Op bezoek bij Unicef-projecten in Egypte

Op bezoek bij Unicef-projecten in Egypte

Tekst en fotografie: Unicef

“Zouden jullie er wat voor voelen om een bezoek te brengen aan veldwerkprogramma’s van UNICEF in Egypte?” We moeten de vraag even tot ons door laten dringen, voordat we ‘m met een volmondig “Ja!” beantwoorden.

Alle vier zijn we al jaren actief als UNICEF-vrijwilliger, en het is natuurlijk een unieke kans om het werk van ‘onze’ organisatie met eigen ogen te aanschouwen. De reis wordt ons aangeboden door Djoser. De reisorganisatie, die al ruim 17 jaar een van de vaste partners is van UNICEF Nederland, wil samen met een aantal kantoormedewerkers en vrijwilligers van UNICEF het 25-jarig jubileum vieren. En wel in het land waar Djoser een kwart eeuw geleden de eerste stappen in de reiswereld zette, het land van de piramides en de farao’s, het snorkelparadijs aan de Rode Zee. “Maar”, wordt ons al meteen quasi dreigend voorgehouden, “het wordt beslist geen doorsnee Djoserreis!” Op zondag 24 oktober is het zover. Samen met een aantal medewerkers van Djoser en UNICEF Nederland stappen we in het vliegtuig naar Egypte.We zijn ons er allemaal terdege van bewust dat dit het begin is van een heel bijzondere reis.

Dag 1 - Babysterfte en een studie kinderrechten
Op het hoofdkantoor van UNICEF in Cairo worden we allerhartelijkst ontvangen. Medewerkers vertellen ons hoe UNICEF in Egypte werkt. In Assiut, een stad 400 kilometer ten zuiden van Cairo, bezoeken we het universitaire ziekenhuis, waar we onder meer een kijkje nemen op de couveuseafdeling. We zijn erg onder de indruk van de gedrevenheid, maar ook van de beperkte mogelijkheden die artsen, verpleegkundigen en voorlichters hier hebben. Onze volgende stop brengt ons in een heel andere wereld. Op de universiteit van Assiut worden we ontvangen door een indrukwekkend gezelschap van professoren, medewerkers en studenten. Ze informeren ons over de nieuwe studie Diploma Public Policy & Child Rights, die studenten de kans biedt om kinderrechtenspecialist te worden. De studie is een samenwerking tussen UNICEF Egypte, UNICEF Jordanië, de Erasmus Universiteit Rotterdam en universiteiten in Egypte, Jordanië en Groot-Brittannië.

Dag 2 - Basisonderwijs en kinderbescherming
Een koortje van meisjes en jongens verwelkomt ons op de Mogamaa el Nekheila basisschool in Nekheila. De schoolleiding legt uit dat de school volgens het principe Learning by Practice (leren door te doen) werkt. Daarna brengen we een bezoekje aan de klaslokalen. Tot onze verbazing bestaan de klassen uit maar liefst vijftig tot zestig kinderen. Het enthousiasme van de
leerkrachten, die met zeer beperkte hulpmiddelen lesgeven, ontroert ons. Door de hele school hangen posters waarop kinderrechten zijn uitgebeeld. Met zang en dans wordt het belang van goede voeding en hygiëne (handen wassen!) benadrukt. Op het schoolplein doen sommigen van ons mee met een potje voetbal en een gymles, onder luid gejoel van de dolenthousiaste kinderen.
Met moeite nemen we afscheid. We worden verwacht bij een aantal comités die zich op dorpsniveau bezighouden met kinderbescherming. Deze zogenaamde Child Protection Committees proberen kinderen te beschermen tegen verwaarlozing, misbruik en geweld. Ook is er een comité dat zich inzet om vrouwenbesnijdenis terug te dringen. Helaas is er op dat gebied nog een lange weg te gaan.
Onder de indruk van wat we vandaag allemaal hebben gehoord en gezien, rijden we naar Sohag. Daar brengt een delegatie van ons reisgezelschap een kort bezoek aan de gouverneur van Sohag, die zeer betrokken is bij het werk van UNICEF.

Dag 3 - gezonde voeding en schoon water
Op naar Nida, een dorpje 12 kilometer ten noordoosten van Sohag. Hier maken we kennis met een gezondheidsproject van UNICEF en Save the Children. De aanwezige vrouwen, moeders en oma’s met kinderen tot een jaar of drie, tonen vol trots de gewichtsgrafieken van hun kinderen. Dankzij de ‘piramide van gezonde voeding’ - de Egyptische variant op onze ‘schijf van vijf’ - en de basale voorlichting over voeding, gezondheid en hygiëne, is ondervoeding en babysterfte enorm teruggedrongen. In het regionale ziekenhuis wonen we bijeenkomsten bij voor zwangere vrouwen en jonge moeders. Ze willen allemaal tegelijk hun verhaal doen, want ze vertellen dolgraag hoe goed het gaat en hoeveel vooruitgang er is geboekt. Tot slot brengen we een
bezoek aan Seflak, een klein dorpje waar sinds kort waterleidingen naar de huizen zijn aangelegd. Met heel voordelige leningen, zogenaamde microkredieten, konden de mensen een watermeter en een kraan laten aansluiten. Een enorme sprong voorwaarts, hoewel er op hygiënegebied nog wel het een en ander valt te verbeteren.

Terugblikkend
Het was een fantastische reis, waarbij we vooral zijn geraakt door de gedrevenheid en het enthousiasme van de mensen die
wij tijdens deze reis hebben ontmoet. De medewerkers van het UNICEF hoofdkantoor in Cairo, de juffen, meesters, artsen, studenten, professoren en directeuren: we hebben bij iedereen dezelfde grote betrokkenheid ervaren.

Samen aan de slag
UNICEF ondersteunt de Egyptische overheid bij het naleven van de kinderrechten en draagt gereedschap aan waarmee de lokale organisaties en comités zelf aan de slag kunnen. Om de programma’s uit te voeren, werken verschillende hulporganisaties intensief samen. Alleen op die manier wordt er daadwerkelijk iets bereikt.