Sumatra, Java & Bali

Rondreis Sumatra, Java & Bali21 dagen

Het grootste eiland, Sumatra, kent diverse hoogtepunten. Denk aan de orang-oetan die nog in het wild leeft in Gunung Leuser NP, het indrukwekkende Tobameer en de Karo-hooglanden bij Berastagi. Op Java start je reis in Yogyakarta met het Kraton en de gezellige Jalan Malioboro. Bezoek de tempels Borobodur en Prambanan bij Yogyakarta. Bij de Bromovulkaan geniet je van de spectaculaire zonsopkomst. Na de oversteek naar Bali kun je genieten van het strand van Lovina Beach en de natuur in het centraal gelegen Ubud, het uitgangspunt voor wandelingen en tochtjes over het fantastische eiland.

Download reisinformatie

Prijs vanaf € 1.895,-

Van:
Aan:


Routekaart Rondreis Sumatra, Java & Bali, 21 dagen

 • 27-10-2019 Amsterdam - Jakarta - Medan
 • 28-10-2019 aankomst Medan
 • 29-10-2019 Medan - Bohorok
 • 30-10-2019 Bohorok
 • 31-10-2019 Bohorok - Berastagi
 • 01-11-2019 Berastagi
 • 02-11-2019 Berastagi - Samosir
 • 03-11-2019 Samosir
 • 04-11-2019 Samosir - Medan
 • 05-11-2019 Medan - vlucht naar Yogyakarta
 • 06-11-2019 Yogyakarta, excursie Borobodur en Prambanan
 • 07-11-2019 Yogyakarta
 • 08-11-2019 Yogyakarta - trein naar Malang
 • 09-11-2019 Malang - Bromovulkaan
 • 10-11-2019 Bromovulkaan, jeepexcursie - Kalibaru
 • 11-11-2019 Kalibaru - ferry Bali - Lovina Beach
 • 12-11-2019 Lovina Beach
 • 13-11-2019 Lovina Beach - Gitgit Watervallen - Ulun Danu Bratan tempel - Ubud
 • 14-11-2019 Ubud
 • 15-11-2019 Ubud - Denpasar - Jakarta - Amsterdam
 • 16-11-2019 aankomst Amsterdam

Route op datum:

Reisbeschrijving

Sumatra

Orang-oetans en Berastagi
Dag 1 Amsterdam - Jakarta - Medan
Dag 2 aankomst Medan
Dag 3 Medan - Bohorok
Dag 4 Bohorok
Dag 5 Bohorok - Berastagi
Dag 6 Berastagi

Sumatra, het orang-oetans Bohoroknoordelijkste eiland van Indonesië, heeft een heel ander gezicht dan Java en Bali. Het is dunbevolkt en heeft uitgestrekte, ongerepte natuurgebieden met een unieke flora en fauna. We vliegen naar Medan en rijden vandaar verder naar Bohorok, het einddoel van vandaag. Onderweg passeer je diverse rubber- en palmolieplantages.

Bohorok is een ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan één van de oudste nationale parken van Indonesië; Gunung Leuser. Hier leven zo’n 500 vogelsoorten, maar ook olifanten, tijgers, beren en orang-oetans. De volgende ochtend kun je onder begeleiding van een gids een trekking door het tropisch regenwoud maken op zoek naar de dieren die hier in de jungle leven.

Vanuit Bohorok rijden we via een mooie route naar Berastagi, gelegen aan de rand van de Karo-hooglanden. Hier leeft de Karo-Batakbevolking. Het hooggelegen stadje kent een heerlijk koel klimaat en was mede daardoor geliefd bij de Nederlanders. Nu is Berastagi vooral bekend om de fruitmarkt. Door het klimaat  is de omgeving niet tropisch en dus zeer geschikt om er wortelen, tomaten, aardappels, sinaasappels en bloemen te verbouwen. Op de lokale markt kom je die dan ook veelvuldig tegen.

Samosir
Dag 7 Berastagi - Samosir
Dag 8 Samosir
Dag 9 Samosir - Medan

Toba meer IndonesieVanuit Berastagi vervolgen we de reis naar Parapat aan het enorme Toba-meer. Met de ferry steken we van Parapat over naar Tuk Tuk op het in het meer gelegen eilandje Samosir. Het meer is ontstaan door een reusachtige vulkaanuitbarsting.

