Natuurreis Ladakh

Natuurreis Ladakh

Op zoek naar sneeuwluipaarden

10 dagen

Sneeuwluipaarden leven in ontoegankelijke gebieden en zijn bijzonder schuw. Zij komen voor in het hooggebergte van Centraal Azië. Vanuit een afgelegen bergdorp in Ladakh gaan we onder begeleiding van enthousiaste natuurbeschermers op zoek naar deze illustere katten.

Van:
Aan:


Routekaart Natuurreis Ladakh, 10 dagen
 1. Amsterdam - Delhi
 2. Delhi
 3. Delhi - vlucht naar Leh
 4. Leh - Hemis - Leh
 5. Leh - Zingchen - Rumbak
 6. Rumbak
 7. Rumbak
 8. Rumbak - Zingchen - Leh
 9. Leh - vlucht naar Delhi
 10. Delhi - Amsterdam

Reisbeschrijving

Delhi

Dag 1. Amsterdam - Delhi
Dag 2. Delhi

De reis start in Delhi waar we bijkomen van de vlucht en je alvast een beetje kunt wennen aan de compleet andere wereld waarin je bent terechtgekomen. In de straten van de oude stad wemelt het van de riksja’s, ballonnenverkopers, waarzeggers en handelaren.

Delhi IndiaDe Indiase hoofdstad heeft een groot aantal bezienswaardigheden. Een kleine greep uit de mogelijkheden: het imposante Rode Fort uit het Moghul tijdperk, de Jama Masjid-moskee (de grootste in India), de Raj Ghat, de plaats waar Mahatma Ghandi is gecremeerd en Chandni Chowk, de grote bazaarstraat in het oude deel van Delhi. Het moderne kantoor- en winkelcentrum ligt rond Connaught Place, waar zich ook het parlement en de India Gate bevinden.

In het uitgestrekte Delhi is de autoriksja of de taxi het handigste vervoermiddel. Spreek wel van tevoren de prijs af als je niet voor verrassingen wilt komen te staan. Ons hotel ligt in de gezellige wijk Karol Bagh waar de lokale bevolking graag komt winkelen.

Leh

Dag 3 Delhi - vlucht naar Leh
Dag 4 Leh, Hemis - Leh

Leh winter LadakhDe volgende dag vliegen we vroeg naar Leh in de provincie Ladakh. Na de warmte en drukte van Delhi zijn we hier in een heel andere wereld aangekomen. Door haar afgelegen ligging en bevolking die vooral van Tibetaanse oorsprong is wordt Ladakh ook wel eens Klein Tibet genoemd.

Leh ligt op 3400 meter hoogte en wordt omringd door de hoge bergtoppen van de Himalaya. Je warme winterjas of dons jack komt hier goed van pas. In onze wintermaanden kunnen de temperaturen hier flink onder het vriespunt zakken. Vanaf je aankomst is het verstandig om het rustig aan te doen. Neem de eerste dag de tijd om in Leh te ontspannen en te acclimatiseren. Je zult merken dat zelfs een klein wandelingetje veel energie kost. 

We maken de volgende dag een uitstapje naar het Hemis klooster. Dit klooster ligt zo’n 45 kilometer ten westen van Leh. Onderweg genieten we van de besneeuwde bergtoppen. Hemis Gompa werd in 1630 gesticht en behoort tot een van de grootste en rijkste kloosters van Ladakh. De kloosterorde behoort tot de Drukpa-strekkig binnen het Tibetaanse boeddhisme en had in het verleden veel politiek macht. Het klooster vormt jaarlijks het decor van een bekend tweedaags festival dat hier in juni-juli wordt gehouden.

Rumbak, op zoek naar luipaarden

Dag 5 Leh - Zingchen - Rumbak
Dag 6 Rumbak, op zoek naar sneeuwluipaarden
Dag 7 Rumbak, op zoek naar sneeuwluipaarden

Rumbakh winter Ladakh Ons sneeuwluipaard avontuur gaat vandaag pas echt van start. In een uur rijden we met auto’s van Leh naar Zingchen. Vanaf hier maken we ons op voor een wandeling van ongeveer 4 uur naar het dorp Rumbak. De wandeling naar Rumbak is niet zwaar te noemen, maar door de grote hoogte en de winterse omstandigheden is een goed conditie een vereiste. In het afgelegen pittoreske bergdorp Rumtak nemen we onze intrek bij gastgezinnen. Ons verblijf is voor de gezinnen een welkome aanvulling op hun inkomen. De samenwerking met de families wordt ondersteund door het Jammu & Kashmir wildlife department. De dorpsbewoners zijn betrokken bij een bewustwordingscampagne waarbij meer respect voor de bedreigde sneeuwluipaarden centraal staat. De meeste gezinnen zijn herders. Je deelt met enkele van je reisgenoten een eenvoudige kamer. Het sanitair is in de meeste gevallen buiten op de gang of op het erf. Tijdens je verblijf geniet je van drie maaltijden per dag. Deze maaltijden zijn in de reissom inbegrepen.

