Woestijnreis Marokko

Woestijnreis Marokko

Als nomaden door de woestijn

7 dagen

Daar waar de steden van Marokko een explosie van geuren en kleuren vormen, ademt de woestijn rust, ruimte en oneindigheid uit. We reizen traditioneel op kamelen en bezoeken berberfamilies die ons gastvrij ontvangen. Iets minder traditioneel zijn de fourwheeldrives waar we de grotere afstanden mee afleggen. Ervaar het Marokkaanse woestijnleven als een heuse nomade!

Van:
Aan:


Routekaart Woestijnreis Marokko, 7 dagen
 1. Amsterdam - Marrakech
 2. Marrakech - Ouarzazate - Zagora
 3. Zagora - Tirgui-oase
 4. Tirgui-oase - Tamegrout - Ksar Bono - Erg Lihoudi-woestijn
 5. Erg Lihoudi-woestijn - Mhamid - Chegaga
 6. Chegaga - Ait Benhaddou
 7. Ait Benhaddou - Marrakech - Amsterdam

Route op datum:

Reisbeschrijving

Dag 1 Amsterdam - Marrakech
Dag 2 
Marrakech - Ouarzazate - Zagora

Marokko Marrakech Djem el FnaHet land Marokko dankt zijn naam aan de stad Marrakech. De grootste medina van Marokko, de Koutoubia-moskee en het grote plein Djemaa-el-Fna in het hart van de oude stad, er is hier altijd iets te beleven. Vrouwen beschilderen graag je handen met henna in kunstzinnige patronen. Je kunt de hele dag heerlijk eten op het plein. Schuif gewoon aan bij één van de lange eettafels en maak kennis met de Marokkaanse keuken. Zoek de rust op in een tuin, verlies je in de drukte en bedrijvigheid van de soeks of maak een mooie wandeling door de stad en neem een kijkje bij de vestingpoorten.

Marokko Ouarzazate kasbahWe slingeren ons een weg naar boven en beneden via de Tizi-n-Tichkapas, hoogste bergpas van de Hoge Atlas met zijn 2260 meter. Door de uitgestrekte Sahara begeven we ons naar Ouarzazate, ook wel ‘Hollywood in de woestijn’ genoemd. Veel bekende films zijn hier opgenomen, waaronder The Mummy, Game of Thrones en de klassieker Lawrence of Arabia. We overnachten in Zagora, gelegen op de flanken van de gelijknamige berg. Door de eeuwen heen zijn hier veel karavanen langs getrokken en er heerst nog steeds een levendige sfeer in het stadje. Vanaf dit moment laten we de beschaving achter ons en duiken de goudgele wereld in van de Sahara.

Dag 3 Zagora - Tirgui-oase
Dag 4 Tirgui-oase - Tamegrout - Ksar Bono - Erg Lihoudi-woestijn


Marokko woestijn berber kameelEr is eigenlijk maar één goede manier om de woestijn te doorkruisen: per kameel. Deze viervoeters brengen ons op de eerste route naar ons tentenkamp onder de sterrenhemel in de Tirgui-oase. Hier dineren we buiten als het weer het toelaat en genieten we van de eindeloze en stille ruimte om ons heen. De volgende dag bezoeken we het historische Tamegrout, een woestijndorp dat bekend is van de bijzondere koran-bibliotheek uit de 17e eeuw. In Ksar Bono worden we gastvrij ontvangen voor een overheerlijke lunch bij een lokale berberfamilie. Hierna reizen we per kameel verder naar de fenomenale zandduinen van de Erg Lihoudi-woestijn die elk uur een ander kleurspektakel laten zien. We dineren en overnachten in bedoeïenententen onder de sterrenhemel van de Sahara.

Dag 5 Erg Lihoudi-woestijn - Mhamid - Chegaga

Marokko tentenkamp bedoeienententIn Mhamid verruilen we onze viervoeters voor fourwheeldrives en reizen naar de duinen van Chegaga. We maken een lunchstop bij de Heilige Oase waar we de heetste uurtjes van de dag doorbrengen. De Chegaga zandduinen zijn de hoogste van Marokko met toppen van zo’n 250 meter. Het uitzicht op Draavallei is vooral in het ochtend- en avondlicht indrukwekkend. We overnachten tussen de zandduinen in tenten.Dag 6 Chegaga - Ait Benhaddou


Kasba Marokko Ait Benhaddou DjoserWe laten het nomadenbestaan achter ons en rijden naar het stadje Ait Benhaddou, gesticht rond het jaar 750. De kasba’s van deze stad zijn beroemd om de diepe kleur en de ruitmotieven die de kasba’s een mooi aangezicht geven. Ait Benhaddou telt slechts 750 inwoners, maar is groots, juist dankzij de verdedigingsbouwwerken die in menig film als decor hebben gefungeerd. Ook hier komt de naam ‘Lawrence of Arabia’ weer voorbij. We overnachten in een mooie traditionele accommodatie met zwembad waar we het stof van de woestijn van ons af kunnen spoelen. Een heerlijke plek om in alle rust bij te komen van de woestijntocht.

