Iran, Turkmenistan en Oezbekistan

Van Shiraz naar Tasjkent21 dagen

Deze legendarische route door Iran, Turkmenistan en Oezbekistan is door veel grote namen bewandeld en bereden. Om maar eens een paar namen te noemen: Marco Polo, Dzengis Khan, Alexander de Grote, allemaal betraden zij de zijderoute die China met Europa verbindt. De zogenaamde karavanserais waren pleisterplaatsen waar mensen  bij konden komen van een lange reis en hun handel konden verkopen. Met gekochte waar gingen ze dan weer huiswaarts. Terug over dezelfde weg. Dit lappendeken van culturen die elkaar in alle richtingen hebben beïnvloed heeft geleid tot een bijzondere weg die voor velen tot de verbeelding spreekt. En dit zeker niet zonder reden.

Download reisinformatie

Prijs vanaf € 2.895,-

Van:
Aan:


Routekaart Van Shiraz naar Tasjkent, 21 dagen

 • 23-05-2020 Amsterdam - Shiraz (Iran)
 • 24-05-2020 Shiraz
 • 25-05-2020 Shiraz - optionele excursie Persepolis en Nagsha Rajab - Pasargade - Yazd
 • 26-05-2020 Yazd
 • 27-05-2020 Yazd- Isfahan
 • 28-05-2020 Isfahan
 • 29-05-2020 Isfahan - Kashan - Teheran
 • 30-05-2020 Teheran, nachttrein Mashhad
 • 31-05-2020 Mashad
 • 01-06-2020 Mashhad - Mary (Turkmenistan)
 • 02-06-2020 Mary - Merv, vlucht Ashgabat
 • 03-06-2020 Ashgabat - optionele excursie krater van Derweze
 • 04-06-2020 Ashgabat, vlucht naar Tashauz, excursie Kunya Urgench - Nukus (Oezbekistan)
 • 05-06-2020 Nukus - Khiva
 • 06-06-2020 Khiva
 • 07-06-2020 Khiva - Boechara
 • 08-06-2020 Boechara
 • 09-06-2020 Boechara - Samarkand
 • 10-06-2020 Samarkand
 • 11-06-2020 Samarkand - Tasjkent
 • 12-06-2020 Tasjkent - Amsterdam

Route op datum:

Reisbeschrijving

Deze legendarische route is door veel grote namen bewandeld en bereden. Om maar eens een paar namen te noemen: Marco Polo, Dzengis Khan, Alexander de Grote, allemaal betraden zij de zijderoute die China met Europa verbindt. De zogenaamde karavanserais waren pleisterplaatsen waar mensen  bij konden komen van een lange reis en hun handel konden verkopen. Met gekochte waar gingen ze dan weer huiswaarts. Terug over dezelfde weg. Dit lappendeken van culturen die elkaar in alle richtingen hebben beïnvloed heeft geleid tot een bijzondere weg die voor velen tot de verbeelding spreekt. En dit zeker niet zonder reden.

Shiraz - Perzische tuinen en romantische gedichten

Dag 1. Amsterdam - Shiraz
Dag 2. Shiraz

We starten de reis in Shiraz, vroeger de stad van wijnen, feesten en het uitbundige bourgondische leven. Tegenwoordig is het een stad met veel Perzische tuinen, groene lanen, een zeer aangenaam klimaat en romantiek. Iraans bekendste dichter Hafez komt hier vandaan en zijn graf is gelegen in een weelderige bloementuin. Veel jonge koppels zoeken elkaar hier op en zitten smoezelend op bankjes achter de bomen.

Zoroastrisme en Islam zij aan zij

Dag 3. Shiraz - bezoek Persepolis - Pasargade - Yazd
Dag 4. Yazd
Dag 5. Yazd - Isfahan

Via de tombe van Cyrus de Grote in Pasargade reizen we door naar de woestijnstad Yazd.
We hebben de mogelijkheid een bezoek te brengen aan het indrukwekkende Persepolis: een indrukwekkende koningsstad gebouwd door de stichter van Perzische rijk Cyrus de Grote in de 6de eeuw voor Christus. De ceremoniële stad begon klein, maar is door de eeuwen heen uitgegroeid tot het complex wat we nu gaan zien. Een van de nazaten van Cyrus is Darius de Grote, hij heeft het Perzische rijk werkelijk groots gemaakt. Het is ook mogelijk de Necropolis te bezoeken waar Darius de Grote en nog drie andere leiders zijn begraven. In Yazd vinden we windtorens op de daken van veel huizen en zien we in de kelders hoe de zogenaamde qanats water toevoerden vanuit de bergen. Yazd is het centrum van de religie Zoroastrisme. De Vuurtempel is hier een voorbeeld van: het vuur op deze heilige plaats brandt al sinds 470 AD. De Torens der Stilte buiten de stad zijn gecreëerd om de doden te doen verdwijnen. Het begraven of verbranden van de lijken werd als onrein gezien en de lichamen werden op deze heuvels gelegd om vervolgens opgegeten te worden door gieren.

