Thailand, Laos & Cambodja

Vier Loi Krathong in Thailand

Loi Krathong Thailand (internet)Loi Krathong, ook wel het lichtjesfestival genoemd, is een van de bekendste festivals in Thailand en vindt plaats aan het einde van het regenseizoen, tijdens het oogsten van de rijst. Bij volle maan worden honderden bootjes te water gelaten, een indrukwekkend gezicht. De Thaise bevolking is op hun mooist gekleed voor dit bijzondere festival.

Het festival vindt volgens de legende haar oorsprong in de tijd van het koningsschap van koning Sukhothai, ongeveer 700 jaar geleden. Een dochter van een priester wilde door het laten drijven 'Loi' van van kleine bootjes 'Krathong' in de rivier de watergodin Mae Kong Ka bedanken voor de regen die voor een goede rijstoogst had gezorgd. Tegenwoordig wordt de oorsprong vaak toegewezen aan de verering van Boeddha.

De bootjes hebben meestal de vorm van een lotusbloem. Traditioneel worden ze gemaakt van bananenbladeren, maar tegenwoordig zie je ook bootjes van brood en soms plastic. Op de bootjes vind je een offer in de vorm van een kaars, wierrookstokjes, geld en vaak ook bloemen en fruit. Soms worden er stukjes haar of nagels door de maker toegevoegd. Zo gaat een deel van de maker mee naar de goden.

In 2020 vindt het festival plaats op 1 november (onder voorbehoud). Je kunt het festival bezoeken op de 23-daagse reis Laos & Cambodja in Chiang Mai. In Chiang Mai vieren ze het festival extra uitgebreid omdat het samenvalt met het Yi Peng festival.

Klantwaardering

8,0

Fantastische reis gehad naar Thailand,Laos en Cambodja. Minp...
Fantastische reis gehad naar Thailand,Laos en Cambodja. Minpuntje was de vliegreis van Vien Tiane naar Siem Raep. Kan rechtstreeks zodat het geen hele dag kost. Reisbegeleider Yvon heeft alles goed geregeld. Alles zat er in bus, boot en vliegreis. Veel lokale bevolking gezien. Angkor was hoogpunt.

Ria Stricker - 8,0
Terug naar boven