Natuurreis Finland

Natuurreis Finland

Bruine beren spotten

6 dagen

Daar waar de bruine beer al zo'n 700 jaar uit het Nederlandse landschap is verdwenen, is de kans op beren spotten in Fins Lapland aanzienlijk. Deze regio staat bekend om wilde dieren als beren en wolven, maar ook rendieren en elanden zijn thuis in het Oulanka nationaal park. In het waterrijke gebied dat in de winter altijd wit besneeuwd is, zoeken kolkende rivieren hun weg naar lager gelegen gebieden in de groene zomermaanden. Een reis terug naar de natuur!

Van:
Aan:


Routekaart Natuurreis Finland, 6 dagen

 • 06-09-2020 Amsterdam - Kuusamo - Oulanka Basecamp
 • 07-09-2020 Oulanka Basecamp, cursus survival in de wildernis en beren spotten
 • 08-09-2020 Oulanka Basecamp, wandeling met huskies Riisitunturi
 • 09-09-2020 Oulanka Basecamp, wandelen en beren spotten
 • 10-09-2020 Oulanka Basecamp, wandeling Pieni Karhunkierros
 • 11-09-2020 Oulanka Basecamp - Kuusamo - Amsterdam

Route op datum:

Reisbeschrijving

Na de koude wintermaanden ontwaakt het Noorse Finland weer en kan je hier prachtige reizen door ruige natuur maken. Vanuit het Oulanka basecamp ontdekken we het gelijknamige nationale park. Oulanka NP ligt deels in Fins Lapland en werd tot en met de 17de eeuw alleen bevolkt door Saami. We gaan terug in de natuur waar we verschillende wandelingen maken door het woud, met husky’s op pad gaan en een cursus overleven in de wildernis volgen. Er zijn mogelijkheden om te paddelen of in een kajak te stappen. Het ultieme doel van deze reis: bruine beren spotten in hun natuurlijke omgeving vanuit hideouts.

Oulanka basecamp

Dag 1 Amsterdam - Kuusamo - Oulanka basecamp

Kayak 2 FinlandTerwijl we richting het noorden vliegen zien we het landschap onder ons steeds leger en ruiger worden. Daar waar de sneeuw dit deel van Europa in de winter bedekt, zien we in het voorjaar eindeloze groene bossen, blauwe meren en heldere rivieren. Na aankomst in het dorp Kuusamo, rijden we door naar onze eindbestemming, het Oulanka basecamp gelegen aan het Juuma meer. Vanuit ons basiskamp gaan we komende dagen de omgeving verkennen. Er zijn tal van activiteiten mogelijk waaronder hiken, mountain biken en watersporten als kajakken en paddelen. Uiteraard komen we hier voor de beren en in verschillende hideouts kunnen we deze bijzondere dieren in hun natuurlijke habitat bewonderen Play button zonder ze te storen in hun dagelijkse beslommeringen. Daarnaast is het hier ook heerlijk tot rust komen; in de verre omtrek is er puur en alleen natuur te vinden en de rust en stilte hier zijn dan ook overweldigend en prachtig. In het voorjaar zijn de dagen extreem lang met slechts een paar uur duisternis en vanaf september is er de mogelijkheid om het noorderlicht te kunnen bewonderen.

Surviven en de eerste Beren

Dag 2 Oulanka basecamp, cursus survival skills en beren spotten

Beer Finland 5 Het Oulanka basecamp bevindt zich aan de rand van het gelijknamige Oulanka nationaal park dat zijn naam dankt aan het woord “Oula” ofwel “veel water”. Het ruige landschap gevuld met diepe kloven, rivieren en moerassen is miljoenen jaren geleden ontstaan. Gevonden gebruiksvoorwerpen tonen aan dat hier in de steentijd al mensen woonden en in de 19de eeuw werd hier veel hout gekapt bestemd voor Rusland. In de 20ste eeuw werd de grens met Rusland gesloten en kwam er een einde aan deze economische bedrijvigheid. In 1956 kreeg het gebied de status van nationaal park en is sindsdien tot tweemaal toe uitgebreid.


