Indonesië

Java & Bali 18 dagen - september

Verslag van de 18 daagse reis naar Java en Bali van 8 tot 25 september.
Geschreven door de verschillende (14 ) groepsleden en reisbegeleider.

Dag 1 Amsterdam - Jakarta met Malaysia airlines en een overstap in Kuala Lumpur.

Dag 2 Op Schiphol werden we verwacht vanaf 9.00u 's morgens, vertrek met de vlieger was om 12.00u gepland. Met een beetje spanning en vooral uitkijken naar andere mensen die aan deze reis deelnemen, het herkenningsteken was het label van Djoser op de bagage. Aan de incheckbalie maken we al kontakt met enkele mensen, dat was een goed begin; inchecken, door de nodige contoles en daar dan maar wachten voor de instap. Op het vliegtuig nog enkele mensen voor de 18 daagse reis ontmoet, o.k. zo kennen we al de helft van de groep. Zitten, vastriemen en vertrekken voor de eerste vlucht van ongeveer 11 uren naar Kuala Lumpur.  Vervolgens nog een vlucht van ongeveer 2 uren naar Jakarta. Op het vliegtuig hadden we gebruik gemaakt om de andere personen te leren kennen, daar ik een Belg, benieuwd was of er nog landgenoten zouden meereizen; en ja hoor.... er was nog een Belg in de groep: 2 Belgen en 12 Nederlanders; een gezellige groep!!
Na een goede vlucht werden we door onze buschauffeur, die ons rondrijdt tot aan ons hotel op Bali, naar ons hotel in Jakarta gebracht: het BATAVIA Hotel.
Inchecken, kamer opzoeken, opfrissen, voor sommigen wat rusten, voor anderen al een wandeling maken in de omgeving en zo ons al eens aanpassen aan de warmte. 's Avonds gingen we met z'n allen gezellig uit eten, maar eerst werd er uitgebreid een kennismakingsronde gedaan en legde de reisbegeleidster uit wat er op het programma stond en wat voor afspraken. Daarna gingen we met z'n allen naar restaurant Batavia, voor een geslaagd etentje. Daarna ons verdiende nachtrust, die we nodig hadden.

Dag 3 Jakarta - Bogor - Bandung
Na het vroege ontbijt, stapten we om 7.00u de bus op met richting Bandung, na een rit door het nieuwe Jakarta en met een stop aan het nationale monument. Onderweg was er de stop in Bogor, de Hortus Botanicus, waar onder leiding van een nederlands sprekende gids een wandeling van ongeveer anderhalf uur gemaakt werd. Vervolgens werd de busreis verder gezet, door het gebergte waar we de theeplantages en rijstvelden konden aanschouwen. Na een lunchpauze werd er richting Bandung gereden. Onderweg zagen we ook de steenbakkerijen en het nodige file leed, maar goed dat we weten wat file rijden is maar hier is het toch een ander beeld.
Enfin we zijn toch aangekomen in het hotel, in de late namiddag. Alwaar we de nodige tijd hadden voor naar de supermarkt te gaan, het was alsof ge een winkelcentrum in België of Nederland binnenwandelde. Nog een goed en gezellig etentje, waarna we aan onze nachtrust begonnen.

