Overzicht Egypte rondreizen van Djoser

Interview eerste reisbegeleider

Reisbegeleider in Egypte

In de zomer van 1985 nam Djoser zijn eerste reisbegeleider in dienst. De toen 31-jarige Willem begeleidde een groep naar Egypte. In de tien jaren
die volgden liet hij vele reizigers er de mooiste plekken zien.

Hoe kwam je bij Djoser terecht?

“Begin 1985 zat ik even zonder baan, en als afgestudeerd egyptoloog is het dan niet onlogisch om eens te kijken of reizen naar Egypte begeleiden het gat zou kunnen vullen. Ik ben toen de kranten gaan napluizen op reisorganisaties met Egypte in hun pakket en kwam er een paar tegen, waaronder een piepkleine advertentie in de Volkskrant van een beginnende reisorganisatie genaamd Djoser. Ik heb die club een brief geschreven en kreeg een reactie terug voor een afspraak. Ik naar Leiden, en tot mijn verbazing kwam ik in een studentencomplex terecht. Daar klopte ik aan bij een piepkleine studentenkamer en Herman (oprichter/directeur, red.) opende de deur. Bij gebrek aan stoelen mocht ik op het bed gaan zitten. Door onze gedeelde passie - Egypte - klikte het eigenlijk meteen. Als gesjeesde student egyptologie had Herman al eens voor andere organisaties reizen begeleid en was toen tot de conclusie gekomen dat hijzelf het beter kon organiseren. Ons gesprek werd regelmatig onderbroken, omdat dan de gemeenschappelijke telefoon in de keuken ging en Herman zich moest haasten om op te nemen, aangezien dat het nummer was om informatie over de eerste Djoserreizen naar Egypte op te vragen. Om kort te gaan, in principe werden we het er over eens dat ik een van de eerste Egyptereizen die zomer mede zou begeleiden. De rest is geschiedenis.”

Wat heb je in de loop der jaren zien veranderen?

“Djoser begon als een echte ‘low budget’-organisatie, maar in de loop der jaren veranderde het niveau. Ook het type reiziger veranderde; destijds waren het meer jongerenreizen, nu gaan alle leeftijden mee. Maar de grootste verandering is het aantal bestemmingen: van twee of drie in het begin tot het grote aantal van nu.”

Waarom ben je ermee gestopt?

“Reizigers kregen een ander verwachtingspatroon, ze wilden steeds meer voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Dat vond ik op een gegeven moment niet leuk meer.”

Wat ben je daarna gaan doen?

Tijdens en na mijn tijd als reisbegeleider bij Djoser deed ik opgravingen in Egypte. Ook werkte ik bij het Nederlands-Vlaams Instituut in Cairo, het Allard Pierson Museum in Amsterdam, en enige tijd als geschiedenisleraar. Bij het museum werk ik nog steeds.

Boek en reis met zekerheid

 • Kosteloos omboeken
 • 100% terugbetaling bij annulering
 • 24/7 hulp en bijstand, ook bij repatriëring
 • ANVR- en SGR garantie
 • Op de hoogte van plaatselijke corona-richtlijnen
 • Goede lokale vertegenwoordiging
 • Vervoer met eigen bus en gerenommeerde luchtvaartmaatschappijen
 • Nederlandse reisbegeleiding bij meeste reizen
 • Veel individuele vrijheid met comfort en veiligheid van groepsreis
 • Meer dan 35 jaar ervaring
 • Vergoeding niet-genoten reisdagen bij repatriëring bij wijziging reisadvies naar "rood"

Lees meer >

Klantwaardering

9,2

We hebben deze reis in april 2019 gemaakt. De ideale tijd va...
We hebben deze reis in april 2019 gemaakt. De ideale tijd van reizen daar, niet te warm en toch nog best rustig met toeristen. De Nederlands sprekende Egyptische reisleider heeft alles tot in de puntjes geregeld en we hebben meer gezien dat we wouden en op t programma stond. Een zekere aanrader.

Bernard B. - 10,0
Terug naar boven