Dag 7 Ait Benhaddou - Marrakech - Amsterdam

Marokko Marrakech Djem El Fna PleinWe reizen terug naar Marrakech. De straatjes komen inmiddels vertrouwd voor en we kunnen hier de laatste inkopen doen en de laatste bezienswaardigheden bezoeken. Vanuit Marrakech vlieg je weer terug naar Amsterdam.
Op weg met Djoser


Bij onze reizen is geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisdagen staan natuurlijk vast, maar ter plaatse wordt het programma in overleg tussen de groep en de reisbegeleiding ingevuld. De reisbegeleiding biedt de meeste dagen wel een programma aan en een aantal excursies zijn inbegrepen, maar je bent zeker niet verplicht hieraan deel te nemen. Wie er liever zelf op uitgaat, heeft daartoe alle vrijheid. Zo leer je een land tenslotte het beste kennen. De gemiddelde groepsgrootte is 15 personen, de maximale groepsgrootte bedraagt 20 personen.

Lees de volledige beschrijving
Boek en reis met Djoser zekerheid Boek en reis met Djoser zekerheid

Vertrekdata 2021

Start - einde

Beschikbaarheid

Prijs

Start - einde

17 apr - 23 apr

Beschikbaarheid

voldoende

Prijs

€ 1.395,-

Start - einde

15 mei - 21 mei

Beschikbaarheid

voldoende

Prijs

€ 1.395,-

Inclusief

 • Vliegreis
 • Alle vluchttoeslagen
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Vervoer per bus en fourwheeldrive
 • Hotelovernachtingen inclusief ontbijt
 • Woestijnovernachtingen inclusief maaltijden
 • Kamelentochten Tirgui-oase en Erg Lihoudi-woestijn
 • Diensten Djoser servicebalie Schiphol

Exclusief

Reisverzekering, overige maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies, drankjes tijdens de inbegrepen lunches/diners fooien, persoonlijke uitgaven, reserveringskosten € 25,-, bij 2 of meer personen € 35,-, etc.

Wijzigingen voorbehouden.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €1.145,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag van vanaf € 80,5,-.

Deze toeslag is alleen voor de hotelovernachtingen, tijdens de kampeerovernachtingen deel je de tent met je medereizigers.

Hotelverlenging

Vervroeging/verlenging mét accommodatie is in Marrakech bij te boeken.

Het hotel in Marrakech is centraal gelegen. De prijs is vanaf € 30,- op basis van logies en ontbijt in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 45,- per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Groepssamenstelling en groepsgrootte

Onze groepen bestaan uit zowel samenreizende als alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers, het maximum is 20.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 8.

Praktische informatie

Accommodatie

In Marokko verblijven we in comfortabele, sfeervolle hotels met een eigen karakter. Overal is een douche en toilet en in een aantal hotels is airconditioning aanwezig. Het ontbijt is inbegrepen. In enkele hotels is een zwembad aanwezig.

Bekijk hotelreviews op Tripadvisor

Zagora Hotel La Fibule
Ait Benhaddou Hotel Riad Maktoub

Deze hotels geven een goed beeld van de accommodaties waar we op deze reis verblijven.

In de Sahara slapen we 3 nachten in bedoeïenententen, waarbij ontbijt, lunch en diner zijn inbegrepen. Je slaapt in een normaal bed met lakens, een kussen en een deken. Een éénpersoonstent is niet mogelijk. Veelal worden er 4 persoonstenten gebruikt, waarbij er 2 compartimenten voor 2 personen zijn. Alleen als je buiten de tent onder de sterren wilt slapen dien je zelf een slaapzak mee te nemen.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag van vanaf € 80,5,-.

Deze toeslag is alleen voor de hotelovernachtingen, tijdens de kampeerovernachtingen deel je de tent met je medereizigers.