Tuk Tuk is een prima uitvalsbasis voor een wandel- of fietstocht naar de Batakdorpen Ambarita en Tomok met hun oude stenen monumenten. Ook kan er een boottocht worden georganiseerd rond het schiereiland naar het openluchtmuseum in Simanindo, de heetwaterbronnen of de markt van Pangururan. Ook is het een heerlijke plaats om wat te luieren en te zwemmen.

Java

Yogyakarta & Malang
Dag 10 Medan - vlucht naar Yogyakarta
Dag 11 Yogyakarta, excursie Borobudur en Prambanan
Dag 12 Yogyakarta
Dag 13 Yogyakarta - trein naar Malang
Dag 14 Malang - Bromovulkaan

Borobudur IndonesieWe steken weer over naar het vaste land en via uitgestrekte palmplantages rijden we terug naar Medan. Vandaar vliegen we naar onze volgende bestemming op Java. Yogyakarta is een prettige, vriendelijke stad en in cultureel opzicht een van de hoogtepunten van Java. We maken een excursie naar de beroemde boeddhistische tempel Borobudur. Deze tussen 750 en 850 gebouwde grote stoepa is prachtig gedecoreerd met o.a. reliëfs uit het leven van Boeddha. We maken ook een excursie naar de dichterbij gelegen Hindoeïstische Prambanan tempel. Bij een aardbeving in 2006 zijn delen van dit complex beschadigd geraakt, maar de nog resterende tempels zijn nog steeds zeer de moeite waard.

De volgende dag heb je voldoende tijd om er zelf op uit te trekken. Je kunt een bezoek brengen aan de kraton met het paleis van de sultan, de vogeltjesmarkt en de talloze batikateliertjes. De lange winkelstraat Jalan Malioboro is een waar mekka voor winkelliefhebbers. De keuze aan moderne en traditionele batik, zilver, leer en allerlei andere handwerkproducten is enorm en in de talloze ateliers kun je het productieproces bekijken. Ook kun je ervoor kiezen om een bezoek te brengen aan de rustieke sultansbegraafplaats bij Imogiri. Verder kun je overwegen een uitstapje te maken naar de dorpen Kota Gede (zilver), Bantul (batik), Kasongar (keramiek), het strand van Parangtritis of de Merapi-vulkaan. 's Avonds kun je genieten van één van de vele traditionele muziek- en dansvoorstellingen zoals het prachtige Ramayanaballet.

Vroeg op vandaag want de trein brengt ons via een mooie route naar de hooggelegen oud-koloniale gouvernementsstad Malang. Hier komen we in de loop van de middag aan. Start je ontdekkingstocht op de Alun-Alun, een brede laan met een fraai park. De volgende dag reizen we door richting de Bromovulkaan.

Bromovulkaan & Kalibaru
Dag 15 Bromovulkaan, jeepexcursie -Kalibaru
Dag 16 Kalibaru - ferry Bali - Lovina Beach

Bromovulkaan IndoenesieIn de loop van de middag komen we aan bij ons eenvoudige hotel op de Bromo. Afhankelijk va de tijd is er een wandeling mogelijk naar de kraterrand, waar we genieten van de laatste zonnestralen. En dan vroeg naar bed, want rond 03:00 uur vertrekken de jeeps naar het uitzichtpunt waar we de zonsopkomst boven de Bromovulkaan kunnen meemaken. Vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht op het indrukwekkende maanlandschap van de verschillende vulkanen van het Bromo-Tenger massief.

Na het ontbijt vertrekken we voor het laatste traject op Java. Na een lange rit bereiken we de uiterste punt van Java, Kalibaru, waar we één nacht verblijven. De volgende dag steken we met de ferry over naar Bali waarna we doorrijden naar Lovina Beach aan de noordkust van het eiland. Dit deel van Bali is nog relatief rustig en een prima plek om bij te komen van alle opgedane indrukken van de reis tot nu toe. 

Bali

Lovina & Ubud
Dag 17 Lovina Beach
Dag 18 Lovina Beach - Gitgit Watervallen - Ulun Danu Bratan tempel - Ubud
Dag 19 Ubud, optionele excursies Gunung Batur, Gunung Kawi en Tirta Empul
Dag 20 Ubud - Denpasar - Jakarta - Amsterdam
Dag 21 aankomst Amsterdam

Lovina mensen IndonesieHet hotel bij Lovina, dat beschikt over een zwembad, ligt pal aan het strand. Bijzonder is een boottochtje ‘s ochtends vroeg om de in de buurt zwemmende dolfijnen te observeren. Ook kun je hier uitstekend zwemmen, snorkelen en duiken boven het koraalrif. Bij plaatselijke duikscholen kun je een snorkel- of duikuitrusting huren. Andere mogelijke uitstapjes zijn naar de grote markt van Singaraja en het boeddhistische klooster en de warmwaterbaden in Banjar. ’s Avonds heb je een ruime keuze aan restaurants in het dorp.

