Servië, Bosnië en Herzegovina, Kroatië, Montenegro & Kosovo

Rondreis Servië, Bosnië en Herzegovina, Kroatië, Montenegro & Kosovo

Reis over de Balkan

15 dagen

Een reis door de ‘nieuwe landen’ op de Balkan is verrassend en interessant. Op de scheidslijn tussen oost en west is de culturele diversiteit groot. Naast een bezoek aan historische plaatsen als Sarajevo, Belgrado, Dubrovnik, Kotor en Mostar is er tijdens de reis aandacht voor de prachtige natuur. Begroeide bergen, mooie stranden, meren en baaien. De hartverwarmende gastvrijheid en het heerlijke eten maken het bezoek aan deze regio helemaal af.

Download reisinformatie

Prijs vanaf € 1.595,-

Van:
Aan:


Routekaart Rondreis Servië, Bosnië en Herzegovina, Kroatië, Montenegro & Kosovo, 15 dagen

 • 22-09-2019 Amsterdam - Belgrado
 • 23-09-2019 Belgrado - Valjevo
 • 24-09-2019 Valjevo - Tara nationaal park - Mokra Gora, trein naar Sargan
 • 25-09-2019 Mokra Gora - Visegrad - Sarajevo
 • 26-09-2019 Sarajevo
 • 27-09-2019 Sarajevo - bunker Tito - Mostar - Trebinje
 • 28-09-2019 Trebinje - Dubrovnik - Kotor
 • 29-09-2019 Kotor, boottocht Gospa od Skrpjela & Perast
 • 30-09-2019 Kotor - Budva - Virpazar, boottocht Skardar meer
 • 01-10-2019 Virpazar - Moraca - Kolasin - Biogradsa Gora nationaal park - Beijelo Polje
 • 02-10-2019 Beijelo Polje - klooster Patriarchaat van Pec - Peja
 • 03-10-2019 Peja - Prestina
 • 04-10-2019 Prestina - Djavolja Varos - Nis
 • 05-10-2019 Nis - Belgrado
 • 06-10-2019 Belgrado - Amsterdam

Route op datum:

Reisbeschrijving

Belgrado & Valjevo

Dag 1 Amsterdam - Belgrado
Dag 2 Belgrado - Valjevo

Sava kathedraal Belgrado ServieWe starten de reis in de oud Joegoslavische hoofdstad Belgrado. Na de Balkanoorlog heeft de stad haar wat stoffige communistische verleden achter zich gelaten. Aantrekkelijke winkels en leuke terrasjes lokken de bezoeker. We maken ter introductie een korte stadswandeling met een gids, maar je kan natuurlijk ook je eigen plan trekken en de hoofdstad ontdekken. Vanaf de Kalegmedan citadel heb je een mooi uitzicht op het oude centrum en de plek waar de Donau en de Savarivier samenvloeien.

In de middag rijden we naar Valjevo, een dorp dat een belangrijke rol speelde in de Servische onafhankelijkheidstrijd in de 19e eeuw. In de heuvels is een stenen toren opgericht ter nagedachtenis aan Nenadovic, een van de belangrijkste opstandelingen. Wandel door het Tesjna-kwartier met zijn traditionele huizen aangeplakt tegen de bergwand en strijk neer op een terras om voorbijgangers gade te slaan. ’s Avonds kan je kennis maken met de Servische keuken die een mengeling is westerse en oosterse invloeden.

Tara nationaal park

Dag 3 Valjevo - Tara nationaal park - Mokra Gora, trein naar Sargan

Uitzicht Banjska Tara berg ServieHet is niet ver rijden naar het oosten waar we stoppen in Mitrovac in het Tara nationaal park. Vanwege zijn bijzondere biodiversiteit, verschillende endemische bomen en planten en enkele archeologische sites werd deze regio in 1991 tot beschermd gebied verklaard. Hier kunnen mooie wandelingen worden gemaakt. Een aanrader is de wandeling naar het uitkijkpunt Banjska Stena, zo’n twee uur wandelen verderop.

Na dit uitstapje pakken we in Mokra Gora de historische Sagan Eight smalspoortrein, die een spectaculair stijl traject door de bergen aflegt. De trein passeert 22 tunnels en stopt regelmatig zodat er gelegenheid is om van het uitzicht te genieten of een foto te maken. Eindbestemming is Sargan. We overnachten nabij het treinstation of in Mecavnik, een nagemaakt traditioneel Servisch dorp, dat gebaseerd is op de film ‘Live is a Miracle’ van filmmaker Emir Kusturica.