Iran Turkmenistan Oezbekistan Yazd lemen huizen rondreis Djoser Naast de bijzondere bezienswaardigheden zojuist vermeld, is Yazd ook een hele aangename stad die wordt gekenmerkt door oranjebruin lemen huizen. Het oude centrum bestaat uit een netwerk van kleine straatjes waar je heerlijk in kunt ronddwalen en verdwalen. Vele wegen leiden naar de bazar of een van de moskeeën die dit deel van de stad rijk is. In de avonduren gaat de lokale bevolking de straat op om te genieten van de verfrissende temperaturen en een overheerlijk safraan- , walnoten- of rozenijsje kan hier zeker niet bij ontbreken.

Isfahan - écht de mooiste stad van Iran?


Dag 6. Isfahan
Dag 7. Isfahan - Kashan - Teheran

Iran Turkmenistan Oezbekistan Isfahan centrale plein rondreis Djoser We verlaten de woestijnstad Yazd en gaan door naar door velen geprezen als de mooiste stad van Iran: Isfahan. Het centrale plein van Isfahan is een van de grootste ter wereld en geeft toegang tot de bazaar, moskeeën en het koninklijk paleis. Isfahan is meerdere malen de hoofdstad van het Perzische Rijk geweest. De boeiende architectuur en bezienswaardigheden die we tijdens ons verblijf ontdekken zijn afkomstig uit de 16e eeuw toen de stad weer groots werd onder Shah Abas I. In de bazaar prikkelen de gevulde etalages met gekleurde kruiden alle zintuigen . Ook de bonte warme kleuren van de Perzische tapijten zijn een lust voor het oog en de verkopers staan altijd open voor een gezellig praatje en eventueel ook een verkoop… Daar waar de moskeeën veelal blauw gekleurd zijn, is de Armeense Vank kathedraal in de Armeense wijk Jolfa versierd met gekleurde iconen typisch voor de Russisch orthodox gebruik. Vele bruggen verbinden de delen van de stad die gescheiden worden door de Zayandeh rivier. De Si-o-se Pol brug telt 33 bogen en is een ontmoetingsplek van jong en oud waar aan het einde van de dag regelmatig wordt gezongen door mannenkoren. Al van ver komt de mooie volle galm van de stemmen je tegemoet.

De hoofdstad - Teheran

Dag 8. Teheran, nachttrein Mashhad
Dag 9. Mashhad

Iran Turkmenistan Oezbekistan Woestijnstad Kashan rondreis Djoser We verlaten Isfahan en rijden naar de charmante woestijnstad Kashan. Deze kleine en traditionele stad staat bekend om de historische huizen van de welgestelde bevolking en de typisch Perzische Fintuinen. We reizen vervolgens door naar de historische en moderne metropool Teheran. De hoofdstad heeft veel oud en nieuws te bieden: de Grote Bazaar van Tehran is evenals de andere bazaars een wirwar van straatjes met kleurige karavanserais en moskeeën, het uitbundige Golestan Paleis dateert uit de 18de eeuw en de unieke juwelencollectie is zwaar beveiligd en maakt alleen om deze reden al veel indruk. In het archeologisch museum van Teheran vinden we veel schatten uit het gehele Perzische Rijk. We komen hier een aanzienlijk aantal voorwerpen en beelden tegen die uit Persepolis komen bijvoorbeeld. In de avond stappen we op de comfortabele nachttrein die ons naar Mashad brengt, gelegen in het oosten tegen de grens van Turkmenistan. Uitgeslapen komen we hier aan. Mashad is een pelgrimsoord geworden na de begrafenis van Imam Reza, een nakomeling van de profeet Mohammed, in de 8ste eeuw. Hier komen niet veel westerse toeristen, maar is jaarlijks de grootste trekpleister van Iran voor veel bedevaartgangers en een bijzondere plek om te bezoeken.

Turkmenistan - rijk geworden dankzij de Zijderoute

10. Mashad, grensovergang Mary
11. Mary  Ashgabat

We verlaten Iran en steken de grens over naar het bijzondere en dunbevolkte Turkmenistan, voormalig lid van de Sovjet Unie. Onze eerste stop is Mary, uitvalsbasis voor de historische stad Merv. De eerste overblijfselen van Merv dateren uit het 3de millennium voor Christus, maar de voornaamste kenmerken zijn te herleiden naar de 6de eeuw voor Christus. Cyrus de Grote, ons inmiddels bekend uit Iran, heerste hier en ook Turkmenistan behoorde tot zijn territorium. Merv lag op de historische Zijderoute en is dankzij de handel van Oost naar West groot geworden. De volgende dag reizen we door naar de hoofdstad van Turkmenistan: Ashgabat.