Het dorp ligt binnen de parkgrenzen van het Hemis nationaal park. Het park beslaat zo’n 320 vierkanten kilometer. Naast sneeuwluipaarden komen hier verschillende soorten wilde schapen voor, ibex en marmotten. Al deze dieren staan hoog op het menu van het luipaard. Verder kent het park lammergieren, arenden, patrijzen en sneeuwhanen.

Sneeuwluipaard LadakhDe komende twee dagen maken we onder leiding van een bevlogen gids, die betrokken is bij het natuurbeschermingsprogramma, verschillende wandelingen in het park waarbij we op zoek gaan naar de schuwe luipaarden. Door de grote hoogte en het ruige terrein is een goede conditie een vereiste. Onderweg geven de gidsen uitleg over het gedrag van de luipaarden en worden sporen van deze katten geïnterpreteerd. Haren en uitwerpselen worden verzameld om het DNA te ontrafelen om de populatie goed in kaart te brengen. Het is verbazingwekkend te zien hoe de gidsen oog hebben voor details. Onderweg is er aandacht voor de prooidieren van het luipaard.

De mens en het steeds kleiner wordende leefgebied vormt de grootste bedreiging voor het voorbestaan van het sneeuw luipaard. De afgelopen decennia verloren de meeste herders in deze regio een tiental geiten per jaar. De meeste vielen ’s nachts in de omheiningen naast de dorpen ten prooi aan de luipaarden. Herders namen vaak wraak door luipaarden te doden. Door middel van een bewustwordingsprogramma van de ‘Snow Leopard Trust’ is er meer respect gekomen voor het luipaard en zijn er vanuit het fonds nieuwe afsluitbare nachtverblijven gefinancierd voor vee. Tijdens ons verblijf is er aandacht voor de co-existentie van de mens en het luipaard.

Tussen december en maart worden er in dit gebied sneeuwluipaarden waargenomen. De grootste kans om ze te zien is in het paarseizoen dat zich afspeelt van eind januari tot de eerste week van maart. Sneeuw luipaarden leven solitair, maar zijn in deze periode het meest actief en worden dan ook wel in tweetallen waargenomen.

Leh

Dag 8 Rumbak - Zingchen - Leh
Dag 9 Leh - vlucht naar Delhi
Dag 10 Delhi - Amsterdam

We nemen afscheid van onze gastvrije Ladakhi families en maken ons op voor de ‘hike’ terug naar Zingchen. Hier worden we opgewacht door onze chauffeurs die ons hoopvol de brandende vraag stellen: "Did you see one?” De illustere sneeuwluipaard is door een ieder gekend, maar door slechts weinigen gezien. Terug in Leh kan je opfrissen in het hotel of deelnemen aan een optionele excursie naar een oud Tibetaans klooster in Alchi.

Alchi klooster LadakhDit klooster is in de 11e eeuw gebouwd en daarmee een van de oudste in de provincie. Het is een van de weinige kloosters, in de regio, dat niet op een berg is gebouwd en dus gemakkelijk bereikbaar. Bijzonder zijn de muurschilderingen uit de 11e eeuw, die zowel Boeddhistische taferelen als Hindoeïstische koningen van Kashmir laten zien. In Leh kun je nog de laatste inkopen doen op de bazaar. Over de besneeuwde bergtoppen van het Himalaya vliegen we de dag erna terug naar Delhi. Hier is nog voldoende tijd om rond te kijken of een leuke souvenir op de kop te tikken voordat we terugvliegen naar Amsterdam.


Op weg met Djoser
Tijdens onze reizen is er geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisdagen staan natuurlijk vast, maar ter plaatse wordt het programma in overleg tussen de groep en de reisbegeleiding ingevuld. De reisbegeleider biedt de meeste dagen een programma aan en een aantal excursies is inbegrepen, maar je bent zeker niet verplicht hieraan deel te nemen. Wie er liever zelf op uitgaat, heeft daartoe alle vrijheid. Zo leer je een land tenslotte het beste kennen. De maximale groepsgrootte voor deze reis is 16 personen.