Op weg van Lovina naar Ubud is een bezoek aan de Gitgit watervallen een absolute must. De watervallen zijn prachtig gelegen in het tropisch regenwoud en hebben een hoogte van 35 meter. Een andere bijzondere plek waar we onderweg stoppen is de Balinese Pura Ulun Danu Bratan. Deze hindoeïstische tempel werd in 1633 gebouwd in het Bratan meer, ook wel bekend als het 'heilige bergmeer.' De tempel is gewijd aan de godin Dewi Danu, de godin van het water, meren en rivieren.

We arriveren later op de dag in het gezellige Ubud, onze eindbestemming. Hier proef je de typische sfeer van Bali waar het hindoeïsme letterlijk het leven kleurt. In elke tuin staat wel een klein altaar en overal zie je vrouwen bezig met het maken van tempeldecoraties of het brengen van offers. Op Bali worden regelmatig ceremonies en processies gehouden, mogelijk maak je er één mee. Geen plaats is méér geschikt als uitvalbasis voor gevarieerde uitstapjes. Lopend of met de fiets kun je vanuit Ubud alle kanten op. Niet ver van Ubud liggen de badplaatsen Kuta, Candidasa, Sanur en Padangbai met uitstekende mogelijkheden om te zwemmen en te snorkelen, te winkelen of uit te gaan. Vanuit Ubud kun je snel enkele culturele hoogtepunten op Bali bereiken zoals het stadje Klungkung en het Besakih tempelcomplex. Een optionele excursie naar de Gunung Batur vulkaan, het tempelcomplex Tirta Empul en de rotstempel Gunung Kawi behoren tot de mogelijkheden, maar ook de beroemde rijstterrassen van Tegalalang zijn vanuit Ubud prima te bezoeken.

Reistvelden Ubud IndoenesieEen wandeling of een fietstocht door de prachtige omgeving met zijn groene, terrasvormige rijstvelden en verscholen tempeltjes is zeker de moeite waard. Je kunt bijvoorbeeld een bezoek brengen aan de apentempel van Sangeh of de zeetempel van Tanah Lot. Uiteraard heb je in Ubud zelf ook volop mogelijkheden om je dagen te vullen. Aan de rand van Ubud ligt Monkey Forest waar brutale aapjes worden gevoerd. De talloze handwerkateliertjes vormen verder een waar lustoord voor winkelaars. Degene die lekker willen ontspannen kunnen terecht in één van de vele spa’s die Ubud rijk is. Vanuit Ubud reizen we in een uur naar het vliegveld van Bali en keren we weer huiswaarts.

Op weg met Djoser
Het principe 'vrijheid-blijheid' houdt in, dat de reisdagen en enkele excursies die bij de reis zijn inbegrepen vastliggen, maar dat de resterende tijd vrij is in te vullen. Uiteraard ben je nooit verplicht om aan een excursie deel te nemen. Bij alle excursies zijn entreegelden dan ook exclusief zodat je zelf kan bepalen of je mee naar binnen wilt. Wie er liever zelf op uitgaat heeft daartoe alle vrijheid. Op die manier leer je Indonesië immers het beste kennen.

Lees de volledige beschrijving
Boek in september en ontvang €50 korting. Gebruik de actiecode SEP19. Boek in september en ontvang €50 korting. Gebruik de actiecode SEP19.

Vertrekdata 2019

Start - einde

Beschikbaarheid

Prijs

Start - einde

27 okt - 15 nov
V
Vertrek gegarandeerd

Beschikbaarheid

beperkt beschikbaar
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 1.895,-

Korting

Incl. € 100,- korting

Start - einde

15 dec - 03 jan
V
Vertrekgarantie i

Beschikbaarheid

voldoende

Prijs

€ 1.995,-

Vertrekdata 2020

Start - einde

Beschikbaarheid

Prijs

Start - einde

03 mei - 22 mei
V
Vertrekgarantie i

Beschikbaarheid

voldoende
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 1.895,-

Voorwaarden vertrekgarantie

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en stellige verwachting deze ook uit te voeren. Dit op basis van eerdere resultaten en ervaringen en op basis van een minimum aantal deelnemers.

