Portugal

Land- en klimaatinformatie Portugal

Landinformatie Portugal

Landinformatie Portugal

  • Hoofdstad: Lissabon
  • Andere bekende steden: Faro en Évora
  • Inwoners: 10,5 miljoen
  • Taal: Portugees
  • Munteenheid: euro
  • Beste reistijd: mei, juni, september en oktober
  • Tijdsverschil: Het is in Portugal 1 uur vroeger dan in Nederland.
  • Oppervlakte: 92.000 km²
  • Geografie: Portugal ligt in het zuidwesten van Europa, aan de kust van de Atlantische Oceaan. Aan de noord- en oostkant grenst het vasteland volledig aan Spanje. Daarnaast liggen verder in de Atlantische Oceaan enkele kleine eilanden die onderdeel van Portugal zijn: Madeira en de Azoren.


> Rondreizen Portugal

Terug naar boven

Beste reistijd Portugal

Beste reistijd Portugal

Portugal is een favoriete vakantiebestemming. Het klimaat is er aangenaam. Gedurende het hele jaar valt er weinig neerslag. De winters zijn zacht. Het noorden is wel een stuk koeler dan het zuiden van Portugal. In de Algarve kan het in de winter nog 15-18 graden worden. De zomers zijn warm en krijg je te maken met temperaturen tussen de 35-40 graden. Aan de kust is het dan aangenaam en niet benauwd. Dit komt door de lage luchtvochtigheid.

> Rondreizen Portugal

Terug naar boven

Bezienswaardigheden Portugal

Bezienswaardigheden Portugal

Alle eilanden van de Azoren zijn van vulkanische oorsprong. Dit heeft ervoor gezorgd dat de eilanden bergachtig zijn en dat je er nog vele vulkanen, kraters en geisers tegenkomt. Op het eiland Pico vind je de hoogste berg van heel Portugal. Dit is de gelijknamige Picovulkaan met een hoogte van 2351 meter. In het water rondom de Azoren, de Atlantische oceaan, kan men duiken en walvissen en/of dolfijnen spotten. De kustlijn van de Azoren bestaat deels uit zandstranden en deels uit steile rotswanden. De eilanden worden vooral bezocht voor de natuur. Er zijn veel kleurrijke bloem- en plantensoorten, watervallen, ravijnen, grotten, lagunes en veel mooie vergezichten over land en water. Maar ook de rustige, traditionele stadjes en ook zeker de charmante kleurrijke dorpjes mogen er zijn.


Faial
Faial baai van HortaFaial was vroeger kleiner. Een grote vulkanische uitbarsting in 1957, ongeveer 1 km van de kust, vormde, als gevolg van de grote hoeveelheden lava en as, een eilandje dat later met Faial verbonden werd. Dit gebied kent nu een grote ecologische waarde en is een nationaal natuurmonument. Horta, de enige gemeente op Faial, is één van de meest levendige en mooiste dorpen van de Azoren. Het heeft prachtige uitzichten naar het eiland Pico en soms zelfs naar het eiland São Jorge en een grote rijkdom aan monumentale architectuur. De beroemde haven is over het algemeen gevuld met kleurrijke jachten die hier tijdens hun reis over de Atlantische Oceaan voor anker gaan. De baai van Horta en het kanaal tussen Faial en Pico zijn unieke gebieden voor liefhebbers van zeilen, windsurfen en roeien. De gekartelde kusten, de vulkanische bodems en het rijkdom van de flora en fauna onder water maken het ook tot een prachtig duikgebied.

Pico
Vulkaan pico AzorenPico dankt zijn naam aan de berg Ponta de Pico (Pico Alto), de hoogste berg/vulkaan van Portugal en ook de hoogste top van de Mid-Atlantische rug. De vulkaan van 2351 meter hoog ligt in het zuidwesten van het eiland en wordt gekarakteriseerd door steile hellingen. De laatste uitbarsting was in 1963, de lavastromen zijn nog zichtbaar. Het eiland kende een aanzienlijke walvisvangstindustrie tot 1980. De walvisvangst is inmiddels opgehouden en vervangen door een onderzoek en observatie van walvissen, dolfijnen, en andere in de zee levende zoogdieren. Andere economische activiteiten op het eiland zijn het toerisme, de scheepsbouw en de wijnproductie (het landschap van de wijngaarden is sinds 2004 onderdeel van de UNESCO Werelderfgoed gebieden). Het eiland produceert een bijzondere eigen wijn, Vinho do Pico, een rode of witte zoete wijn. Het landschap van Pico is een combinatie van lavarotsen en exotische vegetatie in steeds wisselende landschappen. Pico heeft de beste zwembaaien van de Azoren, en op sommige plekken een verborgen zandstrand. Pico is een ideaal eiland voor wandelen, bergbeklimmen, zwemmen, mountainbiken en het bekijken van vogels, walvissen en dolfijnen.

São Jorge
São Jorge huisjes azorenSão Jorge is vooral bekend om de smaakvolle kaas die op het eiland wordt geproduceerd. In het stadje Velas zijn er veel prachtige gekleurde herenhuizen te bezichtigen, die gebouwd zijn in een roemruchte periode van dit eiland, de 18de eeuw. Imposante bouwwerken zijn de kerk van São Jorge, de Nossa Senhora da Conceição, het stadshuis, Portão do Mar, en het Sacra Arte Museum. Het is een prachtig groen eiland met veel bosgebieden, ruige kusten en diepe kliffen.

Saõ Miguel
São Miguel ponta delgada azorenSão Miguel (Heilige Michael) is een kleurrijk heuvelachtig eiland en wordt ook wel het 'Groene Eiland' genoemd. Het is het grootste (759 km2) en meest dichtbevolkte eiland van de Azoren. Het eiland heeft rond de 145.000 inwoners, waarvan er ca. 40.000 in de grootste stad Ponta Delgada wonen. Het is grotendeels bedekt met weidegebieden in de laaglanden, en laurisilva bossen in de heuvels. São Miguel telt drie vulkanen en staat daarnaast bekend om de geisers en de hete bronnen (caldeiras) die verspreid zijn over het hele eiland. São Miguel heeft als vakantiebestemming veel te bieden. Het diverse landschap bestaat uit mooie meren, zandige stranden, glooiende heuvels, hoge bergen, groene vlaktes en een intens blauwe oceaan.  De dorpjes zijn verspreid over het gehele eiland. De hoofdstad Ponta Delgada biedt een mix van moderne gebouwen, historische gebouwen, monumenten, parken, een jachthaven, restaurants, winkelstraatjes, bars, clubs en een boulevard waar het dagelijks leven zich afspeelt. In de lente en zomer is het eiland bedekt met kleurrijke bloemen, met name de blauwe hortensia bedekt dit en de andere eilanden in een prachtig blauw tapijt. São Miguel is een andere wereld waar u beslist nog een keer wilt terugkomen.
 

> Rondreizen Portugal

Terug naar boven

Klantwaardering

8,9

Fantastische reis. De reisbegeleiding was meer dan een 10. A...
Fantastische reis. De reisbegeleiding was meer dan een 10. Als ze niet zelf verteld had dat ze nog nooit op de Azoren was geweest, had ik er niets van gemerkt.

Tini E. - 9,0
Terug naar boven