Bekijk de Natuurreis Polen, 5 dagen van Djoser

Natuurreis Polen 5 dagen

Oerbossen en wisenten

In het laatste oerbos dat Europa rijk is leven wisenten, wolven en beren. Kleinere zoogdieren als egels, eekhoorns en konijnen noemen dit ook hun thuis en de kans is groot dat we ze kunnen zien. We bezoeken het Oerbos van Bialowieza tijdens deze reis en krijgen ook de kans om bijzondere vogels te spotten in het Biebzra Nationaal Park. Dit wetlands gebied is een paradijs voor watervogels, dus neem de verrekijker mee!

Daarom Djoser

 • Verblijf in Warschau: traditioneel & grijs, hip & kleurrijk en vooral levendige hoofdstad van Polen
 • Raften of vogelspotten op de Biebrza rivier in het gelijknamige Nationaal Park
 • Ontdek het laatste oerbos dat Europa rijk is: Oerbos van Bialowieza
 • Overnachtingen in hotels inclusief ontbijt
 • Unieke ervaring met Djoser als enige aanbieder
   

Route en kaart

Routekaart Natuurreis Polen, 5 dagen
 1. Amsterdam - Warschau
 2. Warschau - Bialystok, excursie landschapspark Puszcza Knyszyńska
 3. Bialystok - Bialowieza, excursie Biebrza nationaal park
 4. Bialowieza, excursie Woud van Bialowieza
 5. Bialowieza - Warschau - Amsterdam

Reisbeschrijving

Warschau, wolven en lynxen

Dag 1. Amsterdam - Warschau
Dag 2. Warschau - Suprasl, excursie landschapspark Puszcza Knyszyńska

Deze eerste dag brengen we door in de Poolse hoofdstad Warschau. Deze stad kent een rijke geschiedenis waarvan de zichtbaarheid voor een groot deel is verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog. In het centrum is het oude centrum in de oude Gotische stijl herbouwd na deze oorlog. Daarnaast vinden we communistische grijze flats en bouwwerken die vertellen over de geschiedenis na WOII. En dan is er de moderne architectuur die de veerkracht van de Polen weergeeft; ondanks de vele overheersers en vernietigingen door de eeuwen heen, gaan de Polen door met opgeheven hoofd naar een moderne toekomst. Er zijn veel moderne en ook historische musea en gebouwen. In de oude fabriekshal van de Soho factory complex bevindt zich het Neon Museum waar we de typische retro Oostblok neon lichtreclames kunnen bewonderen. Het Museum of History of Polish Jews is gevestigd in het gloednieuwe gebouw en opende zijn deuren in 2014. Een compleet overzicht van de geschiedenis van de Joden in het Poolse rijk over de afgelopen 1000 jaar. Oude kunst vinden we in het Wilanów paleis museum, een verbastering van het 'Villa Nova' paleis en een van de werkelijk oude structuren die de oorlog heeft overleefd.

We verlaten de stad en dompelen ons onder in de natuur waar Polen vol van is. We brengen een bezoek aan het Puszcza Knyszyńska Landschapspark gelegen tegen de grens met buurland Wit-Rusland. Het bosrijke gebied is doorkruist door kleine rivieren en vennen. Het gebied wordt bewoond door wisenten, wolven en lynxen. Niet eenvoudig om de spotten, maar dan is de uitdaging en de beloning ook des te groter… We vinden in deze regio de afstammelingen van de Tartaren en in de dorpen Bohoniki en Kruszyniany komen we dan ook nog oude kleine moskeeën en islamitische begraafplaatsen tegen.

Wolvensporen en vogels spotten in Bialowieza

Dag 3. Suprasl - Bialowieza, excursie nationaal nark Biebrza

Een volle dag in Biebrza, uitgeroepen tot nationaal park om de omgeving te kunnen beschermen. Dit is het grootste en best bewaarde laagveenmoerasgebied in Europa en dat willen we graag zo houden. Het NP dankt zijn naam aan de gelijknamige rivier die door het gebied loopt. Het is een vlak gebied met traag stromende meanderende riviertjes die vertakken over het oppervlak. Veel vochtige gronden en  rietlanden dus die een paradijs vormen voor de vele vogels die dit gebied herbergt. Neem dus vooral de verrekijker mee om de volgende exemplaren te kunnen afvinken in het vogelboek: korhoen, zwarte ooievaar, verschillende soorten uit de arend familie, snippen, spechten, tjiftjafs, kraanvogels en een bonte verzameling reigers. En dan de zoogdieren niet te vergeten: wolven, otters, bevers, wilde zwijnen en marters zijn thuis in dit gebied. Het spotten van de elanden is heel wat eenvoudiger dan het vastleggen van een wolf op de gevoelige plaat.

