Maleisisch Borneo

Rondreis Maleisisch Borneo, Sabah & Sarawak 20 dagen

We beginnen de rondreis in wereldstad Kuala Lumpur. In deze levendige hoofdstad zul je je niet vervelen. Je kunt de Petronas Towers of de Batu Caves bezoeken of een wandeling maken door de vele parken. Het Maleisische deel van Borneo biedt de reiziger een fantastische natuurreis. De flora en fauna in de verschillende nationale parken is bijzonder afwisselend en uniek in de wereld. In het Maleisische regenwoud ontdek je een enorme diversiteit aan dieren. Je kunt hele mooie wandelingen maken door de fantastische natuur. We sluiten de reis af met een strandverblijf, zodat je nog heerlijk kunt relaxen voordat we weer naar huis vliegen.

Van:
Aan:


Routekaart Rondreis Maleisisch Borneo, Sabah & Sarawak, 20 dagen
 1. Amsterdam - Kuala Lumpur
 2. aankomst Kuala Lumpur
 3. Kuala Lumpur
 4. Kuala Lumpur - vlucht naar Kuching
 5. Kuching, dagtrip naar Bako nationaal park
 6. Kuching - Damai Beach
 7. Damai Beach
 8. Damai Beach - Kuching - vlucht naar Gunung Mulu nationaal park
 9. Gunung Mulu NP
 10. Gunung Mulu NP - vlucht naar Kota Kinabalu
 11. Kota Kinabalu - Kinabalu nationaal park
 12. Kinabalu NP, bezoek Sabah Tea Plantation - Kinabatangan rivier
 13. Kinabatangan rivier
 14. Kinabatangan rivier - Sepilok
 15. Sepilok
 16. Sepilok - Sandakan, vlucht naar Kota Kinabalu - Kota Kinabalu/Papar (strand)
 17. Kota Kinabalu/Papar (strand)
 18. Kota Kinabalu/Papar (strand)
 19. Kota Kinabalu - vlucht naar Kuala Lumpur - Amsterdam
 20. aankomst Amsterdam

Route op datum:

Reisbeschrijving

Kuala Lumpur
Dag 1 Amsterdam - Kuala Lumpur
Dag 2 aankomst Kuala Lumpur
Dag 3 Kuala Lumpur

Kuala Lumpur djoser maleisie petronas towers djoserJe arriveert in de wereldstad Kuala Lumpur, de hoofdstad van Maleisië. De reisbegeleider wacht je op en brengt je naar het hotel. In deze levendige stad zul je je niet vervelen. Je vrije dag mag je helemaal naar eigen keuze inplannen. Je kunt rustig rondstruinen langs winkeltjes, markten en parkjes. De Petronas Towers zul je zeker niet missen, aangezien je deze vanaf vrijwel elke plek in Kuala Lumpur overal bovenuit ziet steken. Tegenover het Onafhankelijkheidsplein glinsteren de koperen koepels van het Sultan Abdul Samad-gebouw in het zonlicht. Of pak de metro en bezoek de batugrotten. Om deze kalkstenen tempel te bezoeken dien je bijna 300 traptreden te bedwingen.

Bako nationaal park & bezoek aan de orang-oetans
Dag 4 Kuala Lumpur - vlucht naar Kuching
Dag 5 Kuching, dagtrip naar Bako nationaal park
Dag 6 Kuching - Damai Beach
Dag 7 Damai Beach

Vanuit Kuala Lumpur is het een korte vlucht naar Kuching op Sarawak. Je hebt dan nog even de tijd om zelf de stad in te gaan. Maak een wandeling langs het waterfront of charter een van de vele bootjes. Met name tegen zonsondergang is een boottocht op de rivier een aanrader. Kuching betekent trouwens kat en dit dier zie je in allerlei vormen en op tal van plaatsen uitgebeeld.

Borneo Bako NPPer bus en boot reizen we in iets meer dan 1,5 uur naar Bako nationaal park. Bako nationaal park bestaat uit zo'n 27 km² tropisch regenwoud, stranden, baaien en steile kliffen. De bijzonder gevarieerde flora zorgt ook voor een enorme verscheidenheid aan dieren. Er zijn wilde zwijnen, makaken en zelfs neusapen te vinden. Een netwerk van gemarkeerde wandelroutes biedt volop gelegenheid om de jungle in te gaan. Na een mooie, maar vermoeiende wandeling kun je bijkomen op het strand. Voor Bako nationaal park geldt, net als voor de andere (nationale) parken: in de vroege ochtend en tegen het vallen van de avond is de kans het grootst dat je dieren in het wild kunt waarnemen. De kans blijft echter klein in de dichtbegroeide jungle.

Vanuit Kuching bezoeken wij Semenggoh, het oudste orang-oetanreservaat van Sarawak. In dit reservaat worden verweesde baby-apen en volwassen dieren, die vaak als huisdier zijn gehouden, voorbereid om terug te keren in de natuur. Tijdens het voederuur worden de apen verwend met lekkers, zoals zoete aardappelen, bananen, kokosnoten, sinaasappels en ananassen.