Dag 4 zondag 11 september, Bandung - Pangadaran ( impressies van Carl)  
Weer een matineus ontbijt in het fraaie hotel Sukajadi, in de noordelijke buitenwijk van Bandung. Om 7.00u vertrek naar Pangandaran en onze "regelaar" Ellen is onverbiddelijk. Na een stukje tolweg volgde de bus de 2-baansweg naar Garut en alras verzeilden we in een opstopping. Maar wie verzon markt te houden pal naast de rijbaan? Door de file schoten de brommers als nijdige horzels kriskras door het verkeer en onze bus-chauffeur moest daar maar oog op houden. De weg naar Garut voerde door een bergachtig landschap en de weg slingerde, steeg en daalde met venijnige klimmetjes waar de bus af en toe moeite mee had. Fraaie verge-zichten op de groene sawa's die vaak hinderlijk werden onderbroken door de "warungs" langs de wegkant.; als je de vaak wrakke bouwsels zo mag noemen. De smalle 2baans weg met onoverzichtelijke bochten leidde vaak tot gevaarlijke inhaalmanoevres maar wonder boven wonder geen ongeluk gezien. Tussen Garut en Tassik Malaya maakten we een stop voor een wandeling en bezoek aan Kampong Naga; een schilderachtig, in de vallei gelegen dorpje waar de bewoners van Soendanese afkomst en hun primitieve houten huisjes nog een leven leidden zonder de geneugten van de moderne tijd. De trotse gids toonde er zijn eigen huisje, waarin hij echter wel zwart/wit Tv en geluidsapparatuur had geïnstalleerd. Draaiend op een accu, dat wel!! Ruim voor Banjar nam de vegetatie en het landschap toe; vele wuivende kokospalmen tussen loof-  en pisangbomen met hun grote bladeren. In Banjar, een keurig stukje qua huizen, zagen we een fenomeen uit het verleden dat we in Jakarta gemist hebben, de becaks ( fietstaxi) die we hier wel zagen rijden.Tussen Bangar en Pangandaran dan nog even een oefening in geduld omdat we kilometers achter 2 vrachtwagens moesten blijven rijden met een slakkegangetje van zo'n 40km/uur. De vele onoverzichtelijke bochten maakten inhalen onmogelijk. Hulde aan onze chauffeur die zich niet liet verleiden tot roekeloze inhaalmanoevres. Om ca. 18.00u reden we Pangandaran binnen. ! Het Uni Beach hotel, waar we 2 nachten verblijven, had een prachtig zwembad. Maar na een bustocht van bijna 12 uur dacht iedereen eerst aan een douche en een goede maaltijd.

Dag 5 Maandag 12 september, impressies van Kim
Eerst en vooral wil ik zeggen, dat deze dag toch de vele busritten doet vergeten; het was gewoon een super dag, toppie!! We begonnen de dag met een kennismaking met onze persoonlijke "Becak"( = fietstaxi) bestuurder. We maakten een lange tocht, door hele mooie buurten & dorpjes.


 
Enkele stops werden gemaakt:
- de markt, tempe(vleesvervanger)maken, wayangpoppen, "brown sugar" maken, kroepoekfabriekje, kokosnoten prepareren.....
Uiteindelijk allemaal de moeite waard om gezien te hebben. Op onze tocht zagen we zelfs bomenklimmers als aapjes in de bomen. (kokosnoten plukken). Last but not least mochten we een trouwceremonie mee bijwonen, mits een kleine bijdrage alsof we dorpsbewoners waren. De tocht naar de "Indiana Jones" bridge was ook de moeite! Amaai, welk lekkers kunnen we hier in Indonesië zo van de bomen plukken...... avocado, kiwi, cacao!!
En dan na een "snelle" lunch aan het strand, toch wel ( voor mij) het hoogtepunt van de dag!! De tocht naar en door de GREEN CANYON. Helaas konden we ons fototoestel niet meenemen, maar deze tocht en toch wel uitdaging is vastgelegd in ons geheugen. Wat een pracht kregen we te zien, vooral op het avontuurlijke stukje dat we zelf mochten zwemmen. Af en toe een gilletje en een slokje water binnen, maar écht de moeite waard. 

JB2

We sloten de dag af, met een lekkere BBQ aan het strand en een gezellig kampvuur waar zelfs Carl even een deuntje op de gitaar ging spelen. Een meer dan geslaagde dag, laat de volgenden maar komen.

Dag 6 Dinsdag 13 september, impressies van Dorine. 
Na een prima ontbijt, zit iedereen om iets voor zevenen weer in de bus en vertrekken we om 7.00u; met als eindbestemming voor deze dag YOGYAKARTA. We hebben een lange busrit voor de boeg met als beloning "de Borobudur". Het eerste stuk gaat langzaam, omdat de weg erg primitief is; veel hobbels en kuilen én onverhard! Het landschap is, voor wie daar oog voor hebben want het is ook heerlijk slapen in de bus, heel gevarieerd; rubberplantages, teakbomen, rijstvelden en in de verte zijn vulkanen te zien. Om ongeveer 10.00u is het tijd voor een plaspauze en even de benen strekken. We gaan vrij snel weer verder, want we hebben nog véle kilometers voor de boeg!! De weg is inmiddels weer verhard en dat gaat dus aanmerkelijk sneller. Er is gelegenheid om het 2e deel van de film te zien, maar volgens mij ligt/zit de grootste helft te slapen. de lunch gebruiken we in de "frisse" lucht. Ellen heeft er voor gezorgd, dat er voor iedereen een lunchboxje is zodat we weer vrij snel door kunnen. De inhoud bestaat uit o.a. twee heerlijke bruine boterhammen. Nog ongeveer anderhalf uur rijden en ja dan is het eindelijk zover; we zijn bij de Borobudur. Het hoogtepunt van de dag!