In Biebrza NP kunnen we wandelen, fietsen en ook kayakken is een mogelijkheid om dit gebied van dichtbij te ervaren.

Wandelen in het laatste Europese oerbos

Dag 4. Bialowieza, excursie Woud van Bialowieza
Dag 5. Bialowieza - Warschau - Amsterdam

We verkennen het oudste en enige oerbos van Europa dat nog bestaat: Bialowieza. Het Woud van Bialowieza ligt verdeeld over het huidige Wit-Rusland en Polen. Dit gebied was in de middeleeuwen het jachtgebied van de Poolse koningen en later van de Russische tsaren. De wisenten kwamen hier in het wild voor tot de Eerste Wereldoorlog; het Poolse grondgebied is door de eeuwen heen het toneel geweest van vele strijdende partijen. Niet alleen mens, maar ook dier is hiervan het slachtoffer geworden.

Na de WOI echter kwam er al een beweging op gang om de wisent van de ondergang te redden. Dit grootste Europese zoogdier is vanaf midden 20ste eeuw dankzij een succesvol fokprogramma weer opnieuw uitgezet in Bialowieza. Met een professionele en officiële gids, de enige manier om dit beschermde natuurgebied te verkennen, trekken we eropuit om sporen en dieren te spotten. Zoogdieren als bevers, lynxen, elanden en edelherten, reeën, wezels en wilde zwijnen komen hier voor. In het dichte bos voelen vele spechtensoorten zich thuis en ook krijgen we met een klein beetje geluk de vliegenvangers en uilen voor onze cameralens. De geschiedenis van het natuurgebied en de toekomst komen zeer zeker aan bod tijdens de rondleiding van de gids. Het opsporen van wisenten in de vrije natuur is lastig en in het reservaat beschikken ze over veel speelruimte en hier kunnen we deze dieren wel bewonderen. Na een volle dag exploratie in de natuur kunnen we bijkomen bij onze accommodatie in Bialowieza.

De volgende dag rijden we terug richting Warschau. Onderweg maken we nog een stop in het pittoreske dorpje Drohizyn. Prachtig gelegen aan de Bug-rivier kunnen we hier nog een bezoek brengen aan de Kathedraal van de Heilige Drie-eenheid voordat we weer terug vliegen naar Amsterdam.

Op weg met Djoser


Bij onze reizen is geen sprake van een strak gepland reisschema. In deze reis betekent dit dat ons principe 'vrijheid-blijheid' in Warschau volledig van toepassing is. Ook tijdens het verblijf in de Nationale Parken ben je nooit verplicht om aan een excursie deel te nemen. Bij alle excursies zijn entreegelden dan ook exclusief zodat je zelf kan bepalen of je mee naar binnen wilt. Wie er liever zelf op uitgaat heeft daartoe alle vrijheid.

KLM

Inclusief

 • Vliegreis
 • Alle vluchttoeslagen
 • Hotelovernachtingen
 • Ontbijt
 • Gidsen tijdens het bezoek aan de nationale parken
 • Vervoer
 • Nederlandse reisbegeleiding

Exclusief

Overige maaltijden, entreegelden, ruimbagage KLM, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, verzekeringen, etc.
Reserveringskosten € 25,-, bij 2 of meer personen € 40,-. Bijdrage SGR € 5,- per persoon en calamiteitenfonds € 2,50 per boeking.

Vluchttoeslagen (inbegrepen)

Luchtvaartmaatschappijen berekenen naast luchthavenbelastingen, ook brandstof- en veiligheidstoeslagen. Bij Djoser zijn al deze toeslagen in de reissom inbegrepen.

Hotelverlenging

Het is mogelijk een vervroeging of verlenging te boeken in het hotel in Warschau. De prijs is vanaf € 45,- op basis van logies/ontbijt in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 65,- per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Groepssamenstelling en groepsgrootte

Onze groepen bestaan uit samen- en alleenreizenden. Reis je alleen dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen. De deelnemers zijn Nederlands en Belgisch.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers, het maximum is 22.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 8.

