Overzicht Italië rondreizen van Djoser

Reisverslag Italië

Rondreis Italië 20-07 tot en met 02-08 (of voor de meesten van ons 03-08)

Deelnemers: Arnika, Chantal, Corrie, Irma, Jolien, Joke, Karin, Laura, Marie, Nel, Nic, Raoul, Willem, Wim
Begeleider: Marian
Chauffeur: Vito

Dag 1, 20-07, Amsterdam Schiphol – Napels:

De start van de vakantie, 14 dagen Zuid-Italië en Sicilië.
Na een goede vlucht aangekomen op vliegveld Napels, vertrokken we richting het hotel. Het hotel ligt in en wat onrustige, armoedige wijk, vlakbij het trein- en busstation van Napels.

Na een korte pauze (om even bij te komen en te settelen op de hotelkamer) met de hele groep gegeten bij een pizzeria. Met de echte pizza Napoli. Heerlijk!

Na de maaltijd een ijsje gegeten en toen op weg naar een terrasje ‘Piazza Bellini’ voor een Limoncello! Een goede start van de vakantie

Jolien

Dag 2, 21-07, Napels – Pompei – Maiori:

Vandaag een vrij te besteden ochtend in Napels. Een ieder deed wat anders, want er valt best veel te beleven. Zo werd de Duomo bezocht, geslenterd door de straatjes (ondanks de regen), cappuccino gedronken en Museo Madre bezocht. Deze laatste is zeker een aanrader voor iedereen die houdt van moderne kunst.

Op de afgesproken tijd waren we allemaal bij de parkeerplaats naast Castel Nuovo, om op de bus te stappen. Een van de hoogtepunten van deze reis staat vanmiddag al op het programma. We rijden naar Pompei, de stad die is bedolven door de uitbarsting van de vulkaan Vesuvius.

Jeannette, een kleine maar pittige dame leidt ons rond. Zij weet heel beeldend te vertellen en brengt Pompei echt tot leven. Veel indruk maakt gek genoeg de gipsafdruk van het hondje dat niet kon vluchten omdat het aan de ketting lag (veel andere dieren waren de stad wel ontvlucht). Ook moesten we natuurlijk de rosse buurt bezoeken. Hilariteit alom.

Vanuit Pompei reden we via smalle kronkelweggetjes langs de Amalfikust naar Maiori. Onderweg genieten we van het uitzicht en de citroenbomen. Tip: reistabletjes aan te bevelen voor wie snel wagenziek wordt!

Arnika

Dag 3, 22-07, Maiori:

Vrije interpretatie van bijdrage Laura:

Afbeelding reisverslag Italië

SPIERPIJN!!!!!!!!!!!!!!

Laura

Een deel van de groep stapte op de boot naar Amalfi. Jammer dat het zo regende, maar we kregen een 1e indruk van dit zo beroemde kustplaatsje. Ook hier is weer een schitterende Duomo te bezichtigen.
Met de regionale bus reden we naar Ravello, een iets hoger gelegen plaatsje met riante villa’s en met keramiek winkeltjes en werkplaatsen. Hiervandaan loop je (trap af, zie vorige bijdrage) naar Minori in ongeveer een uur. In Minori is het na gedane arbeid goed toeven op een terras en hiervandaan loop je in 15 minuten naar Maiori (of pak je boot). Home, sweet home..

Je kunt met een lift (van de eigenaar van het hotel) om hoog naar een restaurant met een prachtig panorama uitzicht over de kust/zee van Maiori. Jammer alleen dat het die avond onweerde……dus helaas niet kunnen genieten van het uitzicht. We hebben er heerlijk gegeten.

Jolien

Dag 4, 23-08, Maiori – Paestum – Trecchina

Het verblijf in Maiori was heerlijk: een klein dorp gelegen tegen de bergen aan de beroemde Amalfikust. Op weg naar Salerno genieten we volop van de prachtige uitzichten.

Onderweg bezoeken we een modern ingerichte boerderij met buffels. Hier wordt mozzarella op traditionele wijze bereid. Het is boeiend om te zien hoe technologie en welzijn van de buffels hand in hand gaan.
In Paestum bezoeken we overblijfselen van Griekse tempels uit de oudheid. De tempels, opgebouwd uit Dorische zuilen zijn indrukwekkend.

Als afsluiting gaan we nog even een pittoresk dorpje Rivello in. De kuitspieren worden weer aangespannen. Trap op, trap af. Voor sommige mensen in de groep is het een hele beproeving. Maar daar wacht een cappuccino als beloning.