De regio grenst aan het Russische Karelië en is tot en met de 17de eeuw bewoond door de Lappen of de Saami. Overblijfselen van de Saamicultuur zien we hier vooral terug in namen. Zo heet een van de spectaculaire stroomversnellingen van Oulanka bijvoorbeeld Kiutagöngäs wat zoveel betekent als “grote stroomversnelling door een diepe geul” in de Saami. We kunnen deze zogenaamde rapid zien tijdens een van de mooiste hiking trails van Finland: de Karhunkierros. Deze trail is zo’n 80km lang en leidt langs de mooiste plekken van Oulanka.

Beer Finland 2Tijdens onze eerste volle dag worden we na een wandeling door een gids van het Oulanka basecamp klaargestoomd voor het overleven in deze wildernis. Zo is het uitermate handig om je goed te kunnen oriënteren in het nationaal park tijdens een lange wandeling. Vanuit de lodge zijn er namelijk legio opties. De wandelpaden, houten trappen, hangbruggen en bruggetjes leiden ons naar steile bergwanden, spectaculaire watervallen en kraakheldere rivieren. De fotografen onder ons kunnen hun hart dan ook ophalen hier. Aan het einde van de middag gaan we met een busje oostwaarts om ons te verschansen in de beren hideouts. In het noorden van Europa leeft de bruine beer die zo’n 800 jaar geleden ook nog in Nederland voorkwam. Bruine beren zijn officieel alleseters, maar in de praktijk eten ze voornamelijk plantaardig materiaal als besjes en natuurlijk zalm. De vette zalm geeft hen de dikke vacht die ze nodig hebben tijdens de koude winters.

Bruine beren houden geen werkelijke winterslaap, maar gaan wel in een zogenaamde ruststand. In de zomer wordt er dus veel gegeten en dat doen de dieren vooral in de ochtend en aan het einde van de dag. Voor alle beren is het dan etenstijd en spelen de welpen met elkaar en hun ouders. Gewapend met onze camera’s kunnen we deze prachtige dieren in hun natuurlijke omgeving bewonderen in alle stilte.

Huskies & Riisitunturi

Dag 3 Oulanka basecamp, Husky trails en Riisitunturi

Beer Finland 3 Vandaag gaan we naar een van de hoogtepunten van deze regio: nationaal park Riisitunturi. Een pittige wandeling waarbij we door bijzondere gidsen worden geleid, namelijk door huskies. Zij vergezellen ons tijdens deze tocht die naar een prachtig uitzichtpunt leidt over het Kitka meer en omringende bergen. 

Wandelen met beren

Dag 4 Oulanka basecamp, paddelen, kajakken of raften en beren spotten

Beer Finland 3Naast veel verschillende wandelopties, zijn er ook volop mogelijkheden om watersporten te beoefenen. Vanaf het water ziet de natuur er weer heel anders uit en soms zijn dieren makkelijker te spotten vanaf het water, dan wandelend. Paddelen, stand-up of zittend, kajakken of kanoën of raften zijn allemaal opties van watersporten die worden gefaciliteerd door de lodge.

Na de lunch begeven we ons naar een plek in het bos waar onze berengids op ons wacht. Er worden duidelijke instructies gegeven en we lopen door het woud waar we de beren van dichtbij kunnen observeren Play button en ons tussen hen in bevinden. Het is bijzonder om ons tussen deze grote dieren te begeven, zonder dat we ons bedreigd hoeven voelen. We eindigen deze 'wandeling met de beren' in de schuilplaats waar we in alle rust de bruine beren kunnen observeren.

Pieni Karhunkierros trail

Dag 5 Oulanka basecamp, Pieni Karhunkierros trail

Vandaag is er de mogelijkheid om een van de bekendste en mooiste wandelroutes van Oulanka te lopen: de Pieni Karhunkierros trail. De wandeling start bij ons basecamp en de route leidt ons langs roerige watervallen en over prachtige hangbruggen waarvan er velen zijn in dit gebied. Onderweg stoppen we voor een uitgebreide lunch met een kampvuurtje. Geniet nog even van de rust en schoonheid van dit gebied.