JB3
 
We krijgen een rondleiding (engelstalig) van ruim een uur. Daarna hebben we nog tijd om zelf rond te kijken en foto's te maken. Het is de lange busrit meer dan waard!!! De Borobudur is het grootste boeddhistische monument ter wereld. Helaas kunnen we wegens restauratiewerkzaamheden, niet op de bovenste drie terrassen waarop de stupa's staan. We kunnen wel een stupa aanraken! ( brengt geluk). Iedereen is wel onder de indruk van dit prachtige, grootse complex. Na een groepsfoto en een aantal individuele foto's dalen de meesten weer af. Nog even langs de winkeltjes en om 17.15u zitten we allemaal weer in de bus met op onze camera "de Borobudur', belicht van alle kanten!!! Om ongeveer 18.45u komen we aan in "Hotel Brongto"te Yogyakarta. we worden verwelkomd met een glaasje fris en na enkele mededelingen van Ellen, krijgen we de sleutels. We hebben allemaal onze eigen bungalow, het ziet er erg leuk en goed verzorgd uit en.... we blijven hier 3 nachten!!!!

Dag 7 Woensdag 14 september, een vrije dag!!!
Iedereen slaapt eerst lekker uit en om half negen zitten de meesten van ons aan het ontbijt, met voor de liefhebber: hagelslag! Daarna gaat iedereen doen, waar hij of zij zin in heeft. Bij het zwembad zitten, lezen, shoppen of naar de salon voor een mas-sage. Wij gaan met z'n zessen richting het paleis van de Sultan, maar komen eerst ergens anders uit, ook mooi! Uiteindelijk vinden we wel het Kraton. Mooi en vooral groot complex. Er is veel te zien, zelfs een voorstelling met wayangpoppen. Daarna is het tijd voor koffie, best lastig te vinden. Iedereen wil je de weg wijzen en je vooral meenemen naar restaurantjes, maar bij de meeste "gidsen" betekent het vooral alle straatjes door en niet weten waar je uitkomt. We nemen dus maar afscheid van de beste man en zoeken zelf verder. Onderweg naar de Taman Sari (het waterpaleis) vinden we een leuk tentje en drinken we verse sapjes en de thee-specialiteit(deze thee wordt ook geschonken aan VIP-gasten van de sultan). Ook hierna weer allerlei straatjes om de ingang te vinden van de Taman Sari. Een beetje vervallen, maar toch bijzonder om te zien. Hoe mooi moet het hier vroeger geweest zijn. Eeemaal buiten maken we gebruik van het goede richtingsgevoel van Rob. In een wirwar van straten leidt hij ons direct naar het hotel. Daar is het tijd om te relaxen, lezen en zwemmen. Iedereen heeft volgens mij een leuke dag gehad. 's Avonds heerlijk gegeten bij "Via Via", een leuke en gezellige afsluiting van deze dag.
               MIRANDA.

Dag 8 Donderdag 15 september Yogyakarta 
Vandaag staat een bezoek aan "de Prambanan"tempel op de agenda. Na diverse aarbevingen zijn meerdere tempels op het terrein ingestort en de wederopbouw is nog steeds in volle gang. Sommige tempels zijn dan ook gesloten voor publiek. 

