Van Pad Thai tot pittige papaya salade

Van Pad Thai tot pittige papaya salade


De veelzijdige keuken van exotisch Thailand

Een goede reden om Thailand te bezoeken is haar smaakvolle keuken,waarvan je overal en op elk moment van de dag kunt genieten. Of je nu een bord platte rijstnoedels opslurpt bij een straatstalletje in hectisch Bangkok of uitgebreid gaat tafelen aan de River Kwai, culinair Thailand stelt zelden teleur. Van zoete kleefrijst met mango tot frisse vruchtensmoothies, pittige Tom Yum soep en Massaman curry: de Thaise keuken biedt voor ieder wat wils.
 

De Thaise eetcultuur

Onze goedlachse gids wijst naar de drijvende waterhyacinten in de Chao Phraya rivier. ‘Thai weten overal een lekkere maaltijd van te maken,’ zegt ze giechelend. We varen in een rood met groene longtailboot over de breedste rivier van Bangkok langs het Grand Palace en de statige Wat Arun tempel. De oude dieselmotor ronkt en de golven slaan speels tegen de houten boeg. Tijdens ons boottochtje vertelt onze gids dat Thai in tegenstelling tot Nederlanders niet vragen of alles goed gaat,maar in het voorbijgaan ‘Gin khao reu yung?’ zeggen, ofwel ‘Heb je al rijst gegeten?’’ s Avonds neemt ze ons mee naar het restaurant van haar zus ineen zijstraat van Thanon Rambuttri. Ik zie de twinkeling in haar ogen als wij verrast naar de tafel kijken met daarop minstens vijfentwintig verschillende gerechten. ‘Eten is een sociale gebeurtenis,’ verklaart ze: ‘Voor dit soort gelegenheden halen we alles uit de kast. Jullie willen toch kennis maken met de Thaise keuken? Dit is hoe wij dineren.’
 

‘Het gaat er niet alleen om wat je eet,maar juist ook hoe je eet.
Een maaltijd hoor je te delen.’


Een palet aan smaken

Typerend voor de Thaise keuken zijn de vele kruiden en de gefermenteerde vissaus die bij de bereiding van nagenoeg ieder gerecht gebruikt worden. Thais eten hoeft absoluut niet pittig te zijn. Het bijzondere is juist de variatie aan smaken waarmee constant geëxperimenteerd wordt: zuur, zout, zoet, pittig en bitter. Men is constant op zoek naar de juiste balans. Koriander,citroengras, rode peper, oestersaus, tamarinde en kokos zijn veelgebruikte ingrediënten om gerechten op smaak te brengen. Het aanbod is enorm. Of je nu langs de eeuwenoude tempels van Ayutthaya struint, op Koh Samed over het hagelwitte strand wandelt of je een weg baant door de kleurrijke avondmarkt van Chiang Mai; mobiele eetstalletjes, ‘7/11’ supermarkten,drukbezochte restaurants en eetstalletjes op straat zijn nooit ver weg. Ook voor zoetigheid kun je prima in Thailand terecht. Op menig straathoek vind je een koffiebar met als specialiteit mierzoete ijskoffie. Als dessert krijg je regelmatig felgekleurde kleefrijst geserveerd, afgemaakt met rijkelijk gesuikerde kokosmelk. De Amazon koffieketen, de Thaise versie van Starbucks, verkoopt verse brownies en pandan cakejes. Ook de zoetekauw kan zijn hart ophalen.

 

Kookles in Chiang Mai

Op een bananenplantage, ongeveer een half uur van de noordelijke stad Chiang Mai, staan wij met de zelfbenoemde Thaise Gordon Ramsey bij een geïmproviseerd gasfornuis. Onze Thaise chefkok is streng doch rechtvaardig. Hij demonstreert op snel tempo hoe we rode curry pasta dienen te maken. Hij volgt de stappen met kinderlijk gemak en precisie. Een tikkeltje teleurgesteld kijkt hij naar ons werk wanneer wij het tien minuten later zelf proberen. Onze leraar besluit het over een andere boeg te gooien. We gaan kleefrijst maken. Met gevoel voor drama pakt hij een kussensloop vast en doet voor hoe hij de kleefrijst in het kussensloop kookt om het gewenste resultaat te krijgen. Hoopvol kijkt hij naar ons: ‘Gaat dat lukken?’ Als we knikken en er daarna ook werkelijk in slagen zijn instructies te volgen, hebben we zijn vertrouwen gewonnen. De twee uur die volgen maken we een milde tom kha kokossoep, een pittige groene curry, gebakken rijst met sojasaus en kip met cashewnoten. Dan nodigt de Thaise versie van Gordon Ramsey ons uit om aan tafel te gaan. Met uitzicht op de hooglanden van Shan proeven we van eigen werk.