Dag 6 Oulanka basecamp - Kuusamo - Amsterdam

Na het ontbijt en een laatste blik op het Juuma meer reizen we weer terug naar Kuusamo voor onze retourvlucht naar Amsterdam. 


Op weg met Djoser

Bij onze reizen is geen sprake van een strak gepland reisschema. In deze reis betekent dit dat ons principe 'vrijheid-blijheid' volledig van toepassing is. Ook tijdens het verblijf in het Oulanka ben je nooit verplicht om aan een excursie deel te nemen. Bij alle excursies zijn entreegelden dan ook exclusief zodat je zelf kan bepalen of je mee naar binnen wilt. Wie er liever zelf op uitgaat heeft daartoe alle vrijheid.

Lees de volledige beschrijving

Vertrekdata 2020

Start - einde

Beschikbaarheid

Prijs

Start - einde

06 sep - 11 sep

Beschikbaarheid

voldoende
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 1.695,-

Vertrekdata 2021

Start - einde

Beschikbaarheid

Prijs

Start - einde

13 jun - 18 jun
V
Vertrek informatie i

Beschikbaarheid

nog 1 deelnemer nodig
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 1.745,-

Inclusief

 • Vliegreis
 • Alle vluchttoeslagen
 • Verblijf in de Oulanka basecamp lodge in het Oulanka NP
 • Alle maaltijden: 5x ontbijt, 4x lunch, 5x diner
 • Vervoer naar de lodge
 • Twee maal beren spotten vanuit hideouts
 • Survival training onder leiding van een gids
 • Wandeling in het nationaal park Riisitunturi met husky honden
 • Wandelen van de Pieni Karhunkieros trail
 • Engelstalige gidsen tijdens alle inclusief excursies

Exclusief

Reisverzekering, overige maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, reserveringskosten € 25,-, bij 2 of meer personen € 35,-, etc.

Wijzigingen voorbehouden.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €1.345,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 195,-.

Groepssamenstelling en groepsgrootte

Onze groepen bestaan uit zowel samenreizende als alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers, het maximum is 20.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 8.

Bij een aantal vertrekdata zie je 'Vertrek Gegarandeerd' of 'Vertrek Informatie' vermeld staan. Voor meer informatie over doorgang van de reis en gegarandeerd vertrek: V

Vertrek informatie

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren. Dit op basis van eerdere ervaringen en boekingen in dit reisseizoen.

Om een groepsreis te garanderen en uit te kunnen voeren is een minimum aantal deelnemers nodig. Dit aantal staat bij betreffende reis vermeld onder het kopje 'Groepssamenstelling en groepsgrootte'. In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoor je dit ruim van te voren, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Djoser zal altijd haar uiterste best doen om een gewenste alternatieve reis en/of vetrekdatum aan te bieden, waarbij je per persoon eenmalig € 50,- korting krijgt. Volledige restitutie van de reissom, inclusief eventuele via Djoser afgesloten verzekeringen die op de factuur staan (met uitzondering van eventuele kosten van zelf geregelde visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk. In het geval dat een reis niet kan doorgaan als gevolg van een overmachtsituatie kunnen er andere voorwaarden gelden waarbij geen volledige restitutie mogelijk is.

Praktische informatie

Accommodatie

Tijdens het verblijf in het Oulanka nationaal park verblijven we middenin de natuur in de Oulanka lodge. De prachtig gelegen lodge aan het Juuma meer is voorzien van alle gemakken. De inrichting is knus met veel hout en een grote haard in de woonkamer. Alle maaltijden zijn inclusief tijdens het verblijf in de lodge.

Bekijk hotelreviews op Tripadvisor

Oulanka basecamp Oulanka basecamp

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 195,-.

 • Oulanka Basecamp, prachtig gelegen in de natuur!

 • Comfortabele, Scandinavische eenvoud.

 • Plof heerlijk neer op bed, na een prachtige dag in de natuur.

 • De inrichting van de Oulanka lodge is knus met veel hout en een grote haard in de woonkamer.