Nog bedenktijd nodig? Dan kun je tot een paar maanden voor vertrek een optie op een reis nemen. Zo’n voorlopige reservering is gratis en is 5 dagen geldig. De optie wordt automatisch omgezet in een definitieve of aanvraagboeking, tenzij je deze tijdig zelf bevestigt of annuleert. Het is helaas niet mogelijk om een optie te nemen op een reis waar nog maar een aantal plaatsen beschikbaar zijn.

Reviews Natuurreis Polen, 5 dagen

Gemiddelde beoordeling: 9,0

 • De reisleidster heeft er alles aan gedaan het ons naar de zin te maken. Het zijn 5 fijne en interessante dagen geweest.

  9,0

Praktische informatie

Accommodatie

We overnachten in middenklasse hotels, waarbij de kamers altijd zijn voorzien van eigen douche en toilet. Het hotel in Warschau is centraal gelegen op loopafstand van de bezienswaardigheden. In Bialystok verblijven we in het rustig gelegen Silver hotel. Hier wordt gezorgd voor prima ruime kamers en een goed ontbijt. In Bialowieza verblijven we in het Bialowieski hotel gelegen in een mooie groene omgeving. Na een dag in de buitenlucht is het mogelijk om hier gebruik te maken van de overheerlijke spa.

Bekijk hotelreviews op Tripadvisor

Warschau Gromada hotel
Bialystok BW Cristal
Bialowieza Hotel Bialowieski

Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we op deze reis verblijven.

 • Hotel Gromada Warszawa hotel Polen

  Ons hotel in Warschau is centraal gelegen

 • Silver Hotel receptie Bialystok Polen
 • Silver Hotel kamer Bialystok Polen

  De kamers zijn modern en recent gerenoveerd

 • Het hotel in Bialowieza ligt midden in de natuur

 • Hotel Bialowieski kamer Polen
 • Hotel Bialowieski zwembad Polen

  Na een wandeling door de natuur kun je ontspannen in de sauna

Vliegreis

KLM

Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Je kan ook het schema per vertrekdatum bekijken. Vliegtijden en -maatschappijen zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

 • Vlucht met

  KLM

  Traject

  Amsterdam - Warschau

  Vertrek

  09:45 - 11:40

 • Vlucht met

  KLM

  Traject

  Warschau - Amsterdam

  Vertrek

  17:10 - 19:15


Tijdsverschil: geen

KLM, Nederlands nationale trots, bestaat al meer dan 100 jaar en is hiermee de oudste luchtvaartmaatschappij ter wereld. De vloot is hypermodern. Zo zijn de Boeing 787-9 en 10  voorzien van de laatste technische hoogstandjes, zoals speciale moodlighting. De nieuwste generatie luchtfiltersystemen zorgt ervoor dat je minder vermoeid aankomt op de bestemming. Bovendien stoten deze nieuwe vliegtuigen minder broeikasgassen uit. Aan boord ontbreekt het je aan niets: op elke vlucht word je voorzien van een snack en een drankje en op intercontinentale vluchten krijg je uiteraard een warme maaltijd. KLM biedt (behalve in Europa) een persoonlijk in-flight entertainment systeem aan, voorzien van talloze films, series en games. Zo hoef je je niet te vervelen. Wil je tijdens de vlucht extra beenruimte, dan kun je tegen bijbetaling upgraden naar 'economy comfort'.

Vervoer

We hebben beschikking over onze eigen bus voor het vervoer tijdens deze dagen. 

 • KLM vliegtuig

  We vliegen direct met KLM naar Warschau

 • Bus buitenkant Polen

  Ons vervoer gebeurt met compacte en comfortabele touringcars

 • Bus binnenkant Polen

  Van binnen zijn onze bussen van alle gemakken voorzien

Bij de reis inbegrepen

 • Vliegreis
 • Alle vluchttoeslagen
 • Hotelovernachtingen
 • Ontbijt
 • Gidsen tijdens het bezoek aan de nationale parken
 • Vervoer
 • Nederlandse reisbegeleiding

Excursies

Bij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. De een struint graag over de lokale markt of verdwaalt in de kleine straatjes of grote boulevards, terwijl de ander liever een museum bezoekt in de Poolse hoofdstad. In de meeste gevallen kun je zelf of met groepsgenoten, al dan niet met hulp van onze reisbegeleiding, er te voet of met lokaal vervoer op uit trekken. Toegangsgelden zijn ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken. Tijdens het verblijf in de nationale parken zal de gids aangeven welke stops en activiteiten in te plannen en aan te raden zijn.