Turkmenbashi - Leader of all Turkmen

12. Ashgabat - Optionele excursie krater van Derweze
13. Ashgabat - Tashauz - Kunya Urgench - Nukus

Iran Turkmenistan Oezbekistan Ashgabat Turkmenbashi Djoser Ashgabat is de stad van Turkmenbashi, ofwel Hoofd van de Turkmenen. De president heeft het land met strakke hand geleid van 1985 tot zijn dood in 2006. De titel Turkmenbashi heeft hij aan zichzelf gegeven en de hoofdstad Ashgabat is onder zijn leiding gebouwd en groots geworden. Niyazov, zoals zijn familienaam luidt, heeft bijzondere wetten ingevoerd tijdens zijn machtsperiode: playbacken op muziek werd verboden, gouden tanden mochten niet meer en honden werden verbannen uit de hoofdstad vanwege hun geur. Ook werden straten naar hem, zijn familieleden of Turkmeense schrijvers of musici benoemd evenals maanden en weekdagen. Tijdens een hevige aardbeving in 1948 is de stad met de grond gelijk gemaakt en alles wat we vandaag de dag ontdekken in deze stad is modern en groots. De grootheidswaanzin van Turkmenbashi wordt duidelijk zicht- en voelbaar tijdens ons verblijf in de stad waar we zijn mausoleum kunnen bewonderen en zijn standbeelden het straatbeeld sieren.

Vanuit Ashgabat is het mogelijk om aan het eind van de dag een optionele excursie te boeken naar de krater van Derweze. De Krater van Derweze staat bekend om zijn aardgasvuren die al sinds 1971 continu branden. De branden worden gevoed door de rijke aardgasvoorraden in het gebied.

Een korte vlucht brengt ons naar het noordoosten van het land waar we de plaat Kunya Urgench bezoeken; eens een belangrijke stop en rustplaats op de Zijderoute. Deze plaats die vandaag zo’n 30.000 inwoners kent, is ontstaan rond de 5de eeuw voor Christus. Vandaag de dag zien we hier nog een moskee, de poorten van een Karavanserai en de verdedigingsmuren die dateren uit de 11de tot 16de eeuw. Sinds 2005 staat deze stad op de UNESCO lijst van werelderfgoed.
We steken de grens over naar Oezbekistan en overnachten in Nukus, economisch en cultureel centrum van de regio. Tijdens de Sovjet jaren heeft deze stad gefungeerd als schuilplaats voor Russische avant-gardistische kunst en de collectie in het Savitskymuseum is een bezoek meer dan waard.

Sprookjesachtig Oezbekistan


14. Nukus - Khiva
15. Khiva

Iran Turkemnistan Oezbekistan Khiva oasestad Perzisch rijk rondreis Djoser We vervolgen onze reis naar Khiva of Xiva, een oasestad tegen de grens van Turkmenistan en onderdeel van het grote Perzische rijk. Er zijn dan ook resten gevonden die dateren uit  de 4de eeuw voor Christus. In de oude binnenstad torenen minaretten uit boven de stad. Khiva is de eerste Oezbeekse stad opgenomen in de werelderfgoedlijst van de UNESCO. We wanen ons in vervlogen tijden als we door de rustige straatjes lopen. Vroeger was het hier een drukte van belang met handelaren uit Oost en West die hun waren verkochten en hier bijkwamen na de reis door de Karakum woestijn in het westen en Kyzylkum woestijn in het noordoosten. Ondanks dat deze stad vanaf het einde van 19de eeuw onder Russische heerschappij viel zien we hier niet veel Stalinistische architectuur, maar wanen ons eerder in 1001 nacht…

Rijkdom dankzij Zijde


16. Khiva - Boechara
17. Boechara
18. Boechara - Samarkand
19. Samarkand

Van de oasestad Khiva reizen we door naar de meest authentieke steden van Oezbekistan: Boechara en Samarkand. In het levendige Boechara wanen we ons eeuwen terug in de tijd… Naast het indrukwekkende Po-i-Kalan complex staat deze stad ook bekend om het gouden borduurwerk en de vloerkleden. De laatste zijn typisch voor heel Perzië en ook hier volop te verkrijgen in de bazaar. In het Po-i-Kalan complex vinden we een 12de -eeuwse Minaret, de Kalan moskee en de Medresse ofwel islamitische school. De Kolon Minaret wordt ook de Torens des Doods genoemd dankzij de Mongoolse overheerser Djenghiz Khan die de minaret gebruikte om misdadigers te straffen. Ook de indrukwekkende poorten van de stad staan nog overeind en de gevangenis, daterend uit de 16de eeuw, is nog te bezichtigen.