JB4

Daarna de bus weer in, op weg naar een zilverfabriekje, waar alles nog met de hand gemaakt wordt. Het batik-atelier zit om de hoek en ook daar krijgen we een rondleiding. Ook hier wordt alles nog met de hand getekend en bewerkt tot batikstof. De middag hebben we vrij om te zwemmen en te relaxen bij en in het hotel. 's Avonds gaan we heerlijk uit eten met de groep en sluiten we de avond af met een traditioneel ballet, welk gebaseerd is op een eeuwenoud verhaal over Rama en Sinta. Erg leuk gespeeld in een openluchttheater, begeleid door een eveneens traditioneel orkest.
                                                            J&K

Dag 9 Vrijdag 16 september
Vanmorgen om 7.45u vertrokken uit Yogya. Vanaf het station Yogyakarta in ongeveer 1 uur naar Solobatabam gereden, met de stoptrein. Het was leuk om tussen en met de locals te reizen. Net als in de metro zitten de mensen met de rug tegen de zijwand aan. In Solo hebben we in de stationsrestauratie koffie/thee gedronken, wachtend op de bus die ons naar Malang brengt. Na ongeveer 3 uren gestopt voor de lunch. Aan het eind van de middag bij een benzine-station een plaspauze, waar een aantal van ons de mooiste foto's gemaakt hebben van de ondergaande zon. Na een lange dag, 11 uur in totaal, kwamen we aan bij hotel "Graha Cakra"in Malang. Een prachtig hotel en heel schoon!!  Met een goed restaurant en live music!
                                                           Sonja & Silvia.

Dag 10 Zaterdag 17 september
Na een goede nacht in een mooi hotel en een goed ontbijt met croissantjes, gaan we weer verder. Vandaag hebben we een druk programma. We stapten in drie Range Rovers om richting de Bromo vulkaan te gaan. De bus en de koffers en tassen gaan niet mee, iedereen neemt een rugzak mee met de nodige spullen voor 1 nacht en 2 dagen. De auto's brengen ons eerst bij hotel Tugu in Malang; we kregen hier een rondleiding door het schitterende hotel. Dit hotel heeft veel antiek uit China, Indonesië en historische spullen uit de koloniale tijd. Na een bezoek aan de duurste suite ( de Aspara Residence, á 1000 US dollar per nacht), stapten we weer in de auto's richting de Jago tempel.
Halverwege nog gestopt om geld te pinnen en een oud nederlands koloniaal winkeltje te bekijken. Bij de Jago tempel zijn we gestopt om deze te beklimmen en de nodige foto's te maken. Na zo'n 40 minuten rijden, kwamen we in de buurt van een waterval; om de waterval te bereiken liepen we ongeveer een kilometer via een pad dat af en toe behoorlijk steil was. Het uitzicht op de waterval was prachtig! Het water kwam van 60m hoogte naar beneden. Teruglopend kreeg iedereen wel trek en was er een simpele lunch (nudelsoep en een softdrink). Vervolgens reden we verder omhoog; op ongeveer 2000m hoogte hebben we een klein bergdorpje bekeken, Ngadas Tangger. Het hele dorpje en de omgeving waren in de mist gehuld en menigeen was bang dat de Bromo vulkaan ook in nevelen gehuld zou zijn.......maar een stukje bergafwaarts rijdend verdween de mist en werd het helder. We reden met de auto's de zandwoestijn in; daar bleek wel dat het handig was dat dit 4x4 jeeps waren!!! We reden met de drie auto's door een eeuwenoude krater. Een aantal van de vrouwen liet hun rijkunsten zien, door zelf even met één van de Range Rovers te rijden en daarmee grote hoeveelheden stof/zand te verplaatsen!! Echt een schitterend gezicht om midden in zo'n zandwoestijn te staan. We reden door naar de Bromo; het laatste stuk moest je of zelf lopen of te paard afleggen. Het merendeel ging lopend de vulkaan op. Een paar kozen voor een paard(je); je kon duidelijk zien dat Danielle het vaker had gedaan omdat ze in galop ging. Charlotte haar paard wilde waarschijnlijk naar huis, want ze ging de andere kant op. Gelukkig stopte het paard en ging als nog richting Bromo.

JB5
 
Na een stevige wandeling en het beklimmen van ruim 200 treden, zagen we de krater; echt een fantastisch gezicht!! Na de nodige foto's weer de berg af en richting ons hotel Door Ellen was aangegeven, dat het een zeer eenvoudig hotel was, maar dat viel alleszins mee. Na het avondeten, vroeg richting de kamer voor een korte nacht. Slapen met een extra deken, vanwege de kou! Met het vooruitzicht de Bromo bij zonsopgang te zien.
                                                                      Rob.