Na het bezoek aan het orang-oetanreservaat rijden we naar Damai Beach, ten noordwesten van Kuching. In het hotel in Damai Beach kun je even bijkomen van alle indrukken van de eerste dagen en een duik nemen in het water van de Zuid-Chinese Zee. Vanuit Damai Beach kun je een bezoek brengen aan het Sarawak Cultural Village. Hier krijg je de 32 minderheidsvolkeren van Maleisië te zien. Je krijgt uitleg over de verschillende culturen en gebruiken. Je ziet de verschillende klederdracht die gedragen wordt, hoe men er weeft, met een blaaspijp schiet en rieten manden maakt.

Gunung Mulu nationaal park
Dag 8 Damai Beach - Kuching - vlucht naar Gunung Mulu nationaal park
Dag 9 Gunung Mulu NP
Dag 10 Gunung Mulu NP - vlucht naar Kota Kinabalu

Maleisie Borneo Deer Cave DjoserIn Kuching stappen we op het vliegtuig naar Gunung Mulu nationaal park, een schitterend natuurgebied diep in de binnenlanden van Sarawak. In dit park ligt één van de grootste grottenstelsels ter wereld. Het is ook geliefd om zijn diversiteit aan tropische gewassen, waaronder een grote variëteit aan vleesetende bekerplanten. 's Middags maken we een wandeling door de jungle naar Deer Cave en Lang's Cave. Deer Cave is 2.030 meter lang en is via een houten wandelpad door het regenwoud te bereiken. De bevolking heeft deze grot zo genoemd, aangezien sambarherten, één van de hertensoorten op Borneo, hier graag kwamen schuilen tegen de hevige regenbuien. Naast veel vleermuizen vind je in deze grot ook zwaluwen, oorwormen, duizendpoten, kakkerlakken en krekels. Lang’s Cave is een kleinere grot waar je kalksteenformaties op de wanden van de grot kunt vinden.

In Gunung Mulu nationaal park maken we een boottocht over de Melinaurivier, naar de Clearwater Cave. De Clearwater Cave strekt zich uit over een lengte van maar liefst 51 kilometer. Onderweg wordt er een stop gemaakt bij de Wind Cave en je kunt hier duidelijk voelen hoe deze grot aan zijn naam komt. Tevens bestaat ook de kans om als optionele excursie een canopy walk te maken in de jungle. De canopy is 15 tot 20 meter hoog en ruim 400 meter lang.

We vliegen door naar Kota Kinabalu, waar we één nacht verblijven.

Kinabalu nationaal park & Kinabatangan rivier
Dag 11 Kota Kinabalu - Kinabalu nationaal park
Dag 12 Kinabalu NP, bezoek Sabah Tea Plantation - Kinabatangan rivier
Dag 13 Kinabatangan rivier

Maleisie Borneo Mount Kinabalu DjoserVanaf Kota Kinabalu rijden we in ongeveer 2 uur naar Kinabalu nationaal park waar we overnachten in het nabij gelegen dorp Kundasang. In Kinabalu nationaal park, waar de majestueuze piek van Mount Kinabalu hoog boven de jungle uittorent, komen meer dan 1.000 plantensoorten voor; van de gigantische rafflesia tot tal van orchideeënsoorten. We bezoeken het park en hier zijn verschillende optionele activiteiten mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld een orchideeëntuin bezoeken of je kunt verschillende wandelingen maken, variërend van 1 uur tot 3,5 uur.

Op onze route van Kinabalu nationaal park naar de Kinabatangan rivier Maleisie Borneo neushoornvogel Djoserbezoeken we de Sabah Tea Plantation. Hier kun je zien hoe de thee geproduceerd wordt. We verblijven twee nachten aan de Kinabatangan rivier. De Kinabatangan rivier is de tweede grootste rivier van Maleisië. We maken twee boottochten door het regenwoud, op zoek naar bijzondere dieren. Je kunt hier neushoornvogels, langstaart makaken en neusapen tegenkomen. Door hun enorme rode neus hebben de neusapen als bijnaam 'Hollanders' gekregen. Je kunt het gebied ook lopend aanschouwen. Zo kun je een modderwandeling maken naar het Oxbowmeer. Of je kunt onder leiding van een gids een nachtwandeling maken.
 
Sepilok
Dag 14 Kinabatangan rivier - Sepilok
Dag 15 Sepilok

Djoser Maleisië Borneo Sarawak oerang oetans apenIn Sepilok heb je weer de kans om oerang-oetans te zien. In het rehabilitatiecentrum worden de dieren getraind om weer zelfstandig in het wild te kunnen leven. Een bijzondere ervaring om de apen te zien wandelen door de jungle of te zien slingeren aan de lianen bij één van de voederplatforms. Of je kunt een bezoek brengen aan het Sun Bear Conservation Centre. In dit opvangcentrum kun je de kleinste beren ter wereld zien, de zonneberen. In dit opvangcentrum leven ongeveer 40 zonneberen die op jonge leeftijd voornamelijk gehouden werden als huisdier. Nu leven zij hier totdat zij weer klaar zijn om de jungle van Borneo in te gaan.