Iran Turkmenistan Oezbekistan Samarkand plein drie medressen Djoser Alexander de Grote in de 4de eeuw voor Christus, Dzjengis Khan in de eerste helft van de 13de eeuw en Timoer Lenk in de tweede helft van de 14de: Samarkand heeft alle grote veroveringen meegemaakt en de heersers met grootheidswaanzin weten te doorstaan. Het is een van de mooiste steden op de Zijderoute onder andere dankzij de Registan, wat zoveel betekent als zanderige plaats. Op dit plein staan drie Medressen; Samarkand stond bekend als religieus centrum van de Islam en tot op de dag van vandaag zijn er nog vele koranscholen te vinden. De Siyob bazaar is de grootste en bekendste van het land en verkoopt voornamelijk etenswaar in alle vormen, soorten en maten. Vooral de kruiden, de granaatappels en de gedroogde vruchten zijn een lust voor het oog.

Tashkent - een zichtbaar Russisch verleden

Dag 20. Samarkand - Tasjkent
Dag 21. Tasjkent - Amsterdam

Het Russische verleden van Oezbekistan wordt in de hoofdstad Tasjkent pas echt goed zichtbaar. Vanaf de eerste wereldoorlog valt de regio onder Sovjet bewind en de brede statige straten en gebouwen, zo bekend van de Sovjet Unie, zijn hier goed zichtbaar. Een aardbeving van 1966 heeft de stad in ruïnes gelaten en de Sovjets herbouwden de stad in hun stijl. We vinden een modern monument dat de slachtoffers van de aardbeving herdenkt, het nieuwe onafhankelijkheidsplein heeft het Leninplein vervangen na 1991. Nationale feestdagen en herdenkingen vinden hier plaats.


Op weg met Djoser

Bij onze reizen is geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisdagen staan natuurlijk vast, maar ter plaatse wordt het programma in overleg tussen de groep en de reisbegeleiding ingevuld. De reisbegeleiding biedt de meeste dagen een programma aan en een aantal excursies is inbegrepen, maar je bent zeker niet verplicht hieraan deel te nemen. Wie er liever zelf op uitgaat, heeft daartoe alle vrijheid. Zo leer je een land tenslotte het beste kennen. Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers. De maximale groepsgrootte is 20 personen.

Lees de volledige beschrijving

Vertrekdata 2020

Start - einde

Beschikbaarheid

Prijs

Start - einde

11 apr - 01 mei
V
Vertrekgarantie i

Beschikbaarheid

voldoende
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.895,-

Start - einde

23 mei - 12 jun

Beschikbaarheid

voldoende
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.895,-

Voorwaarden vertrekgarantie

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en stellige verwachting deze ook uit te voeren. Dit op basis van eerdere resultaten en ervaringen en op basis van een minimum aantal deelnemers.

Om het karakter van een groepsreis te garanderen en de reis fysiek uit te kunnen voeren is een minimum aantal deelnemers nodig. Dit aantal staat bij betreffende reis vermeld onder het kopje 'Groepssamenstelling'.

Conform artikel 4 lid 2 van de ANVR-reisvoorwaarden behouden wij ons het recht voor de overeenkomst met onmiddellijke ingang op te zeggen, indien het aantal aanmeldingen kleiner is dan het vereiste minimum aantal.

Het kan voorkomen dat (definitieve) deelnemers van een reis met 'vertrekgarantie' moeten annuleren, waardoor de groepsgrootte onder het vereiste minimum aantal deelnemers daalt. De vertrekgarantie vervalt op dat moment.

Daarnaast behoudt Djoser zich het recht voor om in onvoorziene, gewichtige omstandigheden en of overmacht situaties de reis te annuleren en geen doorgang te laten vinden.

In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoort u dit ruim van te voren, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. In dat geval komt de huidige boeking te vervallen en kunt u een nieuwe reis of vertrekdatum boeken, waarbij u per persoon eenmalig € 100,- korting krijgt. Restitutie van de reissom (met uitzondering van eventuele kosten van visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk.

Inclusief

 • Vliegreis
 • Alle vluchttoeslagen
 • Overnachtingen met ontbijt in comfortabele, centraal gelegen hotels
 • Vervoer per nachttrein van Teheran naar Mashad
 • Vervoer per airconditioned bus
 • Twee tijdsbesparende binnenlandse vluchten
 • Excursie naar het indrukwekkende Persepolis
 • Excursie naar historische stad Merv
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Diensten Djoser servicebalie Schiphol

Exclusief

Reisverzekering, maaltijden, entreegelden, visumkosten, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, reserveringskosten € 25,-, bij 2 of meer personen € 35,-, etc.

Wijzigingen voorbehouden.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €2.295,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 485,-.

Hotelverlenging

Verlenging in Tashkent mét accommodatie is vooraf bij te boeken. Je verblijft in hetzelfde hotel waar we met de groep verblijven, zodat je niet onnodig hoeft te verhuizen. De prijs is € 60- per persoon per nacht op basis van logies met ontbijt in een tweepersoonskamer. Een eenpersoonskamer kost € 55,- per nacht.