Dag 11 Zondag 18 september
Een korte nacht in een "horror hotel". het zou er namelijk héél koud, héél smerig en héél simpel zijn. Uiteindelijk hadden we alleen een hele koude douche en bleek het met de rest nogal mee te vallen. Korte nacht dus, want we gingen vroeg opstaan om naar een uitzichtspunt te gaan en daar de zonsopgang én de Bromo te bewonderen. We waren blijkbaar niet de enigen die hiervan wilden genieten; samen met ons nog vele andere toeristen en marktkooplui. Als je toch geen plek had in koffer of tas voor een warme trui of sjaal/muts kon je deze ter plekke nog gewoon kopen. Het was heel even spannend of de zon zich wel zou laten zien en zich niet zou verstoppen achter de wolken. Gelukkig kwam ie te voorschijn; een prachtige goudgele gloed bedekte het landschap, een fantastisch gezicht!! We liepen weer naar beneden, waar onze jeeps ons weer naar het hotel brachten. Hiervoor betaalden we 50.000 RH, de zon gaat dus niet altijd voor niks op...ha, ha!! Het is zeker een aanrader, want het was het vroege opstaan meer dan waard! Na een goed ontbijt werd het tijd de Bromo regio te verlaten. Met 2 kleine busjes werden we naar onze bus gebracht. We hebben een lange dag voor de boeg, maar na een héle lange dag in de bus en een korte overtocht per boot kwamen we aan op BALI!!
Wat was ik er aan toe om, na alle fantastische excursies op Java, te genieten van zon, zee, strand (.... en winkeltjes) op Bali. In de vroege avond kwamen we bij ons hotel aan, hotel Sunari in Lovina, waar we drie nachten blijven....heerlijk!!!!!
                                                   x Charlot.

Dag 12 Maandag 19 september
Het hotel is een verademing na het hotel van gisteren. Bij binnenkomst zie je kleine hagedisjes op de muren. Het heeft een prachtig zwembad, liggend aan zee. Een spa, waar de meesten toch wel gretig gebruik van gemaakt hebben en een mooie badkamer, inclusief flora ( deze badkamer is gedeeltelijk in de buitenlucht). Eén minpuntje is toch wel het strand; het zwarte zand, koraal en verkopers die je bespringen zodra je eraan komt nodigen niet echt uit tot een lekker "bakdagje" aan zee. Maar.... je kunt er wel een heerlijke strandwandeling maken en de zonsondergang maakt toch wel veel goed. Vandaag stond er een optionele excursie op het programma: het bezoeken van een tempel en warm-waterbronnen. Ik besluit om niet mee te gaan. Het idee om lekker een paar dagen aan het zwembad te liggen, een kleurtje te krijgen en te kunnen uitslapen is toch wel erg aanlokkelijk!!! Veel is er vanuit mijn oogpunt dus niet te beschrijven.
Om 10.00u lagen we paraat aan het zwembad. 's Middags maken Charlot en ik een wandeling langs het strand, richting Lovina. En wat was het warm!!! Wel een verschil, na de Bromo. 's Avonds heerlijk gegeten bij een restaurantje aan het strand, om daarna een cocktail te "pakken" in één van de tentjes in het centrum. Jammer genoeg is er niet veel te beleven, net als op Java is het vrij rustig in de eettentjes. Om ongeveer 22.00u 's avonds kun je, bij wijze van spreken, een bom afschieten maar de cocktail maakt al veel goed!! Eindresultaat na een dagje Lovina; een lekker kleurtje en heerlijk uitgerust. Anderhalve dag more to go!! in Lovina.
                                                                          x Daniëlle.

