco werd geplaatst. Als je door de straten loopt en de verschillende pleinen oversteekt zie je al snel waarom deze Latijns-Amerikaanse stad een vermelding op de Werelderfgoedlijst verdient. Het oude centrum telt 32 kerken en talloze pleintjes, de straatjes staan vol met koloniale panden met statige patio’s. Een stadswandeling is hier een echte aanrader, het is een waar openluchtmuseum.



'AVENUE VAN DE VULKANEN' IN DE ANDES
De Andes in Ecuador spreidt zich uit over 600 kilometer met hoogtes van 1500 meter tot 5000 meter op de hoogste vulkaanpieken. Het gebied tussen de 84 vulkanen van de Andes in Ecuador wordt ‘de Avenue van de Vulkanen’ genoemd. Het is een route langs slapende en actieve vulkanen en verschillende ecosystemen, van subtropisch tot alpiene. Het gebied biedt veel toeristische attracties. Eén van de bekendste vulkanen langs deze route is de Cotopaxi, de hoogste actieve vulkaan ter wereld. Aan de voet van deze vulkaan ligt het gelijknamige nationale park. De met sneeuw bedekte piek ligt op 5897 meter. Een pittige klim in de ijle lucht brengt je naar 4864 meter hoogte, je beloning is een adembenemend uitzicht. Ook het omliggende nationale park is een prachtig natuurgebied.



ECOLOGISCH VERBLIJF IN DE JUNGLE
Sinds 1995 wordt er door het lokale agentschap van Djoser gewerkt aan een project in het Amazonewoud, de Yacuma Amazon Rainforest Reserve. Dit project is ontwikkeld in samenwerking met de lokale ‘Chontayacu community’. Inmiddels heeft het project verschillende onderscheidingen ontvangen voor onder meer de hoge standaard en eisen met betrekking tot het duurzaam toerisme en het betrekken van de lokale bevolking. De Yacuma Ecolodge, een belangrijk onderdeel van het project, telt twaalf ‘Amazone-stijl’ bungalows, gebouwd met materiaal uit de natuur. De lodge kan zich een echte eco lodge noemen. Er wordt nauwkeurig rekening gehouden met het milieu en er zijn duidelijke richtlijnen neergezet voor de bezoekers. Het zuinig omgaan met water en licht is hier een voorbeeld van. De lodge biedt werkgelegenheid voor de lokale gemeenschap. In de keuken bereiden lokaal getrainde koks verse maaltijden met groenten uit eigen tuin. De gidsen die worden ingezet tijdens de verschillende excursies zijn allemaal lokaal opgeleid en afkomstig uit het dorp. Je bereikt de lodge na een spannende boottocht diep de jungle in. Ook deze worden bestuurd door locals, waardoor meer mensen uit de inheemse gemeenschap een baan hebben gekregen door het project. Inmiddels is in het dorp ook een schooltje gebouwd en zijn er diverse lesmaterialen aangeschaft voor de lokale kinderen. Los van deze unieke ervaring is het ook een heel mooi natuurgebied waar vele vogelsoorten leven en waar je allerlei activiteiten kunt ondernemen.

Rondreizen Ecuador.