Sarajevo

Dag 4 Mokra Gora - Visegrad - Sarajevo
Dag 5 Sarajevo

Markt Sarajevo BosnieOp weg naar Sarajevo maken we een stop in Visegrad. Hier bewonderen we de prachtige brug over de Drinarivier die Mehmet Pasa liet bouwen. In 1992 vormde de brug het gruwelijke decor van etnische zuiveringen uitgevoerd van de door Karadzic aangevoerde Bosnisch-Servische troepen. ’s Middags is er gelegenheid om Sarajevo te bezoeken. In de hoofdstad van Bosnië en Herzegovina komt Oost en West samen. Vanaf moskeeën klinkt op vaste tijden de oproep tot gebed. Orthodoxe kerken grenzen aan synagogen. We kennen de stad uit de geschiedenisboekjes. Het was hier dat de Oostenrijkse kroonprins Franz Ferdinand en zijn vrouw werd vermoord. Deze aanslag leidde tot de aanzet van de eerste wereldoorlog. Op de plek waar dit drama zich afspeelde vind je nog een klein plaquette. In het oude stadcentrum Bascarsija hangt nog een typisch oosterse sfeer met bazaars, typische winkels en moskeeën.

Het recente oorlogsverleden uit de jaren negentig heeft met name in de buitenwijken zijn sporen achtergelaten. De stad werd tussen 1992-1995 belegerd en zwaar onder vuur genomen uit de omringende bergen. Veel doden werden begraven in stadsparken. Het Tunnelmuseum, gevestigd in een gewoon woonhuis, geeft een eenzijdig beeld van deze periode. Vanuit dit woonhuis werd met de hand een 700 meter lange tunnel gegraven naar de luchthaven.

Gallery 11/07/95 toont de aangrijpende gevolgen van de inname van Sebrenica door Bosnisch Servische troepen. Een bataljon van Dutchbat die deze ‘veilige enclave’ diende te bewaken werd hier onder de voet gelopen, waardoor ruim 8000 mannen en jongens het leven verloren.

Mostar

Dag 6 Sarajevo - bunker Tito - Mostar - Trebinje

In begin jaren 50 liet Josip Tito, de latere leider van Joegoslavië, een ondergrondse bunker bouwen, die de elite diende te beschermen tijdens een nucleaire aanval. Het enorme complex gelegen in  de nabijheid van Konjic is een tijdcapsule uit de tijd van de Koude Oorlog.

Mostar Bosnie en HerzegovinaDe historische stad Mostar is de grootste in de regio Herzegovina. De op de UNESCO Wereld erfgoed geplaatste stad wordt doorsneden door de Neretvarivier. De ene oever wordt bewoond door katholieke Kroaten, de andere door Bosnische moslims. De rivier wordt overspannen door de 'Stari Most', een spectaculaire stenen boogbrug, die de Ottomaanse heersers Süleyman de Grote in de 16e eeuw liet bouwen. Tijdens de Balkanoorlog werd de brug verwoest, maar is inmiddels weer in haar oude glorie hersteld.  De brug wordt vaak symbolisch gezien als de verbintenis tussen de beide bevolkingsgroepen en de eenheid van het land. Na ons bezoek aan de stad rijden we door naar Trebinje, mooi gelegen aan de oevers van de Trebisnijcarivier. In de streek rond het Tydrosklooster wordt veel wijn geproduceerd. Bij belangstelling kunnen we een proeverij organiseren.

Dubrovnik  & Kotor


Dag 7 Trebinje - Dubrovnik - Kotor
Dag 8 Kotor, boottocht naar Gospa od Skrpjela

Dubrovnik haven KroatieHet is een half uur rijden naar ongetwijfeld de mooiste stad van Kroatië; Dubrovnik. Je krijgt hier ruimschoots de tijd om de stad te ontdekken. De middeleeuwse stad is prachtig gelegen aan de Adriatische zee. Slenterend door de straatjes vind je restanten uit de Griekse periode en panden uit de 14e eeuw, de tijd dat de stad een onafhankelijke republiek vormde. Aan de Stradun, de hoofdstraat vind je het Franciscanerklooster, de Verlosserkerk en het Sponzapaleis. In de zijstraten zijn veel winkels, cafés en restaurants.