 

Zinzi werkt sinds 2017 als reisbegeleidster voor Djoser in onder meer Cuba, Tanzania,Madagaskar en Thailand. Ze studeerde Culturele Antropologie en Ontwikkelingsstudies, woonde ruim drie jaar in Oeganda en ‘proeft’ tegenwoordig de wereld als enthousiaste reisbegeleidster.

Zinzi’s drie restauranttips

Freshtime Chiang Mai

In dit simpele, doch sfeervolle restaurantje zie je hoe jouw maaltijd bereid wordt met verse ingrediënten. Geniet van verse sappen,traditionele gerechten en koffie. Ook geschikt voor vegetariërs.

Coffee Old City Ayutthaya

Tegenover de ingang van het Ayutthaya historische park ligt deze gezellige café. Coffee Old City heeft een uitgebreid menu,stijlvolle inrichting en snelle bediening. De ijskoffie is een aanrader

The Green House Bangkok

Gelegen in Thanon Rambuttri parallel aan het bekende KhaoSan Road ligt dit groene restaurant met zowel heerlijke Thaise als internationale gerechten. Ook ontbijten kun je hier prima


Ook leren koken als de Thai? Tijdens onze 15-daagse kookreis in Thailand combineer je kooklessen met tempels en natuur. Kijk voor meer informatie op djoser.nl/culinair-thailand


Recept voor verrukkelijke Pad Thai noedels

Pad Thai is één van de bekendste en lekkerste Thaise gerechten. Dit heerlijke noedelgerecht combineert de smaak van Thailand met haar gedurfde pinda, limoen, vissauscombinatie. De garnalen in het recept zijn gemakkelijk te vervangen door kip of witvis.

Benodigdheden (voor 2-3 personen):

  • 200g platte rijstnoedels
  • 1 limoen
  • 1tl limoensap
  • 40g gezouten pinda’s
  • 1 teen knoflook
  • 2 sjalotjes
  • 80g koriander
  • 2 scharreleieren
  • 3 el vissaus
  • 4 el tamarindepasta
  • 120g garnalen
  • 120g taugé
  • 90g bieslook
  • 4 el arachideolie
  • 40g tofu
  • 1 schijf palmsuiker
  • 1tl chilipoeder
  • 1 el rijstazijn

Bereiding

Bereid het Pad Thai kruidenmengsel met tamarinde pasta, palmsuiker, limoensap,chilipoeder, vis saus en rijstazijn. Maak vervolgens de rijstnoedels klaar. Volg de instructies op de verpakking. Wok daar na de knoflook, sjalotjes, garnalen en tofu. Bak ineen andere pan de eieren en meng deze met de rijstnoedels door de garnalen en tofu. Giet dan je eigen gemaakte kruidenpasta over het gerecht en roerbak alles op hoog vuur voor ongeveer een minuut. Gebruik de helft van de pinda’s, koriander, bieslook en taugé om het gerecht op smaak te brengen. Met het overige deel garneer je jouw Pad Thai.

 

Voor de zoetekauwen: Kleefrijst met verse mango

Dit zoete dessert verrast met haar exotische en frisse smaak. Je tovert in een mum van tijd een heerlijk toetje op tafel.

Benodigdheden

  • 1 kopje Thaise kleefrijst
  • 1 blik kokosmelk
  • 2 kopjes water
  • 6 el bruine basterdsuiker
  • 2 verse mango’s en zout

Bereiding

Laat de rijst een half uur in ongeveer 25cl water weken.Voeg dan nog een kop water toe, evenals de helft van de kokosmelk. Roer twee eetlepels bruine basterdsuiker en een snufje zout door het geheel. Kook de rijst op laag vuur tot de kokosmelk volledig is opgenomen door de kleverige korrels. Laat de rijst vervolgens nog 10 min staan.Snijd de mango in partjes, terwijl je de rest van de kokosmelk opwarmt. Voeg naar smaak tussen de twee en vier lepels bruine basterdsuiker toe. Be sprenkel de kleefrijst met gesuikerde kokosmelk en serveer met verse mango.

Bekijk al onze reizen door Thailand.