Om het karakter van een groepsreis te garanderen en de reis fysiek uit te kunnen voeren is een minimum aantal deelnemers nodig. Dit aantal staat bij betreffende reis vermeld onder het kopje 'Groepssamenstelling'.

Conform artikel 4 lid 2 van de ANVR-reisvoorwaarden behouden wij ons het recht voor de overeenkomst met onmiddellijke ingang op te zeggen, indien het aantal aanmeldingen kleiner is dan het vereiste minimum aantal.

Het kan voorkomen dat (definitieve) deelnemers van een reis met 'vertrekgarantie' moeten annuleren, waardoor de groepsgrootte onder het vereiste minimum aantal deelnemers daalt. De vertrekgarantie vervalt op dat moment.

Daarnaast behoudt Djoser zich het recht voor om in onvoorziene, gewichtige omstandigheden en of overmacht situaties de reis te annuleren en geen doorgang te laten vinden.

In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoort u dit ruim van te voren, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. In dat geval komt de huidige boeking te vervallen en kunt u een nieuwe reis of vertrekdatum boeken, waarbij u per persoon eenmalig € 100,- korting krijgt. Restitutie van de reissom (met uitzondering van eventuele kosten van visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk.

Inclusief

 • Vliegreis
 • Alle vluchttoeslagen
 • Binnenlandse vlucht Medan - Yogyakarta
 • Eigen Nederlandse reisbegeleiding
 • Vervoer per airconditioned bus
 • Treinrit Yogyakarta - Malang
 • Ferry naar Bali
 • Hotelovernachtingen met ontbijt
 • Excursie Borobudur & Prambanan
 • Excursie per jeep naar Bromovulkaan
 • Excursie Gitgit watervallen en Pura Ulun Danu Bratan tempel
 • Diensten Djoser servicebalie Schiphol

Exclusief

Reisverzekering, overige maaltijden, alle entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, reserveringskosten € 25,-, bij 2 of meer personen € 35,-, etc.

Wijzigingen voorbehouden.

Landarrangement

Deze reis is te boeken zonder internationale vluchten. Je dient zelf de terugreis te regelen vanaf Bali. De prijs van de reis zonder de internationale vluchten bedraagt vanaf €1.295,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 345,-.

Hotelverlenging

Verlenging in Ubud en Kuta is mét accommodatie bij te boeken.

De prijs in Ubud is v.a. € 25,- op basis van logies mét ontbijt in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer is v.a. € 50,- per nacht. Voor de maand augustus en van 24 december t/m 5 januari geldt een toeslag van € 14,- per kamer.

De prijs in Sanur is v.a.€ 27,50 op basis van logies mét ontbijt in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer is v.a. € 55,- per nacht. Voor de maanden juli, augustus en van 23 december t/m 3 januari geldt een toeslag van € 17,- per kamer. In Sanur verblijf je in hotel Taksu.

Deze prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar het hotel en de luchthaven op Bali.

Vluchttoeslagen (inbegrepen)

Luchtvaartmaatschappijen berekenen naast luchthavenbelastingen ook brandstof- en veiligheidstoeslagen. In de gepubliceerde reissom is een totaalbedrag voor deze toeslagen opgenomen. Deze bedragen zijn frequent onderhevig aan veranderingen door nieuwe belastingen/toeslagen en wijzigingen in de kosten van brandstof. Indien van toepassing berekent Djoser een verhoging alsnog door. Voor deze reis is in de reissom een totaalbedrag aan luchthavenbelastingen/toeslagen opgenomen van ongeveer €290,-  

Groepssamenstelling

Onze groepen bestaan uit zowel samenreizende als alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.

Bij een aantal vertrekdata zie je ‘vertrek gegarandeerd’ vermeld staan. Voor meer informatie over doorgang van de reis en gegarandeerd vertrek, klik hier.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers, het maximum is 22.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 10.

Praktische informatie

Accommodatie

Tijdens je reis door Indonesië overnacht je in comfortabele en sfeervolle hotels waarvan de kamers zijn voorzien van douche, toilet en airco. We boeken zoveel mogelijk hotels die centraal gelegen zijn, zodat je te voet veel kunt bekijken. Een enkele keer maak je gebruik van een taxi om in het centrum te komen. Een deel van de hotels beschikt over een zwembad voor een verfrissende duik.

Het hotel in Bohorok is eenvoudig, maar een prima uitgangspunt voor een jungle trekking. Ditzelfde geldt voor het hotel bij de Bromo-vulkaan. De overige hotels op de drie eilanden zijn sfeervol en comfortabel.