De oude binnenstad wordt omringd door hoge brede stadsmuren, die nog volledig in takt zijn. Verschillende scenes van ‘Game of Thrones’ zijn hier opgenomen. Wandelend over deze muren kun je genieten van prachtige uitzichten over de oude binnenstad en de zee. Tevens  geeft dit je toegang tot het Minceta fort. In de middag passeren we de grens met Montenegro en rijden we naar Kotor. Onderweg genieten we van mooie uitzichten op de spectaculaire kustlijn.

Baai Kotor MontenegroKotor wordt omringd door bergen en is spectaculair gelegen aan een fjord. Het Middeleeuwse stadje wordt overdag druk bezocht door dagjesmensen. ’s Avonds nemen de bewoners de mooie pleinen en terrasjes weer over om de dag door te spreken. De klim naar de Ivan toren op de top van de heuvel is inspannend, maar wordt beloond met een spectaculair uitzicht over de stad en de baai. Via een ander pad naar beneden passeer je de kerk van St. Jovan.

In de middag maken we een boottocht op de fjord waarbij we de kleine eilandjes Gospa od Skrpjela, Onze Vrouwe van de Rots en Sveti Djordje, St. Joris én het barokke plaatsje Perast bezoeken. Het mooie op de UNESCO lijst geplaatste dorp speelde een spil in de handel in de 17e een 18e eeuw. Gezien het groot aantal kerken dat het kleine dorp kent speelde religie hier een belangrijke rol. In de namiddag keren we terug naar Kotor. Na zonsondergang wordt de stad mooi verlicht en keert de rust weer terug. 

Budva, Virpazar en Skadarmeer

Dag 9 Kotor - Budva - Virpazar, boottocht op het Skardar meer

En route naar Virpazar maken we een stop in de mondaine badplaats Budva. Het autovrije centrum kent veel historische gebouwen uit de Venetiaanse periode. De riviera van Budva trekt door zijn mooie stranden veel badgasten. Het kleine vissersdorp Virpazar kent een ander traditioneel karakter. In deze omgeving ontstond Oud Montenegro. Virpazar bevond zich op het kruispunt van de Ottomaanse en de orthodoxe westerse invloedsfeer. Het speelde een belangrijke rol in de handel. Haar belangrijke strategische ligging wordt benadrukt door het Ottomaanse fort Besac.

Skadar meer MontenegroHet Skadarmeer is het grootste meer van de Balkan en van heel Europa. Vanwege haar belangrijke functie voor migrerende vogels heeft het de status van nationaal park. Het zal je niet verrassen dat we veel vogels zien tijdens onze boottocht. Het park kent maar liefst 270 waargenomen soorten. Maar ook uit cultureel historische oogpunt is het park interessant. Op enkele eilanden  zijn overblijfselen van fortificaties en orthodoxe kloosters te zien. In de zomermaanden kunnen we na afloop een verfrissende duik nemen.

Biogradsa Gora

Dag 10 Virpazar - Moraca - Kolasin - Biogradsa Gora nationaal park - Beijelo Polje
Dag 11 Beijelo Polje - klooster Patriarchaat van Pec - Peja

Mensen KroatieWe verlaten de kuststreek op weg naar Zabljak. Onderweg strekken we de benen tijdens een bezoek aan het 13e eeuwse orthodoxe klooster bij Moraca. De omgeving is hier ruig en bergachtig. Tijdens lunchtijd bezoeken we Kolasin. Het mooie Biogradsa Gora park is een van de oudste beschermde natuur gebieden van Europa. Het wordt omgeven door de bergpieken van de ruim 2000 meter hoge Crna Glava, Zekova Clava en de Troglava. We parkeren bij het Biogradska meer vanwaar een mooie wandeling je voert langs de oevers en door het 400 jaar oude oerbos. We overnachten in Beijelo Polje.