In Trecchina (gelegen in de provincie Basilicata) vinden we tijd en rust om het voorgenomen ‘voorstelrondje’ te houden. Een aangename manier om elkaar beter te leren kennen.

Maria

Dag 5, 24-07, Trecchina – Rosanna – Tropea

Op weg naar Tropea (einddoel van de dag) splitst de groep zich bij de Rosanna-stop. De dom, het museum en de paarse codex zijn het bezichtigen vast waard geweest, maar het authentieke cafeetje met de wc en koffie plus het aantrekkelijke idee van een rustig, relaxte dag maakten dat Jolien en Karin zich richting café begaven tegenover de dom.

We mochten van de privé wc gebruik maken (op slot en tandpasta in beker bij fonteintje) en terwijl de koffie met ingepakte croissant met verlopen datum werd gepresenteerd, verdween Jolien naar de ‘banjos’; met bezoekje van Karin aan de wc bleek de sleutel te zijn afgebroken en – zonder al te veel ophef – verdween 1 van de ‘klanten’ om terug te keren met een sleutel die de deur opende (maar verder niet op slot doen!).
Wat lacherig gingen we de groep achterna in de richting waarheen Jolien ze had zien lopen. Lief stadje met behulpzame en vriendelijke mensen (van pubers, tienermeisjes tot ouderen) die ons allen verwezen naar het café van de verlopen datum broodjes voor lekkere sandwiches….dat kan toch niet!?

Kortom na 2 uur omzwervingen, langs slagerijen, gesloten pizzeria’s, balletscholen, etc. gaven we de moed op, namen een zoet broodje op het terras van de banketbakker en begaven ons naar het plein waar de bus stond om fruit bij het aanwezige kraampje te scoren.

Twee uur dwalen en zoekend naar eten….soms verlang je naar een relaxte dag met terrasjes, maar daarvoor waren wij op de verkeerde tijd (siësta) in Rosanna en hadden we niet opgemerkt dat ‘ons’ café ook in staat bleek te zijn om de lekkerste sandwiches (voor de rest van de groep) te fabriceren!

Karin

Dag 6, 25-07, Tropea:

Vrije dag in Tropea. Hele dag zonnig en warm. Na het ontbijt gelopen naar kathedraal. Opmerkelijk waren de twee Amerikaanse niet-ontplofte vliegtuigbommen achter in de kerk. Kerk vrij kaal. Mooi Maria-met-kind-fresco voor in de kerk.

Gelopen naar Jezuïetenkerk, waar voorbereidingen werden getroffen voor een trouwplechtigheid. Kerk in barokstijl.

Koffie/fris gedronken op een pleintje en daarna door steegjes gelopen naar uitzichtpunt. Haven goed te zien. Hier naar beneden gelopen en vervolgens naar het overvolle strand. Het eiland was vanwege werkzaamheden gesloten voor publiek. Even door het water naar de rotsen gelopen. In een strandtent broodje met worst gegeten. Doorgelopen en bank in de schaduw gezocht, maar helaas niet gevonden. Er zijn veel privéstranden.

In strandtent water gedronken en aan de andere kant van het stadje naar boven gelopen. We kwamen langs een kerk waar net een mis ging beginnen. We hebben deze korte mis (20 min.) bijgewoond. Er zat alleen een pater en een oud vrouwtje in de kerk. Drie geestelijken deden de mis.
Naar het oude centrum van Tropea gelopen. Hier pizza en ijs gegeten, nogmaals – vandaag minder fraaie- zonsondergang gekeken en daarna terug naar het hotel.

Raoul

Dag 7, 26-07, Tropea – Messina – Cefalu – Palermo:

Om 8 uur vertrokken uit Tropea. Vandaag weer door veel tunnels en over veel bruggen gereden met de tussen de tunnels door mooie uitkijkjes op de zee.

Eerste stop bij de Straat van Messina. Het is hier niet breed. Even later de veerboot genomen naar Messina. In Messina naar het centrum gereden. Onderweg gezien: haven met gouden standbeeld op hoge zuil, een enorm cruiseschip, en fontein valkbij de haven. Gestopt op het plein bij de dom. Ook hier was een fontein (zonder water), een losse klokkentoren en uiteraard de Dom. Dom ingelopen en hier het einde van een mis meegemaakt. Het bleek gisteren St. Jacobsdag te zijn geweest. Na de mis werd er gezongen en een beeld in processie naar buiten gedragen door een aantal mannen in witte kledij. Er werd geroepen ´Viva Christus, Viva Maria, San Giacomo!´ Er was luide orgelmuziek. Erg indrukwekkend. We waren precies op het juiste tijdstip op de juiste plaats! De dom was prachtig, vooral het beschilderde houten plafond en het Christusmozaïek in de absis. Korinthische zuilen.