Het is niet mogelijk om vooraf in Shiraz te vervroegen.

Groepssamenstelling

Onze groepen bestaan uit zowel samenreizende als alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.

Bij een aantal vertrekdata zie je ‘vertrekgarantie’ vermeld staan. Voor meer informatie over doorgang van de reis en gegarandeerd vertrek, klik hier.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers, het maximum is 20.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 10.

Praktische informatie

Accommodatie

Tijdens de reis overnachten we in goede middenklasse hotels met eigen badkamer. In de meeste steden maken we gebruik van centraal gelegen hotels, waardoor je makkelijk naar de bezienswaardigheden loopt. We verblijven op sommige plaatsen in traditionele onderkomens.

Een enkele keer overnachten we in authentieke Sovjet stijl.

Bekijk hotelreviews op Tripadvisor
 

Shiraz Arg Hotel
Isfahan Azadi Hotel
Yazd Kohan Kashane
Ashgabat Hotel Ak-Altin
Nukus Hotel Jipek Joli
Khiva Hotel Arkanchi
Boechara Hotel Atlas
Samarkand Hotel Zarina


Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we op deze reis verblijven.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 485,-.

 • Iran Turkmenistan Oezbekistan rondreis hotel accommodatie overnachting Djoser
 • Iran Turkmenistan Oezbekistan rondreis hotel accommodatie lobby overnachting Djoser
 • Iran Turkmenistan Oezbekistan hotel accommodatie overnachting rondreis Djoser
 • Iran Turkmenistan Oezbekistan hotel accommodatie overnachting rondreis Djoser
 • Iran Turkmenistan Oezebekistan hotel accommodatie overnachting rondreis Djoser
 • Iran Turkmenistan Oezbekistan hotel accommodatie overnachting lobby Djoser
 • Iran Turkmenistan Oezbekistan hotel accommodatie overnachting Djoser
 • Iran Turkmenistan Oezbekistan hotel accommodatie overnachting rondreis hotel Djoser
 • Iran Turkmenistan Oezbekistan hotel accommodatie overnachting Djoser
 • Iran Turkmenistan Oezbekistan hotel accommodatie overnachting Djoser
 • Iran Turkmenistan Oezbekistan hotel accommodatie overnachting rondreis Djoser
 • Iran Turkmenistan Oezbekistan hotel accommodatie overnachting rondreis Djoser
 • Iran Turkmenistan Oezbekistan hotel accommodatie overnachting rondreis Djoser
 • Iran Turkmenistan Oezbekistan hotel accommodatie overnachting rondreis Djoser
 • Iran Turkmenistan Oezbekistan hotel accommodatie overnachting rondreis Djoser

Vliegreis

Turkish airlines

Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Kies een datum voor eventuele afwijkende vluchtschema's. Alle schema's zijn onder voorbehoud van wijzigingen. De deelnemers ontvangen ongeveer 8 weken voor vertrek een voorlopig vluchtschema.

Kies vertrekdatum:

 • Vlucht met

  Traject

  Amsterdam - Istanbul

  Vertrek

  14:40

  Aankomst

  19:00

 • Vlucht met

  Traject

  Istanbul - Shiraz

  Vertrek

  20:30

  Aankomst

  01:55

 • Vlucht met

  Traject

  Tashkent - Istanbul

  Vertrek

  09:00

  Aankomst

  12:20

 • Vlucht met

  Traject

  Istanbul - Amsterdam

  Vertrek

  15:05

  Aankomst

  17:30


Tijdverschil: in Iran is het 2,5 uur later. In Turkmenistan en Oezbekistan is het drie uur later dan hier.

CO2-compensatie

Reizen is verrijkend, maar het transport dat nodig is om nieuwe bestemmingen te ontdekken laat zijn sporen achter in de vorm van broeikasgassen, waaronder CO2. Door de CO2-uitstoot van de reis te compenseren kan ergens anders ter wereld dezelfde hoeveelheid CO2 worden voorkomen. Samen met de ANVR hebben we gekozen voor een samenwerking met de South Pole Group, de wereldmarktleider in het uitvoeren van CO2-reductie projecten. Wij steunen een project in Thailand dat bestaat uit het installeren van zonnepanelen waardoor geen kolen meer hoeven worden te verbrand om elektriciteit op te wekken. Met CO2-compensatie doen we met elkaar dus iets terug voor het klimaat én voor de lokale bevolking. Compenseer daarom je reis: dit is mogelijk voor slechts € 5,-. Vanzelfsprekend compenseren wij als Djoser ook alle reizen van onze medewerkers.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €2.295,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt.