Strandverblijf
Dag 16 Sepilok - Sandakan, vlucht naar Kota Kinabalu - Kota Kinabalu/Papar (strand)
Dag 17 Kota Kinabalu/Papar (strand)
Dag 18 Kota Kinabalu/Papar (strand)
Dag 19 Kota Kinabalu - vlucht naar Kuala Lumpur – Amsterdam
Dag 20 aankomst Amsterdam
Beringgis Beach view
We rijden met de bus naar Sandakan. Hier nemen we een binnenlandse vlucht naar Kota Kinabalu. Ten zuiden van Kota Kinabalu verblijven we nog drie nachten in een resort aan het strand. Hier heb je, na alle nieuwe indrukken, een paar dagen tijd voor wat welverdiende rust. Je kunt een strandwandeling maken, een duik nemen in het zwembad of gewoon lekker een boekje lezen in je strandstoel. ’s Middags vliegen we naar Kuala Lumpur en vanuit hier vertrekt ’s avonds onze vlucht naar Amsterdam.

Op weg met Djoser
De reisdagen staan natuurlijk vast, maar ter plaatse kun je zelf kijken wat je wilt doen. In de steden zijn veel bezienswaardigheden die je kunt bezoeken. De mogelijkheden in de jungle zijn wat beperkter, maar hier kun je geregeld mooie wandelingen maken of genieten van de natuur tijdens een boottocht. De reisbegeleider biedt op de meeste dagen wel een programma aan, maar je bent zeker niet verplicht om hieraan deel te nemen. Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers. De maximale groepsgrootte is 20 personen.

Lees de volledige beschrijving

Vertrekdata 2020

Start - einde

Beschikbaarheid

Prijs

Start - einde

21 sep - 10 okt
V
Vertrek informatie i

Beschikbaarheid

voldoende
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.695,-

Start - einde

12 okt - 31 okt

Beschikbaarheid

voldoende
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.495,-

Vertrekdata 2021

Start - einde

Beschikbaarheid

Prijs

Start - einde

03 mei - 22 mei
V
Vertrek informatie i

Beschikbaarheid

voldoende

Prijs

€ 2.595,-

Inclusief

 • Internationale vluchten
 • Alle vluchttoeslagen
 • Vijf binnenlandse vluchten
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Lokale Engelssprekende gids
 • Vervoer per bus en boot
 • Overnachtingen
 • Ontbijt
 • Entreegelden nationale parken
 • Maaltijden tijdens verblijf Kinabatangan rivier
 • Dagtrip naar Bako nationaal park
 • Bootexcursie naar Clearwater Cave en Wind Cave
 • Bezoek aan grottenstelsels Deer Cave en Lang's Cave
 • Boottochten over de Kinabatangan rivier
 • Bezoek aan Sabah Tea Plantation

Exclusief

Verzekeringen, overige maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, reserveringskosten € 25,-, bij 2 of meer personen € 35,-, etc.

Wijzigingen voorbehouden.

Landarrangement

De prijs van de reis zonder de internationale vluchten bedraagt vanaf €1.895,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 525,-.

Tijdens de overnachtingen in de nationale parken zijn eenpersoonskamers mogelijk op basis van beschikbaarheid.

Hotelverlenging

Verlenging met accommodatie is in Kuala Lumpur bij te boeken. In Kuala Lumpur verblijf je in een middenklasse hotel. De prijs is vanaf € 45,- per persoon per nacht in een tweepersoonskamer inclusief ontbijt. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 87,50 per persoon per nacht inclusief ontbijt.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Vluchttoeslagen (inbegrepen)

Luchtvaartmaatschappijen berekenen naast luchthavenbelastingen ook brandstof- en veiligheidstoeslagen. In de gepubliceerde reissom is een totaalbedrag voor deze toeslagen opgenomen. Deze bedragen zijn frequent onderhevig aan veranderingen door nieuwe belastingen/toeslagen en wijzigingen in de kosten van brandstof. Indien van toepassing berekent Djoser een verhoging alsnog door. Voor deze reis is in de reissom een totaalbedrag aan luchthavenbelastingen/toeslagen opgenomen van ongeveer €365,-

Groepssamenstelling en groepsgrootte

Onze groepen bestaan uit zowel samenreizende als alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers, het maximum is 20.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 8.

Bij een aantal vertrekdata zie je 'Vertrek Gegarandeerd' of 'Vertrek Informatie' vermeld staan. Voor meer informatie over doorgang van de reis en gegarandeerd vertrek: V

Vertrek informatie

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren. Dit op basis van eerdere ervaringen en boekingen in dit reisseizoen.