Buiten op het domplein begon om 12 uur een klokkentorenspektakel. Een grommende leeuw met een vlag, een kraaiende haan met bewegende vleugels, ronddraaiende beelden die onder de klanken van het Ave Maria bogen voor een Mariabeeld.

Met de bus op weg naar Cefalu. In de busbroodjes gegeten die we op het dorpsplein hadden gekocht. In Cefalu 1.5 uur gestopt. We moesten nog een heel stuk lopen vanaf de parkeerplaats tot aan het centrum. Rechts de zee met rotsen, links een enorme rots en er tegenaan het aardige stadje met een prachtige kathedraal. Op terras iets gedronken. De tijd was te kort om nog iets te ondernemen en terug naar de bus.
Gereden naar Palermo, aankomst in hotel 17.30 uur. Eerste indruk van de stad: vies! Na ons te hebben opgefrist, zijn we een park ingelopen. Oude beelden, veel palmbomen, halsbandparkieten en zilvermeeuwen. Lang gelopen om een restaurant te vinden en terug naar het hotel.

Raoul

Dag 8, 27-07, Palermo:

Vandaag excursie in Palermo en picknick.

We vetrekken met de groep en eigen bus om 09.00 uur (dat is de bedoeling, maar het wordt iets later omdat Vito de bus ergens anders heeft geparkeerd).

We rijden naar Monreale. Op zondag is het beduidend rustiger in het verkeer en we rijden vlot naar Monreale. Daar beginnen we natuurlijk met een paar trappen – onvermijdelijk deze reis. We bezoeken de kathedraal, een voorbeeld van Normandische bouwstijl. De kathedraal is van binnen werkelijk schitterend, plafonds, mozaïeken, schilderingen – overal waar je kijkt, is het even mooi.

We moeten de kathedraal om 10.00 uur verlaten i.v.m. de voorbereidingen voor de mis. We kunnen de kloostergang niet bezoeken. Wel bekijken we de achterkant en zien daar ook kleine bedrijfjes / werkplaatsen die zich bezig houden met mozaïeken, fresco’s e.d.

Tijd voor koffie en toilet – het bekende recept. Een beetje door de straatjes dwalen, op terras mensen kijken: wie gaat naar de mis en wie niet.

We verlaten Monreale en bezoeken de Catacombe del Capuccini, waar heel veel mummies (? welke techniek is gebruikt?) hangen, liggen. Allemaal aangekleed, of wel veelal vodden rond het lijf / botten, wat nog over is. Overal waar je kijk: mannen, vrouwen , kinderen, oud en jong – zeer luguber.
Daarna worden we in Palermo bij de kathedraal afgezet door Vito. We gaan verder wandelen, eerst de kathedraal en lopen de Via Vittorio Emmanuele af richting zee. We passeren Quattro Conti, kruispunt met 4 fonteinen ingebouwd in de gebouwen op de 4 ‘hoeken’. Daar vlakbij is Fontana Pretorio. Onderweg reserveert Arnika nog tafels voor de avond in het Risottorestaurant.

We lopen uiteindelijk naar Piazza Marina om daar weer te worden opgepikt door Vito met de bus. Het lijkt of we naar het hotel gaan, maar eindigen in het park tegenover het hotel voor een heerlijke picknick. Vito heeft dit geregeld en het is heerlijk: broodjes, verschillende soorten kaas en vleeswaren, olijven, tomaten, artisjok, druiven, soort pannenkoekjes, wijn (en water en fris). We sluiten af met Marsalawijn (de specialiteit van Sicilië) en een soort biscuitjes/ koekjes. We vinden de Marsala niet zo lekker, maar een paar dagen later blijkt dat Marsalawijn toch wel erg lekker kan zijn! De picknick is een mooi besluit van de excursie.
Iedereen kan daarna nog z’n eigen gang gaan. Een deel gaat aan het eind van de middag nog naar het museum (moderne kunst), een deel bezoekt het zwembad, een ander doet een dutje etc.

’s Avonds eten we met een grote groep risotto (of iets anders). Heerlijk. Weer een mooie dag afgesloten.

Irma

Dag 9, 28-07, Palermo:

In het kort de dag: 10.15 uur vertrokken uit hotel, op weg naar Trapani en Erice, 23.15 uur terug in hotel in Palermo. Daar tussen in een prachtige dag. We hadden doelen maar wisten niet of we alles konden realiseren.