Lees de volledige beschrijving

 

Inclusief

 • Vliegreis
 • Alle vluchttoeslagen
 • Twee binnenlandse vluchten, Leh - Delhi en Delhi - Leh
 • Vervoer per bus en auto/jeep
 • Hotelovernachtingen in Delhi en Leh
 • Homestay overnachtingen in Rumtak
 • 3 maaltijden per dag tijdens verblijf in Rumtak
 • Excursie Hemis klooster
 • Entreegeld Hemis national park
 • Trekking fee
 • Professionele gids(en) tijdens verblijf in Rumtak

Exclusief

Reisverzekering, maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, reserveringskosten € 25,- en bij 2 of meer personen € 35,-.

Wijzigingen voorbehouden.

Hotelverlenging

Vervroeging of verlenging mét accommodatie is in Delhi bij te boeken. Je verblijft na afloop in een centraal gelegen middenklasse hotel in de wijk Karol Bagh. De prijs is vanaf € 20,- op basis van logies in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. Een éénpersoonskamer kost € 40,-.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Groepssamenstelling en groepsgrootte

Onze groepen bestaan uit zowel samenreizende als alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.

Bij een aantal vertrekdata zie je ‘vertrekgarantie’ vermeld staan. Voor meer informatie over doorgang van de reis en gegarandeerd vertrek, klik hier.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 13 deelnemers, het maximum is 15.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 8.

Praktische informatie

Accommodatie

We overnachten in Delhi en in Leh in centraal gelegen middenklasse hotels, waar kamers gereserveerd zijn met douche en toilet. In het afgelegen dorpje Rumbak verblijven we drie nachten bij gastgezinnen. Je slaapt met 2, 4 of 6 deelnemers in een huis. De faciliteiten zijn hier eenvoudig. Het sanitair is niet op de kamer en dient te worden gedeeld met je medereizigers. Gastvrijheid en persoonlijke aandacht overstijgen hier de beperkte eenvoudige faciliteiten. Tijdens dit verblijf zijn drie maaltijden per dag inbegrepen in de reissom.

Bekijk hotelreviews op Tripadvisor

Delhi Rockwell Plaza
Leh Singge Palace

Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we op deze reis verblijven.

 • Rockwell plaza kamer Delhi India
 • Rockwell plaza badkamer Delhi India
 • Singge Palace Leh Ladakh
 • Singge Palace kamer Leh Ladakh
 • Singge Palace tuin Leh Ladakh

Vliegreis

Lufthansa

Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Kies een datum voor eventuele afwijkende vluchtschema's. Alle schema's zijn onder voorbehoud van wijzigingen. De deelnemers ontvangen ongeveer 8 weken voor vertrek een voorlopig vluchtschema.

 • Vlucht met

  Lufthansa

  Traject

  Amsterdam - München

  Vertrek

  08:55

  Aankomst

  10:15

 • Vlucht met

  Lufthansa

  Traject

  München - Delhi

  Vertrek

  12:15

  Aankomst

  00:10

 • Vlucht met

  Lufthansa

  Traject

  Delhi - Frankfurt

  Vertrek

  03:35

  Aankomst

  07:35

 • Vlucht met

  Lufthansa

  Traject

  Frankfurt - Amsterdam

  Vertrek

  09:05

  Aankomst

  10:15


Tijdsverschil: in de winter is het in India 4,5 uur later.

CO2-compensatie

Reizen is verrijkend, maar het transport dat nodig is om nieuwe bestemmingen te ontdekken laat zijn sporen achter in de vorm van broeikasgassen, waaronder CO2. Door de CO2-uitstoot van de reis te compenseren kan ergens anders ter wereld dezelfde hoeveelheid CO2 worden voorkomen. Samen met de ANVR hebben we gekozen voor een samenwerking met de South Pole Group, de wereldmarktleider in het uitvoeren van CO2-reductie projecten. Wij steunen een project in Thailand dat bestaat uit het installeren van zonnepanelen waardoor geen kolen meer hoeven worden te verbrand om elektriciteit op te wekken. Met CO2-compensatie doen we met elkaar dus iets terug voor het klimaat én voor de lokale bevolking. Compenseer daarom je reis: dit is mogelijk voor slechts € 5,-. Vanzelfsprekend compenseren wij als Djoser ook alle reizen van onze medewerkers.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €0,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt.