In Yogyakarta overnacht je in een nieuw en modern hotel wat midden in het centrum ligt. Het hotel beschikt over een ruim zwembad. Elke kamer heeft een balkon. THE 1O1 Yogyakarta Tugu heeft 150 kamers met airconditioning die zijn voorzien van een minibar en een kluis. Gasten hebben gratis WiFi op de kamer.

In Malang verblijven we in een comfortabel en centraal gelegen hotel met zwembad. In Lovina verblijf je in een heerlijk hotel aan zee, met zwembad en op loopafstand van het strand. In Ubud maken we gebruik van diverse accommodaties, een aantal zijn hieronder weergegeven.

Bekijk hotelreviews op Tripadvisor
 

Bohorok Rindu Alam Hotel
Berastagi Sinabung Resort Hotel
Samosir Toledo Inn
Yogyakarta 101 Yogyakarta Tugu Hotel
Malang 101 Malang OJ Hotel
Lovina Aditya Beach Resort
Ubud Hotel Champlung Sari
Ubud Hotel The Grand Sunti


Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we tijdens deze reis verblijven.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 345,-.

Vliegreis

Garuda Indonesia

Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Kies een datum voor eventuele afwijkende vluchtschema's. Alle schema's zijn onder voorbehoud van wijzigingen. De deelnemers ontvangen ongeveer 8 weken voor vertrek een voorlopig vluchtschema.

Kies vertrekdatum:

 • Vlucht met

  Traject

  Amsterdam - Jakarta

  Vertrek

  12:05

  Aankomst

  06:45

 • Vlucht met

  Traject

  Jakarta - Medan

  Vertrek

  09:00

  Aankomst

  11:25

 • Vlucht met

  Traject

  Denpasar - Jakarta

  Vertrek

  19:40

  Aankomst

  20:45

 • Vlucht met

  Traject

  Jakarta - Amsterdam

  Vertrek

  22:45

  Aankomst

  08:20


Tijdsverschil: in de zomer is het op Sumatra en Java 5 uur later en op Bali 6 uur later. Gedurende onze wintertijd komt er een uur bij.

CO2-compensatie

Reizen is verrijkend, maar het transport dat nodig is om nieuwe bestemmingen te ontdekken laat zijn sporen achter in de vorm van broeikasgassen, waaronder CO2. Door de CO2-uitstoot van de reis te compenseren kan ergens anders ter wereld dezelfde hoeveelheid CO2 worden voorkomen. Samen met de ANVR hebben we gekozen voor een samenwerking met de South Pole Group, de wereldmarktleider in het uitvoeren van CO2-reductie projecten. Wij steunen een project in Thailand dat bestaat uit het installeren van zonnepanelen waardoor geen kolen meer hoeven worden te verbrand om elektriciteit op te wekken. Met CO2-compensatie doen we met elkaar dus iets terug voor het klimaat én voor de lokale bevolking. Compenseer daarom je reis: dit is mogelijk voor slechts € 5,-. Vanzelfsprekend compenseren wij als Djoser ook alle reizen van onze medewerkers.

Landarrangement

Deze reis is te boeken zonder internationale vluchten. Je dient zelf de terugreis te regelen vanaf Bali. De prijs van de reis zonder de internationale vluchten bedraagt vanaf €1.295,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt.

Vervoer

We reizen met onze eigen comfortabele bussen met ruime zitplaatsen en airconditioning. De oversteek van Java naar Bali maken we per veerboot. Houd er rekening mee dat Indonesië een uitgestrekt land is en dat de af te leggen afstanden soms behoorlijk groot zijn. Een bepaald traject kan inclusief de stops een hele dag in beslag nemen. Vanaf Medan vliegen we met Citylink, dochtermaatschappij van Garuda naar Yogyakarta.

In de plaatsen zelf maken we geen gebruik van de bus. Wil je ergens op eigen gelegenheid heen, dan is het heel makkelijk om vervoer te regelen. Voor een klein bedrag kun je snel met een becak, een taxi, bemo of bus op de plaats van bestemming komen. Op verschillende plaatsen kun je een fiets of motor huren.