We passeren de grens met Kosovo, een voormalige Servische provincie die voornamelijk door Albanezen wordt bewoond. Overal wapperen de rode Albanese vlaggen met de tweekoppige draak. Het land verklaarde zich pas 10 jaar geleden onafhankelijk en wordt slechts door 110 landen erkent, niet genoeg voor een zetel bij de VN. De economische situatie in Kosovo is zorgwekkend en geen land in Europa heeft zo’n jonge populatie als deze nieuwe natie. Veel jonge Kosovaren zoeken hun heil daarom in het buitenland. Het 13e eeuwse klooster patriarchaat van Pec is gelegen aan de voet van de Rugovakloof. Het complex van kerken vormt de zetel en het mausoleum van de Servische aartsbisschoppen. Het klooster wordt bewoond door 24 nonnen die hun leven hebben gewijd aan God en het bewaken van deze heilige plek met haar kunstschatten. Zij bieden humanitaire hulp aan de naburige Servische enclaves Osojane en Budisavci. Na ons indrukwekkende bezoek rijden we door naar Peja.

Prestina

Dag 12 Peja - Prestina

Gracanica kerk KosovoIn de Kosovaarse hoofdstad Prestina vind je allerlei verwijzingen naar de Albanese identiteit. Een standbeeld van de Albanese volksheld Skanderbeg en Nënë Tereza, de controversiële katholieke zuster, die zich inzette voor de allerarmsten. Prestina kent zelfs een aan Moeder Teresa gewijde kathedraal. Al wandelend door het centrum passeer je de Sulyan Mehmet Fatihmoskee en het op de wereld erfgoed geplaatste klooster van Gracanica.

Het klooster heeft een aantal mooie fresco’s, waaronder die van de stichter Epiphanius van Salamis die aandachtig een papierrol lijkt te bestuderen. Als je moe begint te worden of de dorst zich aandringt, dan is er altijd wel een terras in de buurt. Onvermijdelijk raak je in gesprek met de vriendelijke Kosovaren, waarbij voetbal of de rampzalige economie van het land een dankbaar gespreksonderwerp vormt.

Djavolja Varos & Nis

Dag 13 Prestina - Djavolja Varos - Nis
Dag 14 Nis - Belgrado
Dag 15 Belgrado - Amsterdam

Town of Devil Davolja Varos ServieDe volgende dag keren we terug naar Servië en maken we op weg naar Nis een stop in Djavolja Varos. Hier is door erosie een bizar landschap ontstaan van honderden pilaren, zogenaamde hoodoo’s. Het fascinerende landschap heeft verschillende kunstenaars geïnspireerd. Onze eindbestemming is het bruisende Nis. Op de terrassen vloeit het bier en de raki rijkelijk. En in de kafana’s, de eetcafés worden al vroeg de smakelijkste gerechten geserveerd.

Een volle maag is zeker een aanrader gezien de verschillende huiveringwekkende bezienswaardigheden die de stad rijk is. Het Rode Kruis concentratie kamp is klein van omvang maar de taferelen die zich hier hebben afgespeeld in WO-II zijn vergelijkbaar met de grote vernietigingkampen. De Slag om Cegar, een Servische opstand tegen de Ottomanen, waarbij een Servische commandant het kruitdepot liet opblazen, resulteerde in honderden doden. Sultan Mahmut II liet de schedels en botten ter afschrikking in een toren inmetselen.

Voor nog oudere geschiedenis kun je in het hart van de stad blijven. De citadel van Nis is gefundeerd op de restanten van een Romeins kamp en Byzantijnse verdedigingswerken. Het enorme terrein is ommuurd met 8 meter hoge vestingwallen. Binnen de muren zijn de resten van een badhuis, een munitiedepot en een begraafplaats te vinden. Nis is tevens de vermeende geboorteplaats van Keizer  Constantijn de Grote. Op de plek van zijn villa Mediana wordt  op dit moment veel archeologisch onderzoek gedaan. Onze laatste busrit brengt ons terug naar Belgrado. Hier kan je ’s middags nog rondkijken, het museum van Nikolas tesla bezoeken, winkelen of een leuke souvenir op de kop tikken. Of inmiddels ben je onthaast en drink je zoals iedere Serviër een sterk kopje koffie op het terras en ‘s avonds zet je dit voort met een drankje en een hapje in de uitgaanswijk Novi Beograd.