Om een groepsreis te garanderen en uit te kunnen voeren is een minimum aantal deelnemers nodig. Dit aantal staat bij betreffende reis vermeld onder het kopje 'Groepssamenstelling en groepsgrootte'. In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoor je dit ruim van te voren, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Djoser zal altijd haar uiterste best doen om een gewenste alternatieve reis en/of vetrekdatum aan te bieden, waarbij je per persoon eenmalig € 50,- korting krijgt. Volledige restitutie van de reissom, inclusief eventuele via Djoser afgesloten verzekeringen die op de factuur staan (met uitzondering van eventuele kosten van zelf geregelde visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk. In het geval dat een reis niet kan doorgaan als gevolg van een overmachtsituatie kunnen er andere voorwaarden gelden waarbij geen volledige restitutie mogelijk is.

Praktische informatie

Accommodatie

Tijdens onze rondreis overnachten we in de steden in middenklasse hotels. De kamers zijn voorzien van een eigen douche en toilet. We verblijven zoveel mogelijk in centraal gelegen hotels, zodat je te voet veel kunt bekijken.

Borneo BilitIn de nationale parken verblijven we in eenvoudige accommodaties. 's Morgens word je gewekt door het geluid van apen of het gefluit van vogels. De reis wordt afgesloten met een strandverblijf.

Sommige hotels beschikken over een zwembad voor een verfrissende duik en gratis wifi. Enkele hotels hebben airconditioning, in de overige hotels is waar nodig een ventilator aanwezig.

Bekijk hotelreviews op Tripadvisor

Kuala Lumpur The 5 Elements Hotel
Kuching Abell Hotel
Damai Beach Damai Beach Resort
Gunung Mulu NP Benarat Lodge
Kota Kinabalu Dreamtel Hotel
Kinabalu NP (Kundasang) The Cottage Hotel
Kinabatangan rivier Borneo Natural Sukau Bilit Resort
Sepilok Sepilok Jungle Resort
Kota Kinabalu/Papar (strand) Beringgis Beach Resort


Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we tijdens deze reis verblijven.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 525,-.

Tijdens de overnachtingen in de nationale parken zijn eenpersoonskamers mogelijk op basis van beschikbaarheid.

 • Djoser maleisie accommodatie rondreis

  In Kuala Lumpur slaap je in een centraal gelegen hotel, zodat je te voet of met de metro veel kunt bekijken

 • kuala lumpur ibis hotel bar
 • maleisie borneo kuching hotel abell room Djoser
 • maleisie borneo kuching hotel abell Djoser
 • maleisie borneo damai beach zwembad

  Sommige hotels beschikken over een zwembad voor een verfrissende duik

 • maleisie borneo damai kamer
 • maleisie borneo gunung mulu hotel accommodatie Djoser
 • maleisie borneo hotel gunung mulu room Djoser
 • maleisie borneo sepilok jungle resort restaurant Djoser

  Het ontbijt is inbegrepen tijdens de reis

 • borneo kota kinabalu dreamtel
 • maleisie borneo kinabatangan hotel accommodatie Djoser
 • maleisie borneo hotel room kinabatangan Djoser
 • Kota Kinabalu Beringgis Beach Resort

  De reis wordt afgesloten aan het strand. Hier heb je, na alle nieuwe indrukken, een paar dagen tijd voor wat welverdiende rust

 • Borneo Beringgis Kamer
 • Beginggis Beach Resort Restaurant

Vliegreis

Turkish airlines

Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Kies een datum voor eventuele afwijkende vluchtschema's. Alle schema's zijn onder voorbehoud van wijzigingen. De deelnemers ontvangen ongeveer 8 weken voor vertrek een voorlopig vluchtschema.

Kies vertrekdatum:

 • Vlucht met

  Turkish Airlines

  Traject

  Amsterdam - Istanbul

  Vertrek

  19:05

  Aankomst

  23:40

 • Vlucht met

  Turkish Airlines

  Traject

  Istanbul - Kuala Lumpur

  Vertrek

  01:30

  Aankomst

  17:15

 • Vlucht met

  Turkish Airlines

  Traject

  Kuala Lumpur - Istanbul

  Vertrek

  23:05

  Aankomst

  05:05*

 • Vlucht met

  Turkish Airlines

  Traject

  Istanbul - Amsterdam

  Vertrek

  07:20

  Aankomst

  09:55

* aankomst volgende dag


We overbruggen in Maleisië vijf trajecten met binnenlandse vluchten, die worden uitgevoerd door Malaysia Airlines/MASwings en/of AirAsia.

Tijdsverschil: in de zomer is het in Maleisië zes uur later dan in Nederland, in de winter zeven uur.

CO2-compensatie

Reizen is verrijkend, maar het transport dat nodig is om nieuwe bestemmingen te ontdekken laat zijn sporen achter in de vorm van broeikasgassen, waaronder CO2. Door de CO2-uitstoot van de reis te compenseren kan ergens anders ter wereld dezelfde hoeveelheid CO2 worden voorkomen. Samen met de ANVR hebben we gekozen voor een samenwerking met de South Pole Group, de wereldmarktleider in het uitvoeren van CO2-reductie projecten. Wij steunen een project in Thailand dat bestaat uit het installeren van zonnepanelen waardoor geen kolen meer hoeven worden te verbrand om elektriciteit op te wekken. Met CO2-compensatie doen we met elkaar dus iets terug voor het klimaat én voor de lokale bevolking. Compenseer daarom je reis: dit is mogelijk voor slechts € 5,-. Vanzelfsprekend compenseren wij als Djoser ook alle reizen van onze medewerkers.