Dag 12 en 13 Maandag/dinsdag  19/20 september
Die anderhalve dag "to go", heeft ieder op z'n eigen manier ingevuld. Maandag hebben we bijvoorbeeld een taxi gehuurd (met 5 man) die ons richting Banjar bracht. Eerste stop was de Boedhistische "Brahma vihara arama" tempel. Door een mooie tuin, langs Boedhabeelden en over trappen kwamen we uiteindelijk bij de "mini Borobudur". Wat een mooie tempel! Er heerst zo'n serene rust, dat je gelijk snapt dat het een goede plek is om te mediteren. Ook het prachtige uitzicht, met in de verte bergen en zee zorgt voor een bijzonder gevoel. Het leuke aan deze tempel is ook, dat je een kijkje ín de tempel mag nemen. Hier staan wat kleinere Boedhabeelden in het midden en de deuren naar buiten zijn versierd met prachtig houtsnijwerk.
Na ons rustgevende bezoek aan de tempel zijn we doorgereden naar de warm-water bronnen in Banjar. In een jungle-achtige setting waren daar 3 baden met, natuurlijk , warm bronwater. Ze werden gevuld met water door leeuwenkoppen die uit de muur staken en waar zo'n harde straal uitkwam, dat we ook nog een gratis massage kregen.

JB6


Na alle baden uitgeprobeerd te hebben, waren we helemaal relaxed en reden we volledig "zen" weer terug naar Lovina.
Dinsdag stond er een snorkeltrip op het programma voor de liefhebbers. Met busje en boot werden we vervoerd naar Menjangan-island, in het noordwesten van Bali. De boottocht op zich was al genieten, maar het werd nog veel mooier toen we ook nog een kijkje ónder water mochten nemen. Wat een spectaculair kleurenpalet aan vissen en koraal! En ja... we hebben "nemo" gevonden!  Verder waren een blauwe zeester en een kreeft ook van de partij. Na ons even in een "droomwereld" begeven te hebben, zochten we het vasteland weer op om richting Lovina te gaan.  
                                                       Ellen.

Dag 14 Woensdag 21 september
Vanmorgen zijn  Carl en wij vroeg opgestaan om dolfijnen te spotten.
Om 6.00u zaten we al in een klein houten bootje op de Javazee.
Ook al zouden we geen dolfijnen gezien hebben, dan was het uitstapje nog zeer de moeite waard geweest. De rust op het water en de zonsopgang waren zo mooi! Het was te vergelijken met de Bromo. Maar de dolfijnen stelden ons ook niet teleur, telkens kwamen ze in kleine groepjes naar boven, één keer zelfs vlak bij de boot. Wel 40 andere bootjes waren in groepjes aan het spotten, zodra de dolfijnen  zich lieten zien gaven ze vol gas om dichterbij te komen. De dolfijnen doken telkens weer weg om een stuk verder weer opnieuw adem te komen happen. Om 8.00u waren we weer terug, waarna een goed ontbijt klaar stond. Daarna de koffers gepakt en om 13.00u zijn we vertrokken richting Ubud.
De bus moest flink trekken, om de steile bergpas te passeren. Onderweg was het genieten van de prachtige natuur. Opvallend zijn de vele tempeltjes bij de huizen en in de dorpen. Onderweg zijn we gestopt bij een Hindoe-tempel en een koffieplantage. De plantage was meer een toeristische attractie dan een werkelijke plantage. We kregen koffie en thee aangeboden, in verschillende smaken. Tegen de avond kwamen we aan in Ubud bij "Ananda cottages". Het hotel is een resort met mooie appartementen tussen rijstveldjes en excotische planten. Diezelfde avond hebben we, met een groepje, gegeten in het Lotuscafé. Een mooie locatie, waar een balletvoorstelling werd uit-gevoerd over het Sinta sprookje.

Dag 15       Donderdag 22 september
Om 8.00u zijn we met een busje ( 8 personen, inclusief Ellen) vertrokken voor een fietstocht met mountainbikes. Na een uur bergopwaarts rijden, van 100 naar 1300meter hoogte, hadden we een koffiestop met uitzicht op een vallei met een vulkaan en een meer. De sporen van de vulkaanuitbarsting van 1963 waren nog goed zichtbaar. Na ongeveer 2 uur zijn we gestart met de fietstocht, vooraf gegaan door een fotoserie van de groep. De tocht was voor 95 % bergafwaarts, met af en toe een hellinkje. Vanwege de soms slechte paadjes was er wel enige stuurmanskunst voor nodig. Onze gids gaf onderweg  uitleg over de rijstverbouw, het beheer van de bevloeing van de velden, de organisatie van de dorpen( een soort gemeente-raad), de leefwijze en de geloofsrituelen van de Hindoes.