Op 10.15 uur uit het hotel vertrokken richting station. We = Arnika, Jolien, Joke, Wim, Karin, Nel, Laura en ikzelf. Naar het station is het ca. 15 min. lopen. Ruim op tijd voor de bus van 11.00 uur (die informatie hadden we gekregen van Marian). Gelukkig ruim op tijd, want er zijn meerdere busstations. Dus, veel vragen in ons beste Italiaans. We moesten door het treinstation en helemaal bij het laatste loket lukte het om een retourtje te kopen voor de bus naar Trapani die om 11.00 uur vertrok. Het is een soort Interliner, prima bus. Reistijd naar Trapani ca. 1.45 min. Bij de haven was het eindpunt. En we stonden direct bij een excursie-verkooppunt. Vragen naar de weg naar de zoutpannen. Het bleek dat het veel te ver was om te lopen en dat je er met een bus naar toe kon of met een excursie. Echter die excursie ging niet op maandag of was al geweest – dat is ons niet duidelijk geworden. Na doorvragen en aandringen werd de mogelijkheid geboden om met z’n 8’en in een busje te gaan. Uiteindelijk bleek dat we zelf de tijd konden indelen. Voor 90 euro hadden we een privéchauffeur met busje geregeld.

Nog tijd voor een kop koffie en een broodje bij een restaurantje verderop met een ‘big mama ‘ die de boel bestierde.

Om 2 uur met Giovanni in het busje naar het zoutmuseum (1 van de velen). Het was inderdaad veel te ver om te lopen en een reguliere lijnbus – ik geloof niet dat die daar ooit kwam. In het museum kregen we uitleg over de zoutwinning heden en verleden. Het was een familiebedrijf en de kleinzoon was de gids. Mooi ingericht museum, klein maar professioneel. We kregen een goed beeld van de zoutwinning. Buiten konden we de verschillende bassins / velden en stadia zien.

Na ruim een uur stond Giovanni weer klaar om ons naar Erice te brengen – helemaal aan de andere kant van Trapani. Enige hilariteit door de ringtone van de telefoon van Giavanni – stromend water, biertje tappend of wc o.i.d.). We werden naar het beginpunt gebracht van de kabelbaan. Een prachtige ‘rit’ met uitzicht op de zoutpannen en omgeving bracht ons in Erice. Een schattig plaatsje. Beetje rondgelopen, van uitzicht genoten, terrasje – we waren wel toe aan een drankje.

Na een uur weer terug naar de kabelbaan voor terugrit. Wederom genoten van het uitzicht. Beneden aangekomen kwam de stadsbus aanrijden, die ons weer naar de haven bracht. We waren mooi op tijd voor de bus terug naar Palermo. Volle bus. Tegen 20.00 uur weer terug op station. Daar zagen hoe een jongen een nog goed uitziende rugzak uit de vuilnisbak haalde. Zoals in zoveel plaatsen, zijn de stations de plaatsen waar armen, zwervers vertoeven.

Wij gingen niet terug naar het hotel, maar besloten in ons zweetkloffie ergens te gaan eten. We kwamen in restaurant Gagini terecht. Dit hadden we de 1e avond al gespot. Een leuk restaurant, ambiance prima, persoonlijke bediening. Het was een heerlijke en bijzondere maaltijd. Een beetje duurder dan de andere maaltijden, maar heel bijzonder en lekker. Het restaurant is gericht op zgn. slow en healthy food. Ze maken alles zelf en gebruiken producten van lokale, regionale kleine bedrijfjes / producenten. Heerlijk, Prosecco als welkom, vele soorten brood, voorafje, pre-dessert – het kwam allemaal ongevraagd op tafel. Bijzondere pasta of andere gerechten. Kortom overheerlijk gegeten. Daarna eindelijk terug naar het hotel en tijd voor een douche. Voldaan na een prachtige dag tijd om te slapen , want om 07.45 uur gaan we weer verder.

Irma

Dag 10, 29-07, Palermo – Segesta – Marsala – Selinunte:

Vandaag een drukke dag. We rijden eerst richting Trapani voor een korte fotostop bij de zoutpannen. Het zijn niet de zoutpannen die we hebben bezocht de dag er voor. Hier zijn meer bassins en zijn ze zelfs al aan het ‘oogsten’. Het blijft een prachtig gezicht.