Landarrangement

De prijs van de reis zonder de internationale vluchten bedraagt vanaf €1.895,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt.

Vervoer

We vliegen naar Maleisië met Turkish Airlines. De binnenlandse vluchten worden uitgevoerd door Malaysia Airlines/MASwings en/of AirAsia. Over land reizen we per bus. De wegen in Maleisië zijn over het algemeen vrij goed en vaak ben je dan ook in een halve dag in de volgende plaats. Alleen de weg bij de Kinabatangan rivier is wat slechter waardoor het wat langer kan duren. Uiteraard doen we er ook wel eens langer over, wanneer de groep onderweg vaker wil stoppen. Bako nationaal park bereiken we per bus en per boot. In de parken wordt vanzelfsprekend veel gewandeld, waarbij je meestal kunt kiezen uit korte en lange routes.

 • Turkish Airlines
 • maleisie borneo kinabatangan rivier boot Djoser
 • maleisie borneo vervoer vliegreis maswings Djoser
 • Maleisie borneo vervoer rondreis Djoser

Bij de reis inbegrepen

 • Internationale vluchten
 • Alle vluchttoeslagen
 • Vijf binnenlandse vluchten
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Lokale Engelssprekende gids
 • Vervoer per bus en boot
 • Overnachtingen
 • Ontbijt
 • Entreegelden nationale parken
 • Maaltijden tijdens verblijf Kinabatangan rivier
 • Dagtrip naar Bako nationaal park
 • Bootexcursie naar Clearwater Cave en Wind Cave
 • Bezoek aan grottenstelsels Deer Cave en Lang's Cave
 • Boottochten over de Kinabatangan rivier
 • Bezoek aan Sabah Tea Plantation

Excursies

Maleisie Borneo neusaap Djoser Bij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. De een bezoekt graag culturele bezienswaardigheden, zoals het Sultan Abdul Samad-gebouw, terwijl de ander liever vanuit een park de Petronas Twin Towers bewondert. In de meeste gevallen kun je zelf of met groepsgenoten, al dan niet met hulp van onze reisbegeleider, er te voet of met lokaal vervoer op uit trekken. Bij deze reis zijn de toegangsgelden van de nationale parken inbegrepen, alle andere entreegelden niet. Sommige bezienswaardigheden mag je niet missen, zijn slecht bereikbaar of liggen ‘en route' naar onze volgende overnachtingsplaats. Bij alle excursies, ook bij de excursies die bij het programma inbegrepen zijn, geldt dat het entreegeld exclusief is.

Tijdens deze reis door Maleisisch Borneo is een bezoek aan de volgende nationale parken in het reisprogramma opgenomen, inclusief toegangsgelden:

 • Bako nationaal park: tijdens een bezoek aan Bako nationaal park ontmoet je vast en zeker de bekendste inwoner van het park, de neusaap. Naast deze apensoort zijn er nog vele andere soorten die onder het dichte bladerdak van dit park leven. Je kunt kiezen uit verschillende wandelingen, je kunt op het strand liggen of gaan zwemmen (de mogelijkheid tot zwemmen is seizoensafhankelijk).
 • Gunung Mulu nationaal park: beroemd om de meest indrukwekkende grottenstelsels, zoals Deer Cave en Lang’s Cave.
 • Kinabalu nationaal park: 's werelds meest belangrijke natuurlijke omgeving, thuisbasis van duizenden soorten planten en dieren. Hier vind je laaglandwoud, maar op de toppen groeit juist weer alpine vegetatie. De enorme Rafflesia bloem komt ook voor in Kinabalu nationaal park.


Tijdens deze reis door Maleisisch Borneo zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen, exclusief entreegelden:

 • Maleisie Borneo orang-oetan DjoserVang een glimp op van de orang-oetan in het Semenggoh Orang Utan Center in zijn natuurlijke leefomgeving. Dit centrum is opgericht in 1975 met oog voor het verzorgen van wilde dieren.
 • In Sepilok kun je orang-oetans zien in het Sepilok Orang Utan Center. Dit is een prachtig centrum gelegen te midden van het regenwoud. Hier worden beschermde orang-oetans opgevangen die bijvoorbeeld zijn gered uit gevangenschap.
 • Met zijn uitgestrekte theeplantages omgeven door ongerepte regenwouden in de koele berglucht, ligt de Sabah Tea Plantation, ver weg van het drukke stadsleven. Hier kun je een Tea Factory Tour doen, oftewel een bezoek brengen aan een theefabriek.