Op weg met Djoser
Bij onze reizen is geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisdagen staan natuurlijk vast, maar ter plaatse wordt het programma in overleg tussen de groep en de reisbegeleiding ingevuld. De reisbegeleiding biedt elke dag wel een programma aan en een aantal excursies is inbegrepen, maar je bent zeker niet verplicht hieraan deel te nemen. Wie er liever zelf op uitgaat, heeft daartoe alle vrijheid. Zo leer je een land tenslotte het beste kennen. Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers. De maximale groepsgrootte is 20 personen.
 

Lees de volledige beschrijving
Boek in september en ontvang €50 korting. Gebruik de actiecode SEP19. Boek in september en ontvang €50 korting. Gebruik de actiecode SEP19.

Vertrekdata 2019

Start - einde

Beschikbaarheid

Prijs

Start - einde

22 sep - 06 okt
V
Vertrek gegarandeerd

Beschikbaarheid

2 plaatsen vrij
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 1.645,-

Korting

Incl. € 50,- korting

Vertrekdata 2020

Start - einde

Beschikbaarheid

Prijs

Start - einde

26 apr - 10 mei
V
Vertrekgarantie i

Beschikbaarheid

voldoende
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 1.695,-

Start - einde

17 mei - 31 mei
V
Vertrekgarantie i

Beschikbaarheid

voldoende

Prijs

€ 1.695,-

Start - einde

31 mei - 14 jun
V
Vertrekgarantie i

Beschikbaarheid

voldoende

Prijs

€ 1.595,-

Start - einde

14 jun - 28 jun
V
Vertrekgarantie i

Beschikbaarheid

voldoende

Prijs

€ 1.595,-

Voorwaarden vertrekgarantie

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en stellige verwachting deze ook uit te voeren. Dit op basis van eerdere resultaten en ervaringen en op basis van een minimum aantal deelnemers.

Om het karakter van een groepsreis te garanderen en de reis fysiek uit te kunnen voeren is een minimum aantal deelnemers nodig. Dit aantal staat bij betreffende reis vermeld onder het kopje 'Groepssamenstelling'.

Conform artikel 4 lid 2 van de ANVR-reisvoorwaarden behouden wij ons het recht voor de overeenkomst met onmiddellijke ingang op te zeggen, indien het aantal aanmeldingen kleiner is dan het vereiste minimum aantal.

Het kan voorkomen dat (definitieve) deelnemers van een reis met 'vertrekgarantie' moeten annuleren, waardoor de groepsgrootte onder het vereiste minimum aantal deelnemers daalt. De vertrekgarantie vervalt op dat moment.

Daarnaast behoudt Djoser zich het recht voor om in onvoorziene, gewichtige omstandigheden en of overmacht situaties de reis te annuleren en geen doorgang te laten vinden.

In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoort u dit ruim van te voren, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. In dat geval komt de huidige boeking te vervallen en kunt u een nieuwe reis of vertrekdatum boeken, waarbij u per persoon eenmalig € 100,- korting krijgt. Restitutie van de reissom (met uitzondering van eventuele kosten van visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk.

Inclusief

 • Vliegreis
 • Alle vluchttoeslagen
 • Vervoer per bus
 • Hotelovernachtingen met ontbijt
 • Boottocht Skadar meer
 • Boottocht Kotor baai
 • Treinrit met de Sargan Eight
 • Entreegelden van de nationale parken
 • Stadswandeling met gids in Belgrado
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Diensten Djoser servicebalie Schiphol
   

Exclusief

Reisverzekering, overige maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, reserveringskosten € 25,-, bij 2 of meer personen € 35,-, etc.

Wijzigingen voorbehouden.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €1.495,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen een toeslag vanaf € 195,-.

Hotelverlenging

Het is mogelijk een vervroeging of een verlenging te boeken in het hotel in het centrum van Belgrado. De prijs is v.a. €.40,- op basis van logies/ontbijt in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer is v.a. €.60,- per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.
 

Groepssamenstelling

Onze groepen bestaan uit zowel samenreizende als alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.

Bij een aantal vertrekdata zie je ‘vertrekgarantie’ vermeld staan. Voor meer informatie over doorgang van de reis en gegarandeerd vertrek, klik hier.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers, het maximum is 20.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 8.

Praktische informatie

Accommodatie

We overnachten in middenklasse hotels, waarbij de kamers zijn voorzien van eigen douche en toilet. De meeste hotels liggen centraal ten opzichte van de bezienswaardigheden en/of zijn karakteristiek voor deze regio. Het verblijf is op basis van logies met ontbijt.