Daarna bezoeken we Segesta. We rijden met een bus omhoog naar het theater (restanten). Een deel loopt naar beneden en daarna lopen we allemaal naar de tempel (stukje omhoog). Vooral ook mooie vergezichten van beide plekken. Nog heel snel een kop koffie, want we worden op tijd verwacht in Marsala.

In Marsala stoppen we voor een wijnproeverij bij het huis Pellegrino. Op dit moment het grootste huis v.w.b. productie (ook al bestrijdt Vito dit beeldend en vol vuur later die dag). We krijgen een rondleiding en proeven 3 verschillende soorten Marsalawijn. Ze smaken heel verschillend, en 2 vind ik wel lekker, 1 absoluut niet. Het is wel een totaal andere ervaring als de Marsalawijn tijdens de picknick.

We houden onze lunchstop in Marsala, een slaperig stadje op dat moment, maar wel met een leuke winkeltjes met typische producten van de streek. Joke slaat hier haar slag (pasta, pesto, tomaten). We zien ook voor het eerst het ‘broodje ijs’. En hoe eet je dat als je tegelijkertijd auto rijdt?

We verlaten Marsala – met enige oponthoud door een trein die niet lijkt te komen, maar de bomen zijn wel dicht. Net als we toch maar een andere weg gaan zoeken, komt de trein alsnog en kunnen we verder.
Later bezoeken we nog Selinunte – restanten van tempels, grotendeels in puin. Dit bezoekje zo aan het eind van de dag na de vele indrukken kwam bij mij niet meer zo ‘binnen’. Op naar het hotel, wederom met zwembad en dit maal met jacuzzi. Het hotel lag op een prachtige plek, midden in de velden, verder niks. We aten dan ook in het hotel.

Irma

Dag 11, 30-07, Selinunte – Agrigento – Piazza Armerina:

Half 9 vertrek richting Piazza Armerina. We bezoeken als eerste activiteit de grote site van Agrigento. Bij de ingang entree betaald voor de site en voor het museum. Een deel van de groep kiest voor een gids, anderen gaan op eigen houtje de site verkennen. Anders dan andere opgravingplaatsen is Agrigento heel overzichtelijk: van boven naar beneden in de ‘vallei ‘ loopt een brede weg langs de verschillende tempels. Een van de best bewaarde is zelfs door de UNESCO gekozen als symbool. Behalve tempels is er nog een badplaats te zien die goed herkenbaar is. En talloze andere ruimtes en restanten van gebouwen. Beneden, buiten het afgezette terrein, bevindt zich nog de grote tempel van Zeus (veelal in puin). Er ligt een grote, van stenen gemaakte figuur van een man (Telemon, de vader van de Griekse held Ajax). Het is een kopie, de origineel staat in het museum.

Vervolgens gaat het met de bus naar het museum, dat een bezoek meer dan waard is door de enorme collectie vazen, beeldjes, tabletten, gouden sieraden, munten, etc. Het begint bij de prehistorie en geeft vervolgens een zeer goed beeld van de geschiedenis.

Na het bezoek aan het museum een broodje gegeten met koel helder water in een restaurantje in de buurt.
Dan gaat de reis het binnenland in langs en door uitgestrekte valleien, geel van het verdorde gras, afgewisseld door het groen van sinaasappel- en olijvenplantages. Velden met zonnepanelen en op de heuvels windmolens (minder fraai, wel praktisch). Prachtige vergezichten.

Na aankomst in het hotel nog even de omgeving verkend: de stad is onbereikbaar i n de tijd die we hebben. Er loopt 1 hoofdweg, alle zijstraten blijken opritten te zijn naar villa´s. Hier is dus niets te beleven. Behalve aan de achterkant van het hotel, waar zich een groot asielzoekerscentrum blijkt te bevinden. Vriendelijke mensen die hun Italiaans op je uitproberen. Ciao!

´s Avonds gaat de hele groep met de bus naar het centrum van Piazza Armerina om tijdens een heerlijke maltijd afscheid te nemen van Vito, onze chauffeur, die vandaag zijn laatste avond doorbrengt.
We zijn nog wat vroeg voor het eten, dus hebben we nog tijd om te pinnen, en iets van de stad te zien.
Het afscheidsmaal voor Vito is tevens een mooie gelegenheid om ook al vast Marian te bedanken voor haar inzet voor de groep, hoewel zij nog een paar dagen te gaan heeft!

Gelukkig waren we te moe om lang last te hebben van het muzikaal kabaal bij het hotel.