JB7
 
Bij toeval passeerden we een dorp waar een crematie-ceremonie was. Om de crematie te kunnen betalen, worden de overblijfselen van de overleden pas na 5 jaar opgegraven; zo kunnen de nabestaanden sparen voor deze ceremonie. Voor iedere overleden wordt een offertempel gemaakt, waarin de overblijfselen van de overledene naar een crematieplaats worden gebracht. Het is een ritueel waar het hele dorp aan meedoet. Het is een feestelijke gebeurtenis; de Hindoes geloven in reïncarnatie. Na de fietstocht hebben we een fantastische lunch gehad, bij de gids aan huis. Om 15.00u weer terug in ons hotel.             Harrie & Mieke.

Dag 16 en 17  Vrijdag/zaterdag 23 /24 september
Vanmorgen kon ik lekker uitslapen, maar ik was om 7.00u wakker en zat om half acht alweer aan het heerlijke ontbijt, met o.a. héél veel verschillende soorten fruit, pancakes, toast, eieren, rijst etc.
Gisteravond hadden we via de receptie al een taxi besteld, voor vandaag om 9.30u. Miranda, Kim en ik gaan er nog even op uit. We gaan o.a. naar Celuk; hier zijn veel zilversmeden. Je kunt zien hoe de sieraden gemaakt worden, maar er is natuurlijk ook een winkel en dus kun je ook prachtige sieraden kopen. Je moet wél onderhandelen!!!
Verder rijden we langs steenhouwerijen, met zowel zwarte als witte steen en Boedha's in alle maten!!
We gaan ook in atelier met houtsnijwerk kijken; alleen hout van de hibiscus- en krokodillenboom is van hier, de rest zoals bijvoorbeeld ebbenhout komt van Borneo.
Vervolgens gaan we naar de olifantengrot; erg mooi gelegen. In de grot vind je symbolen van de Hindoe god Shiva.
Om 13.00u zijn we weer in Ubud en we laten ons op de plaatselijke markt "droppen"; daar kun je werkelijk alles kopen en maar afdingen......na een uurtje pikt onze chauffeur ons weer op en brengt ons terug naar het hotel. Tijd om heerlijk aan één van de zwembaden te gaan liggen. 

JB8

's Avonds gaan we met de héle groep uit eten, bij Murney's; we zaten boven de rivier. Het eten was, zoals steeds, weer heerlijk! Ik had een rijstgerecht, met gado gado, pikant ei en noten!!!
Op tijd naar bed, want morgen hebben we een lange reis voor de boeg.
Zaterdagmorgen liggen sommigen van ons nog een paar uurtjes aan het zwembad, anderen doen de laatste inkopen en weer anderen gaan wandelen.

Om 12.00u vertrek naar het vliegveld in Denpasar. Incheck en controles gaan snel ( behalve dat ik 3x m'n bergschoenen uit moet trekken, vanwege een "piepje"). Om 15.30u boarden en om16.05u vertrek! Jammer dat we in Kuala Lumpur 5 uren moeten wachten, maar o.k. dat wisten we van te voren. De service aan boord van Malaysia Airlines is perfect!
's Morgens om iets voor zevenen ( de 25e september) landen we op Schiphol. We kunnen terugzien op een prachtige reis, met een hele gezellige groep!!!
                          Dorine.

JB9

Boek en reis met zekerheid

  • Kosteloos omboeken
  • 100% terugbetaling
  • Versoepelde voorwaarden
  • Korting op 1-persoonskamer

* Lees hier meer en bekijk de voorwaarden

Altijd bij Djoser

  • 24/7 hulp en bijstand
  • Eigen reisbegeleiding
  • Veilig op reis
  • Goede lokale vertegenwoordiging
  • Zorgvuldig geselecteerde hotels

Klantwaardering

8,6

Geweldig mooie reis. Zo mooi en prachtig als Bali is, zo ind...
Geweldig mooie reis. Zo mooi en prachtig als Bali is, zo indrukwekkend is Java! Echt een grote verrassing.

Patricia G. - 8,0
Terug naar boven