Tijdens deze reis naar Polen zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen:

 • Excursie naar het Landschapspark Knyszynski
 • Excursie naar het Biebzra nationaal park met Engelstalige gids
 • Excursie het Woud van Bialowieza onder begeleiding van een Engelstalige gids
 • Bezoek aan het wisenten-centrum van Bialowieza

Optionele excursies die ter plaatse kunnen worden geboekt

 • Fietstocht door nationale parken 
 • Kayaktocht door Biebzra Nationaal Park

Reisdocumenten

 • Geldig paspoort of Europese identiteitskaart
 • E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.
   
 • Mogelijk gelden er aanvullende inreisvoorwaarden met betrekking tot COVID-19. Bekijk actuele informatie op de website van de Rijksoverheid met reisadviezen, onder het onderwerp "Coronavirus".

Geldzaken

In Polen is de Poolse Zloty het geldige betaalmiddel. Kijk voor de actuele koersen op oanda.com.

Pinnen: is mogelijk in Warschau.
Contant: Zloty's
Creditcards: worden bijna overal geaccepteerd.

Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 175,- per persoon per week.

Het is gebruikelijk fooien te geven voor verleende diensten. Om te  voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 10,-.

Maaltijden

Op deze reis zijn de ontbijten bij de hotelovernachtingen inbegrepen, meestal in de vorm van een buffet. Het ontbijt bestaat uit brood, een schotel met kaas en worst en een gebakken of gekookt ei. Soms is er vruchtensap en yoghurt, in ieder geval koffie en thee.

Je kunt zelf de keuze maken voor lunch en diner. Er is een beperkte keuze tijdens het verblijf in Suprasl en Bialystok, maar de opties zijn goed verzorgd. Soms nemen we een picknick-lunch mee om onderweg op een mooie plek in de natuur te lunchen. Naast restaurants met de gewone Europese gerechten zijn er ook internationale restaurants gekomen. Zuivelproducten en salades zijn over het algemeen volop verkrijgbaar. Kraanwater is over goed en schoon, maar smaakt niet altijd even lekker. Mineraal water is overal verkrijgbaar.

In Warschau kun je kiezen uit tal van restaurants, van de traditionele Poolse keuken tot Franse of Italiaanse restaurants van de hoogste kwaliteit. Een aanrader is een maaltijd in één van de typische Bar Mleczny's: dit zijn oude cafetaria uit de communistische tijd, die voor en bescheiden prijs een goede Poolse maaltijd opdienen. Je maakt even een reis terug in de tijd!

Gezondheid

Voor deze reis wordt een vaccinatie tegen tekenencefalitis aangeraden.

Het is verstandig enigszins te letten op wat je eet. Tevens raden we je aan een kleine medische kit mee te nemen met o.a. aspirine en middelen tegen darmstoornissen. Neem ook muggenmelk mee.

Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Thuisvaccinatie.nl. Het is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis. De deskundige artsen komen bij je langs wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. En sturen (indien mogelijk) de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De tarieven zijn vergelijkbaar met andere vaccinatie instellingen. Je kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.

Logo ThuisVaccinatie.nl

Reizen en Covid-19

Voor alle reizen geldt dat je als reiziger moet voldoen aan de inreisvoorwaarden met betrekking tot COVID-19 van het land waar je naar toe gaat. De reiziger is zelf verantwoordelijk voor het voldoen aan de op het moment van vertrek geldende inreisregels van een land, zoals bijvoorbeeld vaccinatieplicht en/of een negatieve PCR-test. Het niet kunnen of willen voldoen hieraan is geen reden voor kosteloos annuleren. Bekijk de actuele inreisvoorwaarden met betrekking tot COVID-19 op de website van de Rijksoverheid met reisadviezen, onder het onderwerp "coronavirus".