Daarnaast kun je op eigen gelegenheid nog andere bezienswaardigheden bezoeken of deelnemen aan optionele excursies:

 • In Kuala Lumpur kun je diverse bezienswaardigheden bekijken. Breng zeker een bezoek aan de Petronas Towers. De Petronas Twin Towers zijn de bekende aan elkaar geschakelde torens van elk 452 meter hoog in Kuala Lumpur. Het is met 88 verdiepingen één van de hoogste gebouwen ter wereld. Naast het bouwwerk ligt een park, van waaruit je de torens van dichtbij kunt bekijken. Het is ook mogelijk om de Twin Towers in te gaan. Op de 42ste verdieping hangt een loopbrug die de torens met elkaar verbindt. Nog verder omhoog, op de 86ste verdieping, is er een observatieplatform waar vanaf je een schitterend uitzicht hebt over de stad. Je kunt van tevoren online alvast kaarten bestellen via deze website. Wij adviseren je dit wel pas te doen, zodra de reis het minimum aantal deelnemers behaald heeft. Vanaf het park ernaast heb je een goed uitzicht op de torens. Je kunt ook de batugrotten bezoeken. Om deze kalkstenen tempel te bezoeken, dien je bijna 300 traptreden te bedwingen. Andere bekende bezienswaardigheden zijn het treinstation en het Sultan Abdul Samad-gebouw. De oudste moskee van de stad is de Jamek Moskee en staat op de plaats waar de stad ooit is ontstaan.
 • Bij Damai Beach kun je het Sarawak Cultural Village bezoeken. Hier krijg je de 32 minderheidsvolkeren van Maleisië te zien. Je krijgt uitleg over de verschillende culturen en gebruiken. Je ziet de verschillende klederdracht die gedragen wordt, hoe men er weeft, met een blaaspijp schiet en rieten manden maakt.
 • Een jungle van bovenaf bezichtigen? Dat kan tijdens een canopy walk in het Gunung Mulu nationaal park. De canopy is 15 tot 20 meter hoog en 480 meter lang.
 • Door het natuurgebied langs Kinabatangan rivier kun je een nachtwandeling maken. Je gaat op zoek naar dieren die ’s nachts tevoorschijn komen, zoals civetkatten en westelijke spookdiertjes.
 • In Sepilok kun je een bezoek brengen aan het Rainforest Discovery Centre en aan het Bornean Sun Bear Conservation Centre. Als je van vogels houd is het Rainforest Discovery Centre zeker de moeite waard. Er zijn verschillende wandelroutes en een canopy walk van ijzeren bruggen, vanwaar je de vogels goed kunt spotten. In het Bornean Sun Bear Conservation Centre wonen de kleinste beren ter wereld, de zonneberen. In dit opvangcentrum leven ongeveer 40 zonneberen die op jonge leeftijd voornamelijk gehouden werden als huisdier. Nu leven zij hier totdat zij weer klaar zijn om de jungle van Borneo in te gaan.

Reisdocumenten

 • E-ticket: ongeveer 7 dagen voor vertrek ontvang je je e-ticket. Deze dien je uit te printen en mee te nemen in je handbagage.
 • Binnenlandse vluchten: voor het boeken van de binnenlandse vluchten hebben wij ruim van tevoren je geldige paspoortgegevens nodig. De reisbegeleider heeft de e-tickets voor de binnenlandse vluchten.
 • Paspoort: je paspoort dient nog minimaal 6 maanden geldig te zijn na vertrek uit Maleisië. Reizigers met de Belgische nationaliteit dienen te beschikken over een internationale reispas, die tevens nog 6 maanden geldig is bij vertrek uit Maleisië.
 • Visum: op de luchthavens in Kuala Lumpur, Sarawak en Sabah krijg je bij de douane een gratis visum (stempel).

Geldzaken

In Maleisië wordt er betaald met de Ringgit. Voor het berekenen van de koers kun je terecht op oanda.com.

Pinnen: in vrijwel alle steden is dit mogelijk
Contant: euro’s of US dollars in kleine coupures kun je ter plaatse op verschillende plekken wisselen naar de ringgit
Creditcards: worden op veel plaatsen geaccepteerd

Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals overige maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven, geldt minimaal € 195,- per persoon per week.

Het is gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 45,- per persoon bij een groep van 16-20 deelnemers. Bij een groep met minder dan 16 deelnemers bedraagt de richtlijn voor de fooienpot € 50,- per persoon. Uiteraard kun je altijd inzage krijgen in de besteding en wordt het eventueel overgebleven geld teruggegeven.

Vergeet niet om je pinpas te activeren voor pinnen buiten Europa.

Maaltijden

De maaltijden tijdens je verblijf bij de Kinabatangan rivier zijn inbegrepen. Tijdens de rest van de reis is alleen het ontbijt inbegrepen, de overige maaltijden niet. Hierdoor kun je in de meeste plaatsen zelf bepalen wat en waar je eet.