Vervoer

Tijdens de reis wordt er gereisd per bus, vliegtuig en trein. In Iran beschikken we van Shiraz tot Teheran over een eigen bus met air conditioning op de reisdagen. Vanaf het noorden van Turkmenistan tot en met het einde van reis beschikken we ook weer over een eigen bus op de reisdagen. Onderweg is vaak veel te zien en omdat het vervoer geheel tot onze beschikking staat, kunnen we stoppen waar we willen om even de benen te strekken, een foto te maken of een mooi plaatsje of markt onderweg te bezoeken.

Van Teheran naar Mashad reizen we per nachttrein waar we overnachtingen in 4 persoons slaapcouchettes. In Turkmenistan zijn twee binnenlandse tijdsbesparende vluchten gepland.

 • Iran Turkmenistan Oezbekistan luchtvaartmaatschappij rondreis Djoser
 • Iran Turkmenistan Oezbekistan bus vervoersmiddel rondreis Djoser
 • Iran Turkmenistan Oezbekistan bus vervoersmiddel rondreis Djoser

Bij de reis inbegrepen

 • Vliegreis
 • Alle vluchttoeslagen
 • Overnachtingen met ontbijt in comfortabele, centraal gelegen hotels
 • Vervoer per nachttrein van Teheran naar Mashad
 • Vervoer per airconditioned bus
 • Twee tijdsbesparende binnenlandse vluchten
 • Excursie naar het indrukwekkende Persepolis
 • Excursie naar historische stad Merv
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Diensten Djoser servicebalie Schiphol

Excursies

Bij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. De een gaat graag op pad met een lokale gids en geniet van alle verhalen over de nomaden en ontdekkingsreizigers, terwijl de ander er graag zelf op uit trekt of op het terras neerstrijkt, om onder het genot van een drankje, het dagelijks leven gade te slaan. In de meeste gevallen kun je zelf of met groepsgenoten, al dan niet met hulp van onze reisbegeleiding, er te voet of met lokaal vervoer erop uit trekken.

Toegangsgelden zijn dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken.

Sommige bezienswaardigheden mag je niet missen, zijn slecht bereikbaar of liggen 'en route' naar onze volgende overnachtingsplaats. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Bij deze excursies zijn de entreegelden exclusief.

Tijdens deze reis door Iran, Turkmenistan en Oezbekistan zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen:
 

 • Stadstours onder begeleiding van een gids in Shiraz, Isfahan, Yazd, Teheran en Mashad.
 • Excursie naar het indrukwekkende Persepolis van Cyrus de Grote en Darius de Grote, een van zijn nazaten.
 • Een stadswandeling door de straten van Asgabat langs de indrukwekkende witte marmeren gebouwen.
 • Excursie naar de historische stad Merv
 • Bezoek aan Kunye Urgench, de oude hoofdstad van Chorezmië, een van de oorspronkelijke Centraal–Aziatische rijken.


In Iran, Turkmenistan en Oezbekistan zijn nog vele andere excursies of bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn. Hieronder enkele voorbeelden:
 

 • Bezoek het Savitsky museum in Nukus. De eigenaar Igor Savitsky gebruikte deze geïsoleerde stad om de, door de Sovjets zwaar verboden kunst, te verbergen. Het museum is door deze collectie wereldberoemd geworden.
 • Bezoek Khiva, Boechara en Samarkand onder leiding van een gids en hoor alle ins en outs over deze prachtige steden.
 • Bezoek de vlammende gaskrater van Derweze,

Reisdocumenten

 • E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.
 • Paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is na vertrek uit Tashkent.
 • Visum voor Iran, Turkmenistan

Voor het verkrijgen van visa voor deze landen zijn uitnodigingen nodig die Djoser in samenwerking met de lokale agenten regelt. Hiervoor heeft Djoser uiterlijk 10 weken voor vertrek een scan van je paspoort en pasfoto nodig, de volledige namen van je vader en je beroep. Gezien de complexiteit van de aanvraag voor deze visa, wordt de visumaanvraag door Djoser gecoördineerd, samen met het CIBT/VisumCentrale. Je moet wel zelf de formulieren invullen en alle benodigde informatie toesturen naar de CIBT/VisumCentrale. De totale kosten voor de uitnodigingen, visa en bemiddelingskosten zijn € 240,-, welke op je factuur in rekening worden gebracht. 

Ongeveer 8 weken voor vertrek ontvang je van ons een bericht via Mijn Djoser waarna je kunt starten met de aanvraag. Houd er rekening mee dat je je paspoort vanaf dit moment tot kort voor vertrek niet tot je beschikking hebt.

LET OP!
Als je een stempel van Israël in je paspoort hebt staan, kan je de toegang tot Iran worden ontzegd. Zorg er daarom voor dat je een paspoort hebt zonder stempel van Israël. Om deze reden mag je eventueel als dat nodig is een tweede paspoort aanvragen bij de gemeente.

 

Geldzaken

In Iran wordt er betaald met de Iraanse rial. Kijk voor de actuele koers op oanda.com.

