Swietie Sranang, Mooi Suriname

Swietie Sranang, Mooi Suriname

Suriname is als reisbestemming nog betrekkelijk onbekend. Toch zijn er genoeg redenen om kennis te maken met dit bijzondere land met zijn ongerepte regenwouden en harmonieuze mix van verschillende culturen. Djoser neemt je mee naar de mooiste plekken in de stad en in de binnenlanden.

Over de rivier

Je leert de binnenlanden van Suriname pas kennen als je de wegen verlaat en per korjaal de grote rivieren afvaart. De Suriname-rivier voert naar dorpen en reservaten in Boven Suriname, de Coppename-rivier kronkelt door Centraal Suriname, de Commewijne stroomt langs de noordoostelijke plantages en de Marowijne-rivier verbindt Suriname met Frans Guyana en stroomt langs diep gelegen Marrondorpen naar zee.



De Raleighvallen en Voltzberg

De Coppename-rivier wordt ter hoogte van een reeks spectaculaire stroomversnellingen, de Raleighvallen, onderbroken door Raleighvallen en Voltzberg nationaal park. De kale, granieten rots, genoemd naar de Duitse geoloog Voltz piekt boven het dichte woud uit en hoewel de berg maar 250 meter hoog is en niet al te stijl, is de klim naar boven best een uitdaging. Eenmaal boven word je rijkelijk beloond met een geweldig uitzicht over het groene regenwoud.

Brownsberg

Aan het Brokopondomeer ligt het Brownsberg natuurreservaat dat deel uitmaakt van het Amazonegebied. Voor veel Surinamers is Brownsberg de eerste kennismaking met het binnenland. Een wandeling naar het 500 meter hoge Mazaroniplateau voert je over mooie wandelpaden langs de beroemde woudreuzen naar heldere en frisse watervallen. Vanaf het plateau heb je een prachtig uitzicht over het meer en de uitgestrekte jungle. Neem je badkleding mee, want na de wandeling kunnen de watervallen welverdiende verkoeling brengen. 

Het BrokopondomeerBoot op het Brokopondomeer Suriname

Het blijft een bizar gezicht, al die kale bomen in het Prof. dr. ir. Van Blommensteinmeer ofwel het Brokopondomeer. De bomen zijn het statige bewijs dat het stuwmeer ooit ontstaan is door simpelweg een gebied af te sluiten en vol te laten stromen met water uit de Suriname-rivier. Met als doel de turbines van de stuwdam te laten draaien voor de bauxietindustrie. Een vaartocht over het meer, tussen de bomen door voert je door een bijna buitenaardse wereld. 

De Marron-cultuur

Marrons, de bewoners van de binnenlanden, stammen af van de West Afrikaanse slaven die tijdens de slavernij de plantages ontvluchtten en in Boven Suriname een nieuw bestaan opbouwden met een eigen taal en cultuur. Hoewel steeds meer Marrons naar de stad trekken en opgaan in de stedelijke cultuur, wordt de Marroncultuur in de vele verscholen dorpen hoog gehouden. We varen per korjaal de Suriname-rivier op naar Boven Suriname en bezoeken daar de marrondorpen Pokigron, Duwatra en Bekijokondre.

Galibi en Duivelseiland

In Albina staan de korjalen klaar om je te vervoeren over de Marowijne-rivier. Aan de overkant ligt Frans Guyana en aan de monding van de rivier ligt Galibi vredig onder de palmbomen met uitzicht op de Atlantische oceaan. Grote zeeschildpadden komen hier in het legseizoen aan wal om hun eieren te werpen en tijdens een nachtelijke tocht naar de stranden kun je getuige zijn van deze bijzondere gebeurtenis. Voor de kust van Frans-Guyana ligt het beruchte Duivelseiland waar staatsvijanden onder streng bewind gevangen gehouden werden. Henri Charrière beschrijft in zijn boek Papillon een spectaculaire ontsnapping van dit streng bewaakte eiland. Of dit een waargebeurd verhaal is, is niet bekend.

Wooden City of the Caribean

Paramaribo Suriname

De Hollandse zuinigheid straalt af van de vele historische, houten panden in het centrum. Hout was betaalbaar omdat het ruimschoots aanwezig was, baksteen daarentegen moest vanuit Europa worden aangeleverd. Surinaamse bouwers hebben een eigen stijl ontwikkeld; een bakstenen onderhuis op een vierkante fundering met witte houten wanden en groene luiken voor de ramen. Paramaribo wordt daarom ook wel ‘Wooden City of the Caribean’ genoemd. We maken een stadswandeling langs de meest bijzondere gebouwen waarbij je veel herkenbare Nederlandse straatnamen zult tegenkomen, zoals de Domineestraat, de Heerenstraat en de Jodenbreestraat.

No Spang

De bevolking van Suriname bestaat uit een smeltkroes van culturen. De oorspronkelijke bewoners zijn de Inheemsen, maar door de eeuwen heen zijn er, vrijwillig of onder dwang, verschillende bevolkingsgroepen bijgekomen. De schaarse bevolking bestaat onder andere uit Inheemsen, Marrons, Creolen, Chinezen, Javanen en Hindoestanen. Hoewel iedereen het goed met elkaar kan vinden en steeds dichter naar elkaar toegroeit, onderscheiden de culturen zich nog door geloof en gebruiken. De bestuurders van het land roemen die diversiteit en spreken over de bevolking als ‘Wan Pipel’, één volk. Volgens hen ligt de identiteit van Suriname in haar diversiteit. De Surinaamse cultuur is relaxt; “No Spang” of wel, maak je niet druk, is één van de meest gehoorde uitspraken.

CuraçaoKleurijke huizen op Curacao

Tijdens de combinatiereis Suriname/Curaçao brengen we de laatste dagen door op de hagelwitte stranden van Curaçao. Het caraïbische eiland is beroemd om zijn wonderbaarlijke onderwaterwereld, maar op het eiland is uiteraard nog veel meer te beleven. In Willemstad wordt de historische rijkdom afgewisseld met kleurrijke huizen, gezellige terrassen en een levendige baai. Buiten de stad is het goed toeven voor natuurliefhebbers en sportievelingen.

Roti en Moxi mitti

Het Surinaamse eten wordt alom geroemd en geprezen. Dankzij de succesvolle multiculturele samenleving is de Surinaamse keuken een prettige combinatie van internationale keukens. De smakelijke mix van Indiaase roti, Creoolse pom, Javaanse kip, Chinese rijst en Hollandse aardappelen gaat nooit vervelen en hoewel veel gerechten met de tijd zijn vermengd, blijven de specifieke keukens nog altijd herkenbaar. Elke wijk kent zijn specialiteit.

> Rondreizen Suriname