Bij de reis inbegrepen

 • Vliegreis
 • Alle vluchttoeslagen
 • Binnenlandse vlucht Medan - Yogyakarta
 • Eigen Nederlandse reisbegeleiding
 • Vervoer per airconditioned bus
 • Treinrit Yogyakarta - Malang
 • Ferry naar Bali
 • Hotelovernachtingen met ontbijt
 • Excursie Borobudur & Prambanan
 • Excursie per jeep naar Bromovulkaan
 • Excursie Gitgit watervallen en Pura Ulun Danu Bratan tempel
 • Diensten Djoser servicebalie Schiphol

Excursies

Bij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. De een struint graag over de markt in Ubud op zoek naar koopjes, de ander wil op zijn gemak rondkijken bij een museum of strijkt neer op het terras om onder het genot van een Indonesische maaltijd het dagelijks leven gade te slaan. In de meeste gevallen kun je zelf of met groepsgenoten, al dan niet met hulp van onze reisbegeleiding, er te voet of met lokaal vervoer erop uit trekken. Toegangsgelden zijn dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken.

Sommige bezienswaardigheden mag je niet missen, zoals de Prambanan en de Borobudur, zijn slecht bereikbaar of liggen ‘en route' naar onze volgende overnachtingsplaats, zoals de Bromovulkaan. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Ook bij alle excursies die bij het programma inbegrepen zijn, geldt dat het entreegeld exclusief is.

Tijdens deze reis door Sumatra, Java en Bali zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen:

 • Excursie Borobudur & Prambanan. Een prachtig gedecoreerde stoepa en hindoeïstische tempels.
 • Excursie per jeep naar Bromovulkaan. Ontdek dit prachtige maanlandschap tijdens de zonsopkomst.
   

Onderweg stopt onze bus op een aantal plaatsen, waarvoor je uitsluitend nog eventuele entreegelden hoeft te betalen om naar binnen te mogen:

 • De Balinese Pura Ulun Danu Bratan. Een hindoeïstische tempel aan het Bratan meer.
 • De Gitgitwatervallen, met zestig meter de hoogste waterval van Bali.
   

Tijdens de reis zijn nog andere excursies mogelijk die zeker de moeite waard zijn. Een jungletocht op zoek naar de orang-oetans is een fantastische ervaring. Maak een wandeling naar de Sibayak vulkaan, verken Samosir per fiets, of maak een fietstocht door de Balinese rijstvelden!

Reisdocumenten

 • E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek;
 • Paspoort, dat bij vertrek uit Indonesië nog minimaal 6 maanden geldig is;
 • Een gratis visum is verkrijgbaar op de luchthavens van Jakarta, Medan en Denpasar. Met dit gratis visum kun je maximaal 30 dagen in Indonesië verblijven. Indien je langer dan 30 dagen verblijft, dien je het visum voor vertrek bij de ambassade in Nederland aan te vragen.

Geldzaken

In Indonesië wordt er betaald met de Indonesische Rupiah (IDR). Kijk voor een actuele koers op oanda.

Pinnen: in de grote plaatsen op Java en Bali zijn geldautomaten.
Contant: we adviseren een bedrag van € 50,- ~ € 100,- mee te nemen voor noodgevallen.

Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 200,- per persoon per week.

Het is gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 40,-.

Als je op vakantie gaat buiten de eurozone, is het handig om alvast wat lokale valuta mee te nemen zodat je bij aankomst niet direct hoeft te pinnen. Bij GWK Travelex bestel je makkelijk en snel je buitenlands geld.

Maaltijden

De Indonesische keuken is een van de bekendste van Azië en is buitengewoon gevarieerd. Voor de liefhebbers kan de reis een ware culinaire ontdekkingstocht worden. Indonesië bestaat uit duizenden eilanden, waarvan velen hun eigen recepten en specifieke kruiden hebben. Zo zijn de gerechten op Sumatra in het algemeen veel pittiger dan op Java. De gerechten van Oost-Java zijn doorgaans wat zoeter van smaak. Daar wordt onder andere ook meer gebruikgemaakt van palmsuiker. De Indonesische keuken heeft onder invloed gestaan van de Chinese, Indiase, Arabische en ook de Nederlandse keuken. Elk heeft zijn bijdrage geleverd aan de grote verscheidenheid aan gerechten.

In Indonesië gebruikt men veel kruiden zoals laos, djintan (komijn), djahé (gemberwortel), koenjit (kurkuma, geelwortel) en ketoembar (korianderzaad). In vrijwel ieder gerecht wordt gebruikgemaakt van uien, knoflook en sambal en vaak wordt er kokosmelk toegevoegd voor de speciale, zachte smaak. Ook het gebruik van ketjap (sojasaus) is algemeen. Als bijgerecht is er vaak kroepoek, atjar en sambal.