Pinnen: niet mogelijk.
Contant: dollars en euros zijn bij alle grote hotels of wisselkantoren  in te wisselen.
American Express wordt in het geheel niet geaccepteerd.
Creditcards: zijn in Iran nauwelijks bekend.

In Turkmenistan is de munteenheid de Manat en in Oezbekistan de Sum.

Pinnen: is alleen in de steden mogelijk
Contant: Euro's en Amerikaanse dollars (in sommige landen hebben dollars de voorkeur boven Euro’s, in andere is het weer andersom). We adviseren aan het merendeel van het te besteden bedrag in contante euro's en dollars mee te nemen, bij voorkeur in nieuwe biljetten. Voor grotere coupures krijg je meestal een betere koers. Kleine coupures zijn af en toe ook handig.
Creditcard: is vrijwel nergens bruikbaar

Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 300,- per persoon per week. We raden aan om een aanzienlijk deel van het bedrag aan zakgeld contant mee te nemen in een moneybelt en dit ter plaatse te wisselen.

Het is gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 45,-.

Maaltijden

Ontbijt is inbegrepen in de reissom. Voor de overige maaltijden kun je zelf op onderzoek uit. Zo blijft er voldoende ruimte over om op eigen gelegenheid de verschillende lokale keukens te verkennen. Lekker eten draagt bij aan een geslaagde vakantie! De reisbegeleiding geeft tips en adviezen over restaurants en de verschillende gerechten. Je kunt uiteraard met de groep eten, maar bent ook vrij om zelf ergens een nieuw restaurantje te ontdekken zodat je op eigen gelegenheid kennis kunt maken met lokale gerechten.

Zo is het in Iran leuk om in de bazaar een eettentje te zoeken waar de locals ook hun lunch nuttigen. Veel hotels hebben daarnaast ook vaak lekkere gerechten op de kaart staan. Het eten in Iran is heerlijk gekruid, en niet te pittig.

In Turkmenistan en Oezbekistan kan het handig zijn om een paar basiswoorden Russisch te leren of een klein zakwoordenboekje mee te nemen. Het Russisch wordt door iedereen nog gesproken en zo kan je precies datgene kiezen waar je trek in hebt. Menukaarten in de voormalige Sovjet-staten zijn namelijk heel vaak alleen in het Cyrillisch beschikbaar.

Gezondheid

Voor deze reis wordt aangeraden:

 •     vaccinaties tegen DTP, tyfus en hepatitis A.
 •     malariatabletten


Het is verstandig enigszins te letten op wat je eet. Tevens raden we je aan een kleine medische kit mee te nemen met o.a. aspirine en middelen tegen darmstoornissen.

Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Thuisvaccinatie.nl. Het is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis. De deskundige artsen komen bij je langs wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. En sturen (indien mogelijk) de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De tarieven zijn vergelijkbaar met andere vaccinatie instellingen. Je kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.

Logo ThuisVaccinatie.nl

Hotelverlenging

Verlenging in Tashkent mét accommodatie is vooraf bij te boeken. Je verblijft in hetzelfde hotel waar we met de groep verblijven, zodat je niet onnodig hoeft te verhuizen. De prijs is € 60- per persoon per nacht op basis van logies met ontbijt in een tweepersoonskamer. Een eenpersoonskamer kost € 55,- per nacht.


Het is niet mogelijk om vooraf in Shiraz te vervroegen.

Klimaat en geografie

Iran kent een combinatie van woestijn-, land- en bergklimaat. In de streek langs de woestijn kunnen de temperaturen flink oplopen, maar het is een droge warmte en deze is goed te verdragen is. In de bergen, zoals in Shiraz, koelt het ’s avonds wat af. In het algemeen is dunne zomerkleding voldoende, maar neem voor alle zekerheid een warme sweater of iets dergelijks mee voor de avonden.

Turkmenistan en Oezbekistan, evenals andere landen in Centraal-Azië, kennen een landklimaat met enorme temperatuurverschillen tussen de zomer- en wintermaanden. Daarnaast zijn er uiteraard ook grote verschillen in klimaat tussen de woestijn- en berggebieden. ’s Zomers kan de temperatuur oplopen tot boven de 35°C. De hoge temperaturen zijn ook hier goed te verdragen vanwege de lage luchtvochtigheid in de meeste gebieden.

De beste periode om Iran en Centraal-Azië te bezoeken is het voorjaar en het najaar. De zomermaanden zijn gunstig om in de berggebieden wandelingen te maken.

Zonder dat er sprake is van een daadwerkelijke regenperiode valt in het voor- en najaar de meeste neerslag, maar ook in de zomermaanden kun je hier en daar op een bui rekenen. De regen kan invloed hebben op de gesteldheid van de wegen. Het kan betekenen dat wegen tijdelijk geblokkeerd kunnen zijn. Vanwege de koude temperaturen en de onbegaanbare passen wordt de reis niet in de wintermaanden uitgevoerd.