Vervoer

Voor de transfers van en naar de luchthaven in Delhi en in Leh maken we gebruik van een eigen bus. In Delhi beschikt de bus over airconditioning. Vervoer van Leh naar Zingchen is per auto/jeep. Het afgelegen dorp Rumtak is uitsluitend te voet bereikbaar. De bergwandeling duurt zo’n vier uur. Het traject van Delhi – Leh – Delhi wordt door een tijdbesparende vlucht overbrugt.

Delhi en Leh kun je het beste te voet verkennen. Natuurlijk kun je ook gebruik maken van de bekende fiets- of motorriksja of taxi’s voor de langere afstanden.
 

 • Vliegtuig Lufthansa
 • Bus Ladakh
 • Bus binnekant Ladakh

Bij de reis inbegrepen

 • Vliegreis
 • Alle vluchttoeslagen
 • Twee binnenlandse vluchten, Leh - Delhi en Delhi - Leh
 • Vervoer per bus en auto/jeep
 • Hotelovernachtingen in Delhi en Leh
 • Homestay overnachtingen in Rumtak
 • 3 maaltijden per dag tijdens verblijf in Rumtak
 • Excursie Hemis klooster
 • Entreegeld Hemis national park
 • Trekking fee
 • Professionele gids(en) tijdens verblijf in Rumtak

Excursies

Bij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. De een struint graag over de markt in Delhi of Leh op zoek naar koopjes, de ander wil op zijn gemak rondkijken bij een museum, het Rode Fort of strijkt neer op het (dak)terras, om onder het genot van een drankje, het dagelijks leven gade te slaan. In de meeste gevallen kun je zelf of met groepsgenoten, al dan niet met hulp van onze reisbegeleiding, te voet of met lokaal vervoer eropuit trekken. Toegangsgelden zijn dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken.

Sommige bezienswaardigheden mag je niet missen, zijn slecht bereikbaar of liggen ‘en route' naar onze volgende overnachtingsplaats. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Ook bij alle excursies die bij het programma inbegrepen zijn, geldt dat het entreegeld exclusief is.

Tijdens deze reis door Ladakh is de volgende excursies in het programma inbegrepen:

 • Een excursie van uit Leh naar het Hemis klooster, een van de rijkste kloosters in de provincie Ladakh. Het klooster ligt 45 kilometer ten westen van Leh.
 • Verschillende wandelingen onder leiding van een professionele gids in het Hemis nationaal park

Reisdocumenten

 • E-ticket. Neem een kopie mee op reis, anders kan de toegang tot de luchthaven in Delhi worden ontzegd. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.
 • Paspoort, dat bij aankomst in India nog minimaal 6 maanden geldig is.
 • E-Tourist Visa India US$ 80,- (excl. transactiekosten). Dit is een online procedure voor een DOUBLE-ENTRY met een geldigheid van 60 dagen.

Geldzaken

In India wordt er betaald met de rupee. Kijk voor de actuele koersen op oanda.com.

Pinnen: is mogelijk in Delhi en in Leh
Contant: euro’s of dollars in kleine coupures
Creditcard: bruikbaar in verschillende plaatsen

Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 150,- per persoon per week.

Het is gebruikelijk fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 30,-.

Maaltijden

De maaltijden zijn gedurende het verblijf bij de gastgezinnen in Rumtak bij de reissom inbegrepen. De overige maaltijden in Delhi en Leh zijn exclusief. Tijdens het verblijf in deze plaatsen kun je zelf, of met een aantal anderen, op zoek gaan naar een restaurant of eethuis naar keuze.Je kunt in de meeste hotels en restaurants zeer voordelig een uitstekende Indiase maaltijd krijgen.

De Indiase keuken, met tal van verschillende curries, is wereldberoemd,  overheerlijk en erg afwisselend. Een heerlijk verkoelende versnapering is de lassi, een yoghurtdrankje, dat naar keuze gemengd wordt met fruit. Hoewel de middelen in Ladakh beperkt zijn vallen de typisch Tibetaanse gerechten als momo’s (gevulde deegballetjes) en thukpa (noedelsoep) meestal in de smaak. Behalve deze specialiteiten kom je ook Chinese en Indiase gerechten tegen. Thee, mineraalwater, frisdrank en bier zijn vrijwel overal verkrijgbaar. Probeer ook beslist een keer de typisch Tibetaanse yakboterthee, met de zoute smaak.
 

Gezondheid

Voor deze reis wordt aangeraden:

 • vaccinaties tegen DTP, tyfus en hepatitis A
 • malariatabletten

De hygiënische omstandigheden in het land zijn beduidend minder dan de westerse standaard. Wees voorzichtig met voedsel en reinig de handen. Het is ook verstandig goed te letten op wat je eet. Neem in de eerste dagen de tijd om te acclimatiseren, te wennen aan de andere temperatuur en de vele nieuwe indrukken. Het leidingwater is niet veilig om te drinken, mineraalwater is voor een klein bedrag overal in hele en halve literflessen te koop. Tevens raden we je aan een kleine medische kit mee te nemen met o.a. aspirine, middelen tegen darmstoornissen en een zoutoplossing (als ORS) tegen uitdroging. De reisbegeleiding is overigens ook in het bezit van een medische set, met daarin steriel medisch hulpmateriaal.

 

Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Thuisvaccinatie.nl. Het is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis. De deskundige artsen komen bij je langs wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. En sturen (indien mogelijk) de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De tarieven zijn vergelijkbaar met andere vaccinatie instellingen. Je kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.

Logo ThuisVaccinatie.nl

Hotelverlenging

Vervroeging of verlenging mét accommodatie is in Delhi bij te boeken. Je verblijft na afloop in een centraal gelegen middenklasse hotel in de wijk Karol Bagh. De prijs is vanaf € 20,- op basis van logies in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. Een éénpersoonskamer kost € 40,-.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Klimaat en geografie

In Noord-India zijn de weersomstandigheden sterk afhankelijk van het seizoen. In het najaar (september t/m november) en het voorjaar (februari t/m april) zijn de temperaturen bijzonder aangenaam, zowel overdag als ‘s nachts. In de winter (december en januari) is het overdag warm, terwijl het 's avonds en 's nachts behoorlijk af kan koelen. De zomer is vrij warm in heel India met temperaturen tot boven de 35°C.

Ladakh ligt hoog in de Himalaya en heeft een typisch droog bergklimaat. In de wintermaanden kan het kwik flink onder nul zakken. Temperaturen van -20 C zijn geen uitzondering. Houd hiermee rekening met je kledingkeuze.

De beste periode om de sneeuwluipaarden te zien is van december tot maart. De grootste kans om ze te zien is in het paarseizoen dat zich afspeelt van eind januari tot de eerste week van maart. Sneeuw luipaarden leven solitair, maar zijn in deze periode het meest actief en worden dan ook wel in tweetallen waargenomen.

Om sneeuwluipaarden te tracken in Hemis National Park kom je op hoogtes tussen de 3.500 en 4.300 meter. In dit hooggebergte wordt er gewandeld over ongebaande smalle en meestal besneeuwde paden. Je dient te beschikken over een goede conditie en een flinke dosis doorzettingsvermogen.

Reisbegeleiding en gidsen

Een enthousiaste Nederlandse reisbegeleider begeleidt de reis. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en wensen. De eigen passie, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit.

Een lokale gids vertelt uitgebreid over het land; van de lokale gebruiken, religieuze invloeden tot culturele achtergronden.

FAQ

Waar wordt er overnacht?

We overnachten in Delhi en in Leh in centraal gelegen middenklasse hotels, waar kamers gereserveerd zijn met douche en toilet. In het afgelegen dorpje Rumbak verblijven we drie nachten bij gastgezinnen. Je slaapt met 2, 4 of 6 deelnemers in een huis. De faciliteiten zijn hier eenvoudig. Het sanitair is niet op de kamer en dient te worden gedeeld met je medereizigers.
 

Wat is de beste reisperiode?

Hoe is de elektriciteitsvoorziening?

Kan ik tijdens deze reis een festival in Ladakh bijwonen?

Heb ik een goede conditie nodig voor deze reis?

Kan ik de reis in Leh (Ladakh) of Delhi verlengen?

Hoe verkrijg ik het visum voor India?

Stel je eigen vraag

Bekijk alle veelgestelde vragen

Daarom Djoser

 • Track onder leiding van bevlogen natuurbeschermers naar sneeuw luipaarden
 • Verblijf bij gastgezinnen in een autentiek bergdorp in Ladakh
 • Kleine groepen
 • Je deelname ondersteunt de Snow Leopard Trust en daarmee de bescherming van de sneeuwluipaarden
   

Het weer in Ladakh

Het weer in Ladakh

44°C

Terug naar boven