Nic

Dag 12, 31-07, Piazza Armerina – Etna – Giardini-Naxos:

Om half 9 vertrokken wij naar de Romeinse Villa Casale. De villa met zo´n 50 kamers stamt uit de 3e en 4e eeuw. De uitstekende toestand is te danken aan het feit dat de villa in de 12e eeuw werd bedolven door een aardbeving. In de kamers lagen mozaïeken, vloeren met jachtscènes, mythologische thema´s en alledaags leven. Beroemd zijn de ´Bikini meisjes´.

Na de lunch richting de Etna. Op de weg er naar toe zagen we de lava/stenen van de uitbarsting van 2003. De lava kwam tot 3 km van het plaatsje Nicolosi (onze lunchstop). De bus bracht ons tot ca 1900mt. Negen personen van de groep gingen met de kabelbaan naar boven tot ca 2500mt. Met z´n 6’en zijn we met een terreinwagen tot ca 3000mt gereden. Het is net een maanlandschap, wat voel je je klein bij zo´n natuurwonder.

Met een gids een wandeling gemaakt over de randen van de kraters. Onder de lava-uitbarsting van oktober 2013 vonden we nog stukjes sneeuw!

De wind was zeer sterk, dus de gids vond het niet verantwoord om over de hele krater te lopen. Om half 5 gingen we weer met de kabelbaan terug. De rest van de groep heeft beneden langs een krater gelopen.
Na enige verwarring kwamen we om 7 uur aan in het hotel. Drankje, douchen en op naar het heerlijke Italiaanse eten. Leuke boulevard, mooie omgeving.

Ps: zo nu en dan hoor je de Etna rommelen. Een aantal van de groep heeft ’s nachts een lavastroom gezien.

Joke en Wim

Dag 13, 01-08: Giardini-Naxos:

Vrije dag vandaag, beetje uitslapen en rustig ontbijten op terras. Veel Russen hier constateren we.
Na het ontbijt ga ik Giardini-Naxos verkennen, beetje langs de boulevard lopen, kijken of ik nog een souvenir kan scoren. De zon is al lekker warm deze ochtend en halverwege de boulevard, na een kerkje te hebben bekeken, vervolg ik mijn weg parallel aan de boulevard en loop daarmee ook in de schaduw. Ik kom op een leuk pleintje, met terras met voornamelijk Italianen en drink lekker koffie en probeer een petit petit petit cannole met ricotta – heerlijk. Beetje lezen, beetje mensen kijken, koffie, zon (maar ik zit onder een grote parassol) – dat is toch het ultieme vakantiegevoel.

Later loop nog verder en kom bij het treinstation van Giardini-Naxos. Daar staat een groep mensen te wachten, blijkbaar op de bus naar Taormina. De bus komt over paar minuten, dus ik besluit mee te rijden. Leuk ritje over slingerde wegen, toeterend in de bochten. Ik ben benieuwd of ik nog iets herken van Taormina na 35 jaar. Vanuit het busstation loop ik het stadje in, en herken de poorten, de pleintjes, de straatjes. In mijn herinnering is het veel kleiner, maar die poorten stonden er ook al. Wel is het nu veel drukker, maar ja toen was het november en 35 jaar terug.

Het is lekker druk, maar niet te. Veel luxe winkels naast de souvenirwinkels. Ik ga nog op zoek naar een ketting van lavasteen, maar vind niet het juiste formaat. Ik kom nog wel een kinderboekje tegen voor mijn verzameling.

Op een terrasje zie ik dat veel bloemen een kerk worden ingedragen en hoor iemand zeggen dat eind van die middag een trouwerij zal plaatsvinden. Na nog wat rondlopen (het theater bezoek ik niet – daar is het wel druk)settel ik mij op een terras tegenover de kerk. Ik zie een deel van onze groep en ze komen ook op het terras om met mij te wachten op de trouwerij. Veel bling bling, mooie jurken, enorme naaldhakken, veel zonnebrillen en wachten op de bruid. De politie is paraat en er lijkt ook beveiliging aanwezig te zijn. Die indruk wordt nog versterkt door het overvliegen van een helikopter. Maffia? We vragen aan de ober of het om een trouwerij van belangrijke familie gaat, maar het wordt afgedaan als en normale Siciliaanse trouwerij. Het is een leuk vermaak.