Het ontbijt is bij de reissom inbegrepen. Er wordt een continentaal ontbijt geserveerd, maar wie dit prefereert kan veelal ook een Indonesisch ontbijt krijgen. Lunch en diner zijn niet bij de reissom inbegrepen, waardoor je alle vrijheid hebt te bepalen waar, wat en met wie je gaat eten. De reisbegeleiding kan je adviseren over het Indonesische eten en geschikte eetgelegenheden. Er is een scala aan mogelijkheden, variërend van restaurants tot kleine warungs langs de weg. Overigens bieden verschillende restaurants ook een keuze aan westerse gerechten.

Gezondheid

Voor deze reis wordt aangeraden:

 • Vaccinaties tegen DTP, tyfus en hepatitis A
 • Malariatabletten


Het is verstandig enigszins te letten op wat je eet. Tevens raden we je aan een kleine medische kit mee te nemen met o.a. aspirine en middelen tegen darmstoornissen.

Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Thuisvaccinatie.nl. Het is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis. De deskundige artsen komen bij je langs wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. En sturen (indien mogelijk) de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De tarieven zijn vergelijkbaar met andere vaccinatie instellingen. Je kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.

Logo ThuisVaccinatie.nl

Hotelverlenging

Verlenging in Ubud en Kuta is mét accommodatie bij te boeken.

De prijs in Ubud is v.a. € 25,- op basis van logies mét ontbijt in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer is v.a. € 50,- per nacht. Voor de maand augustus en van 24 december t/m 5 januari geldt een toeslag van € 14,- per kamer.

De prijs in Sanur is v.a.€ 27,50 op basis van logies mét ontbijt in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer is v.a. € 55,- per nacht. Voor de maanden juli, augustus en van 23 december t/m 3 januari geldt een toeslag van € 17,- per kamer. In Sanur verblijf je in hotel Taksu.

Deze prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar het hotel en de luchthaven op Bali.

Klimaat en geografie

Indonesië heeft een tropisch klimaat. De temperatuur is het gehele jaar vrij constant en ligt rond 30°C. Sumatra wordt in tweeën gesneden door de evenaar en het noordelijke deel van het eiland heeft andere klimaatskenmerken dan het zuidelijke deel. Het klimaat op Java verschilt van regio tot regio. Zo is Oost-Java droger dan West-Java.

Op Bali is de temperatuur het hele jaar door zeer gelijkmatig tussen 28° en 30°C. De droge periode begint rond april en eindigt rond november. De regentijd valt in de tussenliggende maanden. Per jaar kan de aanvang en lengte van de droge en natte periode enigszins verschillen. Bovendien trekt de moesson van Sumatra naar beneden de archipel over en op elk eiland begint de regentijd dus op een ander tijdstip. Ook de hoeveelheid regen varieert per streek. Het reizen in de regentijd hoeft niet nadelig te zijn. Een regenbui valt meestal 's middags, is vaak kort en hevig en kan de natuur een lekkere opfrisser geven. Na een bui klaart het vaak snel weer op.

Reisbegeleiding en gidsen

Een Nederlandse reisbegeleider begeleidt de reis. Onze reisbegeleiders zijn ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en wensen. De eigen passie, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit.

FAQ

Waar overnacht je met Djoser in Indonesië?

Djoser maakt gebruik van goede, sfeervolle middenklasse hotels in Indonesië. Het type accommodatie is erg afwisselend: van typisch Indonesische bouwstijl met een mooie tropische tuin, tot kleine hotels beheerd door een familie en moderne, wat luxere hotels. In een aantal gevallen zijn de accommodaties voorzien van een zwembad voor een verkoelende duik of ligt het strand op loopafstand.

Hoe is het vervoer in Indonesië?

Is er Nederlandstalige begeleiding op de reis?

Welke maaltijden zijn er tijdens de reis inbegrepen?

Hoe groot zijn de groepen naar Indonesië?

Wat is het voltage in Indonesië?

Is het mogelijk de reis te verlengen?

Is een visum voor Indonesië noodzakelijk?

Kan ik langer dan 30 dagen in Indonesië blijven?

Heb ik een klamboe nodig?

Is het mogelijk een eenpersoonskamer te boeken voor deze reis?

Zijn er mogelijkheden om te duiken tijdens de reis?

Kan ik tijdens de reis naar huis bellen of e-mailen?