Bedenk wel dat hier informatie staat die op dit moment van toepassing is en dat deze uiteraard kan veranderen, waarbij wij verwachten dat voor veel landen de inreisvoorwaarden versoepeld zullen worden. Uiteraard hebben we frequent contact met onze agentschappen waardoor we goed op de hoogte zijn van de lokale omstandigheden en regels. Na boeking houden wij je over deze regels en voorwaarden via "Mijn Djoser" op de hoogte. Met onze lokale vertegenwoordiger, onze 24/7 bereikbaarheid/bijstand én de aanwezigheid van een reisbegeleider, reis je met Djoser met een gerust gevoel.

Hotelverlenging

Het is mogelijk een vervroeging of verlenging te boeken in het hotel in Warschau. De prijs is vanaf € 45,- op basis van logies/ontbijt in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 65,- per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Klimaat en geografie

In Polen heerst een landklimaat met warme zomers en zeer koude winters. In het voor- en najaar (april, mei en oktober) moet je rekening houden met koele dagen en koude nachten. De temperatuur overdag schommelt dan tussen 10° en 20°C. In de zomermaanden ligt de temperatuur hoger, maar dan valt er af en toe een bui. In de maanden mei, juni en september zijn de temperaturen over het algemeen zeer aangenaam, zowel overdag als ´s avonds.

In de bosrijke gebieden in het oosten van het land liggen de temperaturen in het voor- en najaar rond de 15 - 20 graden. Neerslag valt er het hele jaar door wel, maar de meeste neerslag valt in de juli zomermaand.

Reisbegeleiding en gidsen

Een enthousiaste Nederlandse reisbegeleider begeleidt deze reis. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en wensen. De eigen passie, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit.

Daarnaast zijn er bij de excursies naar de nationale parken Biebzra en Bialowieza gidsen die u inhoudelijk veel kunnen vertellen over de flora en fauna.

Maak kennis met onze reisbegeleiders.

Veelgestelde vragen

Waar overnachten we tijdens deze reis?

Tijdens deze reis overnachten we in goede middenklasse hotels, die op loopafstand van het centrum zijn gelegen. In Bialowieza verblijven we in mooie resorthotels in de natuur.

Hoe reizen we door Polen?

Tijdens de rondreis hebben we de beschikking over een eigen bus, die beschikt over ventilatie en verwarming. Het voordeel van een eigen bus is dat we kunnen stoppen waar we willen.

Is het ontbijt inclusief?

Bij de hotelovernachtingen is het ontbijt inclusief. Het bestaat in de kleinere hotels uit brood, een schotel met kaas en worst en een gebakken of gekookt ei. Soms is er vruchtensap en yoghurt, in ieder geval thee en koffie. In een aantal hotels is er een ontbijtbuffet.

Wat is de beste reistijd?

Voor een reis door Polen is eigenlijk de hele zomerperiode van april tot oktober geschikt. Wij voeren deze reizen alleen in deze periode uit. In het voorjaar is het vanwege de temperaturen ideaal om te reizen, daarnaast is de kleurrijke natuur dan op haar mooist.

Welke reisdocumenten heb ik nodig voor deze reis?

Polen ligt in de Europese Unie en een visum is dan ook niet nodig. U kunt met een geldig paspoort of Europese identiteitskaart kunt u door Polen reizen.

Kan ik pinnen in Polen?

In Polen is het in alle steden mogelijk om te pinnen. In de hotels kunt u vrijwel altijd ook met een credit card betalen.

Gaat er een Nederlandse of lokale reisbegeleider mee?

De hele reis wordt begeleid door een Nederlandse reisbegeleider. Ter plaatse zijn er voor enkele Nationale Parken lokale professionele gidsen opgenomen. De reisbegeleider geeft ter plaatse meer informatie over andere optionele excursies met  gidsen.

Wat is het voltage?

De netspanning is 220 volt, de stopcontacten zijn gelijk aan die in Nederland.

Kan ik tijdens de reis naar huis bellen of mailen?

Je kunt vrijwel overal gemakkelijk telefoneren. De bereikbaarheid van mobiele telefonie is sterk afhankelijk van je Nederlandse provider. Informeer voor vertrek even bij je provider.  Daarnaast is het zo dat in de natuurgebieden ver van de steden het bereik niet altijd even goed is.

Stel je vraag

Staat jouw vraag hier niet tussen? Stel deze dan via info@djoser.nl.

Foto's en video

Reisblog Polen

Bekijk alle reisblogs over Polen