Bekijk hotelreviews op Tripadvisor

Belgrado Hotel Kasina
Valjevo Hotel Omni
Mokra Gora Hotel Mecavnik
Mokra Gora Hotel Sargan Osmica
Sarajevo Hotel Hecco
Mostar Villa Fortuna
Trebinje Hotel Viv
Trebinje Hotel Apis
Kotor Hotel Marija
Kotor Hotel Galia
Virpazar Hotel Pelikan
Pristina Hotel LaCorte
Nis Hotel Niski Cvet

Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we op deze reis verblijven.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen een toeslag vanaf € 195,-.

 • Hotel Kasina kamer Belgrado
 • Hotel Omni kamer Valjevo
 • Hotel Omni receptie Valjevo
 • Hotel Omni zwembad Valjevo
 • Hotel Mecavnik kamer Mokra Gora
 • Hotel Hecco Sarajevo
 • Hotel Hecco kamer Sarajevo
 • Villa Fortuna kamer Mostar
 • Villa Fortuna restaurant Mostar
 • Hotel Marija kamer Kotor
 • Hotel Niski Cvet kamer Nis

Vliegreis

Transavia

Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Kies een datum voor eventuele afwijkende vluchtschema's. Alle schema's zijn onder voorbehoud van wijzigingen. De deelnemers ontvangen ongeveer 8 weken voor vertrek een voorlopig vluchtschema.

Kies vertrekdatum:

 • Vlucht met

  Traject

  Amsterdam - Belgrado

  Vertrek

  11:45

  Aankomst

  14:05

 • Vlucht met

  Traject

  Belgrado - Amsterdam

  Vertrek

  14:50

  Aankomst

  17:20


Er is geen tijdsverschil tussen Nederland en Kroatië, Bosnië & Herzegovina, Servië, Montenegro en Kosovo.

CO2-compensatie

Reizen is verrijkend, maar het transport dat nodig is om nieuwe bestemmingen te ontdekken laat zijn sporen achter in de vorm van broeikasgassen, waaronder CO2. Door de CO2-uitstoot van de reis te compenseren kan ergens anders ter wereld dezelfde hoeveelheid CO2 worden voorkomen. Samen met de ANVR hebben we gekozen voor een samenwerking met de South Pole Group, de wereldmarktleider in het uitvoeren van CO2-reductie projecten. Wij steunen een project in Thailand dat bestaat uit het installeren van zonnepanelen waardoor geen kolen meer hoeven worden te verbrand om elektriciteit op te wekken. Met CO2-compensatie doen we met elkaar dus iets terug voor het klimaat én voor de lokale bevolking. Compenseer daarom je reis: dit is mogelijk voor slechts € 5,-. Vanzelfsprekend compenseren wij als Djoser ook alle reizen van onze medewerkers.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €1.495,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt.

Vervoer

Tijdens de rondreis beschikken we over eigen bussen voorzien van airconditioning, waarvan de grootte is aangepast aan het aantal deelnemers. Onderweg is veel te zien en op verschillende reisdagen bekijken we onderweg verschillende bezienswaardigheden. Aangezien het vervoer tot onze beschikking staat, kunnen we stoppen waar we willen om even de benen te strekken, een foto te maken of een mooi plaatsje of markt onderweg te bezoeken. De reisafstanden in deze regio zijn niet erg groot, maar kunnen in berggebieden soms toch langer zijn dan verwacht.

 • Bus buitenkant reis
 • Bus binnenkant reis
 • Transavia vliegtuig

Bij de reis inbegrepen

 • Vliegreis
 • Alle vluchttoeslagen
 • Vervoer per bus
 • Hotelovernachtingen met ontbijt
 • Boottocht Skadar meer
 • Boottocht Kotor baai
 • Treinrit met de Sargan Eight
 • Entreegelden van de nationale parken
 • Stadswandeling met gids in Belgrado
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Diensten Djoser servicebalie Schiphol
   

Excursies

Bij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. De een wil graag een stad intensief verkennen, alle bezienswaardigheden bekijken en musea bezoeken. Een ander strijkt liever neer op het terras om in alle rust de omgeving en de voorbijgangers in zich op te nemen. Op bijna alle plekken tijdens deze reis kun je zelf of met groepsgenoten, al dan niet met hulp van onze reisbegeleiding, er te voet of met lokaal vervoer erop uit trekken. Toegangsgelden zijn dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken.

