Marokko

Egypte, je moet er geweest zijn

Egypte is de specialiteit van Djoser en het favoriete vakantieland van Emmeke van der Velde. "Het voelt voor mij als een tweede thuis. Ik hou van de vele bezienswaardigheden, het heerlijke eten, struinen over markten met aanlokkelijk uitgestalde koopwaar en de ontspannen levensstijl van de Egyptenaren."

Tekst | Emmeke van der Velde

mag_nj15_508br_egypte_01
EGYPTISCHE GASTVRIJHEID
Stel je loopt in een prachtig gerestaureerde Islamitische wijk van Cairo en plotseling staat er een Egyptische cameraploeg voor je. Wat zou jij zeggen als een journalist je vraagt wat je van Egypte vindt? “De mensen zijn hier zo vriendelijk en gastvrij,” zei ik toen het mij overkwam.

POSEREN VOOR DJOSER 
Aan het begin van de reis verbleven we in Cairo in het prachtige Mena House hotel met uitzicht op de piramides van Gizeh. Op een uurtje rijden van het hotel bezochten we de getrapte piramide van farao Djoser, het oudste en meest bekende stenen monument uit de geschiedenis, gebouwd rond 2700 v. Chr. Tijdens het poseren voor dit imponerende bouwwerk, kregen we bezoek. Voordat we het wisten waren we bijna eigenaar van een kameel. Eerst keken we bedenkelijk, maar uiteindelijk werd het een ‘nice picture with camel and pyramide’-moment. En de eigenaar van de kameel en de ezel had weer iets verdiend.mag_nj15_508br_egypte_02
'EMMEKE DREAM' 
Een felucca is een bijzonder zeilvaartuig dat al eeuwen wordt gebruikt en waarmee nog steeds veelvuldig wordt gevaren op de Nijl. We zijn regelmatig gaan zeilen met Hagag, een hele vriendelijke bootsman. Hij had beloofd dat hij zijn nieuwe felucca naar mij zou vernoemen: de ‘Emmeke Dream’. De boot ligt inmiddels aan de oever van de Nijl; een grote eer. Vroeger maakte Hagag feluccatochtjes met toeristen, naar onder andere Bananeneiland. Tegenwoordig heeft hij zijn eigen kantoor en regelt hij zeiltochten voor alle felucca’s in Luxor.

mag_nj15_508br_egypte_03

DEPHILAE-TEMPEL 
Met een felucca kun je naar de Philae-tempel varen bij de stad Aswan. Een tempel met prachtige hiërogliefen, het schrift dat rond 3100 v.Chr. is ontstaan. De geschiedenis van het land is heel bijzonder. Deze hiërogliefen bijvoorbeeld zijn duizenden jaren geleden uitgehakt.

mag_nj15_508br_egypte_04
GEZELLIGHEID IN LUXOR 
Wanneer de avond wat koelte brengt over het land, verlaten hele families hun huizen om samen te komen op het plein rond de Luxor-tempel. Ze eten samen, verkopen mooie spullen en maken graag met iedereen een praatje. Kinderen spelen en rennen vrolijk rond. Het is de moeite waard om tijdens je reis op dit tijdstip over het plein te wandelen. Geroezemoes van vrouwen, mannen met een waterpijp en kinderen die je verlegen een handje komen geven. Dat maakt Egypte zo leuk.
mag_nj15_508br_egypte_05CARCADE THEE 
Carcade thee is een typische thee die in Egypte wordt gedronken. Gemaakt van de grote, rode bladeren van de hibiscusbloem en van nature bloedzuiverend en cholesterolverlagend. Op de rode blaadjes wordt heet water geschonken en aangevuld met veel suiker. Je kunt de drank warm of koud drinken. Vooral koud is het heerlijk. Het heeft een zoete, limonade-achtige smaak. Ik heb een grote zak theeblaadjes mee naar Nederland genomen zodat ik er hier in Nederland ook nog van kan genieten. Heerlijk op een warme zomerdag.
mag_nj15_508br_egypte_06

Tijdens onze Egypte rondreizen bezoek je de belangrijkste bezienswaardigheden van het land. Denk daarbij aan de piramides van Sakkara en Gizeh, de Vallei der Koningen bij Luxor, de schatten van Toetanchamon en de levensader van het land, de Nijl. Maar Egypte heeft meer: ontdek op rondreis ook de sfeervolle straatjes in de bazaar van Cairo, de dorpjes in de Nijlvallei en de koraalrif en in de Rode Zee. 

> Rondreizen Egypte
 

Boek en reis met zekerheid

  • Kosteloos omboeken
  • 100% terugbetaling
  • Versoepelde voorwaarden
  • Korting op 1-persoonskamer

* Lees hier meer en bekijk de voorwaarden

Altijd bij Djoser

  • 24/7 hulp en bijstand
  • Eigen reisbegeleiding
  • Veilig op reis
  • Goede lokale vertegenwoordiging
  • Zorgvuldig geselecteerde hotels

Klantwaardering

8,8

15 dgn Marokko, wat een fantastisch reis, zo veel gezien en...
15 dgn Marokko, wat een fantastisch reis, zo veel gezien en beleefd, een absoluut aanrader! De reisleider Sjoerd is een ongelooflijk verteller: geschiedenis, feiten, weetjes...Sjoerd heeft zijn passie met ons gedeeld en heeft voor gezorgd dat ik zal kijken naar een nieuwe Djoser reis met hem!

Claudia N. - 10,0
Terug naar boven