Reisbegeleiding en gidsen

Een enthousiaste Nederlandse reisbegeleider begeleidt de reis. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en wensen. De eigen passie, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit.

FAQ

Hoe reizen we door Iran, Turkmenistan en Oezbekistan?

Tijdens de reis wordt er gereisd per bus, vliegtuig en trein. In Iran beschikken we van Shiraz tot Teheran over een eigen bus met air conditioning. Vanaf het noorden van Turkmenistan tot en met het einde van reis beschikken we ook weer over een eigen bus. Onderweg is vaak veel te zien en omdat het vervoer geheel tot onze beschikking staat, kunnen we stoppen waar we willen om even de benen te strekken, een foto te maken of een mooi plaatsje of markt onderweg te bezoeken.

Van Teheran naar Mashhad reizen we per nachttrein waar we overnachtingen in slaapcouchettes. In Turkmenistan zijn twee binnenlandse tijdsbesparende vluchten gepland.

Waar overnacht je met Djoser in Iran, Turkmenistan en Oezbekistan?

Is het mogelijk een éénpersoons kamer te boeken?

Is er Nederlandstalige begeleiding op de reis?

Zijn er speciale kledingvoorschriften?

Wat voor soort reistas kan ik het beste meenemen?

Heb ik een visum nodig?

Ik heb een stempel van Israël in mijn paspoort. Is dat een probleem?

Wat is de beste reistijd?

Wat is het tijdsverschil met Nederland?

Heb ik een wereldstekker nodig?

Is er wifi aanwezig in de hotels?

Hoe kan ik betalen tijdens de reis?

Heb ik inentingen of malaria tabletten nodig?

Stel je eigen vraag

Bekijk alle veelgestelde vragen

Reviews

Gemiddelde beoordeling: 8,4

 • Zeer interessante reis door Iran, Turkmenistan en Uzbekistan. Uitstekende reisbegeleiding. Hotels zouden wat mij betreft iets luxer mogen. De omschrijving goede middenklasse hotels is iets te rooskleurig. Desondanks een ervaring om nooit te vergeten!

  8,0

  8,0
 • De binnenlandse vluchten waren een echte uitkomst. Zo hadden we meer tijd om Mary, Turkmenistan en Ashgabat, Oezbekistan te zien!

  9,0

  9,0
 • Het was een indrukwekkende reis met veel culturele hoogtepunten. Een bijzondere combinatie van deze drie landen. Ik was erg te spreken over de reisleiding. Wist veel over de landen.

  8,5

  8,5
 • Iran: gastvrij en aangenaam, lekker eten en mooie gebouwen. Turkmenistan: interessant, maar toerist-onvriendelijk. Oezbekistan: verrassend aangenaam. Onze gids Laurens verdient een groot compliment: ervaren en doet alles om ons veel te laten zien. Hij doet veel moeite en is onvermoeibaar.

  8,0

  8,0
Bekijk alle reviews

Plaats een review

Daarom Djoser

 • Bijzondere zijderoute-reis mét Iran
 • Ontmoeting tussen Perzische sprookjes & Russische cultuur
 • Ervaar het authentieke Iran in Yazd, stad van Zoroastrisme
 • Optioneel bezoek aan het historische Persepolis en Necropolis
 • Bezoek aan het beroemdste bedevaartsoord van Iran: Mashad
 • Verblijf in het historische Merv
 • 1001 nacht-ervaring in Boechara en Samarkand
 • Twee tijdsbesparende vluchten
 • Unieke reisroute alleen bij Djoser
 • Nederlandstalige reisbegeleider

Klantwaardering

8,4

Zeer interessante reis door Iran, Turkmenistan en Uzbekistan...
Zeer interessante reis door Iran, Turkmenistan en Uzbekistan. Uitstekende reisbegeleiding. Hotels zouden wat mij betreft iets luxer mogen. De omschrijving goede middenklasse hotels is iets te rooskleurig. Desondanks een ervaring om nooit te vergeten!

Bob H. - 8,0
De binnenlandse vluchten waren een echte uitkomst. Zo hadden...
De binnenlandse vluchten waren een echte uitkomst. Zo hadden we meer tijd om Mary, Turkmenistan en Ashgabat, Oezbekistan te zien!

Jan willem G. - 9,0
Het was een indrukwekkende reis met veel culturele hoogtepun...
Het was een indrukwekkende reis met veel culturele hoogtepunten. Een bijzondere combinatie van deze drie landen. Ik was erg te spreken over de reisleiding. Wist veel over de landen.

Dineke J. - 8,5

Bekijk hotel reviews op

Het weer in Iran, Turkmenistan en Oezbekistan

Het weer in Iran, Turkmenistan en Oezbekistan

15°C

Terug naar boven