Sommige bezienswaardigheden mag je echter niet missen, zijn slecht bereikbaar of liggen ‘en route' naar onze volgende overnachtingsplaats. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Ook bij excursies die bij het programma inbegrepen zijn, geldt dat het entreegeld exclusief is.

Tijdens deze reis zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen:

 • Treinrit over Sargan Eight spoorlijn bij Mokra Gora
 • Boottocht door de Baai bij Kotor waarbij we de kleine eilandjes Gospa od Skrpjela, Onze Vrouwe van de Rots en Sveti Djordje, St. Joris én het barokke plaatsje Perast bezoeken
 • Boottocht op het meer van Skadar
 • Stadswandeling olv. lokale gids in Belgarado

Reisdocumenten

 • Paspoort dat nog 6 maanden geldig is bij vertrek uit Belgrado.
 • Een Europese identiteitskaart dat nog 6 maanden geldig is bij vertrek uit Belgrado.
 • E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.
 • Voor geen van de te bezoeken landen is een visum vereist.

NB: Vanwege de grensovergang tussen Servië en Kosovo is het belangrijk dat u zowel een paspoort als identiteitskaart meeneemt! 

Servië erkent Kosovo niet, waardoor u geweigerd kan worden aan de grens wanneer er een Kosovaarse stempel in uw paspoort staat. Wanneer u ook een identiteitskaart meeneemt, loopt u geen risico, omdat deze kaart ook wordt geaccepteerd in Servië en de kaart niet gestempeld wordt.  

Geldzaken

Alle te bezoeken landen hebben hun eigen munteenheid. In Servië betaal je met de Dinar, in Kroatië met de Kuna en Bosnië hanteert de Mark. In Montenegro en Kosovo is de euro officieel geen wettig betaalmiddel, maar je kunt daar eventueel op verschillende plekken wel mee betalen. Kijk voor de actuele koersen op oanda.com.

Pinnen: is mogelijk in alle grote steden.
Contant: euro’s.
Creditcards: worden bijna overal geaccepteerd.

Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 250,- per persoon per week.

Het is gebruikelijk fooien te geven voor verleende diensten. Om te  voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 35,-.
 

Maaltijden

Tijdens de reis zijn de ontbijten bij de hotelovernachtingen inbegrepen, meestal in de vorm van een buffet. Het ontbijt bestaat uit brood, een schotel met kaas en worst, honing, jam en een gebakken of gekookt ei. Soms is er vruchtensap en yoghurt. Er is altijd koffie en thee.

Eten ServieDe overige maaltijden, de lunch en het diner, zijn niet inbegrepen. Zo ben je in de gelegenheid om zelf of met je groepsgenoten er op uit te trekken en de lokale heerlijke keuken te ontdekken. De gerechten in de verschillende landen zijn een weerspiegeling van de variatie aan culturen, die deze regio in de loop van de geschiedenis heeft gekend. In de meeste landen staan vlees en visgerechten van de gril op het menu. De Kroatische keuken wordt beïnvloed door het nabij gelegen Italië. In Servië en Bosnië en Herzegovina  verraden dolma, borek en mierzoete desserts de Turkse invloed.

In al deze landen vind je terrasjes, waar je koffie, thee, frisdrank of bier kan bestellen. Bij de koffie wordt er meestal een glaasje water bij geserveerd. Bijna ieder land heeft zijn eigen specifieke biermerken. In Montenegro en Kosovo wordt volop wijn verbouwd. De lokale wijnen zijn zeker het proberen waard. 

Gezondheid

Voor deze reis wordt vaccinaties tegen DTP en hepatitis A aangeraden.

Het is verstandig enigszins te letten op wat je eet. Tevens raden we je aan een kleine medische kit mee te nemen met o.a. aspirine en middelen tegen darmstoornissen. Neem ook muggenmelk mee.

Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Thuisvaccinatie.nl. Het is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis. De deskundige artsen komen bij je langs wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. En sturen (indien mogelijk) de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De tarieven zijn vergelijkbaar met andere vaccinatie instellingen. Je kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.