Na afloop lopen we nog een rondje en gaan Nel, Joke, Wim en ik terug met de bus naar Taormina. We lopen langs de boulevard. Het is nog te vroeg om te gaan eten, dus eerst een lekker glaasje wijn op een terras. Daarna op zoek naar een restaurant en zien we de lava uit de Etna stromen – wat een prachtig, indrukwekend gezicht. Eerst zien we nog de contouren van de Etna, later zien we alleen de lava oplichten met de maan erbij. We eten (Marian komt voorbij en eet met ons mee) op terras van restaurant met zicht op de Etna. Wat wil je nog meer.

Gelukkig heeft iedereen nu de Etna en de lava gezien. Raar idee dat je eerst aan de ander kant op de Etna loopt en dat tegelijkertijd aan de andere kant de lava er uit stroomt.

Irma

Dag 14, 02-08, Giardini-Naxos – Catania – Amsterdam Schiphol (aankomst op 03-08):

Vandaag vertrek naar huis, het zit er al weer, bijna, op. We hebben nl. nog een hele dag om afscheid te nemen van Sicilië, de Etna, het heerlijke Italiaanse eten, wijn en koffie en natuurlijk zon en la dolce vita.
We moeten om 10.00 uur uiterlijk uitchecken en kunnen de bagage stallen in het hoofdgebouw van het hotel. Dus tijd om rustig wakker te worden, op het terras te genieten van ontbijt en te kijken wat de dag gaat brengen. Je kunt de hele dag een beetje rondhangen en verslag alvast uitwerken….of nog een dag op pad. Dat laatste wordt het, maar dan op een comfortabele manier, ofwel zoals Laura aankondigde zonder trappen – of dat nu helemaal uitkwam….Dus gaan Willem en Maria met een dagkaart van Interliner op stap en Jolien, Laura, Nel, Karin, Joke, Wim en ikzelf met de rode toeristenbus.

Eerst alles inpakken, tas bij de receptie, afscheid nemen van Marian (vliegt eerder terug naar Napels voor opvang nieuwe groep) en Arnika (vliegt begin van de avond via Rome terug naar Amsterdam), kaartje kopen bij de receptie en dan op pad. De mevrouw bij de receptie vertelt dat we tegenover het hotel kunnen opstappen. We zien geen halte o.i.d., dus toch maar even vragen. We worden naar een andere plek verwezen, daar weer vragen en dan komen we dan toch bij een halte van de rode bus. Er blijken 2 rode bussen rond te rijden,dus opletten dat we in de juiste stappen.

Heerlijk open bus, zon, wind door je haar en mooi uitzicht. We krijgen oordopjes en kunnen nog luisteren naar een audiogids en aangevuld met diverse soorten muziek. Het is nog echt even vakantie.

We rijden langs de boulevard van Giardini-Naxos en verder richting Isola Bella. Wij stappen daar uit en zien dat we alleen via heel veel trappenbij het strand kunnen komen. Het water staat hoog en het pad tussen vasteland en eilandje / rotspunt is ondergelopen. Wel een prachtig uitzicht. Eerst maar koffie drinken. We besluiten niet naar beneden te lopen (alleen Wim is via een andere weg – 92 trappen- naar strand gelopen)en gaan met de volgende bus verder met als reisdoel Castel Mola. Via veel slingerweggetjes, waar je elkaar nauwelijks kan passeren, komen we boven. Prachtig uitzichten naar alle kanten.

Hier zijn toch weer de onvermijdelijke trappen om boven op het kasteel (wat er van over is) te komen. Maar prachtige uitzichten, dat weer wel!

Het is ook een heel leuk stadje met zoals zo vaak deze reis, prachtige straatjes en huizen. Op het plein eten we een overheerlijk broodje en genieten van het uitzicht, en deze heerlijke dag. En we worden getrakteerd op een amandelwijn – gelukkig hoeven we alleen maar de juiste bus in te stappen!

En als de rode bus weer langs komt, kunnen we onze weg vervolgen. Toch nog maar even stoppen in Taormina. Een echt Italiaans ijsje hoort toch ook wel bij deze laatste dag. Karin en Laura gaan echt op de Italiaanse toer en nemen zelfs een broodje ijs. Ik vind het nog steeds een vreemde combinatie.
Verder met de rode bus, en op weg naar Naxos. We maken de tour vol en zijn ca half 5 weer terug in het hotel.

Daar kunnen we douchen, hebben we begrepen. Er blijken geen 2 kamers in de dependance beschikbaar te zijn, maar 2 aparte toilet-badkamers in het hoofdgebouw en door meer vertrekkende gasten te gebruiken. Niet iedereen heeft zin om te wachten tot er een douche vrij is, maar iedereen vindt wel een weg om zich een beetje op te frissen. Op weg naar onze laatste Italiaanse maaltijd, allemaal kiezen we voor diverse pastagerechten. De keuken van het restaurant is officieel nog niet open, ‘het water voor de pasta staat nog niet op’, wordt ons verteld, of we 5 minuten kunnen wachten. Uiteraard en zeker met glas witte wijn en water in de hand.