Stel je eigen vraag

Bekijk alle veelgestelde vragen

Reviews

Gemiddelde beoordeling: 8,5

 • Een zeer intensieve reis waarbij de kijk op het Nederlandse verleden in Indonesië en de natuur met het besef hoe ver wij daarvan zijn afgedwaald het meeste indruk heeft gemaakt.

  8,0

  8,0
 • Onvergetelijke reis, veel gezien en geleerd van de eilanden en de culturen Sumatra, Java en Bali. Prachtige natuur, alles goed georganiseerd! Wel hele lange reisdagen en veel verblijf in grote steden en grote hotels. Had van mij wat meer rustiekere hotels in kleinere plaatsen mogen zijn.

  8,0

  8,0
 • Zeer mooie reis. Wel soms lange busritten maar zeer comfortabel. Zeer goed georganiseerd en een megasuper begeleiding. Margriet is echt TOP. Veel ontdekt op deze reis.

  9,0

  9,0
 • Een intensieve reis met professionele begeleiding.

  9,0

  9,0
 • Prachtige intensieve reis! Wat liggen cultuur en natuur hier dichtbij elkaar. De kleine economietjes in kampongs op Java en Sumatra laten dat mooi zien. De kracht van de natuur is echt te voelen bij Bromo. De hindoecultuur op Bali is overal. Ga 't zien. Tip: reken wel op een paar pittige reisdagen.

  8,0

  8,0
 • Fantastische reis! We hebben een stukje Indonesië ervaren. Soms lange reisdagen, maar de moeite waard. Prima reisbegeleiding. (Lisa, bedankt!)

  9,0

  9,0
 • Wat een heerlijke tijd hebben we gehad ! Een mooie afwisseling tussen natuur, cultuur, avontuur en voldoende vrije tijd om te relaxen. De uitstekende begeleiding van onze reisleidster maakte dat we ons nooit zorgen hoefden te maken. Hou er wel rekening mee dat je veel uurtjes in de bus doorbrengt.

  9,0

  9,0
 • Veel gezien en ondervonden. Zeer leerzaam en vaak interactief. Het gebruik van diverse transportmiddelen was erg leuk. Alles dankzij deskundig reisbegeleiding.

  9,0

  9,0
 • Heerlijk genoten, wel een aantal lange reisdagen in de bus maar zeer zeker de moeite waard....

  8,0

  8,0
 • Mooie indrukken opgedaan, aardige mensen. Mooie reis met weliswaar lange reisdagen, maar die worden onderbroken door leuke uitstapjes. Topper: de Bromovulkaan en de zonsopkomst. Machtig wat de natuur kan, zonder dat wij hier invloed op hebben !

  8,0

  8,0
Bekijk alle reviews

Plaats een review

Daarom Djoser

 • Rechtstreekse vluchten met Garuda Indonesia
 • Hotelovernachtingen met ontbijt
 • Eigen Nederlandstalige reisbegeleiding
 • Inclusief binnenlandse vlucht
 • Afwisseling natuur en cultuur
 • Verblijf aan de rand van Gunung Leuser NP
 • Excursie naar Borobudur en Prambanan
 • Comfortabele treinreis van Yogyakarta naar Bandung
 • Slapen aan de rand van de Bromovulkaan
 • Excursie per jeep naar Bromovulkaan
 • Verlenging aan het strand van Bali mogelijk

Klantwaardering

8,5

Een zeer intensieve reis waarbij de kijk op het Nederlandse...
Een zeer intensieve reis waarbij de kijk op het Nederlandse verleden in Indonesië en de natuur met het besef hoe ver wij daarvan zijn afgedwaald het meeste indruk heeft gemaakt.

Jos J. - 8,0
Onvergetelijke reis, veel gezien en geleerd van de eilanden...
Onvergetelijke reis, veel gezien en geleerd van de eilanden en de culturen Sumatra, Java en Bali. Prachtige natuur, alles goed georganiseerd! Wel hele lange reisdagen en veel verblijf in grote steden en grote hotels. Had van mij wat meer rustiekere hotels in kleinere plaatsen mogen zijn.

A.S. - 8,0
Zeer mooie reis. Wel soms lange busritten maar zeer comforta...
Zeer mooie reis. Wel soms lange busritten maar zeer comfortabel. Zeer goed georganiseerd en een megasuper begeleiding. Margriet is echt TOP. Veel ontdekt op deze reis.

Peter V. - 9,0

Bekijk hotel reviews op

Het weer in Indonesië

Het weer in Indonesië

33°C

Terug naar boven