 • Alle kamers met en suite badkamer.

Vliegreis

Finnair

Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Kies een datum voor eventuele afwijkende vluchtschema's. Alle schema's zijn onder voorbehoud van wijzigingen. De deelnemers ontvangen ongeveer 8 weken voor vertrek een voorlopig vluchtschema.

Kies vertrekdatum:

 • Vlucht met

  Finnair

  Traject

  Amsterdam - Helsinki

  Vertrek

  11:55

  Aankomst

  15:15

 • Vlucht met

  Finnair

  Traject

  Helsinki - Kuusamo

  Vertrek

  19:20

  Aankomst

  21:00

 • Vlucht met

  Finnair

  Traject

  Kuusamo - Helsinki

  Vertrek

  11:30

  Aankomst

  13:10

 • Vlucht met

  Finnair

  Traject

  Helsinki - Amsterdam

  Vertrek

  16:15

  Aankomst

  17:45


In Finland is het één uur later dan in Nederland.

CO2-compensatie

Reizen is verrijkend, maar het transport dat nodig is om nieuwe bestemmingen te ontdekken laat zijn sporen achter in de vorm van broeikasgassen, waaronder CO2. Door de CO2-uitstoot van de reis te compenseren kan ergens anders ter wereld dezelfde hoeveelheid CO2 worden voorkomen. Samen met de ANVR hebben we gekozen voor een samenwerking met de South Pole Group, de wereldmarktleider in het uitvoeren van CO2-reductie projecten. Wij steunen een project in Thailand dat bestaat uit het installeren van zonnepanelen waardoor geen kolen meer hoeven worden te verbrand om elektriciteit op te wekken. Met CO2-compensatie doen we met elkaar dus iets terug voor het klimaat én voor de lokale bevolking. Compenseer daarom je reis: dit is mogelijk voor slechts € 5,-. Vanzelfsprekend compenseren wij als Djoser ook alle reizen van onze medewerkers.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €1.345,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt.

Vervoer

We maken gebruik van een bus voor het vervoer van de luchthaven in Kuusamo naar het Oulanka basecamp. Ter plaatse gaan we wandelingen maken of trekken er met een Fat bike op uit. Met busjes gaan we naar de 'bear hideouts', of schuilplaatsen, om beren goed en zonder ze te storen te kunnen observeren.

 • Comfortabele vluchten met Finnair.

Bij de reis inbegrepen

 • Vliegreis
 • Alle vluchttoeslagen
 • Verblijf in de Oulanka basecamp lodge in het Oulanka NP
 • Alle maaltijden: 5x ontbijt, 4x lunch, 5x diner
 • Vervoer naar de lodge
 • Twee maal beren spotten vanuit hideouts
 • Survival training onder leiding van een gids
 • Wandeling in het nationaal park Riisitunturi met husky honden
 • Wandelen van de Pieni Karhunkieros trail
 • Engelstalige gidsen tijdens alle inclusief excursies

Excursies

Bij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je wil zien of welke activiteiten je wil ondernemen. Er zijn veel excursies mogelijk die ter plaatse nog geboekt kunnen worden. Het gaat dan voornamelijk om de activiteiten te water die te doen zijn als kajakken of kanoën, paddelen of  paddelen. Ook is het mogelijk om een fat bike te huren of een extra tochtje op zoek naar beren te boeken.

Tijdens deze reis naar Finland zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen:

 • Twee maal beren spotten vanuit hideouts
 • Survival training onder leiding van een gids
 • Wandeling in het nationaal park Riisitunturi met husky honden
 • Wandelen van de Pieni Karhunkieros trail

Optionele excursies:

 • Kanoën, paddelen of kajakken
 • Met een fat bike de omgeving verkennen
 • Extra observatie beren hideout

Reisdocumenten

 • E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.
 • Geldig paspoort of geldige Nederlandse identiteitskaart

Geldzaken

In Finland wordt de euro gebruikt. In het Oulanka Basecamp is het mogelijk om contant met de euro te betalen of met uw bankpas/creditcard (Visa en MasterCard worden geaccepteerd).
De dichtstbijzijnde pinautomaat bevindt zich op 25 kilometer afstand in het plaatsje Ruka. Wij adviseren daarom om voldoende contant geld en een bankpas/creditcard mee te nemen op reis.

Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 100,- per persoon per week.

Het is gebruikelijk fooien te geven voor verleende diensten. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 15,- per persoon.

Maaltijden

Bij deze reis zijn de ontbijten op alle dagen inbegrepen. Daarnaast zijn tijdens het verblijf in het Oualanka basecamp ook de maaltijden inbegrepen. Dit zijn vier maal lunch en vijf maal diner.

De maaltijden in Finland zijn een combinatie van de Noorse, Zweedse en Russische keuken. Dit betekent volop vlees en vis en stevige aardappelgerechten.

Qua drank kan Finland zich meten aan buurland: bij het eten wordt wodka gedronken. Maar probeer ook eens een typische bessenwijn of likeur. Kraanwater is goed en schoon.

Gezondheid

Voor deze reis worden geen vaccinaties aangeraden, kijk voor de actuele situatie op lcr.nl. Het is verstandig enigszins te letten op wat je eet. Tevens raden we je aan een kleine medische kit mee te nemen met o.a. aspirine en middelen tegen darmstoornissen.

In de bos- en waterrijke gebieden is het aan te raden een goede muggenolie mee te nemen vanuit Nederland.

Klimaat en geografie

In Finland heerst een landklimaat met aangename zomers en koude winters. Deze berenreis vindt plaats in het voor- en najaar. Dan moet je rekening houden met koele dagen en koude nachten. In de lodge staat de kachel meestal aan, dus binnen is het altijd aangenaam warm. De temperatuur overdag schommelt in voor- en najaar rond de 10-15 graden.

In de vroege zomer zijn de dagen aangenaam lang met volop zonlicht. In het najaar is er een aanzienlijke kans om het noorderlicht te zien. Dit bijzondere verschijnsel is goed zichtbaar in het lege hoge noorden vanaf einde augustus.

Reisbegeleiding en gidsen

De groep wordt begeleid door een lokale Engelssprekende gids/reisbegeleider van de Oulanka lodge. Deze wacht de groep bij aankomst op de luchthaven in Kuusamo.

De reisbegeleiding verschaft zoveel mogelijk praktische informatie over de reis, de route en de verschillende activiteiten die ondernomen kunnen worden. Omdat ze woonachtig zijn in Finland kennen ze het land van binnen en buiten en kunnen ze je van alles vertellen over het dagelijkse leven en de verschillende gewoontes van het land. Voor eventuele vragen, opmerkingen of problemen kun je altijd bij de reisbegeleiding terecht.

FAQ

Waar overnachten we tijdens deze reis?

We overnachten in het Oulanka Basecamp. Een knusse en warme accommodatie gelegen aan het Juuma meer. De kamers zijn eenvoudig ingericht en voorzien van alle gemak. Er is een gezamenlijke eet- en woonkamer met een open haard, waar het heerlijk vertoeven is na een dag in de buitenlucht.

Is het mogelijk een eenpersoonskamer te boeken?

Welke maaltijden zijn inbegrepen?

Is het mogelijk de reis te vervroegen of te verlengen?

Wie begeleidt deze reis?

Wat is de maximale groepsgrootte?

Hoe groot is de kans dat we beren kunnen zien?

Wat voor weer kan ik verwachten?

Ligt het programma helemaal vast?

Kan ik gebruik maken van wifi?

Stel je eigen vraag

Bekijk alle veelgestelde vragen

Daarom Djoser

 • Wandelen met beren in hun natuurlijke habitat
 • Bruine beren observeren vanuit schuilplaatsen
 • Mogelijkheid om wolven, rendieren en andere zoogdieren te spotten
 • Overnachtingen in het knusse Oulanka basecamp op basis van vol pension
 • Lokale Engelstalige gids die alle ins & outs van de regio kent
 • Unieke ervaring met Djoser als enige aanbieder
Terug naar boven