Logo ThuisVaccinatie.nl

Hotelverlenging

Het is mogelijk een vervroeging of een verlenging te boeken in het hotel in het centrum van Belgrado. De prijs is v.a. €.40,- op basis van logies/ontbijt in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer is v.a. €.60,- per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.
 

Klimaat en geografie

Deze Balkanlanden kennen een aangenaam mild, door Adriatische zee, beïnvloedt mediterraan klimaat. Droge warme zomers en zachte winters. Hoe verder weg van de kust en met name in de bergen hoe lager de temperaturen. Hier heerst een typisch landklimaat. In juli en augustus kan het in de kuststreek warm worden, met temperaturen rond de 30 graden, terwijl het in het binnenland nog steeds aangenaam weer is. In de maanden mei, juni en september zijn de temperaturen over het algemeen prima, zowel overdag als ´s avonds.

Reisbegeleiding en gidsen

Een enthousiaste Nederlandse reisbegeleider begeleidt de reis. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en wensen. De eigen passie, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit.

FAQ

Waarom met Djoser naar de Balkan?

 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Zeer complete reis met bezoek aan 5 verschillende landen
 • Goede balans tussen culturele historische bezienswaardigheden, natuur/landschappen en de recente geschiedenis van deze boeiende regio.
 • Verschillende excursies inbegrepen, zoals boottocht in de baai van Kotor, boottocht op Skadarmeer en historische treinrit Sagan Eight.
 • Entreegelden van de nationale parken in begrepen
   

Hoe is het vervoer geregeld op deze reis?

Waar wordt er overnacht?

Zijn er drie persoonskamers beschikbaar?

Is er WIFI aanwezig in de hotels?

Is het mogelijk om de reis te vervroegen of te verlengen in Belgrado?

Stel je eigen vraag

Bekijk alle veelgestelde vragen

Reviews

Gemiddelde beoordeling: 8,5

 • Van de hotels op de Balkan moet je niet te hoge verwachtingen hebben, maar de reis zelf is een absolute aanrader! Overdonderend mooie natuur en fascinerende steden als Sarajevo en Kotor. Prachtig! Gezellig met de groep én af en toe lekker alleen. Foto's & doetips volgen op www.followmyfootprints.nl

  9,0

  9,0
 • Een avontuurlijke rondreis door een door het massatoerisme nog onontdekt terrein. Een uitzondering hierop is toch wel de Ottomaanse wijk van Sarajevo, Dubrovnik en Kotor. De natuur is prachtig, het weer kan soms tegenzitten. De mensen zijn gastvrij en zich zeer bewust van hun geschiedenis.

  8,0

  8,0

Plaats een review

Daarom Djoser

 • Afwisselende reis door vijf landen op de Balkan
 • Nederlandse enthousiaste reisbegeleiding
 • Goede balans van culturele bezienswaardigheden, bezoek historische steden en mooie natuur
 • Boottochten op Skadar-meer en de baai van Kotor inbegrepen
 • Bijzondere historische treinreis Sargan Eight
 • Voldoende tijd om Sarajevo, Dubrovnik en Mostar te verkennen
   

Klantwaardering

8,5

Van de hotels op de Balkan moet je niet te hoge verwachtinge...
Van de hotels op de Balkan moet je niet te hoge verwachtingen hebben, maar de reis zelf is een absolute aanrader! Overdonderend mooie natuur en fascinerende steden als Sarajevo en Kotor. Prachtig! Gezellig met de groep én af en toe lekker alleen. Foto's & doetips volgen op www.followmyfootprints.nl

Denise M. - 9,0
Een avontuurlijke rondreis door een door het massatoerisme n...
Een avontuurlijke rondreis door een door het massatoerisme nog onontdekt terrein. Een uitzondering hierop is toch wel de Ottomaanse wijk van Sarajevo, Dubrovnik en Kotor. De natuur is prachtig, het weer kan soms tegenzitten. De mensen zijn gastvrij en zich zeer bewust van hun geschiedenis.

Peter D. - 8,0

Bekijk hotel reviews op

Het weer in Servië, Bosnië en Herzegovina, Kroatië, Montenegro & Kosovo

Het weer in Servië, Bosnië en Herzegovina, Kroatië, Montenegro & Kosovo

27°C

Terug naar boven