 • In de Sahara slapen we 3 nachten in bedoeïenententen, waarbij ontbijt, lunch en diner zijn inbegrepen

 • We overnachten in sfeervolle hotels

 • Diverse hotels hebben een zwembad voor een verkoelende duik

Vliegreis

Transavia

Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Kies een datum voor eventuele afwijkende vluchtschema's. Alle schema's zijn onder voorbehoud van wijzigingen. De deelnemers ontvangen ongeveer 8 weken voor vertrek een voorlopig vluchtschema.

Kies vertrekdatum:

 • Vlucht met

  Transavia

  Traject

  Amsterdam - Marrakech

  Vertrek

  14:40

  Aankomst

  17:30

 • Vlucht met

  Transavia

  Traject

  Marrakech - Amsterdam

  Vertrek

  19:00

  Aankomst

  23:45


Tijdsverschil: Tijdens onze zomertijd is het in Marokko 1 uur vroeger, tijdens onze wintertijd is er geen tijdsverschil.

CO2-compensatie

Reizen is verrijkend, maar het transport dat nodig is om nieuwe bestemmingen te ontdekken laat zijn sporen achter in de vorm van broeikasgassen, waaronder CO2. Door de CO2-uitstoot van de reis te compenseren kan ergens anders ter wereld dezelfde hoeveelheid CO2 worden voorkomen. Samen met de ANVR hebben we gekozen voor een samenwerking met de South Pole Group, de wereldmarktleider in het uitvoeren van CO2-reductie projecten. Wij steunen een project in Thailand dat bestaat uit het installeren van zonnepanelen waardoor geen kolen meer hoeven worden te verbrand om elektriciteit op te wekken. Met CO2-compensatie doen we met elkaar dus iets terug voor het klimaat én voor de lokale bevolking. Compenseer daarom je reis: dit is mogelijk voor slechts € 5,-. Vanzelfsprekend compenseren wij als Djoser ook alle reizen van onze medewerkers.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €1.145,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt.

Vervoer

We rijden met een comfortabele bus met eigen chauffeur. Omdat we ons eigen vervoer hebben is het altijd mogelijk om onderweg te stoppen voor een foto, een bezoek aan een markt, of uit te stappen bij een mooi stukje natuur. In de Tirgui-oase en Erg Lihoudi-woestijn maken we tochten per kameel. Voor het vervoer in de woestijn wordt gebruik gemaakt van fourwheeldrives.

 • Transavia vliegtuig

Bij de reis inbegrepen

 • Vliegreis
 • Alle vluchttoeslagen
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Vervoer per bus en fourwheeldrive
 • Hotelovernachtingen inclusief ontbijt
 • Woestijnovernachtingen inclusief maaltijden
 • Kamelentochten Tirgui-oase en Erg Lihoudi-woestijn
 • Diensten Djoser servicebalie Schiphol

Excursies

Bij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. De een struint graag over de markt op zoek naar koopjes, de ander wil op zijn gemak rondkijken bij een museum of strijkt neer op het terras, om onder het genot van een drankje, het dagelijks leven gade te slaan. In de meeste gevallen kun je zelf of met groepsgenoten, al dan niet met hulp van onze reisbegeleiding, er te voet of met lokaal vervoer erop uit trekken. Toegangsgelden zijn dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken.

Sommige bezienswaardigheden mag je niet missen, zijn slecht bereikbaar of liggen ‘en route' naar onze volgende overnachtingsplaats. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Ook bij excursies die bij het programma inbegrepen zijn, geldt dat het entreegeld exclusief is.

Tijdens deze reis zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen:

 • Dag 3: kamelentocht Tirgui-oase
 • Dag 4: kamelentocht Erg Lihoudi-woestijn
 • Dag 5: rit met fourwheeldrives naar Chegaga woestijn
 • Dag 6: bezoek indrukwekkende kasba Ait Benhaddou, welke als achtergrond heeft gediend voor talloze woestijnfilms

In Marokko zijn nog andere excursies mogelijk die zeker de moeite waard zijn. Zo mag een bezoek aan het Djemaa-el-Fna-plein in Marrakech mag niet ontbreken. Je kunt in Marrakech naast een bezoek aan dit plein en de souks, ook kiezen voor een wandeling door een van de prachtige parken en tuinen. 

Reisdocumenten

 • Paspoort, dat nog minimaal 3 maanden geldig is bij vertrek uit Marokko.
 • E-ticket: Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.

Geldzaken

In Marokko kun je betalen met de Dirham. Kijk voor de actuele koersen op oanda.com.

Pinnen: is mogelijk in Marrakech, Zagora, Ait Benhaddou
Contant: enkele euro’s voor noodgevallen (zoals niet werkende pinautomaten) zijn altijd handig.
Creditcards: worden op veel plaatsen geaccepteerd.

Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 150, - per persoon per week.

Afdingen hoort bij het normale leven en gaat gepaard met veel humor. Heb je eenmaal een overeengekomen prijs, dan kunt je niet meer terug. Kom je niet tot een overeenkomst, dan gaat de koop niet door, maar ben je even goede vrienden!

Het is gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 20,-.

Maaltijden

Het ontbijt is bij de reissom inbegrepen en bestaat meestal uit (stok-)brood, boter en jam of honing. Tijdens de woestijnovernachtingen zijn de volgende maaltijden inbegrepen: dag 3 - diner, dag 4 & 5 - ontbijt, lunch en diner. Voor de overige maaltijden ben je vrij in je keuze waar, wanneer en met wie te gaan eten.

Het eten in Marokko is gevarieerd, goed en niet duur. Je betaalt tussen € 5,- en € 10,- voor een maaltijd. Beroemd is de Marokkaanse tajine, een stoofschotel van vlees en groente; je kunt het voor weinig geld in ieder restaurant en op ieder terras eten. Ook couscous kom je in alle variëteiten en prijsklassen tegen. Daarnaast heeft de Franse koloniale overheersing haar sporen nagelaten in het menu. Naast stokbrood bij het ontbijt wordt de 'Salade Niçoise' veel geserveerd.

Typisch Arabisch zijn de vele salades, die vaak als bijgerecht geserveerd worden. Populair zijn ook spiesjes met vlees, een soort Marokkaanse saté. We raden je aan om water uit flessen als drinkwater te gebruiken.

Gezondheid

Voor deze reis wordt aanbevolen vaccinaties tegen DTP en hepatitis A.

De hygiënische omstandigheden in het land zijn redelijk. Het is wel verstandig goed te letten op wat je eet. Tevens raden we je aan een kleine medische kit mee te nemen met o.a. aspirine en middelen tegen darmstoornissen. De reisbegeleiding is overigens ook in het bezit van een medische set, met daarin steriel medisch hulpmateriaal.

Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Thuisvaccinatie.nl. Het is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis. De deskundige artsen komen bij je langs wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. En sturen (indien mogelijk) de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De tarieven zijn vergelijkbaar met andere vaccinatie instellingen. Je kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.

Logo ThuisVaccinatie.nl

Hotelverlenging

Vervroeging/verlenging mét accommodatie is in Marrakech bij te boeken.

Het hotel in Marrakech is centraal gelegen. De prijs is vanaf € 30,- op basis van logies en ontbijt in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 45,- per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Klimaat en geografie

Marokko heeft een gematigd klimaat met koele winters en warme zomers. In de bergen en aan zee verschilt de temperatuur van die in het binnenland: in de bergen is het koeler en aan zee is het klimaat zachter. In het voor- en najaar kan het in de woestijn fris zijn en heb je een trui of jas nodig. De zomers in Marokko zijn warm, maar ook droog, waardoor de hitte beter te verdragen is dan de vochtige warmte in Nederland en België. In de bergen en aan zee is het ook in de zomer koel, waardoor je een trui nodig hebt.

Reisbegeleiding en gidsen

Een enthousiaste Nederlandse reisbegeleider begeleidt de reis. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en wensen. De eigen passie, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit.

FAQ

Hoe is het vervoer in Marokko?

We rijden met een comfortabele bus met eigen chauffeur. Omdat we ons eigen vervoer hebben is het altijd mogelijk om onderweg te stoppen voor een foto, een bezoek aan een markt, of uit te stappen bij een mooi stukje natuur. In de Tirgui-oase en Erg Lihoudi-woestijn maken we tochten per kameel. Voor het vervoer in de woestijn wordt gebruik gemaakt van fourwheeldrives.

Waar overnachten we?

Welk klimaat heeft Marokko?

Hoe groot zijn de groepen?

Wanneer valt de Ramadan in 2021?

Kan ik mijn telefoon/fototoestel opladen tijdens de woestijnovernachtingen?

Zijn er speciale kledingvoorschriften?

Stel je eigen vraag

Bekijk alle veelgestelde vragen

Daarom Djoser

 • Ervaar het traditionele Marokkaanse woestijnleven
 • Maaltijden inclusief tijdens woestijnovernachtingen
 • Kamelentochten door de woestijn
 • Verblijf sfeervolle Riad in Ait Benhaddou
 • Hotelovernachtingen met ontbijt
 • Rechtstreekse vlucht met Transavia
 • Nederlandse reisbegeleiding
Terug naar boven