We eten heerlijk, koffie toe en dan nog even wachten tot Vito om precies half 8 de bus voor rijdt. Snel bagage inladen en instappen, want we staan natuurlijk in de weg.

Op weg naar Catania Aeroport. Onderweg hebben we voortdurend zich op de Etna, die erg rookt. Een hele pluim komt er uit en verspreidt zich over de omgeving. Helaas zien we niet meer het schouwspel van de stromende lava, maar de indruk van de Etna in verschillende hoedanigheden, maar vooral als ´levend´ blijft overeind.

Op het vliegveld afscheid nemen van Vito, die ons veilig en goed rijdend overal heeft gebracht deze 2 weken.
Bij de incheckbalie staat al een lange rij wachtende. We moeten nog wel even geduld opbrengen voor er enige activiteit aan de balie valt te ontdekken en voor we aan de beurt zijn. Dan gaat het soepel, op de kilo´s wordt niet erg gelet. M´n wandelstok wordt bij de controle van alle kanten bekeken, maar mag mee. Dan is het; kopje koffie (zicht op veel Russen die veel alcohol innemen), beetje lezen en wachten. We vertrekken redelijk op tijd en komen na een rustige vlucht op tijd aan op een uitgestorven Schiphol. Pas als we bij de bagageband zijn, is er drukte. Er zijn dus nog meer vliegtuigen geland. Afscheid nemen van alle groepsgenoten - altijd een raar moment, wachten op bagage en dan op weg naar de STA-balie voor taxi. Om 5.15 uur ben ik thuis in Groningen. Moe maar voldaan, weer een mooie reis gemaakt. Veel gezien, andere cultuur opgesnoven, leuke mensen ontmoet - wat is reizen toch leuk! Op naar de volgende reis!

Irma

Als afsluiting van het verslag een ABC’tje waarin de reis nog eens op een speciale wijze is samengevat:

A is van Antipasto, daar starten we mee
B is van Basilicum, het kruid in de pasta’s
C is van Cappuccino, die dronken we veel
D is van Duoma, te zien in elke stad
E is van Etna, was explosief in de nacht
F is van Foto’s en Film om de beelden vast te leggen
G is van Gezellig, lekker met een fles wijn
H is van Hotels, die waren soms goed, soms minder
I is van Invloed van Romeinen en Grieken
J is van Juli, toen maakten we de reis
K is van Kabelbaan, naar Erice en de Etna
L is van Lasagne, die smaakte erg goed
M is van Mozaïeken te zien in de villa’s
N is van Napels, daar begon de reis
O is van Olijven op het bord en aan de boom
P is van Pompei, daar was ook Jeannette
Q is van Quanta costa, dat vroegen we vaak
R is van Risotto gegeten in Palermo, het toprestaurant
S is van Salina, het zout uit de zee
T is van Trappen, die waren overal, zelfs in hotels
U is van Uurwerk, gezien in Messina
V is van Villa, de Romeinen bouwden er veel
W is van Warmte, die kregen we, ook al begon het met regen
X is van Xenos (vreemdeling), dat waren we in Italië
Y is van IJs in vele smaken te koop
Z is van Zee, constant in de buurt

Nel
 

Boek en reis met zekerheid

 • Kosteloos omboeken
 • 100% terugbetaling bij annulering
 • 24/7 hulp en bijstand, ook bij repatriëring
 • ANVR- en SGR garantie
 • Op de hoogte van plaatselijke corona-richtlijnen
 • Goede lokale vertegenwoordiging
 • Vervoer met eigen bus en gerenommeerde luchtvaartmaatschappijen
 • Nederlandse reisbegeleiding bij meeste reizen
 • Veel individuele vrijheid met comfort en veiligheid van groepsreis
 • Meer dan 35 jaar ervaring
 • Vergoeding niet-genoten reisdagen bij repatriëring bij wijziging reisadvies naar "rood"

Lees meer >

Klantwaardering

8,6

Karakteristiek Italië en op zijn best in de prachtige stadje...
Karakteristiek Italië en op zijn best in de prachtige stadjes met prachtige kerken met onwaarschijnlijke mirakels. Grote afwisseling wordt er geboden met de schitterende natuur.

Emile C. - 8,0
Terug naar boven