Van Bangkok naar Beijing

De tien leukste markten van Bangkok

Bangkok barst van de markten. De snelste laptops, verse bloemenkransen, heilige amuletten en antieke tempeldeuren staan achter gepoetst glas in de warenhuizen of liggen op een kleed uitgestald op straat. Van de vroege ochtend tot in het holst van de nacht wordt hier handel gedreven. Een overzicht van de tien leukste markten van Bangkok.

1. De winkelparadijzen in Siam
In het gebied rondom Siam maakt een netwerk van voetgangersbruggen een kilometerslange ketting van winkelparadijzen van elk minstens vijf verdiepingen.
Hier kun je in de airco van etalage naar etalage slenteren. 4-D bioscopen, garages op vijf hoog met glimmende sportauto’s en de mooiste meubels. Lekker luxe shoppen dus, maar koopjes kom je er niet tegen.

2. De kledingmarkt
Aan de westzijde van de Chao Praya-rivier vind je een levendige kledingmarkt met spotprijzen. Bergen met zwembroeken, tweedehands t-shirts gerangschikt op kleur en rekken vol naaldhakken staan in de smalle straten net achter de pier. Een heerlijk gebied om rond te neuzen.

3. De amulettenmarkt
Aan de andere kant van de rivier bevindt zich in de straten rondom het paleis de amulettenmarkt. Op kleedjes op de stoep liggen houten, bronzen en kleien religieuze hangers met al dan niet een haar van een bekende monnik of zand van een heilige tempel erin. Boeddhisten geloven dat deze amuletten bescherming geven tegen verkeersongelukken en het kwaad, daarom hebben tuk-tuk- en taxichauffeurs er bijna altijd wel een in hun voertuig hangen.

4. Panthip Plaza
Scharrel samen met scholieren en studenten over Thailand’s minst legale markt: Panthip Plaza. Cd’s, dvd’s en computerspellen worden ter plekke gekopieerd. Stapels met laptops, dvd-spelers op zakformaat en gekraakte telefoons - alles waar een stekker aan zit is te koop in dit vijf verdiepingen tellende warenhuis.

5. De bloemenmarkt
Op de Herdenkingsbrug kun je dagelijks, vierentwintig uur per dag, verse bloemen kopen. De anders zo doordringende uitlaatgassen worden hier verdreven door een frisse jasmijngeur. Bossen bonte rozen op een lange steel, ingepakt in krantenpapier, worden er voor een paar dubbeltjes verkocht. Vrouwen op plastic krukjes rijgen jasmijnknopjes aan een ijzeren draad om er bloemenkransen van te maken, terwijl even verderop grote bruidsboeketten en lotusknoppen met vers water worden besprenkeld.6. De antiekmarkt
Wie op zoek is naar kunst en antiek mag het koele warenhuis River City niet missen. Met wisselende kunsttentoonstellingen in de grote hal en talloze winkels
met al dan niet antieke boeddhabeelden, houtsnijwerken van Ganesh, de hindoegod
met olifantenhoofd, houten tempeldeuren met ingegraveerde dansers of Chinese porseleinen vazen.

7. Thailand’s grootste markt
Ooit begonnen als vlooienmarkt op Sanam Luang, een grasveld bij het paleis, is de markt, met een duizelingwekkend 15.000 kraampjes, inmiddels uitgegroeid tot Thailand’s grootste markt. Letterlijk alles tussen goudvissen, spijkerbroeken en bamboe bankstellen wordt verkocht op ‘JJ-market’. Onderhandelen over de prijs is hier een must. Een complex spel van informeren naar de prijs, vriendelijk lachen en wederzijds complimenteren bepaalt de kansen op een koopje.

8. Silom nachtmarkt
Rondom de fameuze seksclubs in Soi Patpong is ‘s nachts veel meer dan alleen maar vunzigheid te vinden. Om een uur of negen wordt er een twee kilometer lange nachtmarkt opgebouwd langs Silom straat. Handgesneden zeepjes, de nieuwste cd van Coldplay, D&G handtassen, bontgekleurde lampionnen en Zwitserse zakmessen liggen de hele nacht uitgestald op deze nachtmarkt. De kwaliteit en prijzen verschillen net zoveel als dat er kraampjes zijn, maar leuke souvenirs zijn er snel gevonden.

9. Khlong Tom automarkt
Zonnekleppen met ingebouwde beeldschermen, versnellingspoken met knipperende
LED-lampjes en meer semi-hightech gadgets worden verkocht in hartje Chinatown. In de sinds kort met airco uitgeruste markt wordt alles voor de auto, van antennes tot zwaailichten, verkocht. Om de eigenlijke markt zitten talloze kleine winkels waar bergen met verroeste moertjes, schroeven en tandwielen worden uitgestald, want niets wordt hier zomaar weggegooid.

10. Goudwinkels van Chinatown
Eigenlijk is Chinatown één grote mierenhoop, waar het onduidelijk is waar de ene markt eindigt en de volgende begint. Noedelkraampjes en tafels met gebakken kakkerlakken staan voor de rood met geel versierde goudwinkels langs de Yaowaratstraat. Buiten de grote Chinese tekens als uithangborden en binnen het kille TL-licht dat over de fonkelende ringen en armbanden schijnt.
De juweliers in Chinatown zitten midden in een grote heksenketel, heerlijk om
eens lekker aan toe te geven.

Bekijk alle rondreizen door Thailand.

Terug naar boven