Eten MaleisiëIn de verschillende nationale parken ben je afhankelijk van de eenvoudige menukaart van de 'canteen' van de accommodatie. Je kunt in Maleisië vaak kiezen uit een continentaal of lokaal getint ontbijt. De keuken is uiterst gevarieerd en smakelijk, onder invloed van de verschillende bevolkingsgroepen, zoals de grote drie: Maleiers, Indiërs en Chinezen. Behalve een enorme keur aan restaurantjes kom je op straat ook de zeer populaire ‘hawkers’ tegen, de rijdende eetstalletjes. Voor een bescheiden bedrag kun je hier fantastisch eten, met een enorme keuze. Doorgaans is het eten ook betrouwbaar; wees dus niet te bang om het eens te proberen. Westerse maaltijden zijn overigens ook op tal van plaatsen te bestellen. Fruitliefhebbers kunnen in Maleisië hun hart ophalen: rambutans, mango's, durians, meloen, lychees, bananen en nangka's zijn slechts een greep uit de vele soorten en vrijwel overal kun je verse vruchtensappen krijgen.

Gezondheid

Voor deze reis wordt aangeraden:

 • Vaccinaties tegen DTP en hepatitis A
 • Malariatabletten

Deze algemene richtlijnen zijn aan verandering onderhevig. Informeer in elk geval bij uw huisarts of een erkend reisadviescentrum, die op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen. Verder raden wij je aan om op reis medicijnen mee te nemen tegen maag- en darmstoornissen, die kunnen ontstaan door het vele reizen en de wisseling van klimaat en voedsel.

Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Thuisvaccinatie.nl. Het is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis. De deskundige artsen komen bij je langs wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. En sturen (indien mogelijk) de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De tarieven zijn vergelijkbaar met andere vaccinatie instellingen. Je kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.

Logo ThuisVaccinatie.nl

Hotelverlenging

Verlenging met accommodatie is in Kuala Lumpur bij te boeken. In Kuala Lumpur verblijf je in een middenklasse hotel. De prijs is vanaf € 45,- per persoon per nacht in een tweepersoonskamer inclusief ontbijt. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 87,50 per persoon per nacht inclusief ontbijt.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Klimaat en geografie

Borneo Maleisie klimaat natuur DjoserMaleisië bestaat eigenlijk uit twee delen: het schiereiland West-Maleisië waar onder meer de hoofdstad Kuala Lumpur ligt en Oost-Maleisië, op het noordelijk deel van het eiland Borneo (het zuidelijke, grootste deel van Borneo is het Indonesische Kalimantan). Oost-Maleisië, het doel van onze reis, is onderverdeeld in Sabah en Sarawak met het sultanaat Brunei als kleine enclave ertussenin. Maleisisch Borneo is overdekt met dichte jungle en wordt doorsneden door grote, wijdvertakte rivieren. Uniek aan de natuur hier is een zeer gevarieerde, enorme hoeveelheid oorspronkelijk oerbos, zowel op het laagland als in de bergachtige streken.

Het stabiele klimaat houdt de plant- en diersoorten in stand, dat maakt een reis naar Maleisië een absolute must voor natuurliefhebbers. Het tropische klimaat is warm en vochtig, met temperaturen tussen 20°C en 32°C. In geen enkel deel van Maleisië komt een echt droog seizoen voor, met als voordeel dat het land eigenlijk het hele jaar door groen is. De moesson heerst op Sabah en Sarawak tussen oktober en februari. De meeste regen valt overigens 's nachts, overdag valt er meestal één of enkele hevige buien, afgewisseld met droog zonnig weer. 

Reisbegeleiding en gidsen

Een Nederlandse reisbegeleider begeleidt de reis. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en wensen. De eigen passie, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit. Lokale Engelssprekende gidsen (vanaf Kuching tot het strandverblijf) vertellen tijdens de reis over het land; van de lokale gebruiken, religieuze invloeden tot culturele achtergronden.

FAQ

Hoe zijn de accommodaties tijdens de Maleisië reis?

Tijdens onze rondreis overnachten we in de steden in middenklasse hotels. De kamers zijn voorzien van een eigen douche en toilet. We verblijven zoveel mogelijk in centraal gelegen hotels, zodat je te voet veel kunt bekijken. In de nationale parken verblijven we in eenvoudige accommodaties. 's Morgens word je gewekt door het geluid van apen of het gefluit van vogels. De reis wordt afgesloten met een strandverblijf. Sommige hotels beschikken over een zwembad voor een verfrissende duik en gratis wifi. Enkele hotels hebben airconditioning, in de overige hotels is waar nodig een ventilator aanwezig.

Hoe is het vervoer tijdens de reis?

Zijn de maaltijden inbegrepen?

Door wie wordt de reis begeleid?

Wat is de beste reistijd voor Sabah en Sarawak?

Moet ik een lakenzak en handdoeken meenemen?

Welke entreegelden zijn inclusief tijdens de reis?

Is het mogelijk om wandelingen te maken tijdens deze reis?

Is het een zware reis?

Is het mogelijk om een éénpersoonskamer te boeken?

Wat is het voltage in Maleisië?

Kan ik tijdens de reis mijn mobiele telefoon gebruiken?

Hoe groot zijn de groepen?

Kan Mount Kinabalu worden beklommen tijdens de reis?

Stel je eigen vraag

Bekijk alle veelgestelde vragen

Reviews

Gemiddelde beoordeling: 8,6

 • De natuur is overweldigend. De mensen zijn ontzettend vriendelijk en behulpzaam. Een verademing! Het was een leuke groep en de reisleider (Ton) was goed met veel humor. De reis heeft aan al onze verwachtingen voldaan!!

  8,0

  8,0
 • Prachtige reis! Veel gezien en beleefd. Vakkundige en zeer vriendelijke reisleidster, goede organisatie. Sanitair op sommige locaties liet soms nog wat te wensen over. Zeker een reis om aan te raden

  9,0

  9,0
 • Prachtige reis, echte aanrader met zeer goede reisleider Jeroen.

  9,0

  9,0
 • Het was een heel diverse reis met veel natuur, maar ook cultuur en steden. In een korte tijd ontzettend veel gezien en meegemaakt. Deze reis is niet voor rustzoekers, want je gaat van de ene activiteit door naar de andere. Voor ons perfect. Ook de groep was divers en heel gezellig. Een aanrader!!!!!

  9,0

  9,0
 • Goeie reis, echte jungle experience

  8,0

  8,0
 • Mooie natuurreis. Zeer gevarieerd keuze aanbod. Uitstekende reisleiding en lokale gidsen. Redelijke tot zeer goede accommodatie. Zo nu en dan te weinig tijd, bijvoorbeeld om te zwemmen. Sepilok te kort verblijf, overnachting Tea Plantation Sabah mag worden geschrapt wat ons betreft.

  9,0

  9,0
 • Super reis! Actief en veel gezien. Jeroen bedankt voor alle informatie en kennis! Eten was ook geweldig. Volgende reis weer bij Djoser.

  8,0

  8,0
 • Ik vond het in een woord indrukwekkend.

  8,0

  8,0
 • Mooie reis, prachtige natuur. Korte reisdagen.

  8,0

  8,0
 • Geweldige natuur rondreis, echt een aanrader!! Gidsen Janita en Oma waren ook top. een reis om nooit meer te vergeten !

  9,0

  9,0
 • De reis is ons zeer goed bevallen. Ondanks dat we met een grote groep weg waren kon iedereen met iedereen overweg, we hebben gelachen, plezier gemaakt, super veel geluk gehad met het weer, ontelbaar veel wilde dieren gezien, zowel de gids van Djoser en de lokale gids hebben ons zo goed begeleid!!!

  10,0

  10,0
 • Deze reis biedt van alles: een grote, drukke stad, leuke, kleinere steden, een overweldigende natuur, een smeltkroes van culturen, unieke excursies, veel beesten, leuke accommodaties, heerlijk eten en als toetje een tropisch eiland. Wat kan je nog meer wensen? Zeker een aanrader!

  9,0

  9,0
 • Een mooie en relaxte vakantie. Geen lange reisdagen. Wij hebben bijna 3 weken lang droog weer gehad. Lekker eten. Helaas weinig bloemen gezien en ook niet zoveel vogels. Door de dichte begroeiing in de jungle is het veel moeilijker om dieren te spotten dan bijvoorbeeld in Afrika. Snorkelen was top.

  7,0

  7,0
 • Het was een geweldige reis geweest en erg veel gezien en de moeite waard om terug te gaan en vele dieren en insecten gezien daar erg prachtig zijn ze.

  9,0

  9,0
Bekijk alle reviews

Plaats een review

Daarom Djoser

 • Rondreis door Sarawak én Sabah
 • Tijdbesparende binnenlandse vluchten
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Entreegelden nationale parken inclusief
 • Bezoek aan wereldstad Kuala Lumpur
 • Dagtrip naar Bako nationaal park
 • Bezoek aan de grottenstelsels in Gunung Mulu nationaal park
 • Bezoek aan orang-oetan centra in Kuching en Sepilok
 • Ontspannen afsluiting van de reis met een strandverblijf

Klantwaardering

8,6

De natuur is overweldigend. De mensen zijn ontzettend vriend...
De natuur is overweldigend. De mensen zijn ontzettend vriendelijk en behulpzaam. Een verademing! Het was een leuke groep en de reisleider (Ton) was goed met veel humor. De reis heeft aan al onze verwachtingen voldaan!!

Koob Z. - 8,0
Prachtige reis! Veel gezien en beleefd. Vakkundige en zeer v...
Prachtige reis! Veel gezien en beleefd. Vakkundige en zeer vriendelijke reisleidster, goede organisatie. Sanitair op sommige locaties liet soms nog wat te wensen over. Zeker een reis om aan te raden

Jan Willem S. - 9,0
Prachtige reis, echte aanrader met zeer goede reisleider Jer...
Prachtige reis, echte aanrader met zeer goede reisleider Jeroen.

Bob L. - 9,0

Bekijk hotel reviews op

Het weer in Maleisië

Het weer in Maleisië

34°C

Terug naar boven