Ladakh

Kleurrijke festivals Ladakh & India

Ladakh

Lamayuru Festival Leh IndiaYuru Kabgyat (Lamayuru) Festival - 29 & 30 juni 2019
Monniken vanuit heel de wereld komen in juni naar het Lamayuru klooster om het Yuru Kabgyat Festival te vieren. Dit kleurrijke festival staat met name bekend om de maskerdansen, welke mensen moet beschermen tegen epidemieën en natuurrampen. Ook de inwoners van omringende dorpen nemen enthousiast deel aan de festiviteiten.

Rondreis Ladakh, 21 dagen van 12 juni


Hemis Festival - 11 & 12 juli 2019Monniken met trompet Hemis Festival Leh

Jaarlijks wordt ter ere van Guru Padmasambhava, de grondlegger van het boeddhisme in de Himalaya, het Hemis Festival gevierd. Eens in de twaalf jaar, in het jaar van de Aap, is het feest extra bijzonder. Dan wordt de grootste Thangka, rijk geborduurde Tibetaans boeddhistische banier, uitgerold. Daarnaast voeren monniken, met beschilderde maskers en kleurrijke gewaden, rituele dansen uit. Neem ook zeker een kijkje buiten het klooster waar handwerk uit de omgeving wordt verkocht.

Rondreis Ladakh, 21 dagen van 29 juni 

Taktok Festival Ladakh India DjoserDakthok (Taktok) Festival - 10 & 11 augustus 2019

Het Dakthok (Taktok) Festival viert dat Padmasambhava werd geboren als 8-jarige  jongen in een lotusbloem. Zijn naam betekent ook ‘lotus-geboren’. Het Taktok-klooster is gebouwd rondom een grot, waar Padmasambhava in de 8e eeuw mediteerde. Tijdens het festival voeren monniken verschillende gemaskerde dansen uit.

Rondreis Ladakh, 21 dagen van 23 juli

Ladakh Festival
- 21 & 22 september 2018 & 25 t/m 28 september 2019Tijdens het Ladakh Festival laat Ladakh zich van z'n beste kant zien. In Leh organiseren ze allerlei festiviteiten. Zo kun je genieten van polo, boogschieten, volksdansen, traditionele muziek en tentoonstellingen van Thanka's, rijk geborduurde Tibetaans boeddhistische vlaggen. Wil je de delicatessen van de omgeving proeven, neem dan zeker een kijkje bij het Food Festival.

Rondreis Ladakh, 21 dagen van 7 september

Overige festivals India

Holi festival - 21 maart 2019 & 10 maart 2020

HHoli Festival Jaipur India Djoseroli, ook wel ‘Festival of Colors’ genoemd, is een lente-, overwinnings- en Nieuwjaarsfeest in één. Trek deze dag je oudste kleding aan, want het is gebruikelijk om te gooien met gekleurd poeder. Het verhaal gaat dat Prahlad, de zoon van de gemene koning Hiranyakashipu een aanhanger van Vishnu was. De koning accepteerde dit niet en daagde zijn zoon uit om samen met zijn tante Holika (die immuun zou zijn voor vuur) zichzelf in brand te steken. Uiteindelijk overleeft Prahlad het zonder enig litteken en sterft Holika in het vuur. Het kleurrijke poeder symboliseert de vlammen en de schoonheid van de lente.

India, 15 dagen vertrek 17 maart 2019 (nog plaatsen beschikbaar)
India & Nepal, 22 dagen vertrek 18 maart 2019 (vol) & 6 maart 2020

Diwali en Dev Diwali (lichtjesfeest) - 27 oktober & 12 november 2019Diwali (lichtjesfeest) Festival India Djoser

Het lichtjesfeest is één van de belangrijkste festivals van India. Er wordt gevierd dat ‘het goede het kwade’ heeft overwonnen.  Volgens een van de vele legendes die bestaan rondom dit festival, versloeg Rama op deze dag de demonische koning Narakaasur. Vijftien dagen later vieren de Indiërs in Varanasi Dev Diwali, het lichtjesfeest van de goden. Meer dan een miljoen olielampjes verlichten de riviertrappen langs de Ganges; een bijzonder schouwspel!

India & Nepal, 22 dagen vertrek 17 oktober (Diwali) & 2 november 2019 (Dev Diwali Varanasi)
India & Nepal, 30 dagen vertrek 18 oktober 2019 – Diwali Udaipur 

Pushkar Festival - 04 t/m 12 november 2019

India, Pushkar FestivalWellicht één van de beroemdste festivals van India, de kamelenmarkt in Pushkar. Jaarlijks komen er duizenden veehandelaren van heinde en ver om hun paarden en kamelen te verkopen. Tijdens dit meerdaagse festijn worden er paardenraces, wedstrijden en muziek- en dansvoorstellingen gehouden.

India, Rajasthan & Nepal, 30 dagen vertrek 28 oktober 2019 


Camel Festival Bikaner          India, Camel Fair Bikaner

Ter ere van het schip van de woestijn - de kameel - wordt jaarlijks in Bikaner het kleurrijke kamelenfestival gehouden. Twee dagen lang worden er optochten, races en wedstrijden gehouden. Zo wordt de kameel met het beste kapsel en de mooiste versieringen gekozen. In de avond kun je bij het kampvuur luisteren en kijken naar dans- en muziekvoorstellingen. Ter afsluiting is er een vuurwerkshow.


Bhutan

Festival Bhutan DjoserJaarlijks vinden er vele religieuze festivals plaats in Bhutan. Het hoofddoel van deze festivals is het kwaad te weren doormiddel van muziek, dans en rituelen. Elke dans heeft zijn eigen religieuze betekenis en wordt uitgevoerd door feestelijk uitgedoste monniken. De meeste dansen vinden hun oorsprong in de Middeleeuwen en de Bhutanezen geloven dat het geluk brengt om bij een festival aanwezig te zijn. Bij bijna alle reizen naar Bhutan heb je de mogelijkheid om een festival bij te wonen.


In onderstaand overzicht zie je de festivals die we kunnen bezoeken:
 

Vertrek op 04/03/2019 : Paro Festival op 17 t/m 21 maart (vol)
Vertrek op 23/09/2019 : Thimpu Festival op 4 oktober
Vertrek op 30/09/2019 : Thangbi Mani Festival op 10 t/m 13 oktoberBhutan Festival Djoser
Vertrek op 24/10/2019 : Jakar Festival op 5 t/m 9 oktober

Bovengenoemde data en festivals zijn onder voorbehoud, gezien het feit dat de data zijn gebaseerd op de Boeddhistische maankalender, welke niet gelijk loopt met onze Gregoriaanse kalender. Daarnaast kan het voorkomen dat de Hoge Geestelijken in Bhutan tot het inzicht komen dat een bepaald festival uitgesteld of zelfs helemaal afgelast moet worden. Je bent dus bijna letterlijk aan de Goden overgeleverd.


 

Klantwaardering

9,2

Wat een avontuur, veel afwisseling in cultuur en natuur. De...
Wat een avontuur, veel afwisseling in cultuur en natuur. De reis door de Himalaya ging niet volgens plan door onverwachte sneeuwval echter had geen moment willen missen. Een onvergetelijke avontuur deze reis. Voor mij een van de mooiste reizen.

Antoon T